Bästa bilselen för hund

Bästa bilselen: Bra bilbälten för din hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, VetZoo och vidaXL.

Många är de hundägare som gillar att ge sig ut på bilburna äventyr tillsammans med sina hundar. För hunden är ju trots allt en viktig del av familjen och gillar dessutom att följa med på olika slags upptåg. Det är dock viktigt att man vidtar vissa säkerhetsåtgärder för att skydda sin hund i trafiken. En sådan åtgärd är att använda en bra bilsele, d.v.s. ett bilbälte till hunden.

På samma sätt som ett bilbälte för människor, hjälper ett säkerhetsbälte för hundar till att hålla din hund trygg i trafiken. Genom att ha en bilsele på din hund under transporter minimerar du dessutom risken för att hunden på något sätt distraherar dig. Det är nämligen inte ovanligt att hundar av ren upphetsning hoppar fram i framsätet, slickar föraren i ansiktet eller på annat sätt pockar på uppmärksamhet.

Ett sådant beteende ökar förstås risken för att en olycka kan uppstå. Men genom att använda ett säkert och bra bilbälte för hund kan du förhindra detta och öka säkerheten i bilen. Detta gör att ni bägge kan ta er fram helskinnade till ert resmål. Väl där kan ni förstås leka bäst ni vill, men i bilen är det alltså säkrast att spänna fast hunden med hjälp av en bilsele.

Bästa bilselen (bilbältet för hund) i olika prisklasser

Nedan prestenterar vi den bästa bilselen i olika kategorier. Vi har valt att dela in de olika bilbältena i tre klasser utifrån pris och kvalitet: premiumklassen, mellanklassen och budgetklassen. Utöver dessa kategorier har vi även lagt till en utmanare i form av en ”bubblare”.

Premiumklassen: MIMsafe AllSafe bilsele

MIMsafe Allsafe bilsele
Bilselen MIMsafe Allsafe är vårt premiumval.

Se pris i butik!

MIMsafe Allsafe är den bästa bilselen enligt vårt tycke. Den är krocktestad enligt ISO 27955:2010 och godkänd av TÜV (den tyska tekniska övervakningsföreningen). Faktum är att detta är ett av de allra säkraste bilbältena för hundar på marknaden. Den levereras komplett med ett säkerhetsbälte med vilket du snabbt och enkelt säkrar din hund inför avresan.

Fördelar:

 • krocktestad
 • fungerar i alla bilar
 • låter din hund både sitta och ligga
 • tvättbar

Nackdelar:

 • kostar lite mer än jämförbara produkter

Mellanklassen: Ezydog bilsele

Ezydogs bilsele kan även användas som promenadsele.

Se pris i butik!

Ezydog bilsele är en sele som även kan användas till promenader. Det är en ergonomisk och komfortabel sele som är försedd med en ring på ryggen. I denna ring fäster du säkerhetsbältet, och din hund sitter därmed fast och färdas på ett tryggt sätt.

Fördelar:

 • kan även användas som promenadsele
 • vadderad bröstplatta
 • försedd med reflexer

Nackdelar:

 • inte krocktestad

Budgetklassen: Dogman säkerhetssele till bil

Dogman säkerhetssele till bil
Dogmans bilsele är ett bra budgetalternativ.

Se pris i butik!

Dogmans säkerhetssele till bil är en bilsele med inbyggt bröstskydd. Denna sele är tillverkad av vävt polyesterband och har en stoppning av polyesterskum som har sytts på. Polyesterskummet är dessutom velourvävsklädd.

Fördelar:

 • försedd med bröstskydd
 • lågt pris

Nackdelar:

 • inte krocktestad

Finns det en lag om bilbälte för hundar?

Ett bilbälte för hundar är ett slags säkerhetsbälte som fästs i en särskild bilsele som hunden bär. Detta är ett användbart alternativ till en traditionell bilbur för hundar. Bältet syftar till att hålla din hund trygg under resans gång, och det kan visa sig vara en investering väl värd inköpspriset.

För du kan nämligen komma att bötfällas om du påträffas med din hund lös i bilen. Det finns förvisso ingen specifik lag om bilbälte eller säkerhetsbälte för hundar. Men du kan tvingas böta 2 250 kr om du har hunden lös i bagageutrymmet eller liknande. Och att låta hunden sitta lös framtill i bilen eller i baksätet är såklart ett än mer trafikfarligt sätt att transportera hunden.

I nedanstående videoklipp kan du se vad som händer med en hund som är lös i bilen vid en kraftig inbromsning eller krock.

Att tänka på vid val av bilsele

Att hitta den bästa bilselen bör vara en smal sak, kan man tycka. Trots detta köper tyvärr många hundägare fel bilbälte till sin hund. Detta har troligtvis att göra med att många väljer första bästa sele som de hittar, i tron att alla säkerhetsbälten och bilselar är stöpta i samma form. Så är dock inte fallet.

Saken är den att det finns många saker att ta hänsyn till när man ska köpa ett bilbälte för hundar. Du behöver dock inte oroa dig – vi har tagit fram en lättebegriplig köpguide till bilselar!

Bilbälte för hund
Med ett bilbälte för hundar blir det mer trafiksäkert att transportera hunden.

Om bilbälten för hundar och trafiksäkerhet

Den stora frågan när det kommer till bilbälten för hundar är förstås säkerheten. Det har nämligen funnits fall där en hund med bilsele har skadats allvarligt i samband med en olycka. Låt oss därför fördjupa oss lite i det här med trafiksäkerhet och säkerhetsbälten.

Ett bilbälte för hundar fungerar i mångt och mycket som ett helt vanligt säkerhetsbälte i bilen. Skillnaden är att den är kopplad till en hundsele framtagen för bilresor. Själva bältet är vanligtvis tänkt att fästas i bilens vanliga bilbälte. Vissa modeller kräver dock att bältet fästs i en ring i selen.

En hunds bilbälte är kortare än ett vanligt hundkoppel. Anledningen till detta är att hundens utrymme bör begränsas så att din hund inte kan röra sig fritt i bilen. Detta för att dess säkerhet i bilen samt den övergripande trafiksäkerheten ska kunna garanteras.

Vid händelse av en olycka är bältet tänkt att stoppa hundens kraft när hundkroppen rör sig framåt i bilen. Problemet är dock att om bilselen inte är vadderad, finns det en risk för att den plötsliga inbromsningen resulterar i invändiga skador på din hund.

Därför rekommenderar vi starkt att du köper bilselen MIMsafe AllSafe, vilken är krocktestad, eller åtminstone något annat högkvalitativt bilbälte för hund. Detta är inte en produkttyp där det kan löna sig att vara alltför sparsam – det kan snarare komma att visa sig vara ett väldigt dyrköpt beslut!

Så använder du en bilsele

Beroende på vilket slags bilbälte för hundar du införskaffar, är det ofta releativt enkelt att installera och använda produkten. Med det sagt bör du vara medveten om att det är väldigt riskfyllt att använda ett halsband istället för en bilsele tillsammans med bältet. Du bör endast använda en vadderad sele och inget hundhalsband tillsammans med ett säkerhetsbälte.

Ett bilbälte för hundar påminner i mångt och mycket om ett väldigt kort koppel som du fäster i bilens befintliga säkerhetsbälte. Det första du behöver göra är därför att säkerställa att bältesremmen sitter fast ordentligt i bilens säkerhetsbälte. De flesta remmar är justerbara och du bör sedan anpassa längden på bältet när du väl har fäst den i hundens bilsele.

Bilbälte
En bilsele fästs i hundens befintliga bilbälte.

Kriterier som en bra bilsele bör uppfylla

Innan du ger dig ut i jakt på en riktigt bra bilsele till din hund bör du först veta vilka kriterier ett sådant bör uppfylla. Det finns egentligen inga lagkrav eller föreskrifter kring bilbälten för hundar. Med det sagt kan du komma att bötfällas om du färdas med din hund lös i bilen, så att öka trafiksäkerheten kan löna sig på fler än ett sätt.

Nedan går vi igenom de kriterier som en riktigt bra bilsele för hundar bör uppfylla.

Godkänd i krocktester

Detta är kanske den allra viktigaste faktorn när det kommer till bilbälten för hundar. Det finns flera produkter på marknaden som egentligen bara är en helt vanlig sele med ett kort bälte som fästs i bilens säkerhetsbälte. Men en riktigt bra bilsele bör naturligtvis krocktestats. För först när produkten är godkänd i krocktester kan man känna sig trygg i vetskapen om att den faktiskt fungerar i skarpt läge.

Hållbar utformning

En bilseles utformning är ytterligare en viktig aspekt. Produkten bör vara tillverkad av högkvalitativa material samt ha en ergonomisk och väl uttänkt design. Du bör inte ha några som helst tvivel om att selen eller bältet inte kommer att stå pall för trycket vid en eventuell krock.

Lätt att använda

Då du bör använda hundens bilsele varje gång ni ger er ut på bildfärder tillsammans, är det förstås viktigt att selen och bältet är enkla att använda. För om den säkerhetsprodukt som du införskaffar är alltför komplicerad och svår att använda, är risken större att du ibland kommer strunta i att använda den och därmed göra en säkerhetsmässig kompromiss.

Kan användas som promenadsele

Tanken med att din hund ska sitta tryggt i bilen under bilresor är att du vill färdas någonstans med hunden. Det kan därför finnas en poäng med att köpa ett bilbälte för hundar där selen även går att använda som promenadsele. Med en sådan kan du nämligen snabbt skifta mellan att ha hunden fastkopplad i ett säkerhetsbälte och att gå på kortare promenader tillsammans, helt utan att behöva byta hundsele däremellan.

Så vänjer du din hund vid bilbältet

Få hundar gillar från början tanken på att sitta fast i ett säkerhetsbälte. Anledningen till detta är att bilbälten för hundar begränsar hundens rörlighet i bilen. Men likt många andra hundprodukter kan du med lite träning och tålamod vänja din jycke vid sin bilsele.

Om din hund redan till vardags bär en hundsele på promenaderna, bör du ha ett försprång i själva inlärningsprocessen. Det viktiga är dock att gradvis vänja hunden vid att sitta fast i ett säkerhetsbälte. Med tiden kommer han eller hon vänja sig vid att sitta fastspänd under bilresor. Spendera gärna några minuter åt gången dagligen åt att spänna fast din hund i bilen. På så vis sänker du sakta tröskeln till att hunden fullt ut accepterar detta sätt att åka bil.

Vanliga frågor om säkerhetsbälten för hundar

Bör jag transportera min hund i bilsele eller bur?

Många hundägare väljer att transportera sin hund i antingen en bilsele eller en bur. Skillnaden mellan dessa bägge alternativ är att bilselen ofta skyddar din hund på ett bättre sätt. Anledningen till detta är att den är utformad för att hålla din hund på plats i samband med en krock. Bilburen å sin sida håller kvar hunden inom ett begränsat utrymme – din hund kan dock komma att kastas omkring som en vante inuti buren om olyckan är framme.

Hur sätter man på ett bilbälte på en hund?

Hur man går tillväga för att sätta på ett bilbälte på sin hund kan skilja sig åt något mellan olika varumärkens produkter. Generellt sett fungerar dessa dock som så att du sätter på din hund en sele. Bilselen fästs i sin tur till ett av bilens vanliga säkerhetsbälten, och på så vis hålls hunden på plats om olyckan skulle vara framme.

Avslutande tankar

Använder du idag bilsele till din hund när ni är ute och åker. Berätta i sådana fall i kommentarsfältet vilken produkt ni använder och huruvida du är nöjd med den eller inte.

Personligen använder jag för närvarande såväl en bilbur som en bilsele till mina hundar när vi ger oss ut med bilen. Anledningen till detta är att jag låter den ena hunden färdas i buren och den andra sitter fastspänd i baksätet med hjälp av ett bilbälte för hundar.

Vilket av dessa bägge alternativ som är bäst låter jag vara osagt – i mitt fall har jag istället valt att anpassa produkterna utifrån de bägge hundarna. Detta då den enda hunden älskar att sitta i sin bilbur under bilresor medan den andra hellre åker i baksätet, och då såklart är fastspänd i säkerhetsbältet.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *