Hund som kan få äta blåbär

Kan hundar äta blåbär?

När du har varit ute i skogen och plockat bär kan du vilja dela med dig av de goda bären till din hund. Men innan du gör detta bör du såklart försäkra dig om att det är ofarligt för hunden att äta dem. Så hur är det med detta – kan hundar äta blåbär?

Ja, hundar kan äta blåbär. De blå bären är en bra källa till mineraler, antioxidanter och andra näringsämnen. Därmed är dessa bär ett nyttigt tilltugg för både stora och små hundar. Många vovvar älskar dessutom blåbär!

Fortsätt att läsa för att få reda på huruvida blåbär är nyttiga för hundar att äta samt hur mycket bär du bör ge din hund! Se även vår artikel som förklarar vilka livsmedel hundar bör äta respektive avstå från att äta för ytterligare information!

Är blåbär nyttiga för hundar att äta?

Blåbär är ett kalorisnålt livsmedel som innehåller höga halter av C-vitamin och fiber. De är även rika på fytokemikalier (ett ämne som finns naturligt i växter). Såväl C-vitamin som fiber är två viktiga komponenter i hundens kost. Och fytokemikalier har visat sig har flera positiva hälsoeffekter, såsom att de kan hjälpa oss människor att bekämpa cancer.

Dessutom är blåbären fyllda med antioxidanter som även dessa är positiva för både människors och djurs hälsa. Antioxidanter som de i blåbären hjälper till att motverka så kallade fria radikaler, vilka orsakar cellskador och molekylära skador hos såväl människor som hundar. Dessutom har antioxidanter visat sig kunna minska effekterna av hjärnans åldrande. Därför kan det vara fördelaktigt för äldre hundar att äta blåbär.

Närbild på en hund med ett blåbär på nosen

Hundar kan äta både färska och frusna blåbär

Du kan låta din hund äta antingen färska eller frusna blåbär. Som alltid bör du dock se till att ge din hund en måttlig mängd av dessa bär. Eftersom bären är små behöver du inte dela dem innan du ger dem till hunden. Med detta sagt finns det vissa potentiella risker med bären – till exempel kan framför allt mindre hundar ibland kvävas av dem.

Dessutom bör du följa 10%-regeln och inte låta hundgodis och andra godisbitar uppgå till mer än 10% av hundens dagliga kaloriintag. Även de blåbär som din hund äter bör alltså rymmas inom denna mindre del av kostcirkeln. Dessutom bör du vara noggrann med att skölja bären för att avlägsna eventuell smuts och bekämpningsmedel. Detta bör du för övrigt alltid göra innan du ger hunden en frukt eller grönsak. För förslag på sådana frukter eller grönsaker kan du läsa vår artikel om mat som hundar kan äta.

Så kan du ge din hund dessa bär

Det kan vara en bra idé att rådfråga din veterinär innan du låter din hund äta blåbär. Detta för att få råd kring hur mycket av detta livsmedel hunden bör äta. Alternativt kan du förhålla dig till 10%-regeln och inte låta hundgodis, blåbär och annat än hundfodret utgöra som mest 10% av hundens dagliga kaloriintag. För även om blåbär är nyttiga för din hund att äta bör hunden äta en balanserad kost.

Om du vill ge din hund färska eller frusna blåbär kan du göra det på något av följande sätt:

  • som ett separat tilltugg
  • utströdda över hundens vanliga foder
  • som träningsgodis om din hund älskar bären
  • som ett fruset godis på varma sommardagar.
Närbild på ett blåbärssnår med färska blåbär

Vanliga frågor om huruvida hundar kan äta blåbär

Kan hundar äta blåbär?

Ja, det är ofarligt för hundar att äta blåbär i måttliga mängder. Med detta sagt bör du helst inte ge din hund mer än cirka 8-10 blåbär för att vara på den säkra sidan. Det är nämligen sällan bra med för mycket av det goda och så är fallet även här.

Hur mycket blåbär kan en hund äta?

En bra tumregel är att inte ge din hund mer än som mest 8-10 blåbär om dagen. Du bör dock anpassa mängden utifrån din hunds storlek och hur väl den tål bären. Dessutom bör kalorimängden inte överstiga 10 procent av hundens dagliga kaloriintag.

Kan hundar äta frysta blåbär?

Ja, hundar kan äta frysta blåbär såväl som färska sådana. Även de frusna bären är rika på antioxidanter, fiber och fytokemikalier som är bra för hundens hälsa. Dessutom kan frusna blåbär vara lite knaprigare och trevligare för hunden att äta.

Vilka bär är farliga för hundar?

Enbär och körsbär är två exempel på bär som är farliga för hundar att äta. För att vara på den säkra sidan bör du hålla dig till att ge din hund blåbär, jordgubbar, hallon eller tranbär. Dessutom bör hunden endast äta en mindre mängd av dessa bär.

Bör en hund äta blåbär varje dag?

Det beror på hur väl din hund tål blåbären. Alltför stora mängder av dessa bär kan leda till diarré eller lös avföring. Om hunden kräks eller får diarré efter att ha ätit blåbär bör du sluta ge den bären eller dra ner den mängd som du ger.

Avslutande tankar

Gillar din hund att äta blåbär eller har du ingen lust att låta hunden provsmaka? Jag har låtit mina två hundar smaka blåbär men de gillar faktiskt inte de små blå bären. Därför vore det intressant om du kommenterar nedan och berättar huruvida din hund äter blåbär eller inte!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *