Tål hundar popcorn?

  • Av: Sebastian Liljegren
  • Datum: 26 augusti, 2021
  • Lästid: 5 min.

Som hundägare kan du ibland undra om hundar tål popcorn. För när du sitter där med en skål fylld med detta goda tilltugg kan du ju vilja dela med dig. Så hur ligger det egentligen till?

Popcorn är inte farligt att ge en hund i måttliga mängder. Detta gäller dock endast om de är fria från smör och salt. Salt och fett kan orsaka uttorkning hos hundar och i längden leda till fetma. Och popcornkärnor kan skada din hunds tandkött och tänder. Så ge bara hunden några få osaltade popcorn utan smör.

Du bör också vara uppmärksam på vad popcornen faktiskt innehåller. Vissa produkter kan nämligen innehålla tillsatser såsom natrium eller artificiella smakämnen. Dessa kan vara skadliga för din hunds hälsa om de konsumeras i större mängder. Så om du vill ge din hund popcorn bör du hålla dig till organiska produkter utan tillsatser.

Du kan även poppa egna osaltade popcorn hemma och skippa smöret. Ett tips för dig som vill ge din hund mer hälsosamma popcorn är att poppa dem i en varmluftsfritös. Detta tips kommer från American Kennel Club. Men se upp för kärnorna – ge endast hunden popcorn som har poppats till fullo!

Är du på jakt efter en mer komplett lista över livsmedel som hundar kan äta? I den länkade artikeln listar vi fler än 100 livsmedel och berättar huruvida din hund bör äta dessa eller ej!

Hundar tål popcorn men inte alla smaksättare

De flesta hundar tål majs och därmed även popcorn. Men det kan vara farligt att låta hunden äta större mängder av detta livsmedel. Magproblem och diarré är två exempel på symtom som kan orsakas av en överkonsumtion. Detsamma gäller för övrigt även majsstärkelse och andra livsmedel som innehåller majs.

Om du regelbundet ger din hund popcorn bör du vara uppmärksam på hunden och säkerställa att den dricker mycket vatten.

Några exempel på smaksättare som bör undvikas är:

  • Smör och salt. Osaltat smör är förvisso inte farligt för hundar att äta i små mängder. Smöret kan dock orsaka magproblem om din hund äter större mängder. Dessutom är salt farligt för hundar och även mindre mängder kan orsaka allvarliga besvär.
  • Ketchup, dijonsenap och dylikt. Vissa gillar att smaksätta sina popcorn med ketchup eller senap. Dessa smaksättare bör dock inte din hund äta då de kan innehålla skadliga ingredienser.
  • Kanel. Denna krydda är inte bra för hundar och kan orsaka diverse besvär. Illamående, diarré, kräkningar och anfall är några exempel på sådana. Vi har skrivit en separat artikel där vi berör om det är farligt för hundar att äta kanel.

Tror du att din hund kan ha ätit för mycket popcorn eller något annat livsmedel som hundar inte bör äta mycket av? Då bör du snarast möjligt kontakta en veterinär. Ju fortare behandling sätts in för förgiftningssymtom desto större möjligheter har hunden att tillfriskna.

Hur mycket popcorn kan en hund äta?

Du bör inte ge din hund mer än ca 2 dl popcorn per dag. Det är inte heller en bra idé att ge hunden detta tilltugg på daglig basis. Ge hellre en mindre mängd popcorn mer sällan som ett smaskigt snack.

Hund med popcorn på nosen
Du kan ge din hund mindre mängder osaltade popcorn utan tillsatser och smaksättare.

Detta händer när din hund äter popcorn

Som vi redan har nämnt tål hundar popcorn. Det är dock är ett livsmedel som är rikt på kolhydrater och oljor. Om din hund äter större mängder kan det leda till magont, diarré och kräkningar.

Hundar kan inte smälta majs likväl som vi människor kan. Därför kan majsen bli kvar i deras tarmsystem under en längre tid eller börja jäsa. Jäsningsprocessen skapar gaser som kan leda till flatulens eller i värsta fall magomvridning.

Magomvridning är ett tillstånd där magen fylls upp med gas och sedan vrids om. Detta är ett akut tillstånd med dödlig utgång om det inte behandlas väldigt snabbt. Kontakta därför genast din veterinär om du misstänker att din hund har drabbats av magomvridning. Symtomen på detta tillstånd inkluderar magsmärtor, kräkningsförsök, oro, påverkad andning och svullen mage.

Så ge gärna din hund ett fåtal popcorn om du inte kan avstå från att göra detta. Men ge inga större mängder utan välj då hellre ett mer hälsosamt tilltugg eller ett renodlat hundgodis. Vi har tagit fram en lista över mat som hundar kan äta. Läs den för att få uppslag på livsmedel som är säkra att ge till hundar.

Avslutande tankar

De allra flesta hundar tål popcorn i måttliga mängder. Med det sagt bör du vara vaksam på vilka tillsatser och smaksättare olika produkter av detta slag innehåller. Vissa av dessa kan nämligen vara giftiga eller på andra sätt skadliga för din hunds hälsa. Se också till att din hund dricker rikligt med vatten när den har givits popcorn. Så länge som du ger små mängder av detta tilltugg osaltat och hundens vätskebalans är normal behöver du generellt sett inte oroa dig.

Brukar du ge din hund popcorn eller andra smaskiga tilltugg? Skriv då en kommentar och berätta om detta!

Liknande artiklar

Senaste inläggen av Sebastian Liljegren (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Människa som använder kloslip på en hund

Previous Post

Bästa kloslipen för hundar

Next Post

Aktiva hundraser för energiska hundägare (lista)

Aktiv hundras siluett