Kanel farligt för hund

Är kanel farligt för hundar?

Som hundägare får man ofta tänka till när det kommer till vad man kan ge sin hund och inte. För vissa livsmedel som är nyttiga för oss människor är väldigt giftiga för våra husdjur. Så hur ligger det egentligen till – är kanel farligt för hundar?

Lyckligtvis är kanel inte giftigt för hundar. Så din hund kommer inte bli livshotande förgiftad om den får i sig alltför mycket kanel. Med det sagt bör du kanske inte heller strö det över hundens foder. Kanelen kan nämligen irritera hundens hud och mag-tarmkanal, särskilt vid stor konsumtion.

På frågan huruvida kanel är farligt för hundar eller ej kan vi alltså slå fast att så inte är fallet. Men läs gärna vidare så berättar vi mer om hur det ligger till och vad du bör tänka på!

Kanel är inte giftigt för hundar att äta

Kanel har länge varit en betydelsefull krydda för människors kultur och matlagning. Därför är det fullt logiskt att hundar ibland kommer i kontakt med detta livsmedel. Det kan till exempel hända att din hund har fått i sig lite överbliven kanel från bänkskivan. Men bör du som hundägare vara orolig? Nej, sannolikt inte.

Kanel är inte giftigt för hundar att äta utan snarare relativt säkert. Faktum är att denna krydda i vissa hänseenden kan främja din hunds hälsa och välmående. Särskilt den variant som kallas ceylonkanel anses vara säker för hundar att äta. Och forskning har visat att vissa former av kanel kan användas för att behandla diabetes, infektioner och andra sjukdomar hos våra fyrbenta vänner.

Med det sagt har man inte fastställt någon specifik dos som anses vara lagom. Och innan du börjar ge din hund kanel kan det vara en god idé att rådgöra med din veterinär. För alltför mycket av denna vara riskerar nämligen att orsaka ett övergående obehag hos hunden. I alltför stora mängder riskerar den att ge hunden magbesvär.

Det är också vanligt att en hund äter kanel och börjar hosta. Om så är fallet irriterar kryddan sannolikt hundens andningsvägar.

Värt att notera är att du bör vara uppmärksam på huruvida kanelen är uppblandad med andra kryddor. Till exempel är muskotnöt giftigt för hundar. Om du inte är helt säker på exakt vilka ingredienser ett bakverk eller liknande innehåller, bör du därför avstå från att låta din hund smaka.

Avslutande tankar

Även om kanel inte är särskilt farligt för hundar bör du kanske undvika att ge din hund denna krydda. Det är också viktigt att du berättar för andra familjemedlemmar och gäster som vistas i köket att det inte är en bra idé. För även om det kan finnas vissa hälsofördelar med en viss typ av kanel, känns det enligt mig inte som att de eventuella fördelarna överväger nackdelarna.

Brukar du ge din hund kanel eller undviker du medvetet att göra detta? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *