Hundsele koppelträning

Få hunden att sluta dra med sele

Plötsliga koppelryck, eller att hunden ständigt drar i kopplet, är ett stort problem för många hundägare. Tyvärr kan inte ens den bästa hundselen med ren magi få din hund att gå fint på promenaden. Du har dock större möjligheter att få hunden att sluta dra med sele än med hundhalsband.

Så hur ska du då gå tillväga för att få hunden att sluta dra? Låt mig börja med att belysa roten till problemet.

Hundar älskar att vara utomhus och promenaden är för en hund ofta den mest spännande och stimulerande delen av dagen. Hunden har därför en stark vilja att ta sig framåt för att upptäcka sin omvärld och ”läsa tidningen”. Hundar har en högre naturlig promenadtakt än oss människor, vilket gör oss till måttligt lämpat promenadsällskap.

En hund behöver en stor gnutta impulskontroll för att kunna gå lugnt vid vår sida när han eller hon bara vill springa omkring och undersöka omgivningen. Därför är det svårt för många hundar att inte dra i kopplet. Med det sagt, behöver du lära din hund att promenera kopplad på ett sätt som gör promenaden trevlig och behaglig för er båda.

Träna din hund att sluta dra med sele

En hundsele med fäste för koppel framtill är ett utmärkt träningsredskap för att få din hund att sluta dra. Detta då selen lättar på trycket mot hundens känsliga nacke genom att fördela trycket jämnare över kroppen. När du fäster kopplet i en ring som är belägen på bröstet och hunden drar, kommer selen förhoppningsvis att få hunden att snurra runt istället för att hunden tar sig dit den vill – framåt.

Du bestämmer vart ni ska gå

Många gånger lyckas hunden med sina drag i kopplet genom att du som hundägare går dit hunden vill när den drar. Du kan dock komma tillrätta med detta genom att förändra förutsättningarna för hunden.

När hunden drar, stannar du omedelbart och står helt stilla tills spänningen i kopplet avtar. Kopplet börjar slacka antingen genom att din hund tar ett steg bakåt eller vänder sig mot dig. När kopplet är slakt kan du fortsätta med promenaden. Upprepa detta vid behov.

Om du tycker att denna metod är alltför långsam, kan du istället försöka med detta: När din hund drar i kopplet, ger du hunden ett ”kom hit”-kommando, går bort från honom eller henne och går i motsatt riktning. Detta utan att själv dra i kopplet.

Dra inte själv i kopplet

För att undvika att själv rycka och dra, kan du uppmuntra din hund att följa med dig genom att använda dig av en glad och engagerad röst. När hunden följer dig och kopplet är slakt, vänder du tillbaka och fortsätter gå. Det kan ta några gånger innan hunden fattar galoppen, men med hjälp av din röst kan du göra det tydligare att din hund inte kommer att få betalt för sina koppelryck.

Vid behov kan du även använda dig av hundgodis för att belöna hunden när den går fint.

Hunden ska gå lugnt bredvid dig eller knappt framför dig med ett slakt koppel. Du kan då låta hunden gå dit den vill, så länge ni följer din utstakade väg.

Se gärna mina tips på hundkoppel för hundar som drar, om du vill få tips på bra koppel för denna typ av träning.

Öka svårighetsgraden

Med tiden kan du öka övningens svårighetsgrad genom att bli än mer oförutsägbar. Din hund behöver då hela tiden vara uppmärksam på dig eftersom han eller hon aldrig vet vart du ska ta vägen härnäst. Du kan till exempel gå mot hunden istället för bort ifrån den, eller gå i en åtta.

Genom att variera övningen kommer du att fånga din hunds uppmärksamhet. Glöm inte bort att ge hunden belöning när den lyder, eftersom den då kommer gilla att gå bredvid dig och därmed oftare välja att göra just detta.

Liknande artiklar