Bia Ortho omslagsbild

Bia Ortho – Recension av Bias ortopediska hundbädd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Bia Ortho är en ortopedisk hundbädd med tryckavlastande botten. Denna produkt lanserades 2015 och finns tillgänglig som bädd eller madrass. Efter att ha skrivit en artikel om fördelarna med denna typ av hundsäng blev vi helt sålda. Vi bestämde oss därför för att köpa in en sådan och se om den verkligen var så bra som utlovat.

Vi kan redan nu avslöja att den var väl värd sitt pris! Faktum är att vi kort efter inköpet av vår första Bia Ortho köpte ytterligare en till vår andra hund. Så nu har vi alltså två styck och har skänkt bort våra gamla hundbäddar som var inköpta på Gekås (Ullared).

Om Bias bäddar

De flesta inom hundvärlden känner nog till varumärket och den klassiska hundbädden Bia Bed. Sedan 1969 har de levererat favoriter till våra älskade hundar. Bäddarna har flera fördelar och att de är svensktillverkade är en av dessa. En annan är att de har en stoppning av polyeter och erbjuder flera ergonomiska fördelar. Bias hundbäddar ger stöd åt både mindre och större hundar.

Därför köpte vi en Bia Ortho (och sedan ytterligare en)

Vi valde att köpa vår första Bia Ortho till vår äldsta hund som under våren 2020 fyllde nio år. Han har nog aldrig tyckt om att ligga på något mjukt. Vi har trugat och genom åren köpt en mängd olika madrasser, bäddar och fällar. Detta för att få honom att inse hur skönt det kan vara att ligga på något mjukare än golvet. Men han har tills för några år sedan inte direkt brytt sig om våra åsikter och känslor utan helst legat där det har varit svalt.

Detta kan eventuellt delvis förklaras av att han har mycket päls. Han kanske tycker det blir för varmt att ligga i en hundbädd. Men för några år sedan började han att mer och mer lägga sig på mjukare underlag, och nuförtiden verkar han tycka det är rätt skönt att åtminstone ha denna valmöjlighet.

Den billiga bädden blev kortvarig

Vi köpte först en billigare variant som visserligen uppskattades, men ju mer han använde bädden desto mer tyckte vi att vi bör investera i en riktigt bra bädd. Och då föll valet på Bia, ett företag och varumärke som vi länge känt till och anser vara ett seriöst företag med bra produkter.

Då han har kommit upp lite i åldern valde vi att köpa en Bia Ortho. Inte för att han har några direkta problem med leder eller stelhet men vi upplevde att den billigare varianten hade något tunn botten. Att Bia Ortho har en tryckavlastande botten/madrass i memoryfoam lät utmärkt.

Vi köpte bädden direkt från Bias hemsida och leveransen gick otroligt snabbt vilket uppskattas. Den Bia Ortho som vi valde en fyrkantig klassisk variant i grått. Storleken som valdes var 80 * 100 cm. Den upplevs lagom stor för hunden ifråga som både ligger på sidan men också gärna rullar ihop sig till en boll.

Värt att betala mer för kvalitet och komfort

Kvalitetsskillnaden mellan de bägge bäddarna är i detta avseende väldigt påtaglig. Detta trots att de vid en första anblick har en väldigt liknande design. Men de är alltså tillverkade i helt olika material, och Bia bädden (Ortho) är betydligt mer hållfast och stabil i sin konstruktion. Botten upplevs också som mer stabil och tjockare än våra tidigare bäddar.

Den känns dessutom mer hållbar mot hundarnas klor när de ”bäddar”. Våra bägge hundar har under ett par månader krafsat i bädden utan att detta bäddande har resulterat några rivmärken på bädden.

Och det viktigaste av allt är ju förstås att våra hundar fullkomligt älskar sina Bia Ortho! Framför allt vår ena hund fattade genast tycke för bädden och valde att omgående krafsa och bädda in sig. Detta är med andra ord en produkt som kan underlätta för den hundägare som önskar avvänja sin hund från att sova i sängen.

Vi har tidigare placerat originalversionen av Bia Bed högst upp på pallen i vår ranking av de bästa hundbäddarna på marknaden. Frågan är dock om vi inte nu tvingas omvärdera vårt förstaval till fördel för Ortho…

Bia Ortho hundbädd
Så här ser Bia Ortho ut utan hund i.

Se pris i butik!

Därför är Bia Ortho ett utmärkt val

När hundar blir äldre ökar vikten av att avlasta deras leder när de sover eller vilar. Våra hundar är i skrivande stund 7,5 respektive 9 år gamla, så det känns helt rätt att ge ”gubbtjuvarna” möjligheten att sova mer bekvämt om de så önskar.

För som ägaren Sofia Asklöf berättade vår intervju med Bia Bed, har Bia Ortho en tryckavlastande botten som består av tryckavlastande skum och polyeter. Kombinationen av dessa bägge material i två lager gör att hunden kan sjunka ner i bädden samtidigt som dess tyngd hålls uppe. På så vis kan hundens leder och muskler slappna av och blodtillförseln främjas. Denna jämnare fördelning av kroppsvikten kan lindra såväl stelhet i leder som eventuell muskelsmärta.

Bia Ortho är därför en utmärkt bädd för äldre hundar som individer som är sjuka eller nyopererade. Det blir även allt vanligare att friska undar, till och med unghundar, ges möjligheten att sova i denna utmärkta bädd. Och vi på Hund24 kan inte nog rekommendera dig att investera i en sådan om du vill ge din hund en riktigt bekväm och bra sovplats!

Fördelar:

  • snygg och stilren
  • bekväm för hunden
  • hög konstruktionskvalitet
  • flera storlekar att välja mellan
  • finns även som oval bädd.

Nackdelar:

  • högre pris än vanliga bäddar (men kvalitet måste få kosta).

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *