BÀsta bilselen för hund

BÀsta bilselen: Bra bilbÀlten för din hund

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman, VetZoo och vidaXL.

MÄnga Àr de hundÀgare som gillar att ge sig ut pÄ bilburna Àventyr tillsammans med sina hundar. För hunden Àr ju trots allt en viktig del av familjen och gillar dessutom att följa med pÄ olika slags upptÄg. Det Àr dock viktigt att man vidtar vissa sÀkerhetsÄtgÀrder för att skydda sin hund i trafiken. En sÄdan ÄtgÀrd Àr att anvÀnda en bra bilsele, d.v.s. ett bilbÀlte till hunden.

PÄ samma sÀtt som ett bilbÀlte för mÀnniskor, hjÀlper ett sÀkerhetsbÀlte för hundar till att hÄlla din hund trygg i trafiken. Genom att ha en bilsele pÄ din hund under transporter minimerar du dessutom risken för att hunden pÄ nÄgot sÀtt distraherar dig. Det Àr nÀmligen inte ovanligt att hundar av ren upphetsning hoppar fram i framsÀtet, slickar föraren i ansiktet eller pÄ annat sÀtt pockar pÄ uppmÀrksamhet.

Ett sÄdant beteende ökar förstÄs risken för att en olycka kan uppstÄ. Men genom att anvÀnda ett sÀkert och bra bilbÀlte för hund kan du förhindra detta och öka sÀkerheten i bilen. Detta gör att ni bÀgge kan ta er fram helskinnade till ert resmÄl. VÀl dÀr kan ni förstÄs leka bÀst ni vill, men i bilen Àr det alltsÄ sÀkrast att spÀnna fast hunden med hjÀlp av en bilsele.

BÀsta bilselen (bilbÀltet för hund) i olika prisklasser

Nedan prestenterar vi den bĂ€sta bilselen i olika kategorier. Vi har valt att dela in de olika bilbĂ€ltena i tre klasser utifrĂ„n pris och kvalitet: premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Utöver dessa kategorier har vi Ă€ven lagt till en utmanare i form av en ”bubblare”.

Premiumklassen: MIMsafe AllSafe bilsele

MIMsafe Allsafe bilsele
Bilselen MIMsafe Allsafe Àr vÄrt premiumval.

Se pris i butik!

MIMsafe Allsafe Ă€r den bĂ€sta bilselen enligt vĂ„rt tycke. Den Ă€r krocktestad enligt ISO 27955:2010 och godkĂ€nd av TÜV (den tyska tekniska övervakningsföreningen). Faktum Ă€r att detta Ă€r ett av de allra sĂ€kraste bilbĂ€ltena för hundar pĂ„ marknaden. Den levereras komplett med ett sĂ€kerhetsbĂ€lte med vilket du snabbt och enkelt sĂ€krar din hund inför avresan.

👍 Fördelar:

 • krocktestad
 • fungerar i alla bilar
 • lĂ„ter din hund bĂ„de sitta och ligga
 • tvĂ€ttbar

👎 Nackdelar:

 • kostar lite mer Ă€n jĂ€mförbara produkter

Mellanklassen: Ezydog bilsele

Ezydogs bilsele kan Àven anvÀndas som promenadsele.

Se pris i butik!

Ezydog bilsele Àr en sele som Àven kan anvÀndas till promenader. Det Àr en ergonomisk och komfortabel sele som Àr försedd med en ring pÄ ryggen. I denna ring fÀster du sÀkerhetsbÀltet, och din hund sitter dÀrmed fast och fÀrdas pÄ ett tryggt sÀtt.

👍 Fördelar:

 • kan Ă€ven anvĂ€ndas som promenadsele
 • vadderad bröstplatta
 • försedd med reflexer

👎 Nackdelar:

 • inte krocktestad

Budgetklassen: Dogman sÀkerhetssele till bil

Dogman sÀkerhetssele till bil
Dogmans bilsele Àr ett bra budgetalternativ.

Se pris i butik!

Dogmans sÀkerhetssele till bil Àr en bilsele med inbyggt bröstskydd. Denna sele Àr tillverkad av vÀvt polyesterband och har en stoppning av polyesterskum som har sytts pÄ. Polyesterskummet Àr dessutom velourvÀvsklÀdd.

👍 Fördelar:

 • försedd med bröstskydd
 • lĂ„gt pris

👎 Nackdelar:

 • inte krocktestad

Bubblare: Kurgo bilsele med koppel

Kurgo bilsele med koppel
Kurgos bilsele med medföljande koppel.

Se pris i butik!

Kurgos bilsele levereras med ett koppel och gör det möjligt för hunden att vandra omkring i baksÀtet. Din hund kommer dock förhindras frÄn att hoppa fram i framsÀtet. Detta bilbÀlte för hund har Àven en medföljande koppling vilken kan anvÀndas som ett kortare koppel, vilket Àr anvÀndbart om du bara ska ta ut hunden ur bilen under en kortare stund.

👍 Fördelar:

 • lĂ„ter hunden röra sig i baksĂ€tet
 • enkel att installera

👎 Nackdelar:

 • inte krocktestad

Finns det en lag om bilbÀlte för hundar?

Ett bilbÀlte för hundar Àr ett slags sÀkerhetsbÀlte som fÀsts i en sÀrskild bilsele som hunden bÀr. Detta Àr ett anvÀndbart alternativ till en traditionell bilbur för hundar. BÀltet syftar till att hÄlla din hund trygg under resans gÄng, och det kan visa sig vara en investering vÀl vÀrd inköpspriset.

För du kan nÀmligen komma att bötfÀllas om du pÄtrÀffas med din hund lös i bilen. Det finns förvisso ingen specifik lag om bilbÀlte eller sÀkerhetsbÀlte för hundar. Men du kan tvingas böta 2 250 kr om du har hunden lös i bagageutrymmet eller liknande. Och att lÄta hunden sitta lös framtill i bilen eller i baksÀtet Àr sÄklart ett Àn mer trafikfarligt sÀtt att transportera hunden.

I nedanstÄende videoklipp kan du se vad som hÀnder med en hund som Àr lös i bilen vid en kraftig inbromsning eller krock.

Att tÀnka pÄ vid val av bilsele

Att hitta den bÀsta bilselen bör vara en smal sak, kan man tycka. Trots detta köper tyvÀrr mÄnga hundÀgare fel bilbÀlte till sin hund. Detta har troligtvis att göra med att mÄnga vÀljer första bÀsta sele som de hittar, i tron att alla sÀkerhetsbÀlten och bilselar Àr stöpta i samma form. SÄ Àr dock inte fallet.

Saken Ă€r den att det finns mĂ„nga saker att ta hĂ€nsyn till nĂ€r man ska köpa ett bilbĂ€lte för hundar. Du behöver dock inte oroa dig – vi har tagit fram en lĂ€ttebegriplig köpguide till bilselar!

BilbÀlte för hund
Med ett bilbÀlte för hundar blir det mer trafiksÀkert att transportera hunden.

Om bilbÀlten för hundar och trafiksÀkerhet

Den stora frÄgan nÀr det kommer till bilbÀlten för hundar Àr förstÄs sÀkerheten. Det har nÀmligen funnits fall dÀr en hund med bilsele har skadats allvarligt i samband med en olycka. LÄt oss dÀrför fördjupa oss lite i det hÀr med trafiksÀkerhet och sÀkerhetsbÀlten.

Ett bilbÀlte för hundar fungerar i mÄngt och mycket som ett helt vanligt sÀkerhetsbÀlte i bilen. Skillnaden Àr att den Àr kopplad till en hundsele framtagen för bilresor. SjÀlva bÀltet Àr vanligtvis tÀnkt att fÀstas i bilens vanliga bilbÀlte. Vissa modeller krÀver dock att bÀltet fÀsts i en ring i selen.

En hunds bilbÀlte Àr kortare Àn ett vanligt hundkoppel. Anledningen till detta Àr att hundens utrymme bör begrÀnsas sÄ att din hund inte kan röra sig fritt i bilen. Detta för att dess sÀkerhet i bilen samt den övergripande trafiksÀkerheten ska kunna garanteras.

Vid hÀndelse av en olycka Àr bÀltet tÀnkt att stoppa hundens kraft nÀr hundkroppen rör sig framÄt i bilen. Problemet Àr dock att om bilselen inte Àr vadderad, finns det en risk för att den plötsliga inbromsningen resulterar i invÀndiga skador pÄ din hund.

DĂ€rför rekommenderar vi starkt att du köper bilselen MIMsafe AllSafe, vilken Ă€r krocktestad, eller Ă„tminstone nĂ„got annat högkvalitativt bilbĂ€lte för hund. Detta Ă€r inte en produkttyp dĂ€r det kan löna sig att vara alltför sparsam – det kan snarare komma att visa sig vara ett vĂ€ldigt dyrköpt beslut!

SÄ anvÀnder du en bilsele

Beroende pÄ vilket slags bilbÀlte för hundar du införskaffar, Àr det ofta releativt enkelt att installera och anvÀnda produkten. Med det sagt bör du vara medveten om att det Àr vÀldigt riskfyllt att anvÀnda ett halsband istÀllet för en bilsele tillsammans med bÀltet. Du bör endast anvÀnda en vadderad sele och inget hundhalsband tillsammans med ett sÀkerhetsbÀlte.

Ett bilbÀlte för hundar pÄminner i mÄngt och mycket om ett vÀldigt kort koppel som du fÀster i bilens befintliga sÀkerhetsbÀlte. Det första du behöver göra Àr dÀrför att sÀkerstÀlla att bÀltesremmen sitter fast ordentligt i bilens sÀkerhetsbÀlte. De flesta remmar Àr justerbara och du bör sedan anpassa lÀngden pÄ bÀltet nÀr du vÀl har fÀst den i hundens bilsele.

BilbÀlte
En bilsele fÀsts i hundens befintliga bilbÀlte.

Kriterier som en bra bilsele bör uppfylla

Innan du ger dig ut i jakt pÄ en riktigt bra bilsele till din hund bör du först veta vilka kriterier ett sÄdant bör uppfylla. Det finns egentligen inga lagkrav eller föreskrifter kring bilbÀlten för hundar. Med det sagt kan du komma att bötfÀllas om du fÀrdas med din hund lös i bilen, sÄ att öka trafiksÀkerheten kan löna sig pÄ fler Àn ett sÀtt.

Nedan gÄr vi igenom de kriterier som en riktigt bra bilsele för hundar bör uppfylla.

GodkÀnd i krocktester

Detta Àr kanske den allra viktigaste faktorn nÀr det kommer till bilbÀlten för hundar. Det finns flera produkter pÄ marknaden som egentligen bara Àr en helt vanlig sele med ett kort bÀlte som fÀsts i bilens sÀkerhetsbÀlte. Men en riktigt bra bilsele bör naturligtvis krocktestats. För först nÀr produkten Àr godkÀnd i krocktester kan man kÀnna sig trygg i vetskapen om att den faktiskt fungerar i skarpt lÀge.

HĂ„llbar utformning

En bilseles utformning Àr ytterligare en viktig aspekt. Produkten bör vara tillverkad av högkvalitativa material samt ha en ergonomisk och vÀl uttÀnkt design. Du bör inte ha nÄgra som helst tvivel om att selen eller bÀltet inte kommer att stÄ pall för trycket vid en eventuell krock.

LÀtt att anvÀnda

DÄ du bör anvÀnda hundens bilsele varje gÄng ni ger er ut pÄ bildfÀrder tillsammans, Àr det förstÄs viktigt att selen och bÀltet Àr enkla att anvÀnda. För om den sÀkerhetsprodukt som du införskaffar Àr alltför komplicerad och svÄr att anvÀnda, Àr risken större att du ibland kommer strunta i att anvÀnda den och dÀrmed göra en sÀkerhetsmÀssig kompromiss.

Kan anvÀndas som promenadsele

Tanken med att din hund ska sitta tryggt i bilen under bilresor Àr att du vill fÀrdas nÄgonstans med hunden. Det kan dÀrför finnas en poÀng med att köpa ett bilbÀlte för hundar dÀr selen Àven gÄr att anvÀnda som promenadsele. Med en sÄdan kan du nÀmligen snabbt skifta mellan att ha hunden fastkopplad i ett sÀkerhetsbÀlte och att gÄ pÄ kortare promenader tillsammans, helt utan att behöva byta hundsele dÀremellan.

SÄ vÀnjer du din hund vid bilbÀltet

FÄ hundar gillar frÄn början tanken pÄ att sitta fast i ett sÀkerhetsbÀlte. Anledningen till detta Àr att bilbÀlten för hundar begrÀnsar hundens rörlighet i bilen. Men likt mÄnga andra hundprodukter kan du med lite trÀning och tÄlamod vÀnja din jycke vid sin bilsele.

Om din hund redan till vardags bÀr en hundsele pÄ promenaderna, bör du ha ett försprÄng i sjÀlva inlÀrningsprocessen. Det viktiga Àr dock att gradvis vÀnja hunden vid att sitta fast i ett sÀkerhetsbÀlte. Med tiden kommer han eller hon vÀnja sig vid att sitta fastspÀnd under bilresor. Spendera gÀrna nÄgra minuter Ät gÄngen dagligen Ät att spÀnna fast din hund i bilen. PÄ sÄ vis sÀnker du sakta tröskeln till att hunden fullt ut accepterar detta sÀtt att Äka bil.

Vanliga frÄgor om sÀkerhetsbÀlten för hundar

Bör jag transportera min hund i bilsele eller bur?

MĂ„nga hundĂ€gare vĂ€ljer att transportera sin hund i antingen en bilsele eller en bur. Skillnaden mellan dessa bĂ€gge alternativ Ă€r att bilselen ofta skyddar din hund pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt. Anledningen till detta Ă€r att den Ă€r utformad för att hĂ„lla din hund pĂ„ plats i samband med en krock. Bilburen Ă„ sin sida hĂ„ller kvar hunden inom ett begrĂ€nsat utrymme – din hund kan dock komma att kastas omkring som en vante inuti buren om olyckan Ă€r framme.

Hur sÀtter man pÄ ett bilbÀlte pÄ en hund?

Hur man gÄr tillvÀga för att sÀtta pÄ ett bilbÀlte pÄ sin hund kan skilja sig Ät nÄgot mellan olika varumÀrkens produkter. Generellt sett fungerar dessa dock som sÄ att du sÀtter pÄ din hund en sele. Bilselen fÀsts i sin tur till ett av bilens vanliga sÀkerhetsbÀlten, och pÄ sÄ vis hÄlls hunden pÄ plats om olyckan skulle vara framme.

Avslutande tankar

AnvÀnder du idag bilsele till din hund nÀr ni Àr ute och Äker. BerÀtta i sÄdana fall i kommentarsfÀltet vilken produkt ni anvÀnder och huruvida du Àr nöjd med den eller inte.

Personligen anvÀnder jag för nÀrvarande sÄvÀl en bilbur som en bilsele till mina hundar nÀr vi ger oss ut med bilen. Anledningen till detta Àr att jag lÄter den ena hunden fÀrdas i buren och den andra sitter fastspÀnd i baksÀtet med hjÀlp av ett bilbÀlte för hundar.

Vilket av dessa bĂ€gge alternativ som Ă€r bĂ€st lĂ„ter jag vara osagt – i mitt fall har jag istĂ€llet valt att anpassa produkterna utifrĂ„n de bĂ€gge hundarna. Detta dĂ„ den enda hunden Ă€lskar att sitta i sin bilbur under bilresor medan den andra hellre Ă„ker i baksĂ€tet, och dĂ„ sĂ„klart Ă€r fastspĂ€nd i sĂ€kerhetsbĂ€ltet.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *