Duscha hund

Hur ofta bör man duscha en hund?

De flesta hundar skulle förmodligen skippa badet om de gavs den möjligheten. Genom att tvätta sin hunds päls och hud kan man dock hålla hunden ren från smuts och ohyra. Dessutom kommer hunden att lukta mycket godare. Men hur ofta bör man duscha en hund?

En hund bör duschas regelbundet även om de inte behöver tvättas lika ofta som oss människor. Exakt hur ofta detta bör ske har med flera olika faktorer att göra, såsom hundens pälstyp och den miljö som den vistas i. Du kan fråga din uppfödare eller veterinär om råd, eller så kan du helt enkelt testa och känna dig för vad som verkar vara lagom.

Detta finns dock några grundläggande riktlinjer som du kan förhålla dig till.

Så ofta bör du duscha din hund

  • För de flesta hundar räcker det att bada eller duscha en gång i månaden.
  • Hundar med en oljig päls, till exempel basset hound, kan behöva bada upp till en gång i veckan.
  • Korthåriga hundraser såsom basenji, beagle och weimaraner klarar sig ofta med att duscha mer sällan.
  • Hundraser med vattenavvisande päls, såsom pyrenéerhund och golden retriever, bör badas ganska sällan för att behålla pälsens naturliga oljor.
  • Hundar med mycket päls och underull, till exempel samojedhundar, bör inte duschas särskilt ofta men kräver desto mer pälsvård. Det är nämligen viktigt att få bort gammal päls och bidra till att fördela pälsens naturliga oljor på bästa sätt.

För att underlätta torkningen av din hund rekommenderar jag att du använder dig av en hundfön. Genom att klicka på länken kommer du till min köpguide där jag tipsar om de bästa hundfönarna. Jag har även gjort en liknande guide för inköp av trimbord för hund. Även detta är en produkt som kan vara till stor hjälp vid torkning av din hund samt vid pälsvård.

Fler faktorer att ta hänsyn till

Det finns förstås fler faktorer än de i ovanstående punktlista att ta hänsyn till när du försöker avgöra hur ofta du bör duscha din hund. Om hunden till exempel gillar att bada, gärna rullar sig i gyttja eller lever på landet och rullar sig i allt den kan hitta, kan du behöva bada din hund betydligt oftare än om ni hade bott i stadsmiljö.

Ytterligare faktorer att ta hänsyn till när man försöker besvara frågan hur ofta man bör duscha sin hund är följande:

  • Aktivitetsnivå: En hund som mestadels vistas inomhus och inte lortar ner sig alltför mycket när den är utomhus är troligtvis renare än en hund som ägnar sig åt att gräva, simma och ströva omkring i skog och mark.
  • Allergier och hudbesvär: Vissa hundar har precis som vi människor hudallergier och andra besvär som gör att de kan behöva duschas oftare eller mer sällan.

En tumregel är att en hund bör badas åtminstone var tredje månad. Det är dock möjligt att tvätta hundar så ofta som varannan vecka eller mer med ett milt schampo. Det kan dock också vara en dum idé att bada hunden varannan vecka.

Du bör nämligen inte duscha din hund oftare än nödvändigt. I annat fall riskerar du att avlägsna pälsens naturliga oljor, torka ut pälsen samt göra den mer mottaglig för mjäll och andra besvär. Vissa hundschampon kan också torka ut eller irritera hundens hy mer än andra. Och som jag nämnt ovan är det också viktigt att torka sin hund efter badet.

Hur varmt vatten bör man bada en hund i?

En annan vanlig fundering som många hundägare har är hur pass varmt vatten man bör bada en hund i. Ljummet till lite, lite varmt vatten är ofta det bästa. Du bör aldrig använda alltför varmt vatten när du duschar din hund då du riskerar att skålla hundens hy. Om du har barn kan du använda en liknande värme på vattnet som du skulle använda till en nyfödd bebis eller ett litet barn, d.v.s. inte för varmt och inte för kallt.

Hund dusch
En hund bör duschas med ljummet vatten.

Hur kan man duscha en hund som inte vill tvättas?

Ett vanligt problem är att hunden inte vill tvättas. Så hur kan man duscha en hund som inte vill?

De flesta hundar ogillar i olika utsträckning att tvättas. Vissa nöjer sig med att uppvisa ett lite tjurigt beteende i badet medan andra är uppriktigt rädda och försöker att fly, morra eller till och med bitas. Ditt förhållningssätt bör anpassas till hundens nivå av oro eller rädsla.

Om din hund skakar och flåsar när du försöker duscha den, kan det vara läge att avvakta ett tag med duschningarna. Låt sedan hunden långsamt lära sig att vistas i närheten av badkaret eller duschutrymmet. Förhoppningsvis kommer du med tiden kunna lära din hund att känna sig trygg och låta sig tvättas.

Det är inte heller fel att bli lite lekfull för att lätta på hundens oro. Låt till exempel din hund jaga sin favoritleksak i badet och se om inte det kan få hunden att slappna av lite.

Kan man bada en hund efter att Frontline applicerats?

När man duschar sin hund vill man försöka avlägsna smuts och ohyra – inte låta effekten av eventuellt fästingmedel avta. Så kan man bada en hund efter att Frontline har applicerats? Svaret på denna fråga är ja.

Du bör avvakta åtminstone 2 dagar med att bada din hund efter att du har applicerat Frontline på denne. Därefter ska det dock vara fritt fram att låta hunden bada eller att duscha denna. Du bör dock tvätta hunden utan schampo för att bevara effekten av medlet.

Kan man bada när hunden löper?

Nästa fråga berör bad när hunden löper – bör man bada en hund i löp? Svaret på denna fråga är enkelt: ja. Det finns inga problem med att bada en hund i löp så länge du vidtar ett antal nödvändiga åtgärder. Badet kommer snarare göra hunden gott och förbättra dess hygien.

Det är dock värt att notera att hunden inte bör stressas på grund av dess humörsvängningar. Så du bör inte ha alltför bråttom och tvinga din hund att duschas. Med lite positiv förstärkning bör det dock gå vägen. Du kan använda ditt vanliga hundschampo men var försiktig när du tvättar tikens känsligare delar.

Temperaturen på vattnet bör vara ljummet. Om vattnet är för kallt eller för varmt kan hunden chockas av kylan respektive värmen.

Värt att notera är att hundar tappar mer päls när de befinner sig i löp. Så det är viktigt att borsta igenom hunden ordentligt efter badet.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *