BÀsta glukosamin för hund

BÀsta glukosaminet för hundar (pulver och kex)

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman, GranngÄrden och VetZoo.

Glukosamin Àr ett Àmne som förekommer pÄ naturlig vÀg i hundens kropp och dÄ frÀmst i friskt brosk. Det Àr poröst och skyddar lederna pÄ din hund. Brosket byts stÀndigt ut, och nÀr denna vÀvnad skadas uppstÄr en inflammation i leden. Detta resulterar i vÀrk och stelhet.

Glukosamin hjÀlper till att bilda och reparera vÀvnad i kroppen, dÀribland brosk. I takt med att hunden blir Àldre tar det dock lÀngre tid för glukosaminet att bildas i kroppen. Detta leder till att processen att reparera celler saknas ner, vilket i sig resulterar i artrit (ledinflammation) och minskad rörlighet.

Ett sÀtt att motverka detta Àr att ge hunden ett kosttillskott, nÀrmare bestÀmt glukosamin för hund. Genom att tillföra hundens kropp detta Àmne kan man stimulera reparationen av skadat brosk samt lindra ledsmÀrta.

Det bÀsta glukosaminet för hund

Vi har gÄtt igenom mÀngder av kosttillskott för att hitta de allra bÀsta produkterna. Vi har valt ut de allra bÀsta glukosaminet för hund och presenterar dessa nedan. Om din hund har ledinflammation kan du förhoppningsvis lindra symtomen pÄ denna med hjÀlp av nÄgon av dessa produkter.

Biopet Glucosamin

Biopet glukosamin
Glukosamin frÄn Biopet.

Se pris i butik!

Biopet Glucosamin Àr ett naturligt fodertillskott som frÀmjar hundars ledhÀlsa. Glukosamin Àr ett Àmne som förekommer naturligt i hundars ledvÀtska och Àr viktig för leder, ledband, ledvÀtska, brosk och senor.

Detta kosttillskott Àr ett pulver som du strör pÄ hundens mat. Detta görs en gÄng om dagen, och doseringen varierar beroende pÄ om din hund Àr liten, medelstor eller stor. Denna produkt har inte testats pÄ digivande eller drÀktiga tikar och rekommenderas dÀrför inte för anvÀndning pÄ sÄdana.

Svenska Djurapotekets glukosamin

Svenska Djurapoteket glukosamin
Glukosamin frÄn Svenska Djurapoteket.

Se pris i butik!

Ett av de mest populÀra preparaten pÄ marknaden inom kategorin ledpreparat Àr Svenska Djurapotekets Glukosamin. Detta kosttillskott anvÀnds för att lindra symtomen av artros. Produkten verkar genom att bidra till bevarandet av friskt brosk samt genom att stimulera reparationen av skadat sÄdant.

Denna produkt innehÄller ocksÄ ett Àmne vid namn inulin, som frÀmjar hundens förmÄga att tillgodogöra sig glukosamin. Ett doseringsmÄtt av detta kosttillskott innehÄller 550 mg glukosamin, 200 mg inulin och 20 mg C-vitamin. Din hund ska ges 2 till 4 doseringsmÄtt om dagen beroende pÄ dess storlek.

Hundkex med glukosamin

Hundkex glukosamin
GranngÄrdens hundkex med glukosamin.

Se pris i butik!

Om din hund gillar hundkex kan det vara vÀrt att försöka tillföra glukosamin i kosten den vÀgen. GranngÄrden har tagit fram en bra produkt inom denna kategori, och du kan med fördel ge din hund dessa kex som promenad- eller trÀningsgodis!

Av innehÄllet i dessa hundkex Àr 1 % glukosamin.

Bör jag ge min hund glukosamin?

Som hundÀgare Àr det ofta svÄrt att se sin hund fÄ en försÀmrad rörlighet pÄ Àldre dagar. LedhÀlsan försÀmras pÄ naturlig vÀg i takt med ökat Äldrande hos hundar, men det du kan dock lindra symtomen och göra det enklare och mer bekvÀmt för din hund pÄ Älderns höst.

Genom att ge glukosamin till din hund som ett kosttillskott kan du hjĂ€lpa din hund att kunna fortsĂ€tta gĂ„ upp- och nedför trappor, hoppa upp i soffan, gĂ„ pĂ„ promenader och utföra andra vardagliga aktiviteter. Åldrande hundar med led- och höftproblem har ofta problem att göra alla dessa saker. Med hjĂ€lp av glukosamin kan dock vĂ€rken lindras.

Glukosamin kan ha en lindrande effekt vid sĂ„vĂ€l höftdysplasi som ledinflammation. Du kan dock Ă€ven ge din hund detta kosttillskott i förebyggande syfte. Vissa hundraser löper nĂ€mligen större risk att drabbas av ledbesvĂ€r Ă€n andra – dĂ€ribland golden retrievers och schĂ€ferhundar. SĂ„ genom att börja ge din hund glukosamin i förebyggande syfte kan du minska symtomen pĂ„ ledsjukdomar nĂ€r hunden blir Ă€ldre.

Det kan dock vara en god idé att först konsultera din veterinÀr innan du börjar ge hunden ett kosttillskott eller en medicin. VeterinÀren kan Àven ge dig rÄd kring vilka kosttillskott som kan vara lÀmpliga för just din hund att ta. De flesta produkter innehÄllande glukosamin ges initialt i cirka 4 till 6 veckor, och redan efter en mÄnad eller tvÄ bör du kunna se en ökad rörlighet och minskad smÀrta hos din hund.

Att tÀnka pÄ vid köp av glukosamin till hund

Ett bra kosttillskott med glukosamin för hund bör uppfylla vissa kriterier. NÀr du övervÀger att införskaffa en sÄdan produkt bör du dÀrför ta hÀnsyn till följande aspekter:

  • Kosttillskottets utformning – Glukosamin för hund kommer ofta i pulverform men kan Ă€ven bestĂ„ av tuggtabletter, hundtugg som berikats med detta Ă€mne. Det kan Ă€ven komma i flytande form. Du bör dĂ€rför fundera över vilket som vore det enklaste sĂ€ttet att ge din hund detta tillskott. Om din hund Ă€r krĂ€sen av sig kan ett hundtugg vara att föredra.
  • SĂ€kerheten – RĂ„dgör gĂ€rna med din veterinĂ€r innan du börjar ge din hund ett kosttillskott. Du bör Ă€ven kontrollera hur pass sĂ€ker en viss produkt Ă€r innan du ger den till din hund.
  • Eventuella andra lĂ€kemedel eller kosttillskott – Ger du för nĂ€rvarande din hund andra kosttillskott eller lĂ€kemedel? I sĂ„dana fall Ă€r det viktigt att du kontrollerar att dessa Ă€r kompatibla och inte riskerar att interagera, d.v.s. pĂ„verka varandra. RĂ„dgör gĂ€rna med din veterinĂ€r om du kĂ€nner dig osĂ€ker.
  • Kosttillskottets innehĂ„ll – InnehĂ„llet i det kosttillskott som du ger din hund Ă€r naturligtvis viktigt. Ingredienserna i det glukosamin för hundar som du införskaffar Ă€r tĂ€nkt att förbĂ€ttra ledhĂ€lsan hos din hund. DĂ€rför Ă€r mĂ€ngden av den aktiva ingrediensen viktig. De flesta kottillskott har en kombination av MSM och kondroitinsulfat, vilket Ă€r tvĂ„ Ă€mnen som lindrar vĂ€rk och stelhet i leder. Vissa produkter kan Ă€ven innehĂ„lla jĂ€st, vitaminer, fettsyror eller oljor, och om din hund Ă€r allergisk mot nĂ„gon av dessa ingredienser bör du vara sĂ€rskilt uppmĂ€rksam pĂ„ innehĂ„llet.

SĂ„ fungerar glukosamin

Kosttillskott med glukosamin för hundar verkar genom att lindra vÀrk och stelhet orsakade av ledsjukdom och höftbesvÀr. Det aktiva Àmnet utvinns naturligt frÄn skalen pÄ krabbor, ostron och rÀkor eller tas fram pÄ syntetisk vÀg i ett labb. Glukosaminet hjÀlper till att reparera skadade broskceller och förbÀttrar rörligheten hos Àldre hundar.

Genom att ge din hund detta Àmne i form av ett kosttillskott kan du hjÀlpa din hund att röra sig pÄ ett mer obehindrat sÀtt. Detta gör att hundens vardagliga promenader underlÀttas och att den enklare kan gÄ i trappor utan att kÀnna smÀrta i lederna.

Hur pass lÄng tid det tar innan glukosaminet ger en mÀrkbar effekt varierar mellan olika hundar. Det tar vanligtvis ett antal veckor innan man ser en tydlig förbÀttring av hundens ledhÀlsa. Vissa veterinÀrer menar att effekten vanligtvis syns först efter 3 mÄnaders anvÀndning.

Vetenskaplig evidens

I en studie undersöktes effekten av glukosamin och kondroitinsulfat som behandling för hundar med artros. 35 hundar ingick i studien och dessa hade bekrÀftad artros i antingen armbÄgar eller höfter. Hundarna gavs antingen glukosamin och kondroitin eller karprofen, och effekten undersöktes pÄ dag 14, 42 och 70 av behandlingen. DÀrefter gjordes ett uppehÄll i behandlingen och hundarna undersöktes pÄ nytt under dag 98.

VeterinÀrer gjorde en subjektiv bedömning av behandlingens effekt vid de olika besöken. Vad man fann var att de hundar som behandlats med glukosamin och kondroitin visade en statistiskt signifikant förbÀttring avseende smÀrta, viktbÀrande och hur pass svÄr artrosen var. Forskarna fann sÄledes att glukosamin har en kliniskt bevisad effekt vid behandling av hundar med artros.

Biverkningar av glukosamin till hund

De möjliga biverkningarna av att ge glukosamin till en hund Àr milda och uppstÄr endast i sÀllsynta fall. Dessa inkluderar insomni, trötthetssymtom, samt överdriven törst och urinering. De tvÄ sistnÀmnda biverkningarna kan uppstÄ dÄ en hög dos av kosttillskottet ges till en hund. Det finns Àven en risk för allergisk reaktion, dÄ glukosaminer utvinns ur skalen pÄ rÀkor, ostron och krabbor. Om din hund Àr allergisk mot skaldjur bör du dÀrför vara sÀrskilt uppmÀrksam pÄ hur din hund reagerar pÄ kosttillskottet.

VÀrt att kÀnna till Àr ocksÄ att det kan vara olÀmpligt att ge glukosamin till en hund med diabetes. Detta dÄ det Àr ett sockerbaserat Àmne. Om din hund uppvisar symtom som ger upphov till oro hos dig, bör du omedelbart kontakta din veterinÀr.

Hur mycket glukosamin till en hund Àr lagom?

Kosttillskott med glukosamin för hundar har vanligtvis instruktioner för dosering. Den rÀtta doseringen beror pÄ din hunds vikt. Du bör dock rÄdgöra med din veterinÀr innan du ger din hund ett nytt kosttillskott. VeterinÀren har nÀmligen kÀnnedom om din hunds hÀlsa och kan avgöra vilken som Àr den optimala dosen av glukosamin.

Kan man ge glukosamin till sin hund i förebyggande syfte?

Ja, du kan ge din hund glukosamin i förebyggande syfte. Vissa hundar Àr predisponerade för ledsjukdomar och löper större risk för att drabbas av sÄdana. Om detta stÀmmer för din hundras kan det vara bra att ligga steget före sjukdomen.

Avslutande tankar

Som du mÀrker finns det flera högkvalitativa kosttillskott med glukosamin för hundar pÄ marknaden att vÀlja mellan. Genom att vÀlja den allra bÀsta produkten för just din hund kan du lindra hundens ledvÀrk och förbÀttra dess livskvalitet.

Det Àr dock viktigt att först rÄdgöra med en veterinÀr. Detta för att veterinÀren ska kunna bedöma vilken dos som Àr den rÀtta samt ge dig rÄd kring kompabilitet med andra kosttillskott och lÀkemedel o.s.v.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *