TvÄ polarhundar i nÀrbild

Polarhundar 🐕 – Allt du vill veta dessa hundraser

Polarhundar kallas den lilla undergrupp av hundar som mĂ„nga associerar med begreppet ”slĂ€dhundar”. Alaskan malamute, siberian husky, grönlandshund och samojedhund Ă€r de fyra raserna som tillhör denna kategori hundar. Det rör sig alltsĂ„ om draghundar som Ă€r bĂ€ttre anpassade Ă€n andra hundar för kyla och att jobba tillsammans de mĂ€nniskor som lever i dessa klimat.

Hundarna passar bra in i det vÀldigt kalla klimatet tack vare att de har en dubbelpÀls med en tÀt underull. Detta gör det möjligt för dem att kunna jobba i kylan med att dra slÀdar och liknande. De behöver vara bÄde uthÄlliga och starka för att kunna Àgna sig Ät drag i de bistra polarklimatet.

Lista över polarhundar

Det finns bara ett fĂ„tal hundraser med hundar som kan titulera sig polarhund. Vilka dessa Ă€r kan du lĂ€sa dig till nedan – dĂ€r hittar du sĂ„vĂ€l foto som beskrivning av de olika hundarna!

Siberian husky

Siberian husky Àr den polarhund som Àr allra vanligast i Sverige. I vÄrt land finns nÀmligen drygt 7 000 hundar av denna ras registrerade i Jordbruksverkets register. Detta Àr dubbelt sÄ mÄnga som antalet hundar i den nÀst största polara rasen (samojedhund).

NÀr det kommer till storlek Àr dock detta mer av en medelstor hund Àn en sÀrskilt stor sÄdan. Hunden kÀnns lÀtt igen pÄ sin tjocka pÀls med dubbla lager samt sina uppÄtriktade och spetsiga öron. Den Àr ganska lik malamuten men Àr dock betydligt mindre Àn sin kusin frÄn Alaska.

Tre polarhundar av rasen siberian husky

Samojedhund

Samojedhunden har blivit uppkallad efter ett folkslag frÄn Sibirien. En samojed Àr nÀmligen beteckningen pÄ en person som tillhör nÄgon av de tre folkgrupperna selkuper, nganasaner och nentser. Detta Àr dock Àven vad man i folkmun brukar kalla de hundar som tillhör denna ras.

Det finns omkring 3 500 hundar av denna ras registrerade i Sverige. Detta Àr en hund som ofta blir relativt gammal (den förvÀntas leva i cirka 12 till 14 Är). Dessutom gillar rasen mÀnniskor och vill gÀrna Àgna sig Ät olika friluftsaktiviteter med sina Àgare.

TvÄ samojedhundar som springer i snön

Alaskan malamute

Alaskan malamute Àr den tredje mest populÀra av den polara raserna med omkring 1 750 registreringar i Sverige. Detta stora hundar som Àr utmÀrkta draghundar och historiskt sett har anvÀnts för just detta ÀndamÄl. De har bland annat anvÀnts för att dra tunga laster via slÀde i Alaskas bistra klimat.

Alaskan malamute i djup snö

Grönlandshund

Grönlandshunden Àr den mest sÀllsynta polarhunden i svenska hushÄll. Faktum Àr att det endast finns knappt 400 registrerade grönlandshundar i vÄrt land. Dessa hundar Àr kÀnna för att ha en vÀldigt stor vilja att jobba. De kan dra tunga slÀdar lÄnga strÀckor och har Àven förmÄgan att leva utomhus i kylan. Faktum Àr att detta Àr ocksÄ Àr vad de föredrar att göra.

NÀrbild pÄ en grönlandshund

Hos Svenska Kennelklubben tillhör polarhundar rasgrupp 5

Polarhundar tillhör grupp 5 (spetsar och raser av urhundstyp) i den indelning av raser som Svenska Kennelklubben har gjort. De kallas Àven för polara spetshundraser och detta Àr alltsÄ hundar som skiljer sig Ät frÄn mÄnga andra hundraser inom sin rasgrupp.

Vanliga frÄgor om polarhundar

Vad Àr en polarhund?

Polara spetshundraser kallas de hundraser som trivs i kalla klimat och gÀrna vill arbeta som slÀdhundar. Hit hör framför allt raser som alaskan malamute, gröndlandshund, samojedhund och siberian husky. Balto och Togo Àr tvÄ kÀnda ledhundar som rÀknas hit.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *