BÀsta lastgallret för hund

  • Av: Sebastian Liljegren
  • Datum: 2 april, 2022
  • LĂ€stid: 5 min.

InlÀgget Àr reklam för VetZoo och innehÄller annonslÀnkar.

Tidigare var det troligtvis ganska vanligt att man i princip bara tog med sig hunden i bilen nÀr man skulle besöka veterinÀren. Idag Àr vi dock betydligt mer rörliga och tenderar dessutom att lÄta vÄra hundar följa med oss pÄ de Àventyr som ligger framför oss. Du kanske tar med dig hunden Àven i samband med att du utför mindre vardagliga Àrenden eller lyxar till promenaden genom att rasta pÄ nÄgot roligare stÀlle?

Oavsett destination inser du dock snart de risker som bilÄkandet medför för din hund. För att hÄlla sÄvÀl hunden som dig sjÀlv sÀker kan det vara en god idé att inskaffa ett lastgaller till bilen. För om du ofta Àr ute pÄ vÀgen med din fyrbenta vÀn, kan denna gallrade barriÀr förhindra att hunden flyger framÄt i bilen vid en snabb inbromsning och kommer till skada. I denna artikel kommer vi gÄ igenom flera produkter för att vÀlja ut det allra bÀsta lastgallret för hund.

Vi har för denna artikels skull sÄllat bland dussintals lastgaller för att hitta de allra frÀmsta. I urvalet har sÄvÀl tillfÀlligt installerade galler som funkar för alla ingÄtt sÄvÀl som permanenta installationer. Efter att ha synat de olika produkterna i sömmarna har vi valt att presentera ett begrÀnsat utbud innehÄllande de verkliga topprodukterna.

Du som ofta Àr ute och kör med din hund kan Àven vara intresserad av att spana in min guide till den bÀsta hundburen, dÀr vi gÄr igenom flera bilburar för att staka ut min personliga topplista.

Mim VarioBarrier universalgaller

Mim VarioBarrier universalgaller
Mim VarioBarrier universalgaller

Mim VarioBarrier universalgaller Àr ett lastgaller för hund som Àr krocktestat och godkÀnt av den tyska motsvarigheten till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Förutsatt att golvet i bagageutrymmet pÄ din bil Àr plant kommer nÄgon av de tre storlekarna av detta galler att passa din bilmodell. Det gör att du enkelt kan spara en slant genom att ta med dig gallret till nÀsta bil nÀr det Àr dags för en uppgradering.

Kvaliteten, krocksÀkerheten och det faktum att detta Àr ett universalgaller som passar de allra flesta bilar gör att vi kröner Mim VarioBarrier till det bÀsta lastgallret för hund i denna köpguide.

Lastgaller eller hundbur?

En enkÀt gjord av hundÀgarorganisationen Svenska Kennelklubben tillsammans med NTF i Stockholms lÀn, finansierad av försÀkringsbolaget Agria, visade att drygt 80 procent av de tillfrÄgade som besvarade enkÀten anvÀnder sÀkerhetsprodukter i bilen för att skydda sina hundar. EnkÀten visade ocksÄ att hundbur Àr det mest populÀra valet för hundÀgare som pÄ ett sÀkert sÀtt vill transportera sina fyrbenta vÀnner i trafiken.

SÄ bör man införskaffa ett lastgaller eller en hundbur? En rejÀl bilbur Àr alltid att föredra för maximal sÀkerhet men det finns Àven ytterligare produkter som kan göra jobbet. Till exempel kan ett sÀkerhetsbÀlte som fÀsts i en sÀrskild sele hÄlla hunden pÄ plats vid en eventuellt krock. Ett annat prisvÀrt alternativ Àr ett lastgaller.

Det Ă€r dock viktigt att gallret i frĂ„ga Ă€r tillverkat av metall – ett simpelt lastnĂ€t ger vika för den kraft som genereras dĂ„ hunden vid en krock slungas framĂ„t i bilen. VĂ€rt att notera Ă€r ocksĂ„ att sĂ€tena framför det lastutrymme dĂ€r lastgallret placeras bör sĂ€kras genom att bilbĂ€ltena spĂ€nns fast pĂ„ bĂ€gge sidor.

VÀrt att notera Àr ocksÄ att lastgallret kan skydda dig och dina medpassagerare om olyckan Àr framme, men det skyddar inte nödvÀndigtvis din hund. Om ni skulle bli involverade i en krock riskerar hunden att flyga ut ur bilen och hamna pÄ vÀgbanan. Lastgallret Àr inte heller att betrakta som en lika sÀker lösning som en hundbur eller ett bilbÀlte för hund.

Är hundgaller godkĂ€nt av polis?

Det Àr viktigt att göra skillnad pÄ de olika lastgaller för hund som finns tillgÀngliga pÄ marknaden. I vissa fall Àr nÀmligen inte hundgaller godkÀnt som sÀkerhetslösning och du riskerar att fÄ böter pÄ grund av att dina hundar anses vara lösa i bilen trots att du anvÀnder ett galler. Detta har att göra med att vissa av dessa produkter inte anses ge ett tillrÀckligt skydd framÄt.

Som vi nÀmnt ovan Àr hundbur eller bilsele att föredra framför hundgaller. Det finns dock lastgaller som hjÀlper dig att undvika böteslappen, nÀmligen ett mer rejÀlt sÄdant som inte skulle ge vika om hunden slungades in i det. Lastgallret bör sitta förankrat i bilen och dÀrmed inte rubbas av det tryck som skapas. Denna typ av hundgaller Àr godkÀnt, till skillnad frÄn lösa sÄdana.

LastnĂ€t eller lastgaller för hund – vad Ă€r skillnaden?

FrÄgar du dig sjÀlv huruvida du bör införskaffa ett lastnÀt eller ett lastgaller samt vilken skillnaden mellan dessa bÀgge produkter Àr? Svaret pÄ din frÄga Àr att ett lastgaller utan tvekan Àr att föredra framför ett lastnÀt. Den stora skillnaden Àr att nÀtet Àr just ett nÀt och gallret just ett galler, vilket gör det sistnÀmnda till ett betydligt sÀkrare alternativ.

Med det sagt finns det, som vi nÀmnt ovan, Àven skillnader mellan olika lastgaller. Vissa galler ger vika för i princip ingenting, sÄ du bör vÀlja ett galler som förankras i bilen snarare Àn en mer temporÀr lösning som Àr mindre trafiksÀker.

Liknande artiklar:

    1. Hej Lena! För att hÄlla denna artikel aktuell har vi valt att ta bort vissa produktrekommendationer. I dagslÀget Àr Mim VarioBarrier det enda lastgaller vi rekommenderar och dÀrmed det bÀsta lastgallret för hund i vÄrt tycke. Vi uppdaterar vÄra artiklar löpande och kan Àven komma att lÀgga till fler produktrekommendationer hÀr i framtiden.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Duscha hund

Previous Post

Hur ofta bör man duscha en hund?

Next Post

Allt om fÀstingar: Svar pÄ vanliga frÄgor

FĂ€stingar