Dyraste hundrasen i Sverige 🐕


Dyraste hundraserna i Sverige

I samband med att vi gjorde research inför skrivandet av en artikel om den dyraste hundrasen i Sverige, stötte vi pÄ hÀpnadsvÀckande prisuppgifter som helt enkelt inte kan vara riktiga. Ett exempel pÄ nÄgra sÄdana Àr motsvarande 140 000 kr för en samojedhund, 120 000 kr för en löwchen samt 110 000 kr för en chow chow.

Dessa prisuppgifter verkar förstĂ„s helt galna, sĂ„ vi bestĂ€mde oss för att ta reda pĂ„ hur det egentligen ligger till. För visst kan vissa individer betinga ett betydligt högre försĂ€ljningspris Ă€n genomsnittet – till exempel kan vĂ€ktarhundar och assistanshundar ha ett vĂ€rde pĂ„ upp till 150 000 kr. Även skickliga jakthundar och specialutbildade polishundar har generellt sett höga vĂ€rden.

Men för den som Ă€r intresserad av att skaffa en hundvalp, eller du som bara Ă€r intresserad av att veta vilka som tĂ€vlar om titeln ”Den dyraste hundrasen i Sverige”, Ă€r sĂ„klart medelpriset mer intressant Ă€n de mest extrema priserna. SĂ„ vad kostar dĂ„ egentligen en samojedhund, chow chow eller löwchen i genomsnitt? LĂ„t oss ta reda pĂ„ saken!

Lista över dyraste hundraserna i Sverige

NÀr det kommer till det genomsnittliga försÀljningspriset för valpar Àr det ibland svÄrt att fÄ bra uppskattningar. Vi har dock anstrÀngt oss genom att kontakta sÄvÀl rasklubbar som uppfödare och Àgare av nÄgra av de dyraste hundraserna i Sverige.

FörsÀkringsbolaget Agria tog under 2019 fram en lista över landets dyraste hundraser. VÀrt att notera Àr att denna sammanstÀllning sannolikt har prÀglats av de inköpspriser som Agrias kunder har angett. Dessa kan naturligtvis vara annorlunda Àn det faktiska genomsnittet.

Agrias lista sÄg dock ut sÄ hÀr:

 1. bostonterrier
 2. labradoodle
 3. engelsk bulldogg
 4. pomeranian
 5. fransk bulldogg
 6. mops
 7. belgisk vallhund
 8. rhodesian ridgeback
 9. dobermann.

Hund24s sammanstÀllning över dyraste hundraserna i Sverige

Vi pÄ Hund24 har alltsÄ kontaktat Àgare, uppfödare och rasklubbar för att ta fram en uppdaterad sammanstÀllning över de hundraser i landet som för tillfÀllet Àr dyrast. VÄr lista ser ut sÄ hÀr:

 1. labradoodle (ca 25 000-30 000 kr)
 2. engelsk bulldogg (ca 25 000-30 000 kr)
 3. pomeranian (ca 20 000-30 000 kr)
 4. fransk bulldogg (ca 23 000-27 000 kr)
 5. bostonterrier (ca 20 000-25 000 kr)
 6. mops (ca 18 000 kr-22 000 kr)
 7. rhodesian ridgeback (ca 18 000-22 000 kr)
 8. akita (ca 18 000 kr)
 9. irlÀndsk varghund (ca 18 000 kr)
 10. rottweiler (ca 15 000-20 000 kr)
 11. bedlingtonterrier (ca 15 000-18 000 kr)
 12. belgisk vallhund (ca 15 000 kr)
 13. löwchen (ca 15 000 kr)
 14. sankt bernhardshund (ca 15 000 kr)
 15. samojedhund (ca 14 000-15 000 kr)
 16. rysk svart terrier (ca 12 500 kr)
 17. dobermann (ca 12 000 kr)

Den dyraste hundrasen i Sverige Àr alltsÄ antingen labradoodle eller engelsk bulldogg. Detta Àr sÀrskilt intressant dÄ den förstnÀmnda inte Àr en av SKK erkÀnd ras och dÀrmed inte betraktas som renrasig. Trots detta Àr det en vÀldigt populÀr hundras som köpare alltsÄ Àr beredda att betala stora summor för.

Engelsk bulldogg Àr en klassisk hundras som de flesta kÀnner till. Exakt hur gammal den Àr kÀnner ingen till, men det finns dokumenterade uppgifter frÄn 1200-talet och framÄt som bekrÀftar dess existens. Det Àr en hundras som tyvÀrr historiskt sett har anvÀnts till hundslagsmÄl och tjurhetsning. Idag har den som tur Àr fÄtt en helt annan roll, nÀmligen som sÀllskapshund.

Om du Àr intresserad av att fÄ reda pÄ hur mycket en hund kostar utöver bara inköpspriset, finner du denna information i den lÀnkade artikeln.

Om vÄr sammanstÀllning

VÀrt att notera Àr att försÀljningspriserna pÄ valpar kan variera kraftigt Àven inom de olika raser. Du som Àr intresserad av att skaffa hund bör kontrollera att förÀldradjuren har genomgÄtt de hÀlsotester som rekommenderas av den aktuella rasklubben och Svenska Kennelklubben (SKK). Som köpare bör du Àven sÀkerstÀlla att valpen Àr registrerad hos SKK.

Det finns Àven ett antal ytterligare hundraser som skulle kunna kvala in pÄ listan ovan. Dessa har vi dock inte fÄtt nÄgra aktuella prisuppskattningar pÄ. De hundraser som dÀrför har utelÀmnats Àr följande:

 • afghanhund
 • azawakh
 • canadian eskimo dog
 • chow chow
 • dogo argentino
 • faraohund
 • lakelandterrier
 • portugisisk vattenhund
 • tibetansk mastiff.

Avslutande tankar

Vi har gjort vÄrt bÀsta för att ta fram ordentlig research inför skrivandet av denna artikel. Med det sagt kan det förekomma variationer i försÀljningspriser och vi saknar Àven prisuppgift pÄ flertalet raser. Om du Àr Àgare eller uppfödare av nÄgon av de ovan nÀmnda hundaraserna, eller kanske rentav en representant för dess rasklubb, Àr du varmt vÀlkommen att skicka ett mejl eller skriva en kommentar om du har en uppgift att tillÀgga.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter. LĂ€s mer om mig hĂ€r!

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna