Hund som äter popcorn från gatan

Tål hundar popcorn?

Som hundägare kan du ibland undra om hundar tål popcorn. För när du sitter där med en skål fylld med detta goda tilltugg kan du ju vilja dela med dig. Så hur ligger det egentligen till?

Popcorn är inte farligt att ge en hund i måttliga mängder. Detta gäller dock endast om de är fria från smör och salt. Salt och fett kan orsaka uttorkning hos hundar och i längden leda till fetma. Och popcornkärnor kan skada din hunds tandkött och tänder. Så ge bara hunden några få osaltade popcorn utan smör.

Du bör också vara uppmärksam på vad popcornen faktiskt innehåller. Vissa produkter kan nämligen innehålla tillsatser såsom natrium eller artificiella smakämnen. Dessa kan vara skadliga för din hunds hälsa om de konsumeras i större mängder. Så om du vill ge din hund popcorn bör du hålla dig till organiska produkter utan tillsatser.

Du kan även poppa egna osaltade popcorn hemma och skippa smöret. Ett tips för dig som vill ge din hund mer hälsosamma popcorn är att poppa dem i en varmluftsfritös. Detta tips kommer från American Kennel Club. Men se upp för kärnorna – ge endast hunden popcorn som har poppats till fullo!

Är du på jakt efter en mer komplett lista över livsmedel som hundar kan äta? I den länkade artikeln listar vi fler än 100 livsmedel och berättar huruvida din hund bör äta dessa eller ej!

Hundar tål popcorn men inte alla smaksättare

De flesta hundar tål majs och därmed även popcorn. Men det kan vara farligt att låta hunden äta större mängder av detta livsmedel. Magproblem och diarré är två exempel på symtom som kan orsakas av en överkonsumtion. Detsamma gäller för övrigt även majsstärkelse och andra livsmedel som innehåller majs.

Om du regelbundet ger din hund popcorn bör du vara uppmärksam på hunden och säkerställa att den dricker mycket vatten.

Några exempel på smaksättare som bör undvikas är:

 • Smör och salt. Osaltat smör är förvisso inte farligt för hundar att äta i små mängder. Smöret kan dock orsaka magproblem om din hund äter större mängder. Dessutom är salt farligt för hundar och även mindre mängder kan orsaka allvarliga besvär.
 • Ketchup, dijonsenap och dylikt. Vissa gillar att smaksätta sina popcorn med ketchup eller senap. Dessa smaksättare bör dock inte din hund äta då de kan innehålla skadliga ingredienser.
 • Kanel. Denna krydda är inte bra för hundar och kan orsaka diverse besvär. Illamående, diarré, kräkningar och anfall är några exempel på sådana. Vi har skrivit en separat artikel där vi berör om det är farligt för hundar att äta kanel.

Tror du att din hund kan ha ätit för mycket popcorn eller något annat livsmedel som hundar inte bör äta mycket av? Då bör du snarast möjligt kontakta en veterinär. Ju fortare behandling sätts in för förgiftningssymtom desto större möjligheter har hunden att tillfriskna.

Hur mycket popcorn kan en hund äta?

Du bör inte ge din hund mer än ca 2 dl popcorn per dag. Det är inte heller en bra idé att ge hunden detta tilltugg på daglig basis. Ge hellre en mindre mängd popcorn mer sällan som ett smaskigt snack.

Hund med popcorn på nosen
Du kan ge din hund mindre mängder osaltade popcorn utan tillsatser och smaksättare.

Detta händer när din hund äter popcorn

Som vi redan har nämnt tål hundar popcorn. Det är dock är ett livsmedel som är rikt på kolhydrater och oljor. Om din hund äter större mängder kan det leda till magont, diarré och kräkningar.

Hundar kan inte smälta majs lika väl som vi människor kan. Därför kan majsen bli kvar i deras tarmsystem under en längre tid eller börja jäsa. Jäsningsprocessen skapar gaser som kan leda till flatulens eller i värsta fall magomvridning.

Magomvridning är ett tillstånd där magen fylls upp med gas och sedan vrids om. Detta är ett akut tillstånd med dödlig utgång om det inte behandlas väldigt snabbt. Kontakta därför genast din veterinär om du misstänker att din hund har drabbats av magomvridning. Symtomen på detta tillstånd inkluderar magsmärtor, kräkningsförsök, oro, påverkad andning och svullen mage.

Så ge gärna din hund ett fåtal popcorn om du inte kan avstå från att göra detta. Men ge inga större mängder utan välj då hellre ett mer hälsosamt tilltugg eller ett renodlat hundgodis. Vi har tagit fram en lista över mat som hundar kan äta. Läs den för att få uppslag på livsmedel som är säkra att ge till hundar.

Avslutande tankar

De allra flesta hundar tål popcorn i måttliga mängder. Med det sagt bör du vara vaksam på vilka tillsatser och smaksättare olika produkter av detta slag innehåller. Vissa av dessa kan nämligen vara giftiga eller på andra sätt skadliga för din hunds hälsa. Se också till att din hund dricker rikligt med vatten när den har givits popcorn. Så länge som du ger små mängder av detta tilltugg osaltat och hundens vätskebalans är normal behöver du generellt sett inte oroa dig.

Brukar du ge din hund popcorn eller andra smaskiga tilltugg? Skriv då en kommentar och berätta om detta!

Liknande artiklar

5 reaktioner på ”Tål hundar popcorn?”

 1. Varför i hela friden uppmuntra att ge hunden popcorn???Ge hunden hundmat.
  Bara för att hundar äter olika saker så säger folk ”åh min hund älskar tex ostbågar,popcorn mm mm”.Sen får hunden magproblem,höga njurvärden blir sjuk,ska medicineras enbart för människas
  okunskap….Man upphör aldrig att förvåna sig hur mycket en del människor förmänskligar sina hundar,tex ger dom samma mat som de själva äter,rester,låter dem slicka tallrikar mm.

  Träffar dom ofta ute på promenader med min egen hund,ibland när kost/hundmat kommer på tal…och vad man ger för foder el då hunden varit sjuk länge,de varit hos vetr och får äta skonkost pga tarminflammationer,magkatarr o de står som frågetecken och förstår inte något!!

  Jag försöker vara stöttande för ingen gör detta med avsikt att hunden ska må dåligt.
  I bästa fall informerar uppfödare om kosten till hunden och man har någon att bolla med om man blir osäker.Men när jag läser vad du skriver så uppmuntra inte att man ska ge olika saker alls som inte är lämpligt.Människor tolkar saker som dom vill även om du ger information om riskerna.

  1. Hej Ulrika, Jag uppmuntrar absolut inte någon att ge sin hund popcorn! Precis som du skriver informerar jag om riskerna och ger ingen rekommendation att ge hundar popcorn. Självklart bör hundar äta hundmat och inget annat, så om man ska hårdra det hela kan man ju även påstå att hundar inte bör ges hundgodis, tuggben etc. utan enbart foder. Hur vissa läsare väljer att tolka informationen kan jag tyvärr inte rå för.

 2. Du har rätt,det finns otroligt mkt produkter framställda för hundar som inte är lämpligt.
  Lägg fokus på det,att göra folk medvetna om vad det är de köper och ger sina hundar som godis,utöver hundmat.Likväl som man är medveten om innehåll i människans kost.Och hunden äter ju det mesta som bjuds tyvärr….Människan avstår om den mår illa,har magknip…medans hunden kanske blir matad och utfodrad med det som gör den långsiktigt sjuk.Likväl som med popcorn,ostbågar,ost,mm.
  Såväl som det finns valpkurser borde det finnas kurser om utfodring,kost till hund mm.
  Många tycker det är en djungel av produkter att välja på och det har blivit lite bättre sen mer och mer foder innehåller mindre spannmål som många hundar inte tål.
  Fast tyvärr fyller de ut fodret med annat som är onyttigt för hundarna.

  Jag fodrar med färskfoder,kokta grönsaker,lite annat kött,kokt fisk,råa ägg,rå kyckling ..det är grunden.Och ben av nöt som är porösa och inte flisar ist för märgben.
  Och ger torrfoder som godis,som är lättsmält och poröst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *