Golden retriever – en lojal och mångsidig familjehund

Golden retriever är en av de mest älskade och populära hundraserna i världen. Rasen är känd för sin vackra, gyllene päls och sitt vänliga temperament. Den sistnämnda egenskapen har gjort rasen till ett utmärkt val för hundras för barnfamiljer. Men även alla andra som söker en lojal och kärleksfull följeslagare kan vilja titta närmare på denna ras.

Golden retrievers är dock inte bara vackra att titta på, utan de är också högst kapabla arbets- och tjänstehundar. De används inom ett brett spektrum av av yrken, däribland som ledarhundar för blinda samt som sök- och räddningshundar.

Rasen har sitt ursprung i Skottland, där den utvecklades under 1800-talet. Syftet var att avla fram skickliga jakthundar som var anpassade för att hämta skjutet vilt i det skotska landskapets våta och träskiga terräng. Rasen har sedan dess spridits över hela världen och den har blivit känd för sin intelligens och arbetsförmåga samt för sitt milda och vänliga temperament.

I den här artikeln kommer vi att djupdyka ner i rasen golden retriever och dess historia. Vi kommer även att belysa rasens fysiska egenskaper, temperament, skötselbehov och mycket mer. Om du överväger att skaffa en sådan här hund kommer du här kunna stifta bektanskap med denna fantastiska ras.

Fakta om golden retriever

Mankhöjd hanar:56-61 cm
Mankhöjd tikar:51-56 cm
Vikt hanar:29-34 kg
Vikt tikar:25-29 kg
Rasklubb:Golden retrieverklubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Storlek och vikt

Golden retrievers är medelstora till stora hundar. Hanar av denna ras har vanligtvis en mankhöjd om cirka 56-61 cm. Tikarna är något mindre med en mankhöjd om cirka 51-56 cm. Viktmässigt ligger hanar oftast mellan 29-34 kg och tikar mellan 25-29 kg..

Päls och färg

En av de mest distinkta egenskaperna hos en golden retriever är dess vackra, gyllene päls. Pälsen är tjock och vattenavvisande, vilket hjälper hundarna att utföra sitt arbete i våta miljöer. De har en yttre päls som är något vågig eller rak samt en underull som är tjock och mjuk. Denna dubbla päls hjälper till att isolera mot både kyla och värme. Hundarna fäller året runt, med en ökad fällning under vår och höst.

Färgen på deras päls varierar i nyanser av guld, från ljust gyllene till en mörk kopparfärg.

Golden retriever

Ögon, öron och svans

Golden retrievers har oftast mörka, vänliga ögon som ger dem ett intelligent och uttrycksfullt ansikte. Deras öron är medelstora, hängande och placerade något ovanför ögonnivå.

Svansen är en annan särskiljande egenskap. Den är tjock vid roten och smalnar av mot spetsen. I rörelse hålls svansen oftast i nivå med ryggen eller något högre, men inte krökt över ryggen.

Historia

Golden retrieverns historia börjar på de brittiska öarna under mitten av 1800-talet. Den första kända utvecklingen av rasen tillskrivs Dudley Marjoribanks, senare känd som Baron Tweedmouth. Han var en skotsk adelsman och entusiastisk jägare som hade en önskan om att skapa en överlägsen jakthund som var anpassad för Skottlands klimat och terräng.

Marjoribanks mål var att utveckla en hund som var skicklig på att hämta skjutet vilt från både land och vatten. Han började med en gul retriever vid namn Nous, som han köpte 1865. Nous var ovanligt färgad för sin tid, då de flesta retrievers var svarta.

Korsning med tweed water spaniel, irländsk röd setter och andra raser

Marjoribanks parade sin Nous med en tweed water spaniel vid namn Belle. Tweed water spaniel är en numera utdöd hundras  som var känd för sina utmärkta simfärdigheter och sin vattenavvisande päls. Den första valpkullen bestod av fyra valpar vilka anses vara grunden för golden retriever som ras. Under åren introducerade Marjoribanks även blod från irländsk röd setter, blodhund och retrieverraser samt spanielhundar. Detta gjordes för att förbättra de olika egenskaperna hos de kommande generationerna.

Rasen spreds till andra länder

Omkring början av 1900-talet började golden retrievers bli mer populära utanför Storbritannien. De kom till USA på 1920-talet, och där blev de snabbt populära både som jakthundar och som sällskapsdjur. American Kennel Club (AKC) erkände den som en egen ras 1932.

Sedan dess har golden retriever blivit en av de mest populära hundraserna i världen. Bland annat är detta en av de mest populära hundraserna i Sverige. De uppskattas för sin mångsidighet som arbetshundar samt för sin vänliga natur och sitt vackra utseende. Dessa egenskaper har gjort dem till favoriter för inte bara barnfamiljer utan även som arbetshundar. Rasen används bland annat som servicehundar, ledarhundar för blinda, terapihundar samt som polishundar.

Temperament och beteende

Golden retrievers är kända för att vara exceptionellt sociala och vänliga hundar. De är oftast lätta att komma överens med och tenderar att vara vänligt inställda även mot främlingar. Denna öppenhet gör dem till utmärkta familjehundar, och de fungerar vanligtvis bra i hushåll med både barn och andra husdjur.

Utöver att vara sociala är golden retrievers också en mycket smart hundras. Deras intelligens och naturliga vilja att behaga gör dem till utmärkta arbetande hundar. De utmärker sig positivt inom många olika områden, inklusive jakt, spår och lydnad. Deras intelligens gör dem också lättränade, vilket kan vara till stor hjälp vid träning och socialisering.

Golden retriever

Golden retrievers kan funka bra med andra husdjur och barn

Golden retrievers är ofta tålmodiga och milda med barn, vilket gör dem till en av de mest populära raserna för familjer. Deras lekfulla natur och energinivå matchar ofta ett barns aktivitetsnivå. Det är dock alltid viktigt att ha ett öga på situationen när hundar och små barn interagerar. Detta för att säkerställa att båda parter behandlas på ett respektfullt och tryggt sätt.

Vad gäller andra husdjur är en golden retriever ofta accepterande. Dessa hundar kan vanligtvis leva i harmoni med andra hundar och till och med katter när de är ordentligt socialiserade. Vill du få lite hjälp på traven med att få katt och hund att gå ihop? I den länkade artikeln förklarar vi hur du kan gå tillväga.

Skötsel och hälsa

En golden retriever har en tjock, dubbel päls som kräver regelbunden skötsel för att hållas i gott skick och förhindra tovor. Det rekommenderas att du borstar hunden minst ett par gånger i veckan, och än oftare under perioder av intensiv fällning. Hunden bör badas vid behov, men inte alltför ofta, eftersom dess  hud och päls kan bli uttorkade om badandet går till överdrift.

Detta är som sagt en aktiv och intelligent ras. Därför behöver golden retrievers få regelbunden motion för att hålla sig lyckliga och friska. Minst en timmes fysisk aktivitet om dagen rekommenderas. Detta kan inkludera promenader, simning, lek i en inhägnad trädgård, eller hundsporter såsom agility.

Kost och utfodring

Golden retrievers kan ibland drabbas av övervikt. Därför är det viktigt att hålla ett öga på hundens matintag och se till att den ges en välbalanserad kost. Högkvalitativt hundfoder, är att föredra. Det är också viktigt att undvika att ge hunden för mycket människomat, särskilt mat som kan vara skadlig för hundar. Se vår lista över livsmedel som hundar kan äta respektive inte bör ges för mer information.

Vanliga hälsoproblem och sjukdomar

En golden retriver löper ökad risk att drabbas av följande hälsoproblem:

  1. Höft- och armbågsdysplasi. Detta är ett vanligt sjukdomstillstånd hos större hundar där höft- eller armbågsleden inte utvecklas ordentligt. I slutändan kan detta hälsoproblem leda till artrit och smärta.
  2. Ögonproblem. Golden Retrievers kan vara mottagliga för olika ögonproblem, inklusive grå starr och progressiv retinal atrofi (PRA).
  3. Hjärt- och cancersjukdomar. Rasen har en ökad risk för vissa hjärtproblem. Den är också känd för att ha en relativt hög förekomst av cancer jämfört med andra hundraser.

Träning och uppfostran

Att börja med socialisering i ung ålder är viktigt för en golden retriever. Så är även fallet med alla andra hundraser. Denna träning inkluderar exponering för olika människor, miljöer, och andra djur under valpens första månader. Genom att socialisera din hund bidrar du till att forma en välbalanserad och trygg hund som kan hantera olika situationer utan att visa rädsla eller aggression.

Golden retriever

Grundläggande lydnadsträning

Golden retrievers är kända för att vara intelligenta och villiga att vara till lags.Detta gör dem relativt enkla att träna. Det är viktigt att börja med grundläggande lydnadsträning, inklusive hundkommandon som ”sitt”, ”ligg”, ”stanna”, och ”kom”. Genom att göra detta kan du skapa en bra grund för kommunikation med hunden.

Positiv förstärkning

Användning av positiv förstärkning är särskilt effektivt när du tränar en golden retriever. Denna träningsmetod bygger på att belöna önskat beteende med godis, beröm, eller lek. Det är viktigt att vara konsekvent och tydlig med kommandon och att undvika att använda bestraffningar eller andra negativa metoder. Sådana riskerar att skada relationen mellan dig och din hund.

Att skaffa golden retriever som första hund

En golden retriever kan vara ett bra val av hundras för personer som aldrig tidigare har ägt en hund. Detta är en av de hundraser för nybörjare som anses vara lite lättare att hantera för en förstagångshundägare. Så är fallet tack vare rasens vänliga temperament, intelligens och vilja att vara till lags. Men det är också viktigt att komma ihåg att golden retrievers kräver en hel del engagemang vad gäller motion, mental stimulans och pälsvård. Dessutom kan dessa hundar vara särskilt benägna att drabbas av vissa hälsobesvär.

Alternativ till golden retriever som första hund

Funderar du på att skaffa din första hund men känner dig osäker på om en golden retriever är det bästa valet för dig? Då finns det även vissa andra raser som ofta rekommenderas för förstagångsägare. Dessa är några av dem:

  1. Labrador retriever. Denna ras liknar golden retriever i mångt och mycket. Även dessa hundar är också mycket vänliga, intelligenta och har en naturlig vilja att vara till lags. De tillhör också de mest populära hundraserna i många länder.
  2. Beagle. Denna mindre ras är känd för sitt vänliga och nyfikna temperament. Den är också aktiv och social men kräver inte lika mycket pälsvård som en golden retriever.
  3. Cavalier king charles spaniel. Även detta är en lite mindre hundras och den är känd för att vara mild, tillgiven och relativt lätt att träna. Dessa hundar är bra för dem som bor i mindre bostäder och kanske inte har möjlighet att låta hunden få springa av sig i en trädgård.
  4. Boxer. Boxern är lekfull, energisk och kärleksfull. Detta är starka hundar men de har oftast ett gott humör, vilket gör dem till ett populärt val för familjer.
  5. Pudel. Pudlar finns i olika storlekar (toy, dvärg och standard). De är kända för sin intelligens och lätthanterliga päls som dessutom anses vara mer allergivänlig. Dessa hundar är också mycket träningsbara och anpassningsbara.
  6. Bichon frisé. Denna lilla ras är känd för sitt glada temperament och sin allergivänliga päls. Dessa hudnar är lekfulla och älskar sällskap, vilket gör dem till utmärkta husdjur för dem som kanske inte vill ha en större hund.

När du väljer hundras är det viktigt att du tar hänsyn till din livsstil, ditt boende och din livsstil. Det kan också vara till hjälp att prata med hundägare eller uppfödare och eventuellt besöka hundutställningar för att lära känna olika raser bättre.

Jämförelser med andra hundraser

Det kan vara en bra idé att jämföra golden retriever med andra hundraser innan du bestämmer dig för att skaffa denna ras. Läs våra jämförelser nedan för att bilda dig en bra uppfattning om hur rasen står sig i jämförelse med andra!

En hund som ligger bredvid en sittande hund

Golden retriever eller labrador retriever

Funderar du på att skaffa antingen en golden retriever eller en labrador retriever? Båda dessa raser är vänliga och intelligenta samt har en stark vilja att vara till lags. De är också utmärkta familjehundar som är mycket aktiva samt kräver regelbunden motion och mental stimulans.

En golden kräver mer pälsvård jämfört med en labrador på grund av den längre pälsen. Med detta sagt kan även labradorer fälla ganska mycket av sin päls. Storleksmässigt är de bägge raserna lika varandra, men labradorer brukar ha en mer robust kroppsbyggnad.

Golden retriever eller flatcoated retriever

Ska du skaffa en hund och försöker välja mellan golden retriever eller flatcoated retriever? En “flatte” är vanligtvis lite mer lekfull och “evigt ung” jämfört med en golden. Båda raserna är dock vänliga och sociala. Flatten är oftast än mer energisk och kan därför kräva lite mer fysisk aktivitet.

De båda raserna har en liknande päls, men en flatcoated retriver har vanligtvis en tätare sådan som kräver regelbunden borstning.

Golden retriever eller tysk schäferhund

Väljer du mellan golden retriever eller tysk schäferhund? Schäfern tenderar att vara lite mer alert och beskyddande jämfört med den vänliga och öppna golden. Båda raserna är aktiva, men schäfern kan ofta ha högre arbetskapacitet och kräva mer mental stimulans.

Tyska schäferhundar fäller ganska mycket och kräver regelbunden borstning – här liknar raserna varandra en hel del. Däremot kan schäfrar kräva ett lite mer strukturerat och konsekvent träningsupplägg.

Golden retriever eller welsh springer spaniel

Försöker du välja mellan golden retriever eller welsh springer spaniel? Den sistnämnda rasen brukar vara lite mer reserverad gentemot främlingar jämfört med den öppna och vänliga golden. De är också lite mindre i storlek än vad denna hundras är.

Båda raserna är aktiva men en golden kan kräva lite mer mental stimulans. Bägge kräver regelbunden borstning.

Golden retriever eller finsk lapphund

Står ditt val mellan golden retriever eller finsk lapphund? Den sistnämnda hundrasen anses ofta vara lite mer intelligent och arbetsvillig. Samtidigt kan de också vara mer självständiga jämfört med den lättlärda och träningsvilliga golden.

Finska lapphundar har också en betydligt tjockare päls som kräver en hel del borstning. De är dock aktiva och arbetsvilliga och kräver därför regelbunden motion och mental stimulans. Tack vare sin tjockare päls är de bättre anpassade till ett kallt klimat än vad en golden retriver är.

Vanliga frågor om golden retriever

Är golden retriever en allergivänlig hundras?

Nej, golden retrievers är inte allergivänliga. De har en tjock päls och fäller regelbundet, vilket kan utlösa allergier hos känsliga personer.

Är golden retriever en bra första hund?

Ja, golden retriever kan vara en bra första hund för personer som är villiga att investera tid i träning och skötsel. Detta tack vare deras vänliga temperament och intelligens.

Är golden retriever en bra familjehund?

Absolut, golden retrievers är kända för att vara utmärkta familjehundar. De är vänliga, tålmodiga och tenderar att komma väl överens med barn och andra husdjur.

Hur är en golden retriever?

Golden retrievers är kärleksfulla, intelligenta och energiska hundar. De har ett starkt behov av mänskligt sällskap och kräver regelbunden motion och mental stimulans.

Hur stor blir en golden retriever?

En vuxen Golden Retriever väger vanligtvis mellan 25-34 kg, med en höjd på omkring 51-61 cm vid manken. Hanar är ofta något större än tikar.

Vem skapade golden retrievern?

Golden retrievern skapades i Skottland på 1800-talet i av Dudley Marjoribanks. Han korsade olika raser för att skapa en duktig apporterande hund.

Avslutande tankar

Golden retriever är en populär hundras känd för sitt vänliga temperament, sin intelligens och sin vackra gyllene päls. De är utmärkta familjehundar och fungerar väl i olika roller, från sällskapshund till arbetande hund. Som ägare är det viktigt att vara medveten om rasens behov när det kommer till motion, mental stimulans, och vård. Med mycket kärlek, konsekvent träning och lämplig vård kan golden retrievers bli underbara och trogna följeslagare.

Liknande artiklar