Kvinna som ska träna med hund

Tävla och träna med hund för nöje och för hundens välmående

Inlägget är i samarbete med Widforss och innehåller betald marknadsföring.

Du kan träna med hund och aktivera hunden på flera olika sätt. Alldeles oavsett vilken aktivitet eller träningsform du fastnar för är det viktigt att den är hälsosam och givande för din hund. Många former av hundträning bidrar till att skapa och bibehålla en god hälsa hos hunden. Dessutom kan den ofta stärka samspelet och bandet mellan er. Som grädde på moset kan du välja att träna inför tävling i en sport eller deltagande i ett prov.

I denna artikel går jag bland annat igenom vad du bör tänka på när det kommer till träning och vilka fördelar det finns med att utöva en sport.

Att tänka på när du ska träna med hund

Det är viktigt att träningen anpassas utifrån din hunds ras och personlighet. Dessutom bör du ta hundens mentala och fysiska kapacitet och förutsättningar i beaktande. Kapaciteten kan du sakta men säkert gradvis bygga upp under uppväxten. Därmed har du som hundägare goda möjligheter att forma din hund utifrån den aktivitet eller sport som du gillar bäst. Men även om hundar är väldigt anpassningsbara finns det såklart även genetiska förutsättningar och andra faktorer som du inte kan påverka.

Du kan med fördel börja träna med hunden så fort den kommer hem till dig som valp. Under valptiden är det viktigt att du fokuserar på att bygga upp ett förtroende och en relation mellan dig och valpen. En valp bör också ges möjlighet att leka mycket och de aktiviteter ni ägnar er åt tillsammans behöver inte tas på så stort allvar.

När hunden sedermera blir äldre och kommer in i den ålder då den klassas som unghund kan kravställningen öka. Du kan nu ställa lite högre krav på din hund när det kommer till lydnad. Med detta sagt är det viktigt att ha i åtanke att det är mycket som händer i en unghunds kropp och knopp. Du bör därför inte räkna med att unghunden alltid beter sig som en fullfjädrad lydnadschampion.

När du ska träna med hund är det också viktigt att du vågar testa och känna dig för. Försök att hitta en aktivitet eller sport som såväl du själv som din hund tycker är underhållande och spännande. När hunden mognar kan du börja ta tränandet och tävlandet på lite större allvar. Sedan kommer du slutligen komma till en punkt där din hund blir äldre och kanske inte har samma gnista och glöd längre. Då bör träningen anpassas till den äldre hundens förutsättningar och intresse.

Hundsport

Idag finns det många olika hundsporter att välja bland. Vissa av dessa känner du kanske till sedan tidigare medan flertalet förmodligen är helt främmande för dig. En felaktig uppfattning som många har är att dessa sporter bara är till för dem som vill tävla och mäta sig med andra. Visst, detta är det huvudsakliga syfte som de har skapats för – att låta hundägare och hundar slåss om titlar, rosetter, pokaler och andra priser. Men det finns faktiskt många skäl att ägna sig åt en eller flera sporter även om du inte har för avsikt att tävla.

Det är nämligen väldigt fördelaktigt att träna med hund, oavsett om du vill tävla i en sport eller inte. Du och din hund kan bland annat ägna er åt agility, rallylydnad, nosework, viltspår eller dragsport även på egen hand.

Utrustning för att träna viltspår med hund
Viltspår är en aktivitet som du och din hund kan träna utan att nödvändigtvis tävla.

Till fördelarna med att göra detta hör bland annat att tränandet och utövandet av en hundsport låter din hund:

  • få utlopp för sin energi
  • få mental aktivering
  • umgås med dig
  • få visa en annan sida av sig själv
  • lära sig att kommunicera med dig
  • lära sig nya färdigheter och kommandon
  • ha roligt med en omväxlande aktivitet.

Nedan utvecklar jag mitt resonemang kring de olika påståendena!

Få utlopp för sin energi

Du kanske har en aktiv hundras som är framavlad för att utföra ett krävande arbete? I sådana fall behöver du hitta olika sätt att låta hunden få utlopp för sin energi så att den inte hittar egna sätt att göra detta. Även om din hund inte är superaktiv behöver den också få möjlighet att få ut sin en energi. Det fina med att tävla och träna med hund är att du kan välja aktivitet utifrån din hunds unika förutsättningar. Dessutom har du ofta möjlighet att anpassa den utifrån hundens intensitetsnivå.

Få mental aktivering

Hundar behöver inte bara göra av med sin fysisk energi utan även sin mentala sådan. Därför är det viktigt att de aktiveras och stimuleras ordentligt. Det finns nämligen hundar som får tillräckligt mycket fysisk motion men ändå uppvisar problembeteenden på grund av bristande mental stimulans. Din hund behöver få använda din hjärna – detta gäller för alla hundar även om vissa har ett större behov av aktivering än andra.

Umgås med dig

Vissa sporter för hundar bjuder på mycket interaktion mellan dig och din hund. Om ni båda gillar sporten ger den er ett utmärkt tillfälle att umgås tillsammans och få lite kvalitetstid ihop. Sporten och träningen blir nämligen en delad aktivitet som ni utför tillsammans.

Få visa en annan sida av sig själv

Bara för att en hund presterar väldigt väl inom en sport är det inte säkert att den är extremt skötsam i sin hemmiljö. Många hundar som orsakar mycket problem där hemma gör nämligen detta för att de inte erbjuds något annat sätt att få utlopp för sin energi. Så om du har en hund med problembeteenden och hittar en aktivitet som hunden verkligen älskar kanske du får upptäcka en annan sida av din hund. Ibland är allt som krävs en möjlighet att få förbränna överskottsenergin och att få använda hjärnan till något mer konstruktivt.

Lära sig att kommunicera med dig

Agility och rallylydnad är två utmärkta exempel på sporter där kommunikationen mellan hund och hundförare är väldigt viktig. Du tävlar i ett lag tillsammans med din hund och därför är det viktigt att ni kommunicerar bra med varandra. Om din hund inte tar sig igenom hinderbanan på rätt sätt beror detta ofta på att du som hundförare har brustit i din kommunikation med hunden. Din hund blev helt enkelt förvirrad och visste inte vad den skulle göra. Genom att träna med hunden kan ni bägge alltså lära er att kommunicera bättre med varandra.

Lära sig nya färdigheter och kommandon

Tränandet och tävlandet kan även hjälpa din hund att lära sig nya färdigheter. Oavsett i vilken sport du väljer att tävla eller träna med hund har du stor användning för olika hundkommandon. Träningen ger dig därför ett tillfälle att lära din hund nya kommandon. Dessutom älskar hundar överlag att jobba – ibland behöver du bara hitta det rätta sättet att ge hunden utlopp för sin fysiska och mentala energi. Vi människor fungerar ju på samma sätt vad gäller att hitta ett arbete som vi trivs med och stimuleras av.

Ha roligt med en omväxlande aktivitet

Sist men inte minst ger en sport att träna eller tävla i din hund möjligheten att ha roligt. De gamla vanliga rutinerna blir nämligen lätt ganska trista efter ett tag. Genom att testa en ny aktivitet kan du dock utmana din hund på ett helt nytt sätt. Dessutom gör ju variationen det mycket roligare att träna med hund!

Utrustning för att träna med hund

Så vilken utrustning för att träna med hund behöver man, kanske du undrar? Det finns en hel del produkter för träning och lydnad att välja bland. Nedan guidar jag dig igenom de vanligaste och mest grundläggande tillbehören och redskapen!

Koppel, klövjeväska eller sele?

När det kommer till grundläggande utrustning för att träna med hund är ett bra koppel ett viktigt redskap. Beroende på vad du har tänkt träna med hund kan hunden bära ett hundhalsband eller en hundsele. Julius K9 sele är ett populärt val bland hundägare som lätt känns igen på sin karaktäristiska design.

Du kan även låta din hund bära en klövjeväska om du vill göra promenaden lite mer utmanande och krävande. Hunden får då jobba lite mer med sin kropp och får möjlighet att stärka sina muskler. Den extra träning som den ökade belastningen ger gör hundens kropp starkare. Du bör börja väldigt försiktigt och gradvis öka belastningen. Med tiden kan din hund bära upp till en tredjedel av sin kroppsvikt. Widforss har flera bra produkter i denna kategori för dig att välja bland.

Klövjeväska
Eurasier iförd en enkel klövjeväska.

Hundgodis

Då du ska träna med hund är det bra att ladda upp ordentligt med hundgodis. Godiset kan du nämligen använda för att belöna din hund och även som incitament för att få hunden att göra som du vill. Hos Widforss kan du köpa utrustning och godis online. Till mina och mina hundars favoriter hör bland annat:

Purina Adventuros hundgodis
Purina Adventuros Nuggets och Strips tillhör mina hundars favoritgodis.

Träningsväska för hundsport

Det skadar inte heller att ha en bra träningsväska hundsport. En sådan kan du nämligen använda för att hålla ordning på alla de prylar som du använder i träningen. För som du märker när du ska börja träna med hund är det många olika tillbehör som du behöver ha med dig!

Klicker

Klickerträning kallas den träningsform som går ut på att träna hund med klicker. Det finns många olika sådana att välja bland i butiker. De varianter som jag gillar bäst är:

Trixie klicker

Visselpipa

Du kan även välja att träna hund med visselpipa när du till exempel vill fokusera på inkallning. Det finns flera fördelar med att använda ett redskap för att vissla istället för att själv göra visselljud. Till exempel hör hundar ljud med en högre frekvens bättre än våra röster. Därför svarar de ofta bättre på dessa visslingar och kommer då tillbaka till dig. Detta gäller inte minst om din hund har rört sig ganska långt bort ifrån dig.

En bra produkt som jag kan rekommendera är Trixies visselpipa i horn. Den lämpar sig utmärkt för såväl träning som jakt. Denna produkt gör sig bra när du vill kunna vissla till din hund på längre avstånd.

Trixie visselipipa i horn

Agility och dragsport

Som jag redan har nämnt finns det många olika sporter som hundar och hundägare kan ägna sig åt. Agility och dragsport är två av dessa – skillnaderna mellan dem är dock fler än likheterna.

Den förstnämnda sporten går nämligen ut på att din hund ska ta sig igenom en hinderbana på rätt sätt och på kortast möjliga tid. Hunden springer utan koppel och du kan inte använda leksaker eller godis för att locka eller belöna din hund under tävlingens gång. Du får heller inte vidröra din hund eller de olika hindren. Denna sport ställer därför höga krav på att ni har ett gott samspel och en utpräglad förmåga att kommunicera.

Border collie är ett typexempel på en hund som är som gjort för sporten. Med detta sagt finns det såklart även flera andra bra hundraser för agility att välja bland.

Dragsport är ett annat exempel på en aktiv hundsport. Här kan du tävla i olika stilar beroende på om det är vinterklimat eller barmark. Du kan till exempel åka skidor eller släde bakom din hund på vintern. På sommaren kan du istället springa eller cykla med din hund, eller åka kickbike (sparkcykel).

Träna med hund på promenaden

Det finns mängder av möjliga sätt att träna med hund. För att ge dig lite inspiration kan jag tipsa om några exempel såsom att:

  • vandra eller promenera i mer kuperad terräng
  • låta hunden springa bredvid dig när du cyklar, springer eller åker skidor
  • placera ut godisbitar på olika platser i ett rum i hemmet och låta din hund söka efter dessa.

Du kan dessutom förvandla promenaden till en träningssession. Den helt vanliga promenaden behöver inte nödvändigtvis vara en tråkig runda i kvarteret. Du kan med fördel förvandla den till en träningssession några gånger per vecka. Passa på att träna ungefär en kvart genom att till exempel låta din hund söka efter godis i ett träd eller på någon annan upphöjd plats. Om hunden tvingas ställa sig på bakbenen för att nå godiset är detta bra då det stärker såväl styrkan som balansen.

Om du vill få fler tips har jag skrivit en artikel där jag tipsar om 25 sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus.

När kan man börja träna med hund?

Om du nyligen har fått hem din valp är du förmodligen sugen på att genast sätta igång med träningen. Så när kan man börja träna med hund, undrar du förmodligen? Svaret på denna fråga är att det i hög utsträckning beror på vilken slags träning du har tänkt att ni ska ägna er åt.

När det kommer till vardagslydnad kan (och bör) du börja träna denna med hunden så fort som du har hämtat din hundvalp. Redan omkring sju-åtta veckors ålder kan du börja så smått för att gradvis eskalera träningen i takt med att valpen åldras. Det är viktigt att du är konsekvent i träningen och att du belönar din hund när den gör som du vill. Hundar svarar ofta bra på positiv förstärkning i form av exempelvis muntlig beröm och godis.

När hunden sedan är runt ett halvår eller äldre kan du börja med lite mer avancerad träning. Nu kan du lägga grunden för till exempel rallylydnad eller lydnad. Däremot måste hunden bli 10 månader gammal innan ni kan börja tävla i någon av dessa sporter.

Vad gäller fysisk träning är dock saken en annan. Du bör till exempel inte börja springa med din hund när den är en liten valp. För de allra flesta raser är 18 månaders ålder en bra tidpunkt att börja med lite mer fysiskt krävande aktiviteter som exempelvis löpning. Även då bör du börja försiktigt, inte springa för ofta och hålla dig till mjukare underlag såsom gräs eller naturunderlag.

Så när det kommer till att träna med hund i till exempel agility kan du börja träna hunden att gå genom tunnlar så tidigt som vid 8 veckors ålder. Däremot bör din hund inte ta sig igenom en hel agilitybana innan han eller hon är cirka 18 månader gammal. Detta beror på att sporten har en stor inverkan på kroppen. Därför är det viktigt att du låter hundens kropp växa färdigt innan ni börjar träna på allvar.

Hundägare som ska träna med hund i valpålder

Avslutande tankar om att träna med hund

Som du märker finns det många fördelar med att träna med hund. Detta gäller oavsett om du har tänkt att ni ska tävla i sporten eller inte. Ibland brukar olika hundklubbar bjuda in hundägare och hundar att prova på olika sporter och aktiviteter. Ett sådant tillfälle kan ge dig och din hund en utmärkt möjlighet att testa er fram och se vilken aktivitet som faller er i smaken!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *