Hund som kan äta jordgubbar ur en skål

Kan hundar äta jordgubbar?

Jordgubben är ett bär som såväl vi människor som våra hundar gillar att smaka på. Inte minst under sommarhalvåret äter vi ofta ganska stora mängder av dessa bär. Du kan därför känna dig frestad att låta din hund provsmaka, men samtidigt vet du att det finns frukter och bär som kan vara farliga för hunden. Så kan hundar äta jordgubbar?

Ja, det är ofarligt för hundar att äta en måttlig mängd jordgubbar. Samtidigt bör du ha i åtanke att dessa bär är sockerrika och därför bara bör ges i en lagom mängd utifrån din hunds storlek. Dessutom bör du undvika socker och andra tillsatser.

Läs vidare för mer information om huruvida jordgubbar är nyttiga för hundar att äta samt hur du kan ge dessa bär till din hund på ett säkert sätt! Vi har även skrivit en artikel om vilka livsmedel hundar bör äta som kan vara intressant för dig att läsa!

Är jordgubbar nyttiga för hundar att äta?

Ja, i lagom mängder kan jordgubbar vara nyttiga för hundar att äta. Dessa bär är kalorisnåla och innehåller stora mängder av diverse näringsämnen som kan gynna din hunds hälsa. Till exempel är de rika på antioxidanter, fiber och C-vitamin. Därför kan de röda bären vara ett utmärkt alternativ till annat hundgodis.

Du kan faktiskt gynna hundens hälsa på flera sätt genom att låta din hund äta lite jordgubbar då och då. Till att börja med har färsk frukt visat sig kunna sakta ner kroppens åldrande, stärka immunförsvaret och hjälpa såväl människor som hundar att bibehålla en hälsosam vikt. Dessutom kan jordgubbarna bidra till att bleka din hunds tänder på ett naturligt sätt. Med detta sagt innehåller en jordgubbe också ganska mycket socker och därför bör hundens intag av dessa bär begränsas till en lagom mängd.

Hund som sniffar på en hög med jordgubbar

Så kan du ge dessa bär till din hund på ett säkert sätt

Efter att ha läst informationen ovan vet du nu att hundar kan äta jordgubbar och att dessa bär generellt sett är ofarliga för dem. Men hur kan du då ge dessa bär till din hund på ett säkert sätt? Det bästa sättet att servera dem är att först skölja dem ordentligt och sedan dela bären i mindre delar. Detta för att göra dem enklare för din hund att smälta samt för att förhindra att hunden sätter dem i halsen.

Om du har en liten hund kan du med fördel mosa bären till en slags puré. Därefter kan du ge hunden purén tillsammans med det vanliga fodret.

Framför allt på sommaren kan det vara extra trevligt för hundar att äta jordgubbar. Då kan du nämligen skära bären i mindre bitar och sedan frysa ner dessa. På så vis kan de göras till ett svalkande, knaprigt och smaskigt tilltugg för hunden att njuta av.

Som alltid kan det vara en bra idé att börja ge din hund en mindre mängd av de röda bären. På så vis kan du hålla koll på hur hunden reagerar på dem. Såvida hunden inte får matsmältningsbesvär eller andra besvär kan du känna dig trygg med att ge hunden en måttlig mängd jordgubbar.

För mer inspiration på mat som hundar kan äta rekommenderar vi dig att läsa den länkade artikeln!

Närbild på en hund som slickar på en jordgubbe

Vanliga frågor om huruvida hundar kan äta jordgubbar

Kan hundar äta jordgubbar?

Ja, hundar kan äta jordgubbar i måttliga mängder. Dessa röda bär är rika på C-vitamin och fiber. Dessutom innehåller de ett enzym som kan bleka hundens tänder. Men de innehåller också socker och bör därför endast ges i en för hunden lagom mängd.

Hur mycket jordgubbar bör jag ge min hund?

För en mindre hund räcker det gott med en jordgubbe om dagen. Se dock till att dela jordgubben i tillräckligt små bitar. Medelstora hundar kan äta 3-4 jordgubbar om dagen medan stora hundar kan äta 5 st. Bären bör endast användas som ett gott godis.

Bör hundar äta torkade jordgubbar?

Ja, det är ofarligt för hundar att äta torkade jordgubbar utan tillsatser. Värt att tänka på är att torkade bär är särskilt kaloririka i förhållande till sin storlek. Därför är det viktigt att du har detta i åtanke och bara ger din hund lite grann.

Vad händer när en hund äter en jordgubbe?

Jordgubbar innehåller många näringsämnen som är nyttiga för hundar. Därför händer inte särskilt mycket om en hund äter en jordgubbe. Dessa bär är ofarliga för hundar att äta men bör ges med måtta, för de innehåller socker och kan göra magen orolig.

Avslutande tankar

Älskar din hund att äta jordgubbar eller är han/hon inte särskilt intresserad av de röda bären? Eller undviker du kanske kategoriskt att låta din hund smaka på de livsmedel som vi människor äter? Ta dig gärna tid att skriva en kommentar och delge oss dina erfarenheter på ämnet!

Liknande artiklar

1 reaktion på ”Kan hundar äta jordgubbar?”

  1. När vi planterade nya blåbärsbuskar i trädgården tömde Nizze de första året. Men, i år har han låtit bli att äta upp dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *