Det kan vara svårt att resa med en hund som är rädd för att åka bil. Faktum är att det till och med kan bli omständigt att utföra enklare ärenden. Vissa hundar blir illamående, skakar eller flåsar under bilturer. Om din hund blir stressad av att åka bil och du vill få bukt med detta problem har du kommit helt rätt!
Generellt sett brukar hundar som ogillar bilturer falla i någon av följande två kategorier: de som blir åksjuka och de som är rädda för att åka bil. För att förebygga att dessa problem uppstår i första läget, är det fördelaktigt att så tidigt som möjligt lära hunden att vänja sig vid bilen.
Hunden bör naturligtvis åka trafiksäkert och lagenligt i en hundbur eller fastspänd i ett bilbälte, eller åtminstone med en hundgrind som säkerhetsåtgärd. För tips på den bästa hundburen för dina förutsättningar rekommenderar jag att du ögnar igenom min länkade artikel!
Där för ogillar vissa hundar att åka bil
Vissa hundar kan knappt bärga sig när de inser att det är dags att ge sig ut på vägen, medan andra jyckar blir stressade och börjar skaka och flåsa av bara tanken på att åka bil. Detta kan delvis ha att göra med att många bilturer har veterinären som destination och att hunden förknippar bilturen med vaccinationer och andra obehagliga upplevelser.
Såväl valpar som vuxna hundar kan utveckla en rädsla för att åka bil. Detta kan bland annat ha att göra med tidigare upplevelser av åksjuka eller negativa händelser som associeras med bilåkandet, såsom trafikolyckor eller det faktum att bilturen (som jag nämnt ovan) inte sällan medför ett besök hos veterinären.
Likt vid andra oönskade beteenden behöver du ta itu med den bakomliggande orsaken för att lära din hund att åka bil utan att bli rädd och/eller stressad.
Så kan du lindra hundens rädsla för att åka bil
För att lindra hundens rädsla för bilåkandet, kan du försöka få din hund att sammankoppla detta med något positivt. Det innebär att bilturerna inte bör förknippas med veterinären utan istället något mycket roligare. Detta tar såväl tid som tålamod, men oavsett om din hund är rädd för att åka bil eller blir stressad av andra anledningar, kommer du med tiden att kunna uppnå ett gott resultat om du är konsekvent med träningen.
Om din hund är väldigt rädd för att åka bil, kan du placera dess matskål nära bilen och låta den äta sin måltid där. Efter några dagar när den har vant sig vid detta, kan du öppna bakluckan eller bildörren och låta hunden äta där, om den är bekväm med detta. Mellan måltiderna kan du också träna genom att kasta in lite godis i bagaget eller baksätet och låta hunden leta efter detta.
Lek gärna med hunden i närheten av bilen. Om bagageluckan eller bildörren är öppen och hunden hoppar in i bilen, bör du inte göra en särskilt stor grej av det. Observera att bilen bör vara parkerad på en lugn och avskild plats när ni leker vid bilen.
Så gör du om din hund blir åksjuk
Precis som oss människor kan hundar också drabbas av åksjuka. Detta är framför allt vanligt bland valpar och har att göra med att den del av deras inneröron som är kopplad till balanssinnet inte är fullt utvecklade än. Många hundar växer till slut ifrån detta problem, men även vuxna hundar kan lida av åksjuka. Om din hund börjar dregla eller kräkas under bilturen finns det vissa saker som du kan göra för att åtminstone lindra situationen.
Till att börja med bör hundens intag av mat och vatten timmarna före avresan begränsas. Du kan också öppna bilens fönster några centimeter för att släppa in frisk luft och utjämna lufttrycket, samt för att hålla temperaturen i bilen nere.
Vänj gärna din hund vid att vistas i en bur och att sitta i buren i bilen. Du kan försöka distrahera hunden med hjälp av en rolig leksak eller liknande. När hunden väl är bekväm med detta kan du börja med att vänja den vid kortare åkturer, till exempel runt kvarteret. Belöna gärna hunden vid framgångsrika åkturer och öka sedan gradvis svårighetsgraden, d.v.s. längden på bilturerna.
Om detta inte hjälper kan du rådfråga en veterinär om medicinering mot åksjuka.
Hur länge kan en hund åka bil?
Hur länge en hund kan åka bil i sträck har till stor del att göra med hundens vana av bilåkande. Det viktiga är att hunden känner sig trygg i bilen och är lugn nog att emellanåt kunna gå och lägga sig för att sova under längre bilturer. Så länge du stannar med jämna mellanrum för att rasta hunden, samt ger den vatten och kanske även mat i samband med stoppen, kan en hund avverka ganska många timmar i bilen.
Detta förutsätter dock att hunden är van vid att åka längre sträckor. Om så inte är fallet, bör du inleda med att vänja hunden vid kortare bilturer för att med tiden öka längden på sträckorna och se hur hunden reagerar på detta.