Pekingese – den värdiga och kejserliga lejonhunden

Pekingese är en hundras från Kina men som har Storbritannien som sitt hemland då aveln främst skedde där. Det är en liten men robust dvärghund som har en riklig päls. Helhetsintrycket ska vara ett lejonlikt utseende och ett vaket och intelligent uttryck. Rasen har en förkortad nos och en V-formad nosrynka och ska röra sig med en rullande gång.

Fakta om pekingese

Mankhöjd:15-23 cm
Vikt:ca 3-6,5 kg
Rasklubb:Pekingeselogen
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Pekingese är en väldigt gammal hundras som har sitt ursprung i Kina. Rasen är dock framavlad i Storbritannien vilket gör att det anses vara rasens hemland. I Kina finns hundtypen avbildad på föremål från tusentals år sedan. Man har till exempel funnit det på bronskärl från Shangdynastin 1766-1122 f.Kr.

Redan 600 e.Kr. fanns det hundar som är mycket lika dagens pekingeser. I Kina fick endast kejsarfamiljen äga denna palatshund. Om någon försökte smuggla ut en pekingese från det kejserliga palatset så kunde denne till och med få plikta med sitt liv. Man tror att framväxten av buddhismen bidrog till rasens ökade popularitet. Enligt en legend är hundarna en sammansmältning av lejonet och draken som representerar Buddha respektive kejsaren. Vissa menar att man ersatte lejon med små lejonhundar och att rasen då blev en slags andebesvärjare som kunde hålla onda andar borta.

Det sägs att det bedrevs ett särskilt avelsprogram för hundarna som också kallades för ärmhundar eller sleeve-dog på engelska. Detta beror på att hundarnas storlek på under tre kilo möjliggjorde att de kunde bäras i de vida ärmarna på dräkterna.

Den första pekingesen kom till England år 1860

1860 kom de första hundarna till England. De brittiska soldaterna som deltog i fransk-brittiska kriget mot Kina stormade palatset, fann fem hundar och tog med sig dessa som krigsbyte tillbaka till England. Drottning Victoria var en av dem som fick en sådan hund i gåva. Rasen blev snabbt populär i det nya hemlandet. Importerna blev också väldigt gamla och en av dessa ska ha levt i 18 år i England. Under åren som följde importerades fler hundar och populariteten ökade. Efter andra världskriget och i början av 1950-talet var pekingese världens mest populära dvärghund.

1914 visades den första den första svenskfödda hunden på en hundutställning. Populariteten ökade då även i Sverige men har de senaste åren haft en dalande trend. I slutet av 2022 fanns det 729 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Pekingese på stranden

Användningsområde och mentalitet

Pekingese är en utpräglad sällskapshund som inte behöver så mycket motion. Det är en vänlig, robust, livlig och pigg hundras med ett jämnt temperament. Rasen karaktäriseras av sin kejserliga värdighet och självsäkerhet men också av sitt mod och avsaknad av självbevarelsedrift. Det gör att en pekingese ser sig själv som oövervinnlig oavsett hur stor fienden är.

Rasen är envis, påhittig, lättlärd och intelligent. Den behöver därför en konsekvent flockledare som kan sätta gränser. Vid träning och uppfostran behöver man både ha tålamod och kreativitet. Den är ganska aktiv men kräver inte heller långa promenader. En lekstund inom- eller utomhus fungerar bra för att få utlopp för sin energi. Utifrån sitt ansikte kan den ha svårare att vara aktiv i varmt och fuktigt väder, vilket man måste se upp med.

Pekingese ses också ofta som en trevlig familjehund. Den är trofast och lojal mot sin ägare och tycker om, och behöver en hel del, uppmärksamhet. Gentemot nya personer är den generellt ganska reserverad. När den väl accepterat den nya personen så är det dock en vän. Rasen går vanligtvis ihop bra med andra hundar och husdjur. En tidig socialisering behövs precis som hos andra hundraser för att bli en trygg och stabil vuxen individ. Rasen försöker skydda sitt hem och familj och kan därför ge ifrån sig ett högt varningsskall.

Hälsa och pälsvård

Rasen är överrepresenterad när det kommer till ögonskador och hälsoproblem som kan kopplas medan kortskalliga huvudformen. En välutvecklad bröstkorg, öppna näsborrar och huvudets storlek och proportioner är viktiga för att hunden ska kunna andas på ett naturligt och bra sätt. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för risker med exteriöra överdrifter. Pekingese är dock en ras som kan bli ganska gammal. Det är inte ovanligt med en ålder på 12-14 år. Rasen anses generellt också som lättskött men man behöver hålla koll på maten och godis så att hunden inte blir överviktig. Man behöver också hålla ansiktet rent, särskilt nosrynkan.

Pälsen på en pekingese är måttligt lång och rak. Den består av grova täckhår med mjuk och tjock underull. Pälsen ska bilda en cape runt halsen. Varken längden eller omfånget på pälsen ska varken dölja kroppsformen eller hindra rörelserna. Pälsen är relativt lättskött men kräver ändå regelbunden skötsel. En borstning varannan vecka brukar räcka. Däremot när hunden fäller och under sina första levnadsår bör man borsta oftare.

Pekingese som tar stöd mot en soffa

Jämförelser med andra hundraser

Nedan kikar vi på likheterna och skillnaderna mellan pekingese och andra hundraser som liknar denna. Läs vidare för att ta del av denna information!

Pekingese eller shih tzu?

Båda dessa hundraser är utpräglade sällskapshundar som också funnits vid det kejserliga hovet i Kina. De är ungefär lika stora och tunga och ingår också i SRD. Shih tzu kräver dock mer omfattande pälsvård än pekingese.

Pekingese eller lhasa apso?

Även lhasa apso är en liten utpräglad sällskapshund. Den kommer från Tibet där den också ibland kallades för lejonhund då den påminde om ett lejon. Även pekingese har ansetts vara “den lilla lejonhunden”. Båda raserna kan bli ganska gamla, har ett värdigt temperament och kan vara reserverade mot okända människor.

Pekingese eller malteser?

Dessa bägge raser är små, pigga och tillgivna. De är också utpräglade sällskapshundar. Däremot kräver maltesern en omfattande pälsvård än vad en pekingese behöver.

Vanliga frågor om pekingese

Hur är pekingese?

Pekingese är en modig, livlig, envis och värdig hundras. Den tycker om uppmärksamhet och är lojal mot sin familj. Den kan dock vara reserverad mot nya människor.

Hur stor blir en pekingese?

En pekingese är cirka 18-21 cm hög. Vikten är cirka 3-5,5 kg. Idealvikten enligt rasstandarden är inte över 5 kg för hanar och inte över 5,4 kg för tikar.

Hur gamla blir pekingese?

En pekingese blir ungefär 12-15 år men det beror också på individuella faktorer såsom sjukdomar och skador.

Vad kostar en pekingese?

En pekingese kostar omkring 20 000 kronor.

Funkar pekingese som familjehund?

Ja, pekingese anses vara en trevlig familjehund.

Liknande artiklar