Polarhundar kallas den lilla undergrupp av hundar som många associerar med begreppet ”slädhundar”. Alaskan malamute, siberian husky, grönlandshund och samojedhund är de fyra raserna som tillhör denna kategori hundar. Det rör sig alltså om draghundar som är bättre anpassade än andra hundar för kyla och att jobba tillsammans de människor som lever i dessa klimat.
Hundarna passar bra in i det väldigt kalla klimatet tack vare att de har en dubbelpäls med en tät underull. Detta gör det möjligt för dem att kunna jobba i kylan med att dra slädar och liknande. De behöver vara både uthålliga och starka för att kunna ägna sig åt drag i de bistra polarklimatet.
Lista över polarhundar
Det finns bara ett fåtal hundraser med hundar som kan titulera sig polarhund. Vilka dessa är kan du läsa dig till nedan – där hittar du såväl foto som beskrivning av de olika hundarna!
Siberian husky
Siberian husky är den polarhund som är allra vanligast i Sverige. I vårt land finns nämligen drygt 7 000 hundar av denna ras registrerade i Jordbruksverkets register. Detta är dubbelt så många som antalet hundar i den näst största polara rasen (samojedhund).
När det kommer till storlek är dock detta mer av en medelstor hund än en särskilt stor sådan. Hunden känns lätt igen på sin tjocka päls med dubbla lager samt sina uppåtriktade och spetsiga öron. Den är ganska lik malamuten men är dock betydligt mindre än sin kusin från Alaska.
Samojedhund
Samojedhunden har blivit uppkallad efter ett folkslag från Sibirien. En samojed är nämligen beteckningen på en person som tillhör någon av de tre folkgrupperna selkuper, nganasaner och nentser. Detta är dock även vad man i folkmun brukar kalla de hundar som tillhör denna ras.
Det finns omkring 3 500 hundar av denna ras registrerade i Sverige. Detta är en hund som ofta blir relativt gammal (den förväntas leva i cirka 12 till 14 år). Dessutom gillar rasen människor och vill gärna ägna sig åt olika friluftsaktiviteter med sina ägare.
Alaskan malamute
Alaskan malamute är den tredje mest populära av den polara raserna med omkring 1 750 registreringar i Sverige. Detta stora hundar som är utmärkta draghundar och historiskt sett har använts för just detta ändamål. De har bland annat använts för att dra tunga laster via släde i Alaskas bistra klimat.
Grönlandshund
Grönlandshunden är den mest sällsynta polarhunden i svenska hushåll. Faktum är att det endast finns knappt 400 registrerade grönlandshundar i vårt land. Dessa hundar är känna för att ha en väldigt stor vilja att jobba. De kan dra tunga slädar långa sträckor och har även förmågan att leva utomhus i kylan. Faktum är att detta är också är vad de föredrar att göra.
Hos Svenska Kennelklubben tillhör polarhundar rasgrupp 5
Polarhundar tillhör grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp) i den indelning av raser som Svenska Kennelklubben har gjort. De kallas även för polara spetshundraser och detta är alltså hundar som skiljer sig åt från många andra hundraser inom sin rasgrupp.
Vanliga frågor om polarhundar
Polara spetshundraser kallas de hundraser som trivs i kalla klimat och gärna vill arbeta som slädhundar. Hit hör framför allt raser som alaskan malamute, gröndlandshund, samojedhund och siberian husky. Balto och Togo är två kända ledhundar som räknas hit.