BÀsta torrfodret för hund i matskÄl

BÀsta torrfodret för hund i olika prisklasser

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Buddy Pet Foods och Dogman.

Det finns flera olika produkter som ofta framstÀlls som det bÀsta torrfodret för hund. Vissa av dessa Àr fullproppade med spÀnnande ingredienser vilka till och med Àr mer exotiska Àn de livsmedel som vi mÀnniskor stoppar i oss. Det Àr dessutom ofta svÄrt att ta reda pÄ vad olika foderprodukter faktiskt innehÄller. DÀrför har vi bestÀmt oss för att en gÄng för alla slÄ fast vilka som Àr de bÀsta torrfodren för hundar i olika prisklasser.

BÀsta torrfodret för hund

Hundar behöver Àta en hel del torrfoder. Detta gör att du som hundÀgare tvingas vÀlja bland stora fodersÀckar med pÄhittiga varumÀrkesnamn och ingredienser sÄsom lamm, bison, vildsvin m.m. Men fodren kommer sÀllan direkt frÄn naturen, förpackas i en sÀck och levereras till butik. Ofta skiljer sig inte bara priset pÄ olika hundfoder utan Àven kvaliteten pÄ produkterna.

För att göra det lite enklare för dig att hitta ett bra torrfoder till din hund, har vi nedan valt ut de produkter som vi tycker Àr bÀst. Dessa har vi valt att kategorisera i olika prisklasser för att ge dig chansen att vÀlja ett prisvÀrt foder som passar din plÄnbok.

Om du bestĂ€mmer dig för att gĂ„ pĂ„ vĂ„ra produktrekommendationer och klicka hem en fodersĂ€ck blir vi vĂ€ldigt glada – vi fĂ„r nĂ€mligen en liten provision pĂ„ alla köp som görs via vĂ„ra annonslĂ€nkar. SĂ„ genom att köpa ditt torrfoder via oss hjĂ€lper du till att hĂ„lla denna sajt igĂ„ng och levande. Tack pĂ„ förhand för ditt stöd! 😍

Med det sagt hoppar vi nu raskt vidare till vÄra rekommendationer i kategorin bÀsta torrfodret för hund!

Premiumklassen: Buddy Pet Foods Tasty Turkey Feast

Tasty Turkey Feast torrfoder för hund
Det bÀsta torrfodret i premiumklassen: Buddy Pet Foods Tasty Turkey Feast.

Se pris i butik!

Tasty Turkey Feast Àr ett premiumfoder frÄn Buddy Pet Foods. Detta Àr enligt oss det allra bÀsta torrfodret för hundar. Anledningen till att vi tycker sÄ Àr denna fodertillverkare har profilerat sig som en producent av naturligt och hÀlsosamt hundfoder. Deras foder innehÄller dÀrför rÄvaror av riktigt hög kvalitet.

NÀr du lÀser innehÄllsförteckningen för Tasty Turkey Feast kommer du snart se vad vi menar. Detta torrfoder innehÄller kalkon, havre och andra kvalitetsingredienser. Det har Àven berikats med sÄ kallade superfoods samt alla nödvÀndiga vitaminer och mineraler. Att kalla det för ett superfoder vore ingen överdrift!

MĂ„nga hundbloggar hĂ€vdar att de har provat och ”testat” diverse hundfoder Ă€ven om det Ă€r uppenbart att sĂ„ inte Ă€r fallet. Vi har faktiskt sjĂ€lva testat detta foder. LĂ€s vĂ„r recension av Tasty Turkey Feast genom att klicka pĂ„ lĂ€nken!

👍 Fördelar:

 • Naturliga ingredienser
 • InnehĂ„ller superfoods
 • Svenskt torrfoder
 • Flera storlekar pĂ„ fodersĂ€ckarna

👎 Nackdelar:

 • Inte tillgĂ€ngligt i butik (levereras dock direkt till din dörr)

Mellanklassen: Robur Adult Maintenance

Robur Adult Maintenance torrfoder
Det bÀsta torrfodret i mellanklassen: Robur Adult Maintenance.

Se pris i butik!

Roburs foder Adult Maintenance Àr ett svenskt torrfoder med svensk kyckling som proteinkÀlla. Fodret innehÄller Àven i övrigt naturliga ingredienser, samtidigt som det har berikats med glukosamin för att frÀmja ledhÀlsan samt prebiotika för hundens maghÀlsa.

PÄ leverantörens produktsida finns en tabell för utfodring av detta foder. DÀr kan du Àven ta del av en komplett innehÄllsförteckning. Genom att lÀsa denna kan man konstatera att Adult Maintenance Àr fritt frÄn onödiga tillsatser.

Jag ger sjÀlv mina hundar ett foder frÄn Bozita Robur (Sensitive Gran Free Reindeer) och kan varmt rekommendera deras produkter. Faktum Àr att jag Ànda sedan jag hÀmtade hem den första hunden har hÄllit mig till deras produkter och Àven hos uppfödaren gavs hundarna Roburs foder.

Vid enstaka tillfÀllen har jag testat att ge hundarna torrfoder frÄn andra tillverkare men det har allt som oftast resulterat i lös avföring och andra problem. SÄ jag kan inte annat Àn att ge tummen upp för Bozita Roburs hundfoder!

👍 Fördelar:

 • Hög smĂ€ltbarhet
 • Svenskt torrfoder

👎 Nackdelar:

 • InnehĂ„ller kyckling – en vanlig allergen

Budgetklassen: Iams Dog Adult Large

Iams Dog Adult Large torrfoder
Det bÀsta torrfodret i budgetklassen: Iams Dog Adult Large.

Se pris i butik!

Detta torrfoder frÄn Iams Àr till för mycket stora raser, men fodret finns Àven tillgÀngligt för mindre raser. Detta Àr enligt mig ett utmÀrkt hundfoder som innehÄller inte mindre Àn 77 % animaliskt protein av den sammanlagda proteinmÀngden.

Proteinet i detta torrfoder kommer frÀmst frÄn kyckling och kalkon. Det innehÄller en del tillsatser men inga som bör fÄ dig att höja pÄ högonbrynen. Det rör sig nÀmligen om koppar, jod, jÀrn, mangan, zink och selen, d.v.s. naturliga mineraler.

Överlag Ă€r detta ett vĂ€ldigt bra foder och det faktum att det kostar mindre Ă€n mĂ„nga likvĂ€rdiga produkter Ă€r förstĂ„s bara positivt. Detta budgetval Ă€r dĂ€rför att rekommendera för dig som inte Ă€r beredd att spendera större summor Ă€n nödvĂ€ndigt pĂ„ torrfoder till din hund.

👍 Fördelar:

 • PrisvĂ€rt
 • InnehĂ„ller inga konstigheter

👎 Nackdelar:

 • Inte fullt lika premium som vĂ„ra övriga produktrekommendationer
 • InnehĂ„ller kyckling – en vanlig allergen

Bubblare: Orijen Dog Senior

Orijen Dog Senior
Bubblaren: Orijen Dog Senior.

Se pris i butik!

Orijens torrfoder Dog Senior innehÄller hela 85 % animaliska ingredienser. Det Àr dessutom spannmÄlsfritt vilket uppskattas av mÄnga hundÀgare. Proteinet i fodret kommer i huvudsak frÄn kalkon, kyckling och fisk.

Detta hundfoder Àr helt fritt frÄn syntetiska tillsatser, artificiella konververingsmedel och liknande. Faktum Àr att det alltsÄ inte ens innehÄller spannmÄl. Det har Àven en lÄg halt av kolhydrater och kÀllorna till dessa Àr grönsaker, frukt och örter.

Fodret innehÄller Àven frystorkad lever. Detta gör det till ett torrfoder som Àven krÀsna hundar kan tycka om.

👍 Fördelar:

 • 85 % animaliska ingredienser
 • Fritt frĂ„n syntetiska tillsatser
 • InnehĂ„ller frystorkad lever

👎 Nackdelar:

 • InnehĂ„ller kyckling – en vanlig allergen

Fördelar med torrfoder

Det finns flera fördelar med torrfoder jÀmfört med andra typer av hundfoder, sÄsom vÄtfoder och fÀrskfoder. En stor fördel Àr att det Àr mer bekvÀmt för dig som hundÀgare att ge sin hund torra foderkulor. Du kan lÄta maten stÄ framme i flera timmar (eller till och med dagar) utan att den börjar stinka.

SÄvida din hund inte Àr Àldre och kanske har lite sÀmre tÀnder, eller av nÄgon anledning inte dricker sÀrskilt mycket, Àr torrfoder dÀrför att föredra framför vÄtfoder. Om du ÀndÄ vill tillföra en mindre mÀngd vÀtska genom fodret, eller bara mjuka upp det Ät din hund, kan du blöttlÀgga fodret genom att tillsÀtta lite vatten. Det gör foderkulorna mer lÀttuggade för bÄde valpar och Àldre hundar.

Är det förresten en valp du ska köpa foder till? Om du Ă€r pĂ„ jakt efter ett bra valpfoder finner du tips pĂ„ sĂ„dana i den lĂ€nkade artikeln! I annat fall Ă€r det bara att lĂ€sa vidare.

Att tÀnka pÄ vid val av torrfoder för hund

Det Àr mÄnga gÄnger lÀttare sagt Àn gjort att köpa det allra bÀsta torrfodret för hund till sin pÀlskling. Detta dÄ man som hundÀgare inte alltid vet var man ens ska börja leta efter kvalitetsfoder. Det kan vara en ganska skrÀmmande process, inte minst för dig som Àr nybliven husse eller matte och kanske inte Àr sÄ insatt i djungeln av hundfoder.

De allra flesta djurÀgare förstÄr att man genom att ge sin hund en bra och nÀringsrik kost kan göra hunden mer hÀlsosam, stÀrka dess immunförsvar samt fÄ pÀlsen att bli lenare och mer glÀnsande. Det finns Àven andra fördelar med kvalitetsfoder, sÄsom förbÀttrad matsmÀltning, minskad gasighet och fastare avföring.

Trots detta kan det vara svÄrt att veta vilket som Àr det bÀsta torrfodret för hund. Vi har dÀrför sonderat marknaden samt gÄtt pÄ de tips och rÄd som experter pÄ nÀring för hundar delar med sig av. Detta för att kunna rekommendera dig ett urval av riktigt högkvalitativa foderprodukter.

FodersÀckar med torrfoder
Det kan vara svÄrt att hitta rÀtt bland alla sÀckar med torrfoder i butikerna.

LÀs pÄ om innehÄllet i bra torrfoder för hundar

De torrfoder för hundar som idag finns pĂ„ marknaden innehĂ„ller vĂ€ldigt olika ingredienser. Vissa fodertillverkare mĂ€rker sina fodersĂ€ckar med texter som ”riktigt kött” medan andra istĂ€llet skriver att fodret innehĂ„ller ingredienser ”med smak av kött”. Ett av de sĂ€kraste sĂ€tten att förvissa sig om att man faktiskt köper det bĂ€sta torrfodret för hund Ă€r dĂ€rför att vara medveten om vad ett sĂ„dant faktiskt bör innehĂ„lla.

Var inte rÀdd för spannmÄl för sakens skull

MÄnga hundÀgare har valt att vÀlja bort spannmÄl i hunfodret. Detta Àr nÄgonting som Àven jag sjÀlv har gjort, men det finns faktiskt ingen anledning att vara rÀdd för denna typ av livsmedel enbart för sakens skull. Om du ÀndÄ vill vÀlja ett spannmÄlsfritt hundfoder till din hund, finner du flera produktrekommendationer i den lÀnkade artikeln.

Men i den artikel som vi har lÀnkat till ovan avslöjas Àven det faktum att hundar inte nödvÀndigtvis Àr allergiska mot spannmÄl. Visst, vissa individer Àr det men lÄngt ifrÄn sÄ pass mÄnga som faktiskt ges en spannmÄlsfri kost. SÄ det finns ingen anledning att vÀlja bort spannmÄlet om du inte har konstaterat att din hund faktiskt far illa av det.

Var medveten om vad torrfoder för hund med biprodukter innehÄller

Som redan har nÀmnts Àr det viktigt att man som hundÀgare Àr insatt i hundfoder och gör egna efterforskningar. Detta för att kunna avgöra om de ingredienser som tillsammans utgör ett torrfoder för hund Àr bra eller dÄliga. Ett av de ord som bör fÄ dig att haja till Àr biprodukter. Bara för att ett foder innehÄller sÄdana behöver det dock inte nödvÀndigtvis vara nÄgot negativt.

Om ett foder innehĂ„ller biprodukter i form av hovar, horn och pĂ€ls, kan det finnas goda skĂ€l att vĂ€lja ett annat. Men det kan Ă€ven röra sig om animaliska biprodukter i form av inĂ€lvor, sĂ„som hjĂ€rta, njurar, lever och lungor. Om sĂ„ Ă€r fallet kan deta snarare vara positivt – inĂ€lvsmat Ă€r nĂ€ringsrik och kan faktiskt bidra till att höja kvaliteten pĂ„ ett torrfoder för hund.

Vissa fodertillverkare anvÀnder uteslutande biprodukter av hög kvalitet. Detta innebÀr Àr att det kan vara vÀrt att försöka sÀtta sig in i skillnaden mellan animaliska biprodukter av olika slag. Först dÄ kan du göra ett vÀlinformerat val och aktivt vÀlja bort lÄgkvalitativa torrfoder för hund.

FaststÀll din hunds nÀringsbehov

För att kunna avgöra vilket som Ă€r det bĂ€sta torrfodret för hund i ditt specifika fall, behöver du först avgöra din hunds nĂ€ringsbehov. Är din hund frisk och kry samt i god fysisk form? I sĂ„dana fall behöver du troligtvis inte bry dig om de bantningsfoder för hundar som finns att köpa i butik. Kliar din hund sig ovanligt mycket eller uppvisar andra symtom pĂ„ matallergi? DĂ„ kanske du bör kika pĂ„ allergifoder för hund.

Kontrollera sammansÀttningen av nÀringsÀmnen

Hundar bör precis som oss mĂ€nniskor Ă€ta en kost som bestĂ„r av de tre makronutrierna kolhydrater, protein och fett. För till skillnad frĂ„n vad mĂ„nga tror Ă€r hundar faktiskt inte köttĂ€tare. HĂ€r skiljer sig hunden Ă„t frĂ„n katten – kattdjur Ă€r renodlade karnivorer. Hundar Ă€r istĂ€llet allĂ€tare och kan konsumera sĂ„vĂ€l animaliska livsmedel som vegetabiliska sĂ„dana.

Med det sagt bör din hunds kost bestÄ av mer protein och fett Àn kolhydrater. Detta dÄ dessa bÀgge makronutrienter förser hunden med de byggstenar som anvÀnds för att att hÄlla sÄvÀl vÀvnad som organ och nervsystem i gott skick. I det vilda Àter hundar sÄ mycket som 65 % protein och 30 % fett, och dÀrmed endast blott 5 % kolhydrater.

Detta innebÀr dock inte att du prompt behöver förhÄlla dig till dessa proportioner nÀr du vÀljer foder. Med det sagt Àr det allra bÀsta torrfodret för hund en produkt som har en bra fördelning av proteiner och fetter i förhÄllande till kolhydrater. Du kan kÀnna dig trygg i vetskapen att alla de hundfoder som vi rekommenderar i denna artikel har en bra sammansÀttning av nÀringsÀmnen.

SÀkerstÀll att ingredienserna gÄr att identifiera

PĂ„ samma sĂ€tt som det Ă€r viktigt att kunna avgöra nĂ€ringsinnehĂ„llet i mĂ€nniskoföda, Ă€r detta Ă€ven nödvĂ€ndigt nĂ€r det kommer till torrfoder för hund. Det bör Ă€ven vara enkelt att avgöra exakt vilka ingredienser ett specifikt foder innehĂ„ller. Om det till exempel bara stĂ„r â€Ă€kta kött” bör du dra öronen Ă„t dig – var kommer köttet ifrĂ„n? Är det hjort, kyckling, kalkon, vildsvin eller nĂ„got helt annat?

Detta bör framgÄ tydligt pÄ foderförpackningen och i informationen pÄ produktsidan. Om du inte kan utlÀsa exakt vilka ingredienser som ingÄr i ett foder bör du troligtvis avstÄ frÄn att köpa det.

SÄ sköter du övergÄngen till ett nytt torrfoder

En fodertillverkare har ofta ett eget tillvÀgagÄngssÀtt som föredras nÀr du ska byta över frÄn ett torrfoder till ett annat. Det kan finnas variationer nÀr det kommer till hur lÄng övergÄngsperioden ska vara, men i grund och botten följer de alla samma princip. Det Àr nÀmligen alltid bÀst att göra en gradvis övergÄng frÄn ett foder till ett annat.

Om du till exempel idag ger din hund tvÄ skopor av ett torrfoder, kan du börja med att byta ut en halv skopa mot det nya fodret. Du ger alltsÄ dÄ din hund en och en halv skopa av det gamla fodret och en halv skopa av det nya. Detta gör du vid varje mÄltid och hÄller pÄ sÄ i kanske tre till fem dagar.

Var noga med att kontrollera hur din hund reagerar pÄ det nya fodret. Det kan till exempel vara sÄ att hunden inte alls gillar fodret, eller sÄ börjar plötsligt hundens matsmÀltningssystem att fungera sÀmre.

Om din hund gillar fodret och svarar vĂ€l pĂ„ det, kan du dock sakta öka andelen nytt foder. Du ger dĂ„ hunden en skopa av det gamla fodret och en skopa av det nya. Även detta bör lĂ€mpligtvis pĂ„gĂ„ under tre till fem dagar. DĂ€refter ökar du till en och en halv skopa av det nya samt en halv av det gamla. Efter ytterligare tre till fem dagar kan du gĂ„ över till att enbart ge din hund det nya torrfodret.

Kom ihĂ„g att det Ă€r viktigt att lĂ„ta denna process ta sin tid. ÖvergĂ„ngen bör ske gradvis och du bör hĂ„lla koll pĂ„ hur din hund svarar pĂ„ det nya fodret. Detta gör du lĂ€mpligast genom att kontrollera fastheten pĂ„ hundens avföring. Om just detta Ă€r ett Ă„terkommande problemomrĂ„de hos din hund, kan ett torrfoder för hund med kĂ€nslig mage vara att rekommendera.

Torrfoder hund
Viktigt att sköta övergÄngen till ett nytt torrfoder för hund gradvis.

SÄ lÀnge hÄller sig torrfodret frÀscht

NÀr det kommer till hur lÀnge ett torrfoder för hund hÄller sig frÀscht, Àr det faktiskt ganska svÄrt att svara pÄ. Det du kan göra Àr att hÄlla utkik efter datummÀrkning pÄ förpackningen. Om det stÄr ett bÀst före-datum pÄ fodersÀcken bör du förhÄlla dig till detta.

Med det sagt Àr det lÄngt ifrÄn sÀkert att ett hundfoder inte lÀngre Àr okej bara för att bÀst före-datumet har passerat. SÄ fort en fodersÀck öppnas börjar nÀmligen kvaliteten pÄ fodret försÀmras. Detta Àr en process som pÄgÄr löpande och vissa menar att torrfoder hÄller sig frÀscht Àven 6 veckor efter öppnandet av sÀcken. Andra menar att det börjar bli dÄligt redan efter omkring 2 veckor.

SĂ„ hur ska du kunna veta om torrfodret Ă€r frĂ€scht? Jo, du kan börja med att sĂ€kerstĂ€lla att det inte stĂ„r i direkt solljus. Ljus, fuktighet och vĂ€rme Ă€r nĂ€mligen tre saker som pĂ„ kort tid kan göra att ett foder blir gammalt och dĂ„ligt. Du bör dĂ€rför skydda din hunds foder frĂ„n dessa element. Detta gör du lĂ€mpligast genom att försluta fodersĂ€cken. Om den inte har en ”dragkedja” kan du anvĂ€nda en foderklĂ€mma eller förvara fodret i en fodertunna.

Vanliga frÄgor om torrfoder för hundar

Vad Àr torrfoder?

Ett torrfoder för hund Àr ett foder som bestÄr av torra foderkulor. Denna typ av hundfoder skiljer sig pÄ detta vis frÄn till exempel vÄtfoder, vilket Àr mer patéliknande och mjukt i konsistensen.

Hur tillverkas torrfoder?

Torrfoder tillverkas genom att fodertillverkaren blandar ihop ingredienserna i en stor mixer. En degliknande massa bildas som i mÄngt och mycket liknar en kaksmet. Denna ugnsbakas sedan i en hög temperatur och under tryck. DÀrefter skÀr en annan maskin fodret i lagom stora foderkulor. Avslutningsvis torkas dessa och oljor, vitaminer och mineraler sprutas in i kulorna.

Vad innehÄller torrfoder i regel?

Torrfoder innehĂ„ller protein, fett och kolhydrater samt andra nĂ€ringsĂ€mnen sĂ„som vitaminer och mineraler. Olika foderprodukter skiljer sig dock Ă„t vad gĂ€ller ingredienserna, d.v.s. frĂ„n vilka kĂ€llor som proteinet, fettet och kolhydraterna kommer. Även sammansĂ€ttningen av olika nĂ€ringsĂ€mnen varierar mellan olika produkter.

Varför ska man blötlÀgga torrfoder?

Huruvida du bör blöttlÀgga ditt torrfoder eller inte har att göra med om din hund har svÄrt att tugga eller inte. Det kan ocksÄ vara sÄ att hunden föredrar den lite mjukare konsistensen som en blötlÀggning ger. Detta Àr vanligtvis fallet med valpar eller Àldre hundar.

Är torrfoder bra för hundar?

Ja, torrfoder Àr bra för hundar sÄ lÀnge som fodret i frÄga hÄller en högkvalitet. Precis som nÀr det kommer till andra typer av hundfoder varierar förstÄs kvaliteten pÄ olika produkter. Med det sagt Àr det korta svaret pÄ denna frÄga ett rungande ja!

Hur mycket torrfoder ska en vuxen hund Àta?

Ett kort svar pÄ frÄgan hur mycket torrfoder en vuxen hund ska Àta per dag, rör det sig vanligtvis om cirka 2-3 deciliter om dagen för en liten hund. Detta beror dock pÄ vilken typ av foder det rör sig om. Större hundar motsvarande mÀngd per mÄltid och dÀrmed konsumera omkring 10 deciliter om dagen.

Hur mycket torrfoder ska en valp Àta?

Hur mycket torrfoder en valp ska Àta per dag beror pÄ flera olika faktorer, sÄsom hur stor valpen ifrÄga Àr och vilket foder den ges. Valpar kan ofta Àta ganska stora mÀngder mat dÄ de behöver mycket energi och nÀring för att kunna vÀxa. Ibland Àr de de sÄ mycket som tvÄ till fyra gÄnger mer Àn vuxna hundar.

Avslutande tankar

Att vÀlja ett foder av hög kvalitet bland alla torrfoder för hundar kan vara enklare sagt Àn gjort. Genom att göra ett bra val kan du dock ge din hund de allra bÀsta förutsÀttningarna för ett lÄngt och hÀlsosamt liv. TÀnk pÄ att det kan vara minst lika viktigt att kontrollera vad ett visst foder inte innehÄller som att lÀsa pÄ innehÄllsförteckningen vilka ingredienser det faktiskt har. Ett bra och balanserat helfoder fritt frÄn artificiella och onödiga tillsatser Àr det bÀsta!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *