I samband med att vi gjorde research inför skrivandet av en artikel om den dyraste hundrasen i Sverige, stötte vi på häpnadsväckande prisuppgifter som helt enkelt inte kan vara riktiga. Ett exempel på några sådana är motsvarande 140 000 kr för en samojedhund, 120 000 kr för en löwchen samt 110 000 kr för en chow chow.
Dessa prisuppgifter verkar förstås helt galna, så vi bestämde oss för att ta reda på hur det egentligen ligger till. För visst kan vissa individer betinga ett betydligt högre försäljningspris än genomsnittet – till exempel kan väktarhundar och assistanshundar ha ett värde på upp till 150 000 kr. Även skickliga jakthundar och specialutbildade polishundar har generellt sett höga värden.
Men för den som är intresserad av att skaffa en hundvalp, eller du som bara är intresserad av att veta vilka som tävlar om titeln ”Den dyraste hundrasen i Sverige”, är såklart medelpriset mer intressant än de mest extrema priserna. Så vad kostar då egentligen en samojedhund, chow chow eller löwchen i genomsnitt? Låt oss ta reda på saken!
Lista över dyraste hundraserna i Sverige
När det kommer till det genomsnittliga försäljningspriset för valpar är det ibland svårt att få bra uppskattningar. Vi har dock ansträngt oss genom att kontakta såväl rasklubbar som uppfödare och ägare av några av de dyraste hundraserna i Sverige.
Försäkringsbolaget Agria tog under 2019 fram en lista över landets dyraste hundraser. Värt att notera är att denna sammanställning sannolikt har präglats av de inköpspriser som Agrias kunder har angett. Dessa kan naturligtvis vara annorlunda än det faktiska genomsnittet.
Agrias lista såg dock ut så här:
- bostonterrier
- labradoodle
- engelsk bulldogg
- pomeranian
- fransk bulldogg
- mops
- belgisk vallhund
- rhodesian ridgeback
- dobermann.
Hund24s sammanställning över dyraste hundraserna i Sverige
Vi på Hund24 har alltså kontaktat ägare, uppfödare och rasklubbar för att ta fram en uppdaterad sammanställning över de hundraser i landet som för tillfället är dyrast. Vår lista ser ut så här:
- labradoodle (ca 25 000-30 000 kr)
- engelsk bulldogg (ca 25 000-30 000 kr)
- pomeranian (ca 20 000-30 000 kr)
- fransk bulldogg (ca 23 000-27 000 kr)
- bostonterrier (ca 20 000-25 000 kr)
- mops (ca 18 000 kr-22 000 kr)
- rhodesian ridgeback (ca 18 000-22 000 kr)
- akita (ca 18 000 kr)
- irländsk varghund (ca 18 000 kr)
- rottweiler (ca 15 000-20 000 kr)
- bedlingtonterrier (ca 15 000-18 000 kr)
- belgisk vallhund (ca 15 000 kr)
- löwchen (ca 15 000 kr)
- sankt bernhardshund (ca 15 000 kr)
- samojedhund (ca 14 000-15 000 kr)
- rysk svart terrier (ca 12 500 kr)
- dobermann (ca 12 000 kr)
Den dyraste hundrasen i Sverige är alltså antingen labradoodle eller engelsk bulldogg. Detta är särskilt intressant då den förstnämnda inte är en av SKK erkänd ras och därmed inte betraktas som renrasig. Trots detta är det en väldigt populär hundras som köpare alltså är beredda att betala stora summor för.
Engelsk bulldogg är en klassisk hundras som de flesta känner till. Exakt hur gammal den är känner ingen till, men det finns dokumenterade uppgifter från 1200-talet och framåt som bekräftar dess existens. Det är en hundras som tyvärr historiskt sett har använts till hundslagsmål och tjurhetsning. Idag har den som tur är fått en helt annan roll, nämligen som sällskapshund.
Om du är intresserad av att få reda på hur mycket en hund kostar utöver bara inköpspriset, finner du denna information i den länkade artikeln.
Om vår sammanställning
Värt att notera är att försäljningspriserna på valpar kan variera kraftigt även inom de olika raser. Du som är intresserad av att skaffa hund bör kontrollera att föräldradjuren har genomgått de hälsotester som rekommenderas av den aktuella rasklubben och Svenska Kennelklubben (SKK). Som köpare bör du även säkerställa att valpen är registrerad hos SKK.
Det finns även ett antal ytterligare hundraser som skulle kunna kvala in på listan ovan. Dessa har vi dock inte fått några aktuella prisuppskattningar på. De hundraser som därför har utelämnats är följande:
- afghanhund
- azawakh
- canadian eskimo dog
- chow chow
- dogo argentino
- faraohund
- lakelandterrier
- portugisisk vattenhund
- tibetansk mastiff.
Avslutande tankar
Vi har gjort vårt bästa för att ta fram ordentlig research inför skrivandet av denna artikel. Med det sagt kan det förekomma variationer i försäljningspriser och vi saknar även prisuppgift på flertalet raser. Om du är ägare eller uppfödare av någon av de ovan nämnda hundaraserna, eller kanske rentav en representant för dess rasklubb, är du varmt välkommen att skicka ett mejl eller skriva en kommentar om du har en uppgift att tillägga.