Flygtransport

Bästa hundburen för flygtransport

När du ska resa med flyg och ta med dig hunden finns det mycket att tänka på. Allra viktigast är dock att du införskaffar en bra hundbur för flygtransport. Denna bur bör vara godkänd av IATA och alla stora flygbolag.

Då din hund kommer att spendera en ganska lång tid i buren under resan finns det flera faktorer att ta hänsyn till vid valet av flygbur. Det finns också flera olika alternativ på marknaden, men jag kommer här att begränsa urvalet åt dig. Detta genom att presentera min högst personliga lista över de bästa hundburarna för flygtransport.

Så vet du om din hundbur är flyggodkänd

Att ta reda på huruvida en hundbur är godkänd för flygtransport eller ej kan vara enklare sagt än gjort. Det finns dock en standard för detta – de burar som är godkända av IATA kan du förvara din hund i när du flyger.

IATA står för International Air Transport Association och ställer höga krav på transportburar för såväl kortare som längre flygsträckor. Dessa inkluderar kriterier som säkerställer hundens säkerhet och transport under resan. Samtidigt gör IATA-godkända burar även det enkelt för flygbolagets personal att se till djuren och deras behov.

De hundburar som godkänns av IATA är med andra ord särskilt framtagna för flygtransporter. Till skillnad från vanliga transportburar uppfyller de alla de kriterier som krävs för säker och smidig transport via flyg.

Dessa inkluderar stabilitet i samband med att flygplanet lyfter och landar. Buren förser samtidigt din hund med tillräckligt mycket luft genom dess ventilation, och den gör det också enkelt för kabinpersonalen att hålla uppsikt över hunden.

IATA:s krav på hundburar för flygtransport

Det finns flera krav som måste uppfyllas för att en hundbur ska bli flyggodkänd av IATA. Härnäst kommer jag att gå igenom de viktigaste av dessa.

Transportburens storlek

Det grundläggande krav som IATA ställer på hundburar för flygtansport är att de ska vara tillräckligt höga för att hundens öron inte ska vidröra burens topp då hunden står upp. Tumregeln är att den optimala storleken är att burens längd bör motsvara hundens längd plus hälften av dennes benlängd.

Värt att notera är att buren bör vara tillräckligt rymlig såväl framtill som baktill. Hunden bör kunna vända sig om samt lägga sig ner (och även ställa sig upp) utan svårigheter.

Ventilering

Ventileringen är förstås väldigt viktig i en hundbur framtagen för flygtransport. Detta då hunden kommer att tillbringa flera timmar ensam i det mörka lastutrymmet.

För att en hundbur ska bli flyggodkänd av IATA krävs att den har ventilationshål på alla fyra sidor av buren.

Dörr, skruvar och bultar av metall

Av förklarliga skäl ska burens skruvar och bultar vara tillverkade av metall och inte av plast. Detta då metall är ett mer hållbart material och därmed erbjuder en högre säkerhet. Vissa IATA-godkända burar kan dock ha metallskruvar som är täckta med med plast. Detta är någonting som de flesta blygbolag tillåter.

Burens dörr bör vara tillverkad av metall och i ett stycke. En metalldörr är mer hållbar än en dörr av plast, vilket gör det omöjligt för hunden att ta sig in eller ut genom dörren.

Mat- och vattenskålar

Din hund kommer troligtvis att bli hungrig och törstig under resans gång. Därför måste en hundbur som används för flygtransport ha två skålar – en för mat och en för vatten. Dessa bör helst vara tillverkade av rostfritt stål.

Mat- och vattenskålarna måste fästas i burens dörr så att kabinpersonalen kan fylla på dessa utan att öppna dörren.

Instruktioner för utfodring

Som hundägare behöver du ange instruktioner för utfodring på hundens bur samt tillhandahålla en fodersäck. Flygbolagets personal kommer att utfodra din hund, och det är därför viktigt att de känner till din hunds matvanor samt eventuella allergier och dylikt.

Torrfoder är att föredra då våtfoder kan göra din hund mer kissnödig.

Dokumentation

Ovanpå hundburen behöver du ange viktig information om din hund. Denna information inkluderar hundens namn, ditt telefonnummer, flightnumret, slutdestinationen samt din (eller någon annan mottagares) kontaktinformation.

Det kan nämligen hända att din hund av misstag lastas på fel flygplan, precis som fallet ibland är med bagage. Detta är dock sällsynt, men om olyckan skulle vara framme är det förstås bra att ha all dokumentation tillgänglig på buren.

Egenskaper som inte tillåts på hundburar för flygtransport

På samma sätt som din bur behöver uppfylla vissa kriterier, finns det även vissa egenskaper som inte är tillåtna på hundburar som används för transport via flyg. Dessa inkluderar följande egenskaper:

Mjuka tillverkningsmaterial

Canvasburar och andra hundburar tillverkade i mjuka material är inte tillåtna på flyg. Dessa är förvisso utmärkta att ha med sig om du till exempel vill ge din hund en bekant tillflyktsort när du reser bort. Varken canvasburar (mjuka nätburar) eller gallerburar är dock tillåtna av IATA.

Ju mjukare materialet är, desto farliga är buren för din hund. För hundens säkerhet bör den bur som används på flyget vara kraftig och hållbar. Därför tillåts inte mjuka tillverkningsmaterial.

Plastdörr

På samma sätt som plastskruvar inte är tillåtna, är inte heller plastdörrar accepterade på hundburar för flygtransport. Dessa är nämligen alltför veka för att kunna anses vara säkra för detta ändamål.

Hjul

IATA godkänner generellt sett inte hundburar försedda med hjul, men avtagbara hjul kan accepteras. Fördelen med hjul som kan lossas från buren är att en bur utan hjul inte kan förflyttas utan att man bär den.

Om din bur inte är försedd med avtagbara hjul är det alltså bättre att den inte har några hjul alls.

Dörr i burens tak

De av IATA flyggodkända hundburarna har ingen dörr i burens tak. De allra flesta flygbolag kommer också att förhindra dig från att använda en sådan bur. Orsaken till detta är att en dörr som monterats i burens tak anses vara mindre säker än en dörr som fästs på ena kortsidan.

Kontrollera alltid med flygbolaget innan du reser

Värt att notera är att vissa flybolag har än striktare regler än de som IATA har satt upp. Därför bör du alltid före avresan kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. Du kan då få reda på huruvida du behöver tillhandahålla ytterligare dokumentation eller liknande. Generellt sett är reglerna tuffare på internationella flygningar än på inhemska sådana.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa hundburen för flygtransport”

 1. Marianne Kierkemann

  Hej Sebastian, letar med ljus och lykta efter en bur som är IATA godkänd storleksmässigt så nära 86 cm höjd som möjligt. Den jag har nu är 89 cm och flygbolaget (Norwegian)vägrar ta med den trots att jag flugit minst 15 ggr med samma bur. Flög med SAS sista gången då de tar storleken på bur men det gör jag aldrig om igen.
  Med vänlig hälsning,
  Marianne Kierkemann

  1. Hej Marianne och tack för din kommentar!

   Det är ett tag sedan jag senast kikade på flygburar så jag har tyvärr ingen rekommendation på rak arm. Har du hittat någon bur än som stämmer in på din beskrivning?

   Det är, som du skriver, krångligt att reglerna skiljer sig en del mellan olika flygbolag. Tråkigt också att du hade en dålig upplevelse med SAS, var det något särskilt du var missnöjd över med dem?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *