Äldre kvinna som poserar med en av de bra hundraser för pensionärer på vår lista

Hundraser för pensionärer – 20 bra raser för äldre personer

De raser hundar som lämpar sig bäst för seniorer är i regel lättsamma sådana med ett lägre behov av motion. Även om du är lite äldre bör du dock välja den ras som passar just din livsstil och förmåga bäst. Med detta sagt finns det vissa hundraser för pensionärer som generellt sett är lite mer lämpliga.

Du behöver nämligen kunna tillgodose din hunds behov av motion, aktivering, pälsvård m.m. Vissa raser är lite mer lättsamma och lugna, vilket gör att de ofta funkar bättre ihop med äldre personer. Det finns dock många lämpliga hundraser för seniorer att välja mellan. Det gör att du säkert kan hitta en ras i denna lista som du gillar och kan trivas tillsammans med!

20 bra hundraser för pensionärer

De raser som vi nämner i denna lista har vissa gemensamma egenskaper. Till exempel kräver de endast en måttlig mängd motion. Dessutom är de ofta lite mindre i storleken, även om det såklart finns vissa undantag från denna regel. Så kika gärna i listan över bra hundraser för pensionärer nedan och se vilken ras du gillar bäst!

Beagle

Beagle är kanske en av de lite mer otippade av alla hundraser för pensionärer på denna lista. Men faktum är att detta är ett väldigt bra val om du gärna vistas en hel del utomhus och kanske har en egen trädgård. För även om dessa hundar är energiska är de också ganska självständiga och lättsamma. Dessutom kräver de inte så mycket i form av pälsvård och liknande.

Kvinnlig pensionär som matar en beagle

Bichon frisé

Bichon frisé är en fluffig liten sällskapshund som lämpar sig väl för seniorer. Dessa hundar väger blott 4 till 7 kg och är därmed ganska lätta att hantera. Dessutom är de relativt enkla att träna. De kräver inte heller mer än måttlig daglig motion för att hålla sig friska och nöjda.

Dessa hundar kräver en del pälsvård men är i övrigt ganska okomplicerade att sköta om. Många ägare av denna ras väljer att besöka en hundtrimmare varje eller varannan månad. Detta för att låta denne klippa hundens päls.

Bichon frisé

Bichon havanais

Bichon havanais är en intelligent och utåtriktad hundras som väger omkring 4,5 till 7,5 kg. De är nöjda med att få gå på medellånga promenader varje dag. Detta gör att du som är lite äldre kan få in din dagliga motion tillsammans med din hund.

Den långa pälsen behöver borstas regelbundet. I övrigt är detta dock en vänlig och glad hundras som dessutom är tillgiven.

Bichon havanais

Bolognese

Bolognese är en lugn och vänligt sinnad hund som är lätt att hantera. Därför är detta en bra hundras för äldre personer. Den kan lätt anpassa sig för att bo i lägenhet och kurar gärna ihop sig i ditt knä. Till råga på allt fäller den inte så mycket men den kräver fortfarande regelbunden pälsvård.

Bichon bolognese

Bostonterrier

Bostonterrier är en mindre ras som väger allt från 4,5 till 11 kg. Denna smarta hundras har en stor och färgstark personlighet. De är dock tillgivna och vänliga, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar för seniorer. De kan anpassa sig väl utifrån dina förutsättningar – dessa hundar kan följa med på längre promenader eller mest slappa i soffan.

Bostonterrier

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en älskvärd hundras som även i vuxen ålder har ett lite valplikt utseende. Dessa jyckar är tillgivna och anpassningsbara. De är som nöjdast när de får mysa tillsammans med sina ägare. Därför är detta en given kandidat till denna lista med bra hundraser för pensionärer.

Dessa hundar väger omkring 5,5 till 8 kg och är lätta att hantera och träna. De kräver regelbunden pälsvård i form av borstning m.m. Men detta är ändå en favorit bland de seniorer som vill ha en lite mindre sällskapshund.

Cavalier king charles spaniel

Chihuahua

Chihuahua är den allra minsta hundrasen och väger bara 1 till 3 kg. De kan dock bli ganska gamla och förväntas leva i uppemot 12 till 20 år. Detta är en tillgiven och lättsam ras för seniorer som inte kräver så mycket motion utöver kortare promenader.

Chihuahua

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en hundras med skägg som fäller ganska lite av sin päls och inte kräver så mycket pälsvård. Den är dessutom lite mindre i storleken och ganska lätt att hantera.

Värt att känna till är att detta är en ganska energisk hundras. Därför är det viktigt att hunden får möjlighet att springa av sig lite grann genom att till exempel jaga en boll eller liknande. Men i övrigt är detta en väldigt lämplig hundras för pensionärer i de allra flesta fall!

Dvärgschnauzer

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en rolig hundras som alltid sätter ett leende på allas läppar. Detta är kanske en av de gladaste och lyckligaste av alla hundraser. De är små och kompakta hundar som faktiskt är ganska aktiva av sig. Men de väger inte mer än 8 till 14 kg och är därmed ganska lätthanterliga.

Som vi har nämnt har de dock ganska mycket energi. Däremot brukar de inte vara särskilt uthålliga. Därför räcker det gott med måttlig daglig motion för denna ras.

Vad gäller pälsvård krävs inte mer än minimal sådan. Däremot är det viktigt att vara medveten om att rasen har vissa problem med bland annat hudbesvär och andningsbesvär. Detta är trots allt en hundras med platt nos och med detta följer vissa utmaningar.

Fransk bulldogg

Golden retriever

Golden retriever är ett utmärkt val av ras för dig som vill ha en ganska aktiv och tillgiven sällskapshund. Detta är en av de hundraser för pensionärer som kan vara lite mer krävande men också ge så mycket tillbaka. Till exempel är dessa hundar väldigt känsliga för människors sinnesstämning och gör sig därför bra som terapihundar.

En golden kommer att finnas vid din sida när du behöver den. Detta är dock en lite större ras som kanske av denna anledning inte lämpar sig så väl för just dig. Men om du är sugen på en lite större hund kan detta alltså vara ett väldigt bra val!

Golden retriever

Greyhound

När du tänker på bra hundraser för pensionärer föreställer du dig förmodligen inte en greyhound. Detta är trots allt en ras som är starkt förknippad med hundkapplöpning. Så hur kan detta vara en lämplig hundras för seniorer, kanske du undrar? Detta är dock inte alls en särskilt högoktanig ras utanför kapplöpningsbanan.

Dessa hundar vill förvisso gärna gå på regelbundna promenader varje dag, precis som alla andra hundraser. Dessutom skadar det inte om du kan låta din hund få springa fritt i trädgården eller i en hundrastgård. Men i övrigt är dessa jyckar faktiskt något av soffpotatisar – de gillar att ta det lugnt tillsammans med sina ägare.

En greyhound kan väga mellan 28 och 50 kg. Den är dock träningsvillig och ganska lätt att hantera. Så om du gärna vill ha en lite större hund men helst inte en särskilt stark och kraftfull sådan är detta rasen för dig!

Greyhound

Labrador retriever

Likt golden retrievern är labrador retriever en väldigt vänlig och tillgiven hundras. Labradoren är överlag den mest populära hundrasen i Sverige och den går även väl hem hos seniorer.

Detta är en intelligent ras som dock kräver en hel del motion jämfört med mindre hundraser. Så om du skaffar en ”labbe” bör du vara beredd på att gå långa promenader och vandra eller cykla med din hund.

Labrador

Lhasa apso

Lhasa apso är en liten hund med en väldigt lång och silkeslen päls. Trots sin ringa storlek är dessa hundar ganska beskyddande och vaktiga. De kommer nämligen från Tibet där de genom historien har använts som just vakthund.

Så hur kvalar rasen då in på denna lista över hundraser för pensionärer, kanske du undrar? Svaret är att detta ändå är en ganska lättsam ras. Den är lekfull och busig ras samt behöver dagliga promenader men kräver inte enormt mycket ansträngning i övrigt. Vad gäller pälsvård räcker kommer det dock krävas daglig borstning för att pälsen ska hållas i gott skick.

Lhasa apso

Malteser

En malteser påminner i mångt och mycket om en annan hund på denna lista, nämligen bichon frisé. Detta är urtypen av en liten knähund. Den spenderar gärna mycket tid ihopkrupen i ditt knä när den inte går korta, regelbundna promenader.

Dessa hundar väger inte mer än 3-4 kg och är därmed väldigt enkla att hantera. Du kan till och med bära runt hunden i väskan vid behov. Detta är dock inget som vi generellt sett rekommenderar. Vi tycker nämligen att hundar bör få ta sig fram för egen maskin i den mån det är möjligt.

Du kan behöva besöka en hundtrimmare då och då om du inte själv är flink när det kommer till pälsvård. Med detta sagt kan du även försöka klippa eller trimma hunden själv hemma. I den länkade artikeln förklarar vi hur du går tillväga för att göra detta.

Malteser

Mops

Mops är en liten hundras som fullkomligt älskar mat! Därför bör du vara försiktig med att sticka till den alltför många godbitar. Dessa hundar har nämligen lätt för att bli överviktiga och övervikten kan leda till diverse hälsoproblem.

Men i övrigt är detta en hundras som är ganska lättsam att ha och göra med. De är dessutum väldigt tillgivna och gillar att sitta i knät och gosa.

Mops

Pomeranian

Pomeranian är en väldigt liten hundras som inte väger mer än 1,5 till 3 kg. Detta gör rasen väldigt lätt att hantera även för de flesta seniorer. Trots sin ringa storlek är dock dessa hundar fyllda av tillgivenhet och glädje. De vill gärna ligga och sova i ditt knä när de inte leker med sina leksaker.

Pomeranian

Pudel

Pudeln är en av de smartaste hundraserna som finns. Det bästa av allt är dock att den finns i flera storlekar. Detta gör att du kan välja en av de lite mindre varianterna om du inte nödvändigtvis vill ha en stor hund.

Pudlar är lojala och tillgivna sällskapshundar. De är snabba med att lära sig nya saker och anpassa sig till familjens livsstil. Dessutom räcker det fint med dagliga promenader för de allra flesta hundar av denna ras.

Dock bör du vara medveten om att dessa hundar bör trimmas professionellt ungefär varje eller varannan månad. Men i övrigt är de ganska lätta att ta hand om.

Pudel

Shih tzu

Shih tzu är en populär hundras bland pensionärer. Rasen väger inte mer än 4,5 till 8 kg och är därmed lätt att hantera. Dessa hundar kan förvisso vara ganska envisa men de flesta låter sig tränas utan alltför mycket besvär.

Denna ras kräver inte så mycket mer än dagliga promenader och regelbunden pälsvård. Däremot har de ibland vissa problem med andningen. Detta är trots allt en trubbnosig hundras, men dess besvär är generellt sett inte lika allvarliga som den franska bulldoggens.

Shih tzu

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en liten till medelstor hundras som väger 9 till 12 kg. Med denna vikt är detta trots allt en ras som är tillräckligt liten för de flesta seniorer att hantera.

Detta är en vallande hundras som kräver sin regelbundna motion. Den nöjer sig dock gott med sina dagliga promenader. Därmed är den inte överdrivet krävande sett ur detta perspektiv.

Denna hund kvalar in på listan över lämpliga hundraser för pensionärer tack vare att den är smart och ganska lättränad. Dessutom gillar många äldre personer dess unika utseende med de korta benen. Om du stämmer in på denna beskrivning kan du även spana in vår lista över hundraser med korta ben. Den listan innehåller dock även många raser som inte lämpar sig särskilt väl för seniorer.

Welsh corgi pembroke

West highland white terrier

West highland white terrier är en utmärkt sällskapshund som dessutom är enkel att hantera. Den väger cirka 6 till 10 kg och är lite mindre ömtålig än till exempel en malteser eller pomeranian.

Dessa hundar behöver också regelbunden pälsvård men inte lika omfattande som vissa andra raser på listan. Dessutom är de ofta vänliga och lättsamma. Detta gör dem till en av de bra hundraser för pensionärer som vi omnämner i denna lista.

West highland white terrier

Avslutande tankar om hundraser för pensionärer

Forskning visar att hunden kan spela en viktig roll i seniorers liv. Men det finns såklart vissa raser som lämpar sig bättre för äldre personer och andra som är mindre lämpade för uppgiften.

Även som senior kanske du lever ett väldigt aktivt liv och gärna vill ha en aktiv hund. I sådana fall kan du med fördel skaffa en energisk hundras som exempelvis en siberian husky eller border collie. Men om så inte är fallet är detta två lysande exempel på hundraser som pensionärer helst bör undvika. I de allra flesta fall passar det bättre med en lite lugnare och lättsammare ras. Dessutom kanske du hellre skaffar en liten hund istället för en väldigt stor sådan.

I listan ovan hittar du flera tips på bra hundraser för pensionärer. Värt att tänka på är dock att de flesta hundar lever i drygt 10 år. Många jyckar anses själva vara seniorer när de blir omkring 7-8 år. Det är dock inte alla hundar som lugnar ner sig i denna ålder. Därför bör du fundera över om du är redo att ta hand om en ganska aktiv hund under det närmaste årtionden. Detta är ytterligare en anledning till att kanske skaffa en lite mindre och lugnare ras som är lättare att hantera.

Är du pensionär och har en hund? Vilken av dessa (eller andra) raser har du i sådana fall och hur tycker du att hundägandet fungerar på ålderns höst? Skriv gärna en kommentar nedan och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *