Tecknade hundar som skäller mycket

8 hundraser som skäller mycket

Hundskall kan vara väldigt irriterande och okynnesskällande är ofta en ren mardröm för hundägare och deras grannar. När det kommer till vilka hundar som skäller mest varierar detta förstås på individnivå. Men det finns vissa hundraser som skäller mycket i förhållande till andra raser.

Om du bor i lägenhet kan du vilja tona ner skällandet jämfört med om du bor i ett hus på landet. För även om du tycker att hunden bara är pratsam har sannolikt dina grannar en annan åsikt i frågan.

1. Beagle

Beagle

När man talar om vilka hundar som skäller allra mest är beagle den hundras som ofta pekas ut som den värsta syndaren. Detta har sannolikt att göra med det faktum att beaglen är en jakthund. Rasen har därför avlats fram för att skälla, yla och uppmärksamma jägare på rävar och andra jaktbyten. Baksidan av detta är att dessa hundar även kan få för sig att skälla på allt som rör sig eller närmar sig dörren.

2. Cairnterrier

Cairnterrier

En cairnterrier ser det som sin uppgift att larma sina ägare om någon eller något i omgivningen verkar misstänkt. Likt fallet är med andra hundraser som skäller mycket varierar skällandet mycket på individnivå. Vissa hundar av denna ras är helt enkelt lugnare än andra. Med det sagt går det inte att komma ifrån att cairnterriern bör kvala in på en lista som denna.

3. Chihuahua

Chihuahua

Chihuahuan må vara liten till storleken men desto större när det kommer till att göra sig hörd. Denna hundras har ett rykte om sig att bestå av hundar som skäller mycket mer än många andra raser. Så även om en chihuahua storleksmässigt gör sig väldigt bra i en lägenhet bör du vara medveten om detta.

4. Foxterrier (strävhårig och släthårig)

Foxterrier

Foxterriern är precis som beaglen en jakthund. Så oavset om du har en strävhårig foxterrier eller en släthårig sådan, har hunden en utpräglad jaktinstinkt. Lägg därtill att det rör sig om en terrier så har du alla ingredienser för den perfekta stormen.

En foxterrier är vanligtvis alltid uppmärksam och har väldigt god syn och hörsel. Foxterriers är hundar som skäller mycket på allt från ekorrar, hundar och andra djur till brevbärare och andra potentiellt ”byten” eller ”inkräktare”. Därför är ett starkt och konsekvent ledarskap att föredra om du vill kunna hålla ner skällandet till ett minimum.

5. Pomeranian

Pomeranian

En pomeranian ser vid en första anblick mest ut som en liten pälsboll. Men faktum är att dessa små spetshundar har en väldigt stor personlighet. De kan därför vara ganska skälliga.

6. Siberian husky

Siberian husky

Slädhunden siberian husky är en arbetande hundras som behöver få utlopp för sin energi. Även om en husky kanske inte skäller extremt mycket kan dessa hundar få för sig att yla likt vargar när lusten faller på. Och ylandet kan många gånger vara minst lika högljutt och irriterande som ett vanligt hundskall.

7. West highland white terrier

West highland white terrier

West highland white terrier är likt flera andra hundraser på denna lista en terrier. Av någon anledning verkar det som att många av de hundar som skäller mycket är någon form av terrierhund. Till skillnad från vissa andra raser tycks dock west highland white terrier lugna ner sig relativt snabbt när den inser att en främling faktiskt inte utgör någon fara.

8. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är precis som namnet på hundrasen antyder en liten terrier. Detta gör att de kan vara ganska envisa och ljudliga, och som hundägare bör du försöka stävja skällandet redan från dag ett. Denna hundras har ett väldigt gällt skall som kan göra dem impopulära hos såväl grannar som hos andra hundar.

Avslutande tankar

Det finns såklart många hundar som skäller mycket och dessa tillhör en rad olika hundraser. Men av någon anledning är vissa raser överrepresenterade när det kommer till att ge ifrån sig ett ljudliga och frekventa hundskall. Vi har valt ut just dessa åtta hundraser då de är kända för att skälla mest.

Skäller din hund mycket eller lite? Har du någon av hundraserna ovan och är din hund i sådana fall ljudlig eller inte? Skriv gärna en kommentar nedan och berätta vilken hundras som du upplever skäller allra mest!

Liknande artiklar

6 reaktioner på ”8 hundraser som skäller mycket”

 1. Hej. Kul att läsa om de olika rasernas skällande. Jag har en blandrasvalp på 14 veckor, pappa Golden, mamma Irländsk röd setter/Schäfer. Valpen både skäller och ’pratar’ ganska mkt. Pratar/knorrar gör hon vid lek vilket låter hur kul som helst. Och skäller gör hon, både inne och ute. Oftast förstår man varför, tex att ngn leksak har hamnat där hon inte når eller när någon går förbi , då blir lite rädd och måste varna familjen 🙂 Hon talar tydligt om när hon vill ut vilket är superbra dom gånger hon behöver göra ifrån sig. Men ibland bara för att få gå ut. När hon har tråkigt, då tittar hon på mig och talar om på skarpen att hon vill bli road 🙂 Så min slutsats av texten om tysta hundraser är att det måste vara schäfern i henne som talar 😉

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Emelie! Kul att du gillade artiklarna!

   Det kan säkert ligga något i att det är schäfern i henne som talar. Sedan är det förstås även individuellt betingat och även irländsk röd setter kan säkert skälla en del ibland på individnivå.

   Själv har jag två eurasier där den ena pratar betydligt mer än den andra, och precis som oss människor är ju våra hundar individer med personliga egenskaper och erfarenheter.

   Och som du skriver kan det ju skällandet ibland vara väldigt användbart. 🙂

   1. Annie Svedin Olsson

    Hej Jag har2 Affenpincher som skäller väldigt mycket
    Dels när det ringer på dörren
    När vi möter folk på gården
    I bilen när någon går med en hund men oxå om någon går förbi bilen

    Ganska jobbigt allra hellst för grannarna som bli utskällda

    Mvh Annie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *