Tecknade hundar som inte skäller

19 hundraser som inte skäller

Likt oss människor har varje enskild hund sin egen utpräglade personlighet. Till exempel är vissa hundar mer lugna och avslappnade än andra. Det finns även vissa hundar som inte skäller så mycket med andra är som vandrande alarmsystem. Men detta till trots kan även hundens ras skvallra en del om vad du kan förvänta dig av din fyrbenta kamrat.

Ett utmärkt exempel på detta är corgin – en hund som är framavlad för att valla får och boskap. Corgis är dessutom utmärkta vakthundar och har därför väldigt nära till sitt skall. Därför är det inte ovanligt att man ser dem springa omkring i cirklar och skälla på folk och fä. Samtidigt är den franska bulldoggen mer av en sällskapshund och vill hellre sitta i ditt knä än att valla boskapsdjur.

Det går också att stävja en hunds okynnesskällande genom konsekvent och målmedveten träning. Och detta kan vara på sin plats om du bor i en lägenhet och är rädd för att skällandet kan få grannarna att klaga. Allra enklast är dock att välja någon av de hundraser som inte skäller så mycket. I denna artikel kommer vi belysa just hundar antingen inte skäller alls eller generellt sett håller skällandet på en väldigt låg nivå.

1. Basenji

Basenji

Basenjin är en hundras som ursprungligen användes som jakthund i Centralafrika. Den har gjort sig känd för att faktiskt inte kunna skälla – istället ger den ifrån sig ett slags skrockande eller morrande ljud. Basenjin är därmed en självklar kandidat för dig som är intresserad av hundar som inte skäller. Men du bör vara medveten om att den kan yla högt precis som andra vovvar.

2. Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhunden är en hundras som härstammar från de schweiziska alperna. Detta är en arbetande hundras med vänliga jättar som gärna kurar ihop med dig i soffan mot slutet av dagen. Det är dock en ras som är skapt för att vistas mycket utomhus – om du bor i lägenhet bör du kanske därför överväga att skaffa en annan hundras. Men dessa hundar skäller inte särskilt mycket och fungerar därför bra även i tätbebyggda områden.

3. Borzoi

Borzoi

Borzoi är en hundras som härstammar från ryssland och fullkomligen utfärdar flärd. Dessa hundar skäller inte såvida det inte verkligen behövs.

4. Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiffen avlades fram i mitten av 1800-talet i syfte att vakta brittiska gods. Trots att bullmastiffen är en vakthund är detta hundar som inte skäller i onödan.

5. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

I tv-serien Sex and the City har karaktären Charlotte en hund av rasen cavalier king charles spaniel. Det finns goda skäl till detta – dessa hundar skäller inte så mycket utan är tysta och vänliga. De är dessutom väldigt söta!

6. Coton de tuléar

Coton de tuléar

Denna hundras är döpt efter staden Tuléar på ön Madagaskar. Dessa hundar har en vit, bomullsliknande päls och gör att de i viss mån liknar gosedjur. Coton de tuléar är en lekfull knähund som också är känd för att vara väldigt tyst och inte skälla så mycket.

7. Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Den engelska bulldoggen är närmast en nationalsymbol i Storbrittannien. Detta är modiga och beslutsamma jyckar, men samtidigt hundar som inte skäller så mycket.

8. Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen härstammar från 1800-talets Frankrike. Det är i själva verket en blandning av engelsk bulldogg och mindre hundar som historiskt sett använts för att jaga skadedjur i Paris. Det fina folket fattade dock snabbt tycke för dessa hundar som inte skäller mer än nödvändigt.

9. Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en extremt populär hundras som ofta används som terapihund. Det finns också goda skäl till detta – de vill gärna vara till lags och är enkla att träna. Även om det naturligtvis finns enstaka individer som är högljudda, är detta ändå en hundras som inte skäller särskilt mycket.

10. Grand danois

Grand danois

Grand danois är en enorm hundras som ofta har använts för att jaga vilt. Huruvida det är dess stora storlek som gör att dessa hundar inte skäller så mycket låter vi vara osagt. Vi nöjer oss istället med att konstatera att så är fallet.

11. Greyhound

Greyhound

Greyhound är en hundras som härstammar från det forntida Egypten. Rasen har med andra ord en lång och anrik historia. Deras tystlåtna sätt har gjort dem populära genom historien, och denna egenskap gör även att de kvalificerar in på denna lista över hundar som inte skäller särskilt mycket.

Om du väljer att skaffa en greyhound bör du dock vara medveten om att det är en hundras som kräver ganska mycket motion. Dessa hundar är framavlade för korta sprinter snarare än uthållighet på längre sträckor.

12. Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal

Irish glen of imaal terrier är en hundras som härstammar från den irländska landsbygden. Detta är en lugn hundras som inte skäller gärna utan hellre slappnar av och tar det lugnt.

13. Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Irländsk röd setter är en hundras som härstammar från Irland. Där har den använts som hjälp vid jakt på viltfåglar. Detta gör att dessa hundar inte skäller i tid och otid – de kan istället få för sig att stå och peka på potentiella bytesdjur.

14. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshunden har historiskt sett varit till hjälp för fiskare i Newfoundland. Hundrasen är även skicklig på att rädda människor ur vattnet, tack vare sina kroppsliga egenskaper och sina utmärkta simkunskaper.

Men vad gör då denna milda jätte på vår lista över hundar som inte skäller? Jo, den har en låg tendens att skälla och skäller alltså ganska lite.

15. Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback är en hundras med anor från Sydafrika. Denna högresta hundras har använts för att hjälpa till vid jakt på lejon. De hetsar därför inte upp sig i onödan utan är hundar som inte skäller hej vilt.

16. Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshunden påminner i vissa hänseenden om berner sennenhunden. Dessa bägge hundraser har liknande temperament, men sankt bernhardshundar har avlats fram för att rädda människor i de schweiziska alperna. Det är också en schweizisk ras av hundar som inte skäller mycket.

17. Shar pei

Shar pei

Shar pei är en kinesisk hundras som historiskt sett har använts som vakthund. Den är därför väldigt trogen sina ägare och ytterst skeptisk gentemot främlingar. Shar pei är hundar som inte skäller i onödan utan vanligtvis bara ger ifrån sig skall då det verkligen föreligger fara.

18. Shiba

Shiba

Den japanska hundrasen shiba har ett värdig utseende och en rolig personlighet. Dessa hundar skäller inte direkt – de ger istället från sig ett speciellt ljud som även det kan vara ganska högt. Detta tjut hörs ofta när hunden känner att saker och ting går emot den eller att den förfördelas.

19. Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund

Den skotska hjorthunden kommer från Skottland, precis som namnet antyder. Och föga förvånande är den framavlad för att jaga hjort. Likt andra liknande hundar skäller inte dessa jyckar särskilt mycket.

Avslutande tankar

Det finns många hundraser som är ganska tyst av sig. Raserna i vår lista ovan innefattar dock hundar som inte skäller alls eller väldigt lite.

Har du någon av ovanstående hundraser, och skäller din hund mycket eller lite? Eller har du en tyst hund av en helt annan ras? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *