Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buddy Pet Foods och Dogman.
Det finns flera olika produkter som ofta framställs som det bästa torrfodret för hund. Vissa av dessa är fullproppade med spännande ingredienser vilka till och med är mer exotiska än de livsmedel som vi människor stoppar i oss. Det är dessutom ofta svårt att ta reda på vad olika foderprodukter faktiskt innehåller. Därför har vi bestämt oss för att en gång för alla slå fast vilka som är de bästa torrfodren för hundar i olika prisklasser.
Bästa torrfodret för hund
Hundar behöver äta en hel del torrfoder. Detta gör att du som hundägare tvingas välja bland stora fodersäckar med påhittiga varumärkesnamn och ingredienser såsom lamm, bison, vildsvin m.m. Men fodren kommer sällan direkt från naturen, förpackas i en säck och levereras till butik. Ofta skiljer sig inte bara priset på olika hundfoder utan även kvaliteten på produkterna.
För att göra det lite enklare för dig att hitta ett bra torrfoder till din hund, har vi nedan valt ut de produkter som vi tycker är bäst. Dessa har vi valt att kategorisera i olika prisklasser för att ge dig chansen att välja ett prisvärt foder som passar din plånbok.
Om du bestämmer dig för att gå på våra produktrekommendationer och klicka hem en fodersäck blir vi väldigt glada – vi får nämligen en liten provision på alla köp som görs via våra annonslänkar. Så genom att köpa ditt torrfoder via oss hjälper du till att hålla denna sajt igång och levande. Tack på förhand för ditt stöd! ?
Med det sagt hoppar vi nu raskt vidare till våra rekommendationer i kategorin bästa torrfodret för hund!
Premiumklassen: Buddy Pet Foods Tasty Turkey Feast
Tasty Turkey Feast är ett premiumfoder från Buddy Pet Foods. Detta är enligt oss det allra bästa torrfodret för hundar. Anledningen till att vi tycker så är denna fodertillverkare har profilerat sig som en producent av naturligt och hälsosamt hundfoder. Deras foder innehåller därför råvaror av riktigt hög kvalitet.
När du läser innehållsförteckningen för Tasty Turkey Feast kommer du snart se vad vi menar. Detta torrfoder innehåller kalkon, havre och andra kvalitetsingredienser. Det har även berikats med så kallade superfoods samt alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Att kalla det för ett superfoder vore ingen överdrift!
Många hundbloggar hävdar att de har provat och ”testat” diverse hundfoder även om det är uppenbart att så inte är fallet. Vi har faktiskt själva testat detta foder. Läs vår recension av Tasty Turkey Feast genom att klicka på länken!
Fördelar:
- Naturliga ingredienser
- Innehåller superfoods
- Svenskt torrfoder
- Flera storlekar på fodersäckarna
Nackdelar:
- Inte tillgängligt i butik (levereras dock direkt till din dörr)
Mellanklassen: Robur Adult Maintenance
Roburs foder Adult Maintenance är ett svenskt torrfoder med svensk kyckling som proteinkälla. Fodret innehåller även i övrigt naturliga ingredienser, samtidigt som det har berikats med glukosamin för att främja ledhälsan samt prebiotika för hundens maghälsa.
På leverantörens produktsida finns en tabell för utfodring av detta foder. Där kan du även ta del av en komplett innehållsförteckning. Genom att läsa denna kan man konstatera att Adult Maintenance är fritt från onödiga tillsatser.
Jag ger själv mina hundar ett foder från Bozita Robur (Sensitive Gran Free Reindeer) och kan varmt rekommendera deras produkter. Faktum är att jag ända sedan jag hämtade hem den första hunden har hållit mig till deras produkter och även hos uppfödaren gavs hundarna Roburs foder.
Vid enstaka tillfällen har jag testat att ge hundarna torrfoder från andra tillverkare men det har allt som oftast resulterat i lös avföring och andra problem. Så jag kan inte annat än att ge tummen upp för Bozita Roburs hundfoder!
Fördelar:
- Hög smältbarhet
- Svenskt torrfoder
Nackdelar:
- Innehåller kyckling – en vanlig allergen
Budgetklassen: Iams Dog Adult Large
Detta torrfoder från Iams är till för mycket stora raser, men fodret finns även tillgängligt för mindre raser. Detta är enligt mig ett utmärkt hundfoder som innehåller inte mindre än 77 % animaliskt protein av den sammanlagda proteinmängden.
Proteinet i detta torrfoder kommer främst från kyckling och kalkon. Det innehåller en del tillsatser men inga som bör få dig att höja på högonbrynen. Det rör sig nämligen om koppar, jod, järn, mangan, zink och selen, d.v.s. naturliga mineraler.
Överlag är detta ett väldigt bra foder och det faktum att det kostar mindre än många likvärdiga produkter är förstås bara positivt. Detta budgetval är därför att rekommendera för dig som inte är beredd att spendera större summor än nödvändigt på torrfoder till din hund.
Fördelar:
- Prisvärt
- Innehåller inga konstigheter
Nackdelar:
- Inte fullt lika premium som våra övriga produktrekommendationer
- Innehåller kyckling – en vanlig allergen
Bubblare: Orijen Dog Senior
Orijens torrfoder Dog Senior innehåller hela 85 % animaliska ingredienser. Det är dessutom spannmålsfritt vilket uppskattas av många hundägare. Proteinet i fodret kommer i huvudsak från kalkon, kyckling och fisk.
Detta hundfoder är helt fritt från syntetiska tillsatser, artificiella konververingsmedel och liknande. Faktum är att det alltså inte ens innehåller spannmål. Det har även en låg halt av kolhydrater och källorna till dessa är grönsaker, frukt och örter.
Fodret innehåller även frystorkad lever. Detta gör det till ett torrfoder som även kräsna hundar kan tycka om.
Fördelar:
- 85 % animaliska ingredienser
- Fritt från syntetiska tillsatser
- Innehåller frystorkad lever
Nackdelar:
- Innehåller kyckling – en vanlig allergen
Fördelar med torrfoder
Det finns flera fördelar med torrfoder jämfört med andra typer av hundfoder, såsom våtfoder och färskfoder. En stor fördel är att det är mer bekvämt för dig som hundägare att ge sin hund torra foderkulor. Du kan låta maten stå framme i flera timmar (eller till och med dagar) utan att den börjar stinka.
Såvida din hund inte är äldre och kanske har lite sämre tänder, eller av någon anledning inte dricker särskilt mycket, är torrfoder därför att föredra framför våtfoder. Om du ändå vill tillföra en mindre mängd vätska genom fodret, eller bara mjuka upp det åt din hund, kan du blöttlägga fodret genom att tillsätta lite vatten. Det gör foderkulorna mer lättuggade för både valpar och äldre hundar.
Är det förresten en valp du ska köpa foder till? Om du är på jakt efter ett bra valpfoder finner du tips på sådana i den länkade artikeln! I annat fall är det bara att läsa vidare.
Att tänka på vid val av torrfoder för hund
Det är många gånger lättare sagt än gjort att köpa det allra bästa torrfodret för hund till sin pälskling. Detta då man som hundägare inte alltid vet var man ens ska börja leta efter kvalitetsfoder. Det kan vara en ganska skrämmande process, inte minst för dig som är nybliven husse eller matte och kanske inte är så insatt i djungeln av hundfoder.
De allra flesta djurägare förstår att man genom att ge sin hund en bra och näringsrik kost kan göra hunden mer hälsosam, stärka dess immunförsvar samt få pälsen att bli lenare och mer glänsande. Det finns även andra fördelar med kvalitetsfoder, såsom förbättrad matsmältning, minskad gasighet och fastare avföring.
Trots detta kan det vara svårt att veta vilket som är det bästa torrfodret för hund. Vi har därför sonderat marknaden samt gått på de tips och råd som experter på näring för hundar delar med sig av. Detta för att kunna rekommendera dig ett urval av riktigt högkvalitativa foderprodukter.
Läs på om innehållet i bra torrfoder för hundar
De torrfoder för hundar som idag finns på marknaden innehåller väldigt olika ingredienser. Vissa fodertillverkare märker sina fodersäckar med texter som ”riktigt kött” medan andra istället skriver att fodret innehåller ingredienser ”med smak av kött”. Ett av de säkraste sätten att förvissa sig om att man faktiskt köper det bästa torrfodret för hund är därför att vara medveten om vad ett sådant faktiskt bör innehålla.
Var inte rädd för spannmål för sakens skull
Många hundägare har valt att välja bort spannmål i hunfodret. Detta är någonting som även jag själv har gjort, men det finns faktiskt ingen anledning att vara rädd för denna typ av livsmedel enbart för sakens skull. Om du ändå vill välja ett spannmålsfritt hundfoder till din hund, finner du flera produktrekommendationer i den länkade artikeln.
Men i den artikel som vi har länkat till ovan avslöjas även det faktum att hundar inte nödvändigtvis är allergiska mot spannmål. Visst, vissa individer är det men långt ifrån så pass många som faktiskt ges en spannmålsfri kost. Så det finns ingen anledning att välja bort spannmålet om du inte har konstaterat att din hund faktiskt far illa av det.
Var medveten om vad torrfoder för hund med biprodukter innehåller
Som redan har nämnts är det viktigt att man som hundägare är insatt i hundfoder och gör egna efterforskningar. Detta för att kunna avgöra om de ingredienser som tillsammans utgör ett torrfoder för hund är bra eller dåliga. Ett av de ord som bör få dig att haja till är biprodukter. Bara för att ett foder innehåller sådana behöver det dock inte nödvändigtvis vara något negativt.
Om ett foder innehåller biprodukter i form av hovar, horn och päls, kan det finnas goda skäl att välja ett annat. Men det kan även röra sig om animaliska biprodukter i form av inälvor, såsom hjärta, njurar, lever och lungor. Om så är fallet kan deta snarare vara positivt – inälvsmat är näringsrik och kan faktiskt bidra till att höja kvaliteten på ett torrfoder för hund.
Vissa fodertillverkare använder uteslutande biprodukter av hög kvalitet. Detta innebär är att det kan vara värt att försöka sätta sig in i skillnaden mellan animaliska biprodukter av olika slag. Först då kan du göra ett välinformerat val och aktivt välja bort lågkvalitativa torrfoder för hund.
Fastställ din hunds näringsbehov
För att kunna avgöra vilket som är det bästa torrfodret för hund i ditt specifika fall, behöver du först avgöra din hunds näringsbehov. Är din hund frisk och kry samt i god fysisk form? I sådana fall behöver du troligtvis inte bry dig om de bantningsfoder för hundar som finns att köpa i butik. Kliar din hund sig ovanligt mycket eller uppvisar andra symtom på matallergi? Då kanske du bör kika på allergifoder för hund.
Kontrollera sammansättningen av näringsämnen
Hundar bör precis som oss människor äta en kost som består av de tre makronutrierna kolhydrater, protein och fett. För till skillnad från vad många tror är hundar faktiskt inte köttätare. Här skiljer sig hunden åt från katten – kattdjur är renodlade karnivorer. Hundar är istället allätare och kan konsumera såväl animaliska livsmedel som vegetabiliska sådana.
Med det sagt bör din hunds kost bestå av mer protein och fett än kolhydrater. Detta då dessa bägge makronutrienter förser hunden med de byggstenar som används för att att hålla såväl vävnad som organ och nervsystem i gott skick. I det vilda äter hundar så mycket som 65 % protein och 30 % fett, och därmed endast blott 5 % kolhydrater.
Detta innebär dock inte att du prompt behöver förhålla dig till dessa proportioner när du väljer foder. Med det sagt är det allra bästa torrfodret för hund en produkt som har en bra fördelning av proteiner och fetter i förhållande till kolhydrater. Du kan känna dig trygg i vetskapen att alla de hundfoder som vi rekommenderar i denna artikel har en bra sammansättning av näringsämnen.
Säkerställ att ingredienserna går att identifiera
På samma sätt som det är viktigt att kunna avgöra näringsinnehållet i människoföda, är detta även nödvändigt när det kommer till torrfoder för hund. Det bör även vara enkelt att avgöra exakt vilka ingredienser ett specifikt foder innehåller. Om det till exempel bara står ”äkta kött” bör du dra öronen åt dig – var kommer köttet ifrån? Är det hjort, kyckling, kalkon, vildsvin eller något helt annat?
Detta bör framgå tydligt på foderförpackningen och i informationen på produktsidan. Om du inte kan utläsa exakt vilka ingredienser som ingår i ett foder bör du troligtvis avstå från att köpa det.
Så sköter du övergången till ett nytt torrfoder
En fodertillverkare har ofta ett eget tillvägagångssätt som föredras när du ska byta över från ett torrfoder till ett annat. Det kan finnas variationer när det kommer till hur lång övergångsperioden ska vara, men i grund och botten följer de alla samma princip. Det är nämligen alltid bäst att göra en gradvis övergång från ett foder till ett annat.
Om du till exempel idag ger din hund två skopor av ett torrfoder, kan du börja med att byta ut en halv skopa mot det nya fodret. Du ger alltså då din hund en och en halv skopa av det gamla fodret och en halv skopa av det nya. Detta gör du vid varje måltid och håller på så i kanske tre till fem dagar.
Var noga med att kontrollera hur din hund reagerar på det nya fodret. Det kan till exempel vara så att hunden inte alls gillar fodret, eller så börjar plötsligt hundens matsmältningssystem att fungera sämre.
Om din hund gillar fodret och svarar väl på det, kan du dock sakta öka andelen nytt foder. Du ger då hunden en skopa av det gamla fodret och en skopa av det nya. Även detta bör lämpligtvis pågå under tre till fem dagar. Därefter ökar du till en och en halv skopa av det nya samt en halv av det gamla. Efter ytterligare tre till fem dagar kan du gå över till att enbart ge din hund det nya torrfodret.
Kom ihåg att det är viktigt att låta denna process ta sin tid. Övergången bör ske gradvis och du bör hålla koll på hur din hund svarar på det nya fodret. Detta gör du lämpligast genom att kontrollera fastheten på hundens avföring. Om just detta är ett återkommande problemområde hos din hund, kan ett torrfoder för hund med känslig mage vara att rekommendera.
Så länge håller sig torrfodret fräscht
När det kommer till hur länge ett torrfoder för hund håller sig fräscht, är det faktiskt ganska svårt att svara på. Det du kan göra är att hålla utkik efter datummärkning på förpackningen. Om det står ett bäst före-datum på fodersäcken bör du förhålla dig till detta.
Med det sagt är det långt ifrån säkert att ett hundfoder inte längre är okej bara för att bäst före-datumet har passerat. Så fort en fodersäck öppnas börjar nämligen kvaliteten på fodret försämras. Detta är en process som pågår löpande och vissa menar att torrfoder håller sig fräscht även 6 veckor efter öppnandet av säcken. Andra menar att det börjar bli dåligt redan efter omkring 2 veckor.
Så hur ska du kunna veta om torrfodret är fräscht? Jo, du kan börja med att säkerställa att det inte står i direkt solljus. Ljus, fuktighet och värme är nämligen tre saker som på kort tid kan göra att ett foder blir gammalt och dåligt. Du bör därför skydda din hunds foder från dessa element. Detta gör du lämpligast genom att försluta fodersäcken. Om den inte har en ”dragkedja” kan du använda en foderklämma eller förvara fodret i en fodertunna.
Vanliga frågor om torrfoder för hundar
Ett torrfoder för hund är ett foder som består av torra foderkulor. Denna typ av hundfoder skiljer sig på detta vis från till exempel våtfoder, vilket är mer patéliknande och mjukt i konsistensen.
Torrfoder tillverkas genom att fodertillverkaren blandar ihop ingredienserna i en stor mixer. En degliknande massa bildas som i mångt och mycket liknar en kaksmet. Denna ugnsbakas sedan i en hög temperatur och under tryck. Därefter skär en annan maskin fodret i lagom stora foderkulor. Avslutningsvis torkas dessa och oljor, vitaminer och mineraler sprutas in i kulorna.
Torrfoder innehåller protein, fett och kolhydrater samt andra näringsämnen såsom vitaminer och mineraler. Olika foderprodukter skiljer sig dock åt vad gäller ingredienserna, d.v.s. från vilka källor som proteinet, fettet och kolhydraterna kommer. Även sammansättningen av olika näringsämnen varierar mellan olika produkter.
Huruvida du bör blöttlägga ditt torrfoder eller inte har att göra med om din hund har svårt att tugga eller inte. Det kan också vara så att hunden föredrar den lite mjukare konsistensen som en blötläggning ger. Detta är vanligtvis fallet med valpar eller äldre hundar.
Ja, torrfoder är bra för hundar så länge som fodret i fråga håller en högkvalitet. Precis som när det kommer till andra typer av hundfoder varierar förstås kvaliteten på olika produkter. Med det sagt är det korta svaret på denna fråga ett rungande ja!
Ett kort svar på frågan hur mycket torrfoder en vuxen hund ska äta per dag, rör det sig vanligtvis om cirka 2-3 deciliter om dagen för en liten hund. Detta beror dock på vilken typ av foder det rör sig om. Större hundar motsvarande mängd per måltid och därmed konsumera omkring 10 deciliter om dagen.
Hur mycket torrfoder en valp ska äta per dag beror på flera olika faktorer, såsom hur stor valpen ifråga är och vilket foder den ges. Valpar kan ofta äta ganska stora mängder mat då de behöver mycket energi och näring för att kunna växa. Ibland är de de så mycket som två till fyra gånger mer än vuxna hundar.
Avslutande tankar
Att välja ett foder av hög kvalitet bland alla torrfoder för hundar kan vara enklare sagt än gjort. Genom att göra ett bra val kan du dock ge din hund de allra bästa förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv. Tänk på att det kan vara minst lika viktigt att kontrollera vad ett visst foder inte innehåller som att läsa på innehållsförteckningen vilka ingredienser det faktiskt har. Ett bra och balanserat helfoder fritt från artificiella och onödiga tillsatser är det bästa!