Bästa lastgallret för hund 2020


Bästa lastgallret för hund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat.se och VetZoo.

Tidigare var det troligtvis ganska vanligt att man i princip bara tog med sig hunden i bilen när man skulle besöka veterinären. Idag är vi dock betydligt mer rörliga och tenderar dessutom att låta våra hundar följa med oss på de äventyr som ligger framför oss. Du kanske tar med dig hunden även i samband med att du utför mindre vardagliga ärenden eller lyxar till promenaden genom att rasta på något roligare ställe?

Oavsett destination inser du dock snart de risker som bilåkandet medför för din hund. För att hålla såväl hunden som dig själv säker kan det vara en god idé att inskaffa ett lastgaller till bilen. För om du ofta är ute på vägen med din fyrbenta vän, kan denna gallrade barriär förhindra att hunden flyger framåt i bilen vid en snabb inbromsning och kommer till skada. I denna artikel kommer jag att gå igenom flera produkter för att välja ut det allra bästa lastgallret för hund.

Jag har för denna artikels skull sållat bland dussintals lastgaller för att hitta de allra främsta. I urvalet har såväl tillfälligt installerade galler som funkar för alla ingått såväl som permanenta installationer. Efter att ha synat de olika produkterna i sömmarna har jag valt att presentera ett begränsat utbud innehållande de verkliga topprodukterna.

Du som ofta är ute och kör med din hund kan även vara intresserad av att spana in min guide till den bästa hundburen, där jag går igenom flera bilburar för att staka ut min personliga topplista.

1. Mim VarioBarrier universalgaller

Mim VarioBarrier universalgaller
Mim VarioBarrier universalgaller

Mim VarioBarrier universalgaller är ett lastgaller för hund som är krocktestat och godkänt av den tyska motsvarigheten till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Förutsatt att golvet i bagageutrymmet på din bil är plant kommer någon av de tre storlekarna av detta galler att passa din bilmodell. Det gör att du enkelt kan spara en slant genom att ta med dig gallret till nästa bil när det är dags för en uppgradering.

Kvaliteten, krocksäkerheten och det faktum att detta är ett universalgaller som passar de allra flesta bilar gör att jag kröner Mim VarioBarrier till det bästa lastgallret för hund i denna köpguide.

Se pris i butik!

2. Artfex lastgaller för hund till Volvo V70 och XC70 III

Detta är ett modellspecifikt lastgaller för hund från Artfex. Just denna modell är framtagen för att passa Volvo V70 samt Volvo XC70 generation 3. Gallret installeras genom att baksätet fälls ner och lastgallret fästs i monteringshålen i taket samt där sätet fälls tillbaka.

Se pris i butik!

Artfex lastgaller för hund till andra bilmodeller hittar du på denna länk.

Lastgaller eller hundbur?

En enkät gjord av hundägarorganisationen Svenska Kennelklubben tillsammans med NTF i Stockholms län, finansierad av försäkringsbolaget Agria, visade att drygt 80 procent av de tillfrågade som besvarade enkäten använder säkerhetsprodukter i bilen för att skydda sina hundar. Enkäten visade också att hundbur är det mest populära valet för hundägare som på ett säkert sätt vill transportera sina fyrbenta vänner i trafiken.

Så bör man införskaffa ett lastgaller eller en hundbur? En rejäl bilbur är alltid att föredra för maximal säkerhet men det finns även ytterligare produkter som kan göra jobbet. Till exempel kan ett säkerhetsbälte som fästs i en särskild sele hålla hunden på plats vid en eventuellt krock. Ett annat prisvärt alternativ är ett lastgaller.

Det är dock viktigt att gallret i fråga är tillverkat av metall – ett simpelt lastnät ger vika för den kraft som genereras då hunden vid en krock slungas framåt i bilen. Värt att notera är också att sätena framför det lastutrymme där lastgallret placeras bör säkras genom att bilbältena spänns fast på bägge sidor.

Värt att notera är också att lastgallret kan skydda dig och dina medpassagerare om olyckan är framme, men det skyddar inte nödvändigtvis din hund. Om ni skulle bli involverade i en krock riskerar hunden att flyga ut ur bilen och hamna på vägbanan. Lastgallret är inte heller att betrakta som en lika säker lösning som en hundbur eller ett bilbälte för hund.

Är hundgaller godkänt av polis?

Det är viktigt att göra skillnad på de olika lastgaller för hund som finns tillgängliga på marknaden. I vissa fall är nämligen inte hundgaller godkänt som säkerhetslösning och du riskerar att få böter på grund av att dina hundar anses vara lösa i bilen trots att du använder ett galler. Detta har att göra med att vissa av dessa produkter inte anses ge ett tillräckligt skydd framåt.

Som jag nämnt ovan är hundbur eller bilsele att föredra framför hundgaller. Det finns dock lastgaller som hjälper dig att undvika böteslappen, nämligen ett mer rejält sådant som inte skulle ge vika om hunden slungades in i det. Lastgallret bör sitta förankrat i bilen och därmed inte rubbas av det tryck som skapas. Denna typ av hundgaller är godkänt, till skillnad från lösa sådana.

Lastnät eller lastgaller för hund – vad är skillnaden?

Frågar du dig själv huruvida du bör införskaffa ett lastnät eller ett lastgaller samt vilken skillnaden mellan dessa bägge produkter är? Svaret på din fråga är att ett lastgaller utan tvekan är att föredra framför ett lastnät. Den stora skillnaden är att nätet är just ett nät och gallret just ett galler, vilket gör det sistnämnda till ett betydligt säkrare alternativ.

Med det sagt finns det, som jag nämnt ovan, även skillnader mellan olika lastgaller. Vissa galler ger vika för i princip ingenting, så du bör välja ett galler som förankras i bilen snarare än en mer temporär lösning som är mindre trafiksäker.

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehåll åt kunder inom en rad olika branscher. Han driver även hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för närvarande två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen