Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, VetZoo.
Glukosamin är ett ämne som förekommer på naturlig väg i hundens kropp och då främst i friskt brosk. Det är poröst och skyddar lederna på din hund. Brosket byts ständigt ut, och när denna vävnad skadas uppstår en inflammation i leden. Detta resulterar i värk och stelhet.
Glukosamin hjälper till att bilda och reparera vävnad i kroppen, däribland brosk. I takt med att hunden blir äldre tar det dock längre tid för glukosaminet att bildas i kroppen. Detta leder till att processen att reparera celler saknas ner, vilket i sig resulterar i artrit (ledinflammation) och minskad rörlighet.
Ett sätt att motverka detta är att ge hunden ett kosttillskott, närmare bestämt glukosamin för hund. Genom att tillföra hundens kropp detta ämne kan man stimulera reparationen av skadat brosk samt lindra ledsmärta.
Det bästa glukosaminet för hund
Vi har gått igenom mängder av kosttillskott för att hitta de allra bästa produkterna. Vi har valt ut de allra bästa glukosaminet för hund och presenterar dessa nedan. Om din hund har ledinflammation kan du förhoppningsvis lindra symtomen på denna med hjälp av någon av dessa produkter.
Biopet Glucosamin
Biopet Glucosamin är ett naturligt fodertillskott som främjar hundars ledhälsa. Glukosamin är ett ämne som förekommer naturligt i hundars ledvätska och är viktig för leder, ledband, ledvätska, brosk och senor.
Detta kosttillskott är ett pulver som du strör på hundens mat. Detta görs en gång om dagen, och doseringen varierar beroende på om din hund är liten, medelstor eller stor. Denna produkt har inte testats på digivande eller dräktiga tikar och rekommenderas därför inte för användning på sådana.
Svenska Djurapotekets glukosamin
Ett av de mest populära preparaten på marknaden inom kategorin ledpreparat är Svenska Djurapotekets Glukosamin. Detta kosttillskott används för att lindra symtomen av artros. Produkten verkar genom att bidra till bevarandet av friskt brosk samt genom att stimulera reparationen av skadat sådant.
Denna produkt innehåller också ett ämne vid namn inulin, som främjar hundens förmåga att tillgodogöra sig glukosamin. Ett doseringsmått av detta kosttillskott innehåller 550 mg glukosamin, 200 mg inulin och 20 mg C-vitamin. Din hund ska ges 2 till 4 doseringsmått om dagen beroende på dess storlek.
Bör jag ge min hund glukosamin?
Som hundägare är det ofta svårt att se sin hund få en försämrad rörlighet på äldre dagar. Ledhälsan försämras på naturlig väg i takt med ökat åldrande hos hundar, men det du kan dock lindra symtomen och göra det enklare och mer bekvämt för din hund på ålderns höst.
Genom att ge glukosamin till din hund som ett kosttillskott kan du hjälpa din hund att kunna fortsätta gå upp- och nedför trappor, hoppa upp i soffan, gå på promenader och utföra andra vardagliga aktiviteter. Åldrande hundar med led- och höftproblem har ofta problem att göra alla dessa saker. Med hjälp av glukosamin kan dock värken lindras.
Glukosamin kan ha en lindrande effekt vid såväl höftledsdysplasi som ledinflammation. Du kan dock även ge din hund detta kosttillskott i förebyggande syfte. Vissa hundraser löper nämligen större risk att drabbas av ledbesvär än andra – däribland golden retrievers och schäferhundar. Så genom att börja ge din hund glukosamin i förebyggande syfte kan du minska symtomen på ledsjukdomar när hunden blir äldre.
Det kan dock vara en god idé att först konsultera din veterinär innan du börjar ge hunden ett kosttillskott eller en medicin. Veterinären kan även ge dig råd kring vilka kosttillskott som kan vara lämpliga för just din hund att ta. De flesta produkter innehållande glukosamin ges initialt i cirka 4 till 6 veckor, och redan efter en månad eller två bör du kunna se en ökad rörlighet och minskad smärta hos din hund.
Att tänka på vid köp av glukosamin till hund
Ett bra kosttillskott med glukosamin för hund bör uppfylla vissa kriterier. När du överväger att införskaffa en sådan produkt bör du därför ta hänsyn till följande aspekter:
- Kosttillskottets utformning – Glukosamin för hund kommer ofta i pulverform men kan även bestå av tuggtabletter, hundtugg som berikats med detta ämne. Det kan även komma i flytande form. Du bör därför fundera över vilket som vore det enklaste sättet att ge din hund detta tillskott. Om din hund är kräsen av sig kan ett hundtugg vara att föredra.
- Säkerheten – Rådgör gärna med din veterinär innan du börjar ge din hund ett kosttillskott. Du bör även kontrollera hur pass säker en viss produkt är innan du ger den till din hund.
- Eventuella andra läkemedel eller kosttillskott – Ger du för närvarande din hund andra kosttillskott eller läkemedel? I sådana fall är det viktigt att du kontrollerar att dessa är kompatibla och inte riskerar att interagera, d.v.s. påverka varandra. Rådgör gärna med din veterinär om du känner dig osäker.
- Kosttillskottets innehåll – Innehållet i det kosttillskott som du ger din hund är naturligtvis viktigt. Ingredienserna i det glukosamin för hundar som du införskaffar är tänkt att förbättra ledhälsan hos din hund. Därför är mängden av den aktiva ingrediensen viktig. De flesta kottillskott har en kombination av MSM och kondroitinsulfat, vilket är två ämnen som lindrar värk och stelhet i leder. Vissa produkter kan även innehålla jäst, vitaminer, fettsyror eller oljor, och om din hund är allergisk mot någon av dessa ingredienser bör du vara särskilt uppmärksam på innehållet.
Så fungerar glukosamin
Kosttillskott med glukosamin för hundar verkar genom att lindra värk och stelhet orsakade av ledsjukdom och höftbesvär. Det aktiva ämnet utvinns naturligt från skalen på krabbor, ostron och räkor eller tas fram på syntetisk väg i ett labb. Glukosaminet hjälper till att reparera skadade broskceller och förbättrar rörligheten hos äldre hundar.
Genom att ge din hund detta ämne i form av ett kosttillskott kan du hjälpa din hund att röra sig på ett mer obehindrat sätt. Detta gör att hundens vardagliga promenader underlättas och att den enklare kan gå i trappor utan att känna smärta i lederna.
Hur pass lång tid det tar innan glukosaminet ger en märkbar effekt varierar mellan olika hundar. Det tar vanligtvis ett antal veckor innan man ser en tydlig förbättring av hundens ledhälsa. Vissa veterinärer menar att effekten vanligtvis syns först efter 3 månaders användning.
Vetenskaplig evidens
I en studie undersöktes effekten av glukosamin och kondroitinsulfat som behandling för hundar med artros. 35 hundar ingick i studien och dessa hade bekräftad artros i antingen armbågar eller höfter. Hundarna gavs antingen glukosamin och kondroitin eller karprofen, och effekten undersöktes på dag 14, 42 och 70 av behandlingen. Därefter gjordes ett uppehåll i behandlingen och hundarna undersöktes på nytt under dag 98.
Veterinärer gjorde en subjektiv bedömning av behandlingens effekt vid de olika besöken. Vad man fann var att de hundar som behandlats med glukosamin och kondroitin visade en statistiskt signifikant förbättring avseende smärta, viktbärande och hur pass svår artrosen var. Forskarna fann således att glukosamin har en kliniskt bevisad effekt vid behandling av hundar med artros.
Biverkningar av glukosamin till hund
De möjliga biverkningarna av att ge glukosamin till en hund är milda och uppstår endast i sällsynta fall. Dessa inkluderar insomni, trötthetssymtom, samt överdriven törst och urinering. De två sistnämnda biverkningarna kan uppstå då en hög dos av kosttillskottet ges till en hund. Det finns även en risk för allergisk reaktion, då glukosaminer utvinns ur skalen på räkor, ostron och krabbor. Om din hund är allergisk mot skaldjur bör du därför vara särskilt uppmärksam på hur din hund reagerar på kosttillskottet.
Värt att känna till är också att det kan vara olämpligt att ge glukosamin till en hund med diabetes. Detta då det är ett sockerbaserat ämne. Om din hund uppvisar symtom som ger upphov till oro hos dig, bör du omedelbart kontakta din veterinär.
Kosttillskott med glukosamin för hundar har vanligtvis instruktioner för dosering. Den rätta doseringen beror på din hunds vikt. Du bör dock rådgöra med din veterinär innan du ger din hund ett nytt kosttillskott. Veterinären har nämligen kännedom om din hunds hälsa och kan avgöra vilken som är den optimala dosen av glukosamin.
Ja, du kan ge din hund glukosamin i förebyggande syfte. Vissa hundar är predisponerade för ledsjukdomar och löper större risk för att drabbas av sådana. Om detta stämmer för din hundras kan det vara bra att ligga steget före sjukdomen.
Avslutande tankar
Som du märker finns det flera högkvalitativa kosttillskott med glukosamin för hundar på marknaden att välja mellan. Genom att välja den allra bästa produkten för just din hund kan du lindra hundens ledvärk och förbättra dess livskvalitet.
Det är dock viktigt att först rådgöra med en veterinär. Detta för att veterinären ska kunna bedöma vilken dos som är den rätta samt ge dig råd kring kompabilitet med andra kosttillskott och läkemedel o.s.v.