Antiskällhalsband

Bästa antiskällhalsbandet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster, PN Jakt, VetZoo och vidaXL.

Har du någon gång hört ett ihärdigt hundskall så förstår du varför det är eftersträvansvärt att lära sin hund att inte skälla vid olämpliga tillfällen. Hundskall behöver inte bara vara enerverande för hundens ägare utan kan också störa grannar eller människor och hundar man möter på promenaden.

I denna artikel kommer jag att titta närmare på några av de mest populära antiskällhalsbanden på marknaden och berätta lite om dessa.

För mer information om varför hundar skäller och tips på metoder som kan stävja detta beteende, se min artikel om att få hunden att sluta skälla.

Bästa antiskällhalsbandet

Här nedan har jag listat upp tre antiskallhalsband och jag har valt just dessa antiskallhalsband eftersom att de matchar de höga förväntningarna som jag har på sådana här typer av halsband. Jag vill bara tipsa om halsband som har en hög säkerhet, dvs aldrig sprayar, ljuder eller vad dess funktion nu är om din hund faktiskt inte skällt.

Jag vill också tipsa om både automatiska halsband och halsband som är styrda av fjärrkontroll samt något mer avancerade halsband med en display. Så att du ska kunna hitta ett bra antiskallhalsband som passar i träningen med just din hund.

1. PetSafe Antiskallhalsband med eller utan fjärrkontroll

PetSafe antiskallhalsband
PetSafe antiskallhalsband

Se pris i butik!

PetSafe är ett amerikanskt företag som är bland de allra största i USA när det kommer till elektronisk utrustning för husdjur, de har allt från elektroniska hundleksaker, till trådlösa, elektroniska staket till antiskallhalsband. Det första halsbandet jag kommer att tipsa om här kommer just från PetSafe och är ett sådant typ av antiskallhalsband som använder spray för att avleda hunden från att skälla.

Det finns två olika varianter av detta halsband, den ena varianten känner av vibrationerna i hundens hals och ljudet som hunden ger ifrån sig vid skall och sprayar då automatiskt ut vätska på hunden som förhoppningsvis tystnar. Den andra varianten styr du med fjärrkontroll och du bestämmer alltså själv när halsbandet ska ge hunden ett spray genom att trycka på en knapp på fjärrkontrollen. Det tåls dock att påpekas att det halsband som styrs av en fjärrkontroll är dubbelt så dyrt som det automatiska halsbandet.

PetSafe fjärrstyrt antiskallhalsband
PetSafe fjärrstyrt antiskallhalsband

Se pris i butik!

Svag vibration

Petsafes antiskallhalsband är enligt tillverkaren själva framtaget för försiktiga hundar och har den svagaste vibrationen på marknaden. Vibrationerna från halsbandet är harmlösa för hunden men kan ha en överraskande effekt. Syftet med halsbandet är att korrigera skällandet på ett milt sätt genom detta överraskande moment.

Reagerar inte på andra hundars skall

En vanlig fråga när man pratar om antiskallhalsband är om halsbandet kan reagera på en annan hunds skall? Och det gör antiskallhalsband alltså inte och således inte det här halsbandet heller.

PetSafe garanterar också att halsbanden från dem inte någonsin av misstag ska spraya din hund när denna är tyst. Sprayet kommer från en liten patron som är fäst i halsbandet som antingen innehåller en vätska med neutral doft eller en vätska med citrusdoft. Med det här halsbandet får du med en patron av varje doft för att du ska kunna se vilken spray som fungerar bäst på din hund. En patron räcker till ca 35-40 spray och det är väldigt individuellt hur länge det räcker.

När patronen och sprayen börjar ta slut visar den lilla displayen detta, om du då vill ha nya patroner väljer du vilken doft du vill ha på sprayen och köper dessa separat och byter själv lätt ut den gamla patronen. Batteriet i halsbandet bör hålla i ca 40 timmar vid normal användning och laddas snabbt upp till max på 4-5 timmar och självklart följer en laddningskabel med i förpackningen.

Något annat som kan vara bra att veta är att detta halsband är vattenresistent och man behöver alltså inte oroa sig för att använda halsbandet ute på promenaden även om det regnar. Detta halsband är rekommenderat för hundar som väger ca 3,5 kg och uppåt.

2. Petsafe Antiskällhalsband röd 71 cm

PetSafe rött antiskällhalsband
PetSafe rött antiskällhalsband

Som sagt så är PetSafe ett av de största märkena när det kommer till elektroniska tillbehör till din hund, så det är inte konstigt att vi hittar ännu ett bra halsband som jag vill tipsa om från PetSafe.

Detta halsband är automatiskt och kräver alltså ingen fjärrkontroll, det känner själv av vibrationerna av ljudet från din hunds skall och skickar då ut en statiskt korrigeringssignal mellan de två kontaktpunkterna som sitter på halsbandet. Korrigeringssnignalen ger hunden en obekväm känsla som är helt ofarlig men som ändå ska få den att sluta skälla.

Signalen har sex nivåer, eller styrkor om du så vill. Halsbandet börjar med att sända ut den svagaste signalen när din hund skäller för första gången, om hunden sedan skäller igen inom 30 sekunder ökar halsbandet den statiska korrigeringssignalen en grad i styrka och så fortsätter det. Skäller hunden inte inom 30 sekunder nollställs halsbandet och nästa gång hunden skäller kommer signalen återigen i den lägsta styrkan. Slutar hunden inte skälla eller skäller mer än 15 gånger inom 50 sekunder kommer halsbandet att stängas av av säkerhetsskäl.

Observera att antiskällhalsband med elstöt är olagliga att använda i Sverige. De får säljas och köpas samt innehas men alltså inte användas.

Se pris i butik!

Aktiveras inte av andra hundar

Av säkerhetsskäl och för din hunds skull har PetSafe noga sett till att halsbandet inte kan gå igång av en annan hunds skall eller av andra höga ljud. Bra att veta är att detta halsband är vattentätt och alltså fungerar utmärkt att använda utomhus samt att detta halsband indikerar själv när batteriet är lågt och detta laddar du själv enkelt upp. Detta halsband från PetSafe passar hundar som inte har en nacke som har en bredare omkrets än 71 cm och som inte väger mindre än 3,6 kg.

3. Num´axes Antiskallhalsband

Num´axes antiskallhalsband
Num´axes antiskallhalsband

Här har vi ett enkelt halsband med varken fler eller färre funktioner än vad man egentligen behöver i ett antiskallhalsband. Halsbandet är en automatiskt variant som själv känner av när hunden skäller med hjälp av en inbyggd mikrofon. När hunden skäller sprayar halsbandet ett spray med ett citronextrakt som med största sannolikhet kommer få hunden att rynka på näsan.

Batteriet som följer med halsbandet är ett CR 2032-batteri och har en otroligt imponerande batteritid med sina 5 år i standbyläge eller tre år med 15 spray i genomsnitt per dag. Halsbandet är justerbart mellan 15 och 55 cm och hela halsbandet inklusive batteri väger endast 40 gram och passar därför de flesta hundar.

Positivt är också att halsbandet är regntåligt, vilket nästan kan ses som en nödvändighet om man bor i Sverige. Detta halsband har du två års garanti på och du kan välja om du vill att själva tekniken (inte halsbandet som apparaten hänger i runt din hunds hals) ska vara i svart eller vitt.

Se pris i butik!

Avslutande tankar om de bästa antiskallhalsbanden

Detta var de tre antiskallhalsbanden som jag ville tipsa om och jag hoppas att något av dessa ska falla dig i smaken och underlätta dig i träningen med din hund! Det tåls dock att upprepas att ett antiskallhalsband aldrig kommer lösa eller ta bort anledningen till att din hund skäller. Och glöm inte att ett antiskallhalsband är en del av träningen i att få din hund att sluta skälla eller yla, det är inte en ersättning för träning och uppfostran av din hund.

Vad är ett antiskallhalsband?

Ett antiskallhalsband är, som du hör på namnet, ett typ av halsband som på olika sätt hjälper dig att få din hund att sluta skälla. Det finns olika typer av antiskallhalsband på marknaden och de har lite olika funktioner för att få din hund att sluta skälla.

Vissa halsband har en liten behållare på sig som när hunden skäller sänder ut en liten spray på din hund, ofta doftar dessa sprayerna av citron då hundar i regel inte gillar och undviker doften av citron och citrus. Andra halsband kan sända ut ett lågfrekvent ljud, ett litet pip som inte är behagligt att lyssna på för din hund, dock är det inte säkert att du som människa ens kan uppfatta det.

Ytterligare andra halsband kan istället vid din hunds skall börja vibrera och då halsbandet sitter någorlunda tight på hundens hals brukar inte detta uppfattas som behagligt. Några av de antiskallhalsband som finns på marknaden idag kan med en låg statisk korrigeringssignal också få din hund att sluta skälla, detta är alltså en mycket låg dos av el som inte alls är farlig men ändå inte bekväm för din hund.

Situationer då hundar tenderar att skälla

Att hunden skäller kan bero på flera saker, den kan exempelvis ha tagit på sig rollen som sin mattes eller husses beskyddare och vill med sitt skall varna sin ägare och skrämma bort eventuella hot. Hunden kan också fått in en vana i att skälla när den är glad och skäller då exempelvis när det kommer besökare och hälsar på eller bara när husse eller matte kommer hem efter en dags arbete.

Det är heller inte ovanligt att hundar får in en vana i att skälla på människor och hundar som passerar förbi dennes hem, det kan då räcka att hunden ser någon gå förbi genom fönstret eller att den hör någon gå i trapphuset. Oavsett vad det är som gör att din hund skäller vid olämpliga tillfällen bör – och går det i de allra flesta fall – att träna bort att träna bort detta oönskade beteende.

Antiskällhalsband är att betrakta som ett träningsredskap

När man tränar sig hund finns det vissa hjälpmedel man kan ta till och när man ska träna sin hund till att inte skälla i tid och otid kan det vara ett alternativ att ta hjälp av ett så kallat antiskallhalsband. Jag vill dock poängtera att antiskallhalsband är just bara ett hjälpmedel att använda under själva processen i att lära hunden att inte skälla – det är alltså inte någon färdig “quick fix”.

Du bör heller inte använda ett antiskallhalsband på en hund som inte förövrigt är trygg. En hund skäller som sagt vanligtvis av en anledning, och att använda ett antiskallhalsband istället för att gå till botten med problemet är inte att vara en ansvarstagande husse eller matte. Har du exempelvis en omplaceringshund som är orolig eller som du inte än har lärt känna är det förmodligen ingen bra idé att sätta ett antiskallhalsband på denna hund. Du bör heller inte använda ett sådant här typ av halsband på en valp.

Så kan du använda ett antiskallhalsband

Oavsett vilken exakt funktion som halsbandet har för att få din hund att sluta skälla, så är idén att hunden antingen ska bli överrumplade och distraherad av funktionen. Den är då tänkt att sluta skälla alternativt att känna ett obehag av funktionen i halsbandet. Detta för att till sist förknippa den obehagliga känslan med att skälla och då slutar med detta. Det hänger ihop med den typen av träning som inbegriper positiv förstärkning och positiv bestraffning.

Positiv förstärkning innebär att hunden belönas genom att man tillför något positivt, något som hunden tycker om, exempelvis godis. Positiv bestraffning innebär att något som hunden inte gillar tillkommer, i exempel med antiskallhalsband kan det vara en spray av citronvatten i ansiktet.

När man använder ett antiskallhalsband är detta som sagt inte tänkt som en långvarig lösning utan som ett hjälpmedel i uppfostrandet av din hund, tanken är att du kan använda ett antiskallhalsband för att betinga skällandet som något dåligt och något som inte hunden får göra. Och då du gör detta kan det också vara en god idé att även belöna hunden när denna tystnar och slutar skälla, alltså positiv förstärkning.

Belönar du hunden efter att denna slutat skälla tack vare antiskallhalsbandet kan du alltså få hunden att förstå vad som förväntas av den. Gör du på detta sätt så lär du både hunden att det är dumt att skälla på grannen och att det är bra att vara tyst.

Antiskällhalsband med fjärrkontroll

För att få halsbandet att spraya, sända ut det lågfrekventa ljudet eller vad den nu är som ska få din hund att sluta skälla finns två olika alternativ. Det ena alternativet är att använda ett halsband med tillhörande fjärrkontroll, då kan du själv välja när halsbandet ska användas. Den andra alternativet är halsbanden som automatiskt utlöser funktionen för att få din hund att sluta skälla, halsbandet gör detta genom att läsa av och reagera på vibrationerna som kommer från din hunds hals och stämband när denna skäller.

Användningsområden för vanliga respektive fjärrstyrda antiskallhalsband

Det finns olika användningsområden med halsband utan fjärrkontroll och halsband med fjärrkontroll. Ett halsband med fjärrkontroll kan vara att överväga om man har en hund som vid vissa tillfällen ska skälla eller när du helt enkelt själv vill vara den som avgör när hunden behöver vara tyst och sluta skälla.

Ett halsband med fjärrkontroll kan exempelvis vara bra när du tränar din hund till att möta andra hundar utomhus, då behöver du ha full kontroll på situationen vilket kan vara lättare att få med ett halsband med fjärrkontroll än med ett automatiskt halsband.

Ett automatiskt halsband kan istället vara bra när hunden över lag inte ska skälla, när det egentligen inte finns några bra tillfällen för hunden att inte vara tyst eller om hunden skäller alldeles för ofta. Ett automatiskt halsband är också bra att ha om man vill lära hunden att inte skälla även när du som matte eller husse inte är hemma och kan ha uppsikt över hunden, ett problem som kan vara särskilt stort när man bor i en trappuppgång och lägenhet.

Antiskällhalsband för ylande hund

En ylande hund kan precis som en skällande hund vara ett problem. Ett ihärdigt ylande på nattetid kan störa dig och grannar som försöker sova och en ylande hund i ett lägenhetshus kan sluta i att husse eller matte får välja mellan att ha kvar lägenheten eller hunden.

Precis som oss människor tar till olika läten beroende på vilken känsla vi vill kommunicera, vi skrattar när vi är glada och kan skrika till när vi blir rädda, tar din hund till olika läten när den vill kommunicera olika känslor. Ylar en hund kan det bero på flera saker och oftast är det husse eller matte som känner hunden bäst som har lättast att lista ut vad hunden vill ha sagt.

Ett ylande kan bland annat bero på saknad, det är exempelvis inte ovanligt att valpar gnyr och ylar om man tar dem från sin mamma och syskon för tidigt eller att en hund som inte är van vid att lämnas ensam hemma ylar. Ylande kan också bero på att din hund känner sig obekväm, är rädd eller har ont.

Det är viktigt att ta reda på varför din hund gnyr när du ska försöka vänja denna av vid detta. Går du till roten av problemet kommer du och din hund förstå varann bättre och det kommer bli lättare att hitta en lösning på problemet.

Halsbandet tar inte itu med den underliggande orsaken

I vissa fall kan man använda ett antiskallhalsband för att få en hund att sluta yla. Det är dock viktigt att tänka på att halsbandet inte tar bort anledningen till att din hund yl, något som inte bör ignoreras utan redas ut.

För visst fungerar ett antiskallhalsband även på ylande hundar, ett automatiskt halsband som läser av vibrationerna från din hunds hals när denna gör läten ifrån sig kommer också snappa upp vibrationerna som skapas i hundens hals när hunden ylar och självklart fungerar ett halsband som styrs av en fjärrkontroll.

Halsbandet kommer antagligen även ge samma effekt på en ylande hund och en skällande hund, att överraska den, avbryta den och att få den att förstå att ylandet inte är bra och betinga det som något dåligt.

Min personliga erfarenhet av antiskallhalsband

En skicklig hundtränare rekommenderade mig en gång i tiden att använda ett antiskällhalsband på en av mina hundar. Anledningen till detta var att hunden i fråga tenderade att skälla i tid och otid. Så jag införskaffade ett halsband som sprutade ut en vätska då hunden skällde – jag vill minnas att det kan ha rört sig om någon slags citronblandning.

För att göra en inte särskilt lång historia kort, hade jag i ärlighetens namn inte särskilt mycket nytta av antiskällhalsbandet. Det oönskade beteendet, d.v.s. skällandet, lyckades jag istället träna bort på egen hand genom ökad fysisk mental stimulans.

Med det sagt kan dock ett antiskallhalsband absolut vara ett användbart hjälpmedel i träningsprocessen när du vill träna din hund till att skälla mindre. Det handlar helt enkelt om att träna sig fram och se vad som fungerar för såväl dig själv som för din hund.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa antiskällhalsbandet”

 1. Jag köpte petsafe antiskallhalsband med distansutlösare. Min hund reagerade inte på den låga stimulering som detta halsband ger, trots att det är 16 olika nivåer. Kontaktade petsafe och de sa att halsbandet är för försiktiga/ skygga hundar och. har den lägsta vibrationen på marknaden.
  Tydligen skulle detta stå i den engelska manualen
  Jag är inte alls nöjd med halsbandet
  Varför ha 16 nivåer när alla ger väldigt låg vibration?
  Jag har en liten hund med kort päls, så ingen stor och vild långhårig ras

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Eva,

   Det var tråkigt att höra! Om din hund inte reagerar på vibrationerna gör halsbandet inte mycket nytta.

   Som alternativ till antiskallhalsband kan du använda dig av en blomspruta med vilken du snabbt och konsekvent korrigerar skällandet. Här är dock tajmingen viktig och det är även fördelaktigt om din hund inte märker att det är du som utför korrigeringen.

   Antiskallhalsband och liknande metoder är dock att betrakta som en snabb och tillfällig lösning snarare än en mer långsiktig sådan. Jag skulle därför rekommendera dig att försöka utröna orsaken till skällandet och försöka få bukt med problemet på det sättet.

   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *