Hund äta ostbågar omslagsbild

Kan hundar äta ostbågar?

Vissa hundägare delar gärna med sig av mat och snacks till sina hundar. Du har kanske själv gjort dig skyldig till detta vid fler än ett tillfälle? Men kan hundar äta ostbågar?

Hundar kan äta ostbågar i måttliga mängder men det är inte rekommenderat. Omfattande konsumtion av salta snacks är skadligt för hundar. Du bör därför inte dela en hel påse chips med din hund. Men en enstaka ostbåge då och då medför ingen större fara. Se bara till att hunden har tillgång till vatten.

Nedan går vi igenom allt du behöver veta om du har en hund som hungrar efter ostkrokar. Vi berättar bland annat varför det kan vara värt att begränsa intaget av ostbågar.

Ostbågar är inte giftiga men heller inte bra

Som du säkert känner till bör din hund inte äta alla livsmedel som vi människor stoppar i oss. Ett praktexempel på detta är choklad. Varför detta inte är ett lämpligt livsmedel för din vovve får du svar på i den länkade artikeln. Vi har även tagit fram en lång lista över saker som hundar kan äta respektive inte bör konsumera.

Ostbågar tillhör de livsmedel som inte är hälsosamma för hundar (eller människor för den delen). Å andra sidan är de inte direkt giftiga och du kan därför bjussa din hund på en ostkrok då eller då, om du vill. Men var medveten om att det inte är särskilt nödvändigt eller bra att göra detta.

Det är dock viktigt att betona att denna rekommendation endast gäller vanliga ostbågar. Om bågarna innehåller choklad, gul lök, röd lök, vitlök eller andra livsmedel som är farliga för hundar bör du absolut inte ge dem till din hund!

Dessutom bör du känna till att även en mindre mängd ostkrokar kan vara för mycket för hundens mage. Detta gäller i synnerhet om din hund är mindre till storleken eller sedan tidigare har en känslig mage.

Vad ska jag göra om hunden har ätit ostbågar utan min tillåtelse?

Ibland kan hundar vara lite tjuvaktiga och sno åt sig mat eller snacks. Men om du har råkat tappa en ostbåge mellan soffkuddarna och hunden råkar äta detta bör du inte oroa dig. Din hund kommer sannolikt inte må dåligt av någon enstaka ostkrok.

Men om din hund istället har moffat i sig en hel påse ostbågar bör du kontakta en veterinär. Även i detta fall är sannolikheten stor att vovven kommer klara sig fint. Hunden kommer kanske bli lite illamående på grund av alla de artificiella ingredienserna i ostkrokarna. Den största farhågan är risken för saltförgiftning på grund av det höga saltinnehållet.

Om du upptäcker att din hund beter sig annorlunda än normalt bör du uppsöka din veterinär. Symtomen på denna förgiftning inkluderar: kräkningar, diarré, stelhet, seghet och kramper.

Smaskiga alternativ till ostbågar

Det finns många livsmedel för människor som du kan låta hunden smaska på istället för ostbågar. Som alltid är det dock viktigt att begränsa mängden av dessa.

Här är några exempel på alternativ till ostbågar som du kan bjuda hunden på:

Avslutande tankar

Ostbågar är inte direkt farliga för hundar. De innehåller dock mycket salt och kan därför orsaka skada om hunden konsumerar större mängder. En ostkrok eller två gör dock ingen större skada. Men se till så att din hund inte kommer över hela påsen!

Det är också viktigt att betona att det inte är ett hälsosamt snack för din hund. Ostbågar är näringsfattiga snacks som kan göra hundens mage orolig. Därför kan det vara bättre att erbjuda något av de alternativ som listas ovan.

Brukar du dela med dig av ostbågar eller liknande till din hund? Berätta gärna vilka snacks din hund gillar i kommentarsfältet!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *