Srpski gonič – den pålitliga jakthunden från Serbien

Srpski gonič är en medelstor drivande jakthund från Serbien. Den är robust, pålitlig och uthållig. Färgen är rävröd som kan förekomma i olika nyanser och med ett svart ryggparti. Det är en uthållig, livlig och social hund som fungerar väl i en familj men kräver en aktiv ägare.

Fakta om srpski gonič

Mankhöjd hanar:46-56 cm
Mankhöjd tikar:44-54 cm
Vikt hanar:11-23 kg
Vikt tikar:11-23 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Srpski gonič är en hundras från Serbien. Det är en av flera olika stövarraser som finns på Balkanhalvön. Man tror att hundar från halvön Anatolien, också känt under namnet Mindre Asien, i västra Asien har haft en betydelsefull roll i uppkomsten av rasen.

Rasen har även kallats balanski gonič, vilket på svenska betyder balkanstövare. Den första beskrivningen av rasen under det serbiska namnet är från 1905. Frank Laska beskrev då rasen tillsammans med bland annat andra stövare. Den första rasstandarden gjordes 1924. Först 1940 erkändes rasen av den internationella organisationen FCI. Den jugoslaviska kennelklubben kontrollerade uppfödningen inom rasen och upprättade även den första stamboken.

Namnet balanski gonič ändrades 1996 till srpski gonič. Tidigare har den också hetat serbski gonič i Sverige och man kan fortfarande hitta information om rasen under namnet.

Rasen är spridd över hela Serbien och är där en av de vanligaste stövarraserna. Däremot är den ovanlig i övriga världen. Den kom för första gången till Sverige 1994 men det är fortfarande en ovanlig ras. I slutet av 2021 fanns endast 23 hundar registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Rasen är en drivande jakthund som främst används för jakt på hare och räv. Den är både pålitlig och väldigt uthållig. Hundarna har även ett gott skall och anses vara lättlärda. De har en naturlig jaktinstinkt vilket gör att den är mest lämplig hos en ägare som är aktiv och helst även jagar.

Srpski gonič är en hundras som har ett vänligt, jämnt och livligt temperament. Hunden är energisk men också lugn och social. Den har ett gott tålamod med både barn och andra djur. Det gör att den passar väl hos en familj.

Srpski gonič

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara frisk och sund. Eftersom det dock inte finns så många hundar i Sverige är det också svårt att göra en korrekt bedömning angående rasens hälsotillstånd. Livslängden är cirka 11-12 år. Läs hur länge andra hundraser förväntas leva för att jämföra den förväntade livslängden mellan två eller fler raser.

Pälsen på en srpski gonič är tät, grov, kort och ganska tjock. Den är glänsande och ligger tätt an mot kroppen. Hundarna har även underull. Pälsen är väldigt lättskött och kräver endast sedvanlig skötsel.

Vanliga frågor om srpski gonič

Hur är en srpski gonič?

Srpski gonič är en jakthund som är pålitlig, uthållig och vänlig. Den är social, lugn och har ett gott tålamod för bland annat barn. Den kräver en aktiv ägare eftersom den har en naturlig jaktinstinkt. 

Vad kostar en srpski gonič?

Generellt sett kostar en renrasig hund mellan omkring 12 000 kronor till 15 000 kronor. Srpski gonič är dock en så pass ovanlig ras i vårt land att priset på dessa valpar sannolikt kan ligga högre. Vi rekommenderar att du kontaktar en uppfödare av rasen för att diskutera valpköp och pris.

Liknande artiklar