Flygtransport

BÀsta hundburen för flygtransport

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för VetZoo och vidaXL.

NÀr du ska resa med flyg och ta med dig hunden finns det mycket att tÀnka pÄ. Allra viktigast Àr dock att du införskaffar en bra hundbur för flygtransport. Denna bur bör vara godkÀnd av IATA och alla stora flygbolag.

DÄ din hund kommer att spendera en ganska lÄng tid i buren under resan finns det flera faktorer att ta hÀnsyn till vid valet av flygbur. Det finns ocksÄ flera olika alternativ pÄ marknaden, men jag kommer hÀr att begrÀnsa urvalet Ät dig. Detta genom att presentera min högst personliga lista över de bÀsta hundburarna för flygtransport.

Topp 3 bÀsta hundbur för flygtransport

Bland de hundburar som antingen Àr flyggodkÀnda av IATA, eller enligt uppgift accepteras av alla stora flygbolag, har jag valt ut följande:

Premiumklassen: Cayman transportbur

Cayman transportbur hund

Se pris i butik!

Cayman Àr en IATA-godkÀnt hundbur för flygtransport som Àr sÄvÀl exklusiv som hÄllbar. Den Àr lÀtt att montera och smidig att anvÀnda nÀr man ska ut och resa med sin hund. Buren finns tillgÀnglig i sju olika storlekar, för att du ska kunna hitta en lagom passform till din hund.

Mellanklassen: FLAMINGO transportbur Nomad

Flamingo flygbur för hund

Se pris i butik!

FLAMINGO har tillverkat en transportbur vid namn Nomad som Àr sÀrskilt framtagen för flygresor och andra transporter. Den Àr enligt uppgift godkÀnd av alla flygbolag i Europa, vilket gör att du som ofta flyger med din hund kan kÀnna dig trygg med att anvÀnda den. Buren finns i fyra olika storlekar, men dessa listas som separata produkter hos ÄterförsÀljaren.

Bubblare: Skudo transportbur

Skudo transportbur flyg

Se pris i butik!

Skudo Àr Ànnu en IATA-godkÀnd transportbur av högkvalitet. Buren finns i sex storlekar och storleken kan dÀrmed i hög utstrÀckning anpassas utifrÄn din hunds behov. De mindre storlekarna Àr försedda med ett handtag pÄ toppen och till de större kan hjul köpas till.

SÄ vet du om din hundbur Àr flyggodkÀnd

Att ta reda pĂ„ huruvida en hundbur Ă€r godkĂ€nd för flygtransport eller ej kan vara enklare sagt Ă€n gjort. Det finns dock en standard för detta – de burar som Ă€r godkĂ€nda av IATA kan du förvara din hund i nĂ€r du flyger.

IATA stÄr för International Air Transport Association och stÀller höga krav pÄ transportburar för sÄvÀl kortare som lÀngre flygstrÀckor. Dessa inkluderar kriterier som sÀkerstÀller hundens sÀkerhet och transport under resan. Samtidigt gör IATA-godkÀnda burar Àven det enkelt för flygbolagets personal att se till djuren och deras behov.

De hundburar som godkÀnns av IATA Àr med andra ord sÀrskilt framtagna för flygtransporter. Till skillnad frÄn vanliga transportburar uppfyller de alla de kriterier som krÀvs för sÀker och smidig transport via flyg.

Dessa inkluderar stabilitet i samband med att flygplanet lyfter och landar. Buren förser samtidigt din hund med tillrÀckligt mycket luft genom dess ventilation, och den gör det ocksÄ enkelt för kabinpersonalen att hÄlla uppsikt över hunden.

IATA:s krav pÄ hundburar för flygtransport

Det finns flera krav som mÄste uppfyllas för att en hundbur ska bli flyggodkÀnd av IATA. HÀrnÀst kommer jag att gÄ igenom de viktigaste av dessa.

Transportburens storlek

Det grundlÀggande krav som IATA stÀller pÄ hundburar för flygtansport Àr att de ska vara tillrÀckligt höga för att hundens öron inte ska vidröra burens topp dÄ hunden stÄr upp. Tumregeln Àr att den optimala storleken Àr att burens lÀngd bör motsvara hundens lÀngd plus hÀlften av dennes benlÀngd.

VÀrt att notera Àr att buren bör vara tillrÀckligt rymlig sÄvÀl framtill som baktill. Hunden bör kunna vÀnda sig om samt lÀgga sig ner (och Àven stÀlla sig upp) utan svÄrigheter.

Ventilering

Ventileringen Àr förstÄs vÀldigt viktig i en hundbur framtagen för flygtransport. Detta dÄ hunden kommer att tillbringa flera timmar ensam i det mörka lastutrymmet.

För att en hundbur ska bli flyggodkÀnd av IATA krÀvs att den har ventilatiosnhÄl pÄ alla fyra sidor av buren.

Dörr, skruvar och bultar av metall

Av förklarliga skÀl ska burens skruvar och bultar vara tillverkade av metall och inte av plast. Detta dÄ metall Àr ett mer hÄllbart material och dÀrmed erbjuder en högre sÀkerhet. Vissa IATA-godkÀnda burar kan dock ha metallskruvar som Àr tÀckta med med plast. Detta Àr nÄgonting som de flesta blygbolag tillÄter.

Burens dörr bör vara tillverkad av metall och i ett stycke. En metalldörr Àr mer hÄllbar Àn en dörr av plast, vilket gör det omöjligt för hunden att ta sig in eller ut genom dörren.

Mat- och vattenskÄlar

Din hund kommer troligtvis att bli hungrig och törstig under resans gĂ„ng. DĂ€rför mĂ„ste en hundbur som anvĂ€nds för flygtransport ha tvĂ„ skĂ„lar – en för mat och en för vatten. Dessa bör helst vara tillverkade av rostfritt stĂ„l.

Mat- och vattenskÄlarna mÄste fÀstas i burens dörr sÄ att kabinpersonalen kan fylla pÄ dessa utan att öppna dörren.

Instruktioner för utfodring

Som hundÀgare behöver du ange instruktioner för utfodring pÄ hundens bur samt tillhandahÄlla en fodersÀck. Flygbolagets personal kommer att utfodra din hund, och det Àr dÀrför viktigt att de kÀnner till din hunds matvanor samt eventuella allergier och dylikt.

Torrfoder Àr att föredra dÄ vÄtfoder kan göra din hund mer kissnödig.

Dokumentation

OvanpÄ hundburen behöver du ange viktig information om din hund. Denna information inkluderar hundens namn, ditt telefonnummer, flightnumret, slutdestinationen samt din (eller nÄgon annan mottagares) kontaktinformation.

Det kan nÀmligen hÀnda att din hund av misstag lastas pÄ fel flygplan, precis som fallet ibland Àr med bagage. Detta Àr dock sÀllsynt, men om olyckan skulle vara framme Àr det förstÄs bra att ha all dokumentation tillgÀnglig pÄ buren.

Egenskaper som inte tillÄts pÄ hundburar för flygtransport

PÄ samma sÀtt som din bur behöver uppfylla vissa kriterier, finns det Àven vissa egenskaper som inte Àr tillÄtna pÄ hundburar som anvÀnds för transport via flyg. Dessa inkluderar följande egenskaper:

Mjuka tillverkningsmaterial

Canvasburar och andra hundburar tillverkade i mjuka material Àr inte tillÄtna pÄ flyg. Dessa Àr förvisso utmÀrkta att ha med sig om du till exempel vill ge din hund en bekant tillflyktsort nÀr du reser bort. Varken canvasburar (mjuka nÀtburar) eller gallerburar Àr dock tillÄtna av IATA.

Ju mjukare materialet Àr, desto farliga Àr buren för din hund. För hundens sÀkerhet bör den bur som anvÀnds pÄ flyget vara kraftig och hÄllbar. DÀrför tillÄts inte mjuka tillverkningsmaterial.

Plastdörr

PÄ samma sÀtt som plastskruvar inte Àr tillÄtna, Àr inte heller plastdörrar accepterade pÄ hundburar för flygtransport. Dessa Àr nÀmligen alltför veka för att kunna anses vara sÀkra för detta ÀndamÄl.

Hjul

IATA godkÀnner generellt sett inte hundburar försedda med hjul, men avtagbara hjul kan accepteras. Fördelen med hjul som kan lossas frÄn buren Àr att en bur utan hjul inte kan förflyttas utan att man bÀr den.

Om din bur inte Àr försedd med avtagbara hjul Àr det alltsÄ bÀttre att den inte har nÄgra hjul alls.

Dörr i burens tak

De av IATA flyggodkÀnda hundburarna har ingen dörr i burens tak. De allra flesta flygbolag kommer ocksÄ att förhindra dig frÄn att anvÀnda en sÄdan bur. Orsaken till detta Àr att en dörr som monterats i burens tak anses vara mindre sÀker Àn en dörr som fÀsts pÄ ena kortsidan.

Kontrollera alltid med flygbolaget innan du reser

VÀrt att notera Àr att vissa flybolag har Àn striktare regler Àn de som IATA har satt upp. DÀrför bör du alltid före avresan kontrollera med ditt flygbolag vad som gÀller. Du kan dÄ fÄ reda pÄ huruvida du behöver tillhandahÄlla ytterligare dokumentation eller liknande. Generellt sett Àr reglerna tuffare pÄ internationella flygningar Àn pÄ inhemska sÄdana.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *