Hur ofta bör man duscha en hund? đŸ¶


Duscha hund

De flesta hundar skulle förmodligen skippa badet om de gavs möjligheten. Genom att tvÀtta sin hunds pÀls och hud kan man dock hÄlla hunden ren frÄn smuts och ohyra. Dessutom kommer hunden att

De flesta hundar skulle förmodligen skippa badet om de gavs den möjligheten. Genom att tvÀtta sin hunds pÀls och hud kan man dock hÄlla hunden ren frÄn smuts och ohyra. Dessutom kommer hunden att lukta mycket godare. Men hur ofta bör man duscha en hund?

En hund bör duschas regelbundet Àven om de inte behöver tvÀttas lika ofta som oss mÀnniskor. Exakt hur ofta detta bör ske har med flera olika faktorer att göra, sÄsom hundens pÀlstyp och den miljö som den vistas i. Du kan frÄga din uppfödare eller veterinÀr om rÄd, eller sÄ kan du helt enkelt testa och kÀnna dig för vad som verkar vara lagom.

Detta finns dock nÄgra grundlÀggande riktlinjer som du kan förhÄlla dig till.

SÄ ofta bör du duscha din hund

  • För de flesta hundar rĂ€cker det att bada eller duscha en gĂ„ng i mĂ„naden.
  • Hundar med en oljig pĂ€ls, till exempel basset hound, kan behöva bada upp till en gĂ„ng i veckan.
  • KorthĂ„riga raser sĂ„som basenji, beagle och weimaraner klarar sig ofta med att duscha mer sĂ€llan.
  • Hundraser med vattenavvisande pĂ€ls, sĂ„som pyrenĂ©erhund och golden retriever, bör badas ganska sĂ€llan för att behĂ„lla pĂ€lsens naturliga oljor.
  • Hundar med mycket pĂ€ls och underull, till exempel samojeder, bör inte duschas sĂ€rskilt ofta men krĂ€ver desto mer pĂ€lsvĂ„rd. Det Ă€r nĂ€mligen viktigt att fĂ„ bort gammal pĂ€ls och bidra till att fördela pĂ€lsens naturliga oljor pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.

För att underlĂ€tta torkningen av din hund rekommenderar jag att du anvĂ€nder dig av en hundfön. Genom att klicka pĂ„ lĂ€nken kommer du till min köpguide dĂ€r jag tipsar om de bĂ€sta hundfönarna. Jag har Ă€ven gjort en liknande guide för inköp av trimbord för hund. Även detta Ă€r en produkt som kan vara till stor hjĂ€lp vid torkning av din hund samt vid pĂ€lsvĂ„rd.

Fler faktorer att ta hÀnsyn till

Det finns förstÄs fler faktorer Àn de i ovanstÄende punktlista att ta hÀnsyn till nÀr du försöker avgöra hur ofta du bör duscha din hund. Om hunden till exempel gillar att bada, gÀrna rullar sig i gyttja eller lever pÄ landet och rullar sig i allt den kan hitta, kan du behöva bada din hund betydligt oftare Àn om ni hade bott i stadsmiljö.

Ytterligare faktorer att ta hÀnsyn till nÀr man försöker besvara frÄgan hur ofta man bör duscha sin hund Àr följande:

  • AktivitetsnivĂ„: En hund som mestadels vistas inomhus och inte lortar ner sig alltför mycket nĂ€r den Ă€r utomhus Ă€r troligtvis renare Ă€n en hund som Ă€gnar sig Ă„t att grĂ€va, simma och ströva omkring i skog och mark.
  • Allergier och hudbesvĂ€r: Vissa hundar har precis som vi mĂ€nniskor hudallergier och andra besvĂ€r som gör att de kan behöva duschas oftare eller mer sĂ€llan.

En tumregel Àr att en hund bör badas Ätminstone var tredje mÄnad. Det Àr dock möjligt att tvÀtta hundar sÄ ofta som varannan vecka eller mer med ett milt schampo. Det kan dock ocksÄ vara en dum idé att bada hunden varannan vecka.

Du bör nÀmligen inte duscha din hund oftare Àn nödvÀndigt. I annat fall riskerar du att avlÀgsna pÀlsens naturliga oljor, torka ut pÀlsen samt göra den mer mottaglig för mjÀll och andra besvÀr. Vissa hundschampon kan ocksÄ torka ut eller irritera hundens hy mer Àn andra. Och som jag nÀmnt ovan Àr det ocksÄ viktigt att torka sin hund efter badet.

Hur varmt vatten bör man bada en hund i?

En annan vanlig fundering som mÄnga hundÀgare har Àr hur pass varmt vatten man bör bada en hund i. Ljummet till lite, lite varmt vatten Àr ofta det bÀsta. Du bör aldrig anvÀnda alltför varmt vatten nÀr du duschar din hund dÄ du riskerar att skÄlla hundens hy. Om du har barn kan du anvÀnda en liknande vÀrme pÄ vattnet som du skulle anvÀnda till en nyfödd bebis eller ett litet barn, d.v.s. inte för varmt och inte för kallt.

Hund dusch
En hund bör duschas med ljummet vatten.

Hur kan man duscha en hund som inte vill tvÀttas?

Ett vanligt problem Àr att hunden inte vill tvÀttas. SÄ hur kan man duscha en hund som inte vill?

De flesta hundar ogillar i olika utstrÀckning att tvÀttas. Vissa nöjer sig med att uppvisa ett lite tjurigt beteende i badet medan andra Àr uppriktigt rÀdda och försöker att fly, morra eller till och med bitas. Ditt förhÄllningssÀtt bör anpassas till hundens nivÄ av oro eller rÀdsla.

Om din hund skakar och flÄsar nÀr du försöker duscha den, kan det vara lÀge att avvakta ett tag med duschningarna. LÄt sedan hunden lÄngsamt lÀra sig att vistas i nÀrheten av badkaret eller duschutrymmet. Förhoppningsvis kommer du med tiden kunna lÀra din hund att kÀnna sig trygg och lÄta sig tvÀttas.

Det Àr inte heller fel att bli lite lekfull för att lÀtta pÄ hundens oro. LÄt till exempel din hund jaga sin favoritleksak i badet och se om inte det kan fÄ hunden att slappna av lite.

Kan man bada en hund efter att Frontline applicerats?

NĂ€r man duschar sin hund vill man försöka avlĂ€gsna smuts och ohyra – inte lĂ„ta effekten av eventuellt fĂ€stingmedel avta. SĂ„ kan man bada en hund efter att Frontline har applicerats? Svaret pĂ„ denna frĂ„ga Ă€r ja.

Du bör avvakta Ätminstone 2 dagar med att bada din hund efter att du har applicerat Frontline pÄ denne. DÀrefter ska det dock vara fritt fram att lÄta hunden bada eller att duscha denna. Du bör dock tvÀtta hunden utan schampo för att bevara effekten av medlet.

Kan man bada nÀr hunden löper?

NĂ€sta frĂ„ga berör bad nĂ€r hunden löper – bör man bada en hund i löp? Svaret pĂ„ denna frĂ„ga Ă€r enkelt: ja. Det finns inga problem med att bada en hund i löp sĂ„ lĂ€nge du vidtar ett antal nödvĂ€ndiga Ă„tgĂ€rder. Badet kommer snarare göra hunden gott och förbĂ€ttra dess hygien.

Det Àr dock vÀrt att notera att hunden inte bör stressas pÄ grund av dess humörsvÀngningar. SÄ du bör inte ha alltför brÄttom och tvinga din hund att duschas. Med lite positiv förstÀrkning bör det dock gÄ vÀgen. Du kan anvÀnda ditt vanliga hundschampo men var försiktig nÀr du tvÀttar tikens kÀnsligare delar.

Temperaturen pÄ vattnet bör vara ljummet. Om vattnet Àr för kallt eller för varmt kan hunden chockas av kylan respektive vÀrmen.

VÀrt att notera Àr att hundar tappar mer pÀls nÀr de befinner sig i löp. SÄ det Àr viktigt att borsta igenom hunden ordentligt efter badet.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna