Hund som äter banan

Kan hundar äta banan?

Som hundägare har du förmodligen vid ett eller annat tillfälle undrat vilka frukter du skulle kunna ge din hund. Till exempel kan du ha ställt dig själv följande fråga: ”Kan hundar äta banan?”

Ja, du kan ge din hund en måttlig mängd banan förutsatt att den inte är allergisk. Bananer kan faktiskt vara kalorisnåla tilltugg som är ganska nyttiga för hundar. Det enda du bör tänka på är att endast ge hunden ett måttlig mängd av denna frukt.

Fortsätt att läsa för att få reda på vad som händer om din hund äter banan samt hur mycket av frukten du bör ge till hunden! Se även denna lista över livsmedel som hundar kan äta respektive inte äta för mer information!

Gillar hundar att äta banan överhuvudtaget?

Detta är högst individuellt – vissa hundar älskar att äta banan medan andra inte tycker frukten är särskilt god eller spännande. Om du vill kan du testa att ge din hund några bananbitar för att se om den gillar dem. Det finns ju dock ingen vinning i att tvinga din hund att äta frukter som denna om hunden inte gillar dem.

Hund som äter banan

Är bananer nyttiga för hundar?

Ja, man kan faktiskt hävda att bananer är ganska nyttiga för hundar. Frukten är nämligen rik på kalium, vitamin B6 och C-vitamin. Faktum är att vissa veterinärer ibland rekommenderar hundägare att ge denna frukt till sina hundar som ett alternativt till fett och salt hundgodis. Dessutom är frukten fiberrik och kan därmed vara till hjälp om din hund har matsmältningsbesvär. Banan innehåller också magnesium, ett mineral som bland annat hjälper kroppen att absorbera vitaminer.

Likt fallet är med andra livsmedel bör du dock tänka på att bara ge din hund en måttlig mängd banan. Detta gäller inte minst med tanke på att frukten innehåller en hel del socker.

Kan hundar äta bananskal?

När det kommer till själva bananskalet bör du vara lite grann på din vakt. Det är förvisso inte giftigt för hundar, men kan däremot vara svårsmält. Därmed riskerar skalet att sätta sig i magen på hunden. Så du bör vara noga med att skala bananen innan du låter hunden äta denna frukt.

Dessutom riskerar ett alltför stort intag av banan att orsaka orolig mage hos din hund oavsett om den äter skalet eller ej. En större hund bör inte äta mer än ungefär en halv banan om dagen som mest. För en mindre hund bör du begränsa intaget till bara ett par-tre mindre bitar av bananen.

Så kan du låta din hund äta denna frukt

Du kan med fördel låta din hund äta lite banan genom att helt enkelt ge hunden en bit av frukten. Men du kan även variera det hela genom att ge honom eller henne ett smaskigt tilltugg på något av följande sätt:

  • blanda upp fodret med banan
  • ge hunden bananbitar tillsammans med lite jordnötssmör utan xylitol
  • trycka in lite bananbitar i en Kong och sedan frysa ner den
  • frysa hela bananen för att sedan skala och skiva den.
Skivad banan

Kan även valpar äta banan?

Ja, du kan även låta din valp äta banan om du så önskar. I sådana fall kan du ge valpen två-tre skivor banan per dag som mest. Om du ger din valp alltför mycket banan riskerar dess mage att bli orolig.

Dessutom bör du ha i åtanke att valpar ofta äter ett särskilt valpfoder under sin uppväxt. Därför behöver du inte nödvändigtvis låta din valp testa en massa olika frukter eller grönsaker. För även om det troligtvis inte gör någon skada att ge valpen lite skivad banan då och då som ett gott tilltugg bör detta göras med måtta. Annars riskerar du att utsätta valpens matsmältningssystem för alltför mycket stress.

Vanliga frågor om huruvida hundar kan äta banan

Kan hundar äta banan?

Ja, hundar kan äta banan i måttliga mängder. Faktum är att denna frukt kan vara ett utmärkt kalorisnålt tilltugg för din hund. Bananer innehåller mycket kalium, vitaminer och andra näringsämnen men samtidigt också ganska mycket socker.

Vad händer om en hund äter banan?

Inget särskilt händer om du ger din hund banan såvida hunden ifråga inte är allergisk mot bananer. Skalet kan dock svårt för hunden att smälta och det kan fastna i magen. Därför bör du skala bananen och tänka på att ge hunden en måttlig mängd banan.

Hur mycket banan kan jag ge min hund?

Stora hundar kan äta upp till en halv banan om dagen. Små hundar bör bara äta max två eller tre mindre bitar per dag. När du ger din banan för första gången bör du hålla koll på om hunden uppvisar symtom på allergi.

Kan bananer orsaka diarré hos hundar?

Ja, bananer kan orsaka diarré hos en hund om du ger hunden alltför mycket av denna frukt. Detta beror på att den innehåller en hel del fiber och socker. Därför bör du begränsa hundens intag av banan.

Avslutande tankar

Tycker du att hundar ska äta banan eller att hundägare ska avstå från att ge sina hundar denna frukt? Gillar just din hund detta eller är han/hon inte särskilt intresserad av frukten? Skriv en kommentar och berätta vilket förhållande du och din hund har till bananer!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Kan hundar äta banan?”

  1. Angående bananer/frukt så tänk på att bara ge ekologisk. Speciellt skalen är väldigt besprutade i de allra flesta fall och kan vara cancerframkallande och i tillägg påverka tarmfloran negativt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *