Bästa fiskoljan till hund

Bästa laxoljan till hund: fiskolja för hundar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Fiskolja kanske inte låter som det mest lockande kosttillskottet du kan ge din hund. Men faktum är att det kan finnas många fördelar med att göra detta. I denna artikel kommer vi därför gå igenom vilkan som är den bästa laxoljan till hund.

För precis som fiskolja kan gynna hälsan hos människor, kan den göra detsamma för din hunds hälsa. Vill du förbättra hundens ledhälsa, hjärnfunktion, hud och allmänna hälsa? Då bör du testa att ge denna typ av olja till din hund!

Kosttillskott för hundar av hög kvalitet som innehåller fiskolja kan alltså förbättra hundars hälsa. Men det finns mängder av produkter att välja mellan i butikshyllor och på nätet. Och du vill såklart ge den allra bästa laxoljan till hunden, så vilken ska du då välja? Detta ska vi berätta i denna guide till fiskolja för hundar!

Bästa laxoljan till hund i olika prisklasser

När du ska köpa laxolja till din hund vill du förstås köpa den bästa oljan möjligt. För att underlätta ditt val av fiskolja har vi gjort nedanstående sammanställning över de produkter som vi anser är bäst.

Salmopet laxolja

Salmopet laxolja
Norsk laxolja för hund från Salmopet.

Se pris i butik!

Salmopets norska laxolja för hundar och katter är välsmakande och lämpar sig därför väl för kräsna jyckar. Du kan till exempel använda den för att förstärka smaken på din hunds foder och samtidigt tillföra essentiella fettsyror.

Fördelar:

 • tillgänglig i flera förpackningsstorlekar
 • hög smaklighet.

Nackdelar:

 • förhållandevis högt pris.

Svenska Djurapoteket laxolja

Svenska Djurapoteket laxolja
Laxolja från Svenska Djurapoteket.

Se pris i butik!

Svenska Djurapotekets laxolja innehåller antiinflammatoriska omega-3-fettsyror. Dessa främjar din hunds hjärt- och kärlhälsa samt ledfunktion.

Fördelar:

 • finns i två förpackningsstorlekar
 • praktisk pumpflaska.

Nackdelar:

 • finns inte i liten förpackning.

Om fiskolja för hundar

Fiskolja innehåller omega-3-fettsyror. Detta näringsämnen finns naturligt i vissa fiskar, däribland lax, makrill, sill och torsk. Dessa oljor utvinns ur fisken och förpackas sedan för att säljas som kosttillskott. Du kan köpa laxolja till hunden som antingen tabletter eller i flytande form. Ibland innehåller dessa tillskott även vitaminer och mineraler.

Dessa är de två omega-3-fettsyror som är särskilt gynnsamma för hundars hälsa:

 • DHA (dokasahexaensyra)
 • EPA (eikosapentaensyra).

DHA och EPA har antiinflammatoriska egenskaper och kan bland annat förbättra din hunds hjärn- och hjärthälsa.

Såväl människor som hundar och katter kan ta dessa fettsyror som kosttillskott. Detta gäller för både fiskolja i allmänhet och laxolja i synnerhet. Det är förvisso möjligt att få i sig dessa genom att äta fisk. Men kosttillskotten innehåller oljan i sin renaste form och gör det enklare att säkerställa en regelbunden konsumtion av omega-3-fettsyror.

Laxolja är en slags fiskolja

Fiskoljor finns i flera olika former, däribland i flytande form. Denna typ av olja låter dig hälla en mindre dos på hundens torrfoder. Du kan även välja att köpa laxolja i tablettform. Dessa kan du låta hunden tugga i sig och svälja, eller så kan du göra hål i tabletterna och hälla innehållet över hundens mat.

Det finns flera olika slags kosttillskott inom kategorin fiskolja att välja mellan på marknaden. Dessa kan i grund och botten delas in i två olika kategorier: vanlig fiskolja och laxolja. Den sistnämnda innehåller förstås omega-3-fettsyror som har utvunnits ur enbart lax. De andra oljorna kan innehålla dessa fettsyror från flera olika sorters fisk.

Så huruvida du väljer att ge din hund vanlig fiskolja eller laxolja är helt upp till dig. Bägge dessa alternativ är högkvalitativa produkter med koncentrerade mängder DHA och EPA. Laxoljan kan dock vara att föredra om din hund är allergisk mot andra sorters fisk.

Fördelarna med laxolja och andra fiskoljor

På senare år har det blivit allt mer populärt att ge sin hund laxolja eller annan fiskolja. Detta har att göra med det faktum att dessa oljor främjar hundars hälsa. Dessa är några av fördelarna med att ge hunden omega-3-fettsyrorna DHA och EPA:

 • antiinflammatoriska egenskaper som motverkar allergier, ledinflammation och inflammation i tarmen
 • päls och hud får en ökad lyster samtidigt som hunden fäller mindre
 • sänkt blodtryck
 • sänkt kolesterolnivå
 • immunförsvaret stärks
 • ökad kognitiv funktion
 • blodet tunnas ut och blodcirkulationen förbättras.
Fiskolja
Populärt att ge sin hund fiskolja.

Då bör du ge laxolja till hund hund

Alla hundar oavsett hundras, storlek och ålder kan gynnas av att regelbundet ges fiskolja. Det finns dock vissa jyckar som är i större behov av laxolja eller annan olja med omega-3-fettsyror:

Valpar

Mot slutet av valpåldern kan du med fördel ge din valp fiskolja. Flera studier har visat att valpar med en optimal DHA-nivå har enklare för inlärning än andra. Detta beror på att fettsyrorna påverkar hundens kognitiva funktion.

I samma veva stärks valpens immunförsvar. Detta gör att den enklare kan bekämpa infektioner och andra sjukdomar som valpar annars är känsliga för.

Äldre hundar

Äldre hundar, och då i synnerhet de med ledinflammation, bör ges laxolja eller annan fiskolja på regelbunden basis. Detta då oljans fettsyror gör det mer smärtfritt för desa hundar att röra på sig. Fettsyrorna motverkar även inflammation och svullnad i lederna.

Samtidigt sänks blodtrycket och kolesterolnivån, vilket är särskilt positivt för äldre hundar. Även hjärthälsan förbättras.

Dräktiga tikar

Även dräktiga tikar bör ges laxolja eller annan fiskolja. Detta då oljan inte bara gynnar fostret utan även skyddar tiken frånsjukdom. Fettsyrorna stärker nämligen immunförsvaret och håller nere blodtrycket.

Hundar med vissa hälsoproblem

Hundar med omega-3-brist skulle förstås gynnas av att ges fiskolja. Genom att ge laxolja till hund hund kan du minska dess ledvärk och förbättra dess hudhälsa och pälskvalitet.

Även hundraser som oftare drabbas av ledbesvär kan med fördel ges laxolja. Några exempel på sådana är: golden retriever, labrador och schäfer.

Så väljer du den bästa laxoljan till din hund

Laxolja är ett kosttillskott som finns i flera olika former, däribland som vätska samt som tabletter. Bägge dessa former har sina för- och nackdelar. Därför behöver du ta hänsyn till din hunds preferenser och behov när du väljer hur du vill ge din hund fiskolja.

Det kan till exempel vara så att din hund älskar smaken av oljan och gärna tar lite flytande olja på sitt torrfoder. Vissa hundar är dock mer kräsna och bör hellre ges laxolja i tablettform.

Nedan går vi igenom ytterligare ett antal faktorer som kan hjälpa dig att begränsa urvalet till enbart den bästa laxoljan till din hund.

Förvaring

De bägge formerna av denna produkt ställer olika krav på förvaring. Du bör nämligen förvara fiskolja i kylen medan tabletterna kan förvaras i rumstemperatur.

Pris

Även priset är en faktor att ta hänsyn till. En ren laxolja kostar ofta mer än en fiskolja med en blandning av oljor från olika sorters fiskar. Då man ofta ger sin hund omega-3-fettsyror under hela hundens livslängd, vill du helst hitta en kvalitetsprodukt som inte spräcker din budget.

Innehåll

Även mängden DHA och EPA bör kontrolleras. Det kan även vara värt att undvika produkter med tillsatta ingredienser såsom smakämnen. Vitaminer är dock en okej tillsats i denna typ av produkt.

Tillverkningsprocess

Avslutningsvis är även tillverkningsprocessen viktig. Allra helst bör du kanske välja en olja som har utvunnits ur odlad lax. Vissa hundägare föredrar dock laxolja utvunnen ur fiskar som har fångats i det vilda. Detta beror bland annat på hur pass miljömedveten du väljer att vara.

Ett ämne som du gärna vill undvika är kvicksilver. Denna giftiga metall finns ibland i fisk och måste därför avlägsnas under tillverkningsprocessen. Du bör därför med fördel ta reda på hur avlägsnandet egentligen går till.

Laxolja till hund som tabletter
Laxolja till hund som tabletter kan vara att föredra för kräsna hundar.

Så effektiv är fiskoljan

Hur pass effektiv är egentligen fiskolja för hundar, kanske du undrar? Det pågår inte helt oväntat en debatt kring huruvida kosttillskott för hundar faktiskt är så effektiva som påstås.

Det bör nämnas att kosttillskott är just ett tillskott och inte tänkt att ersätta hundens vanliga foder. Fiskolja såsom laxolja kan dock utgöra ett utmärkt komplement till en hälsosam kost och livsstil. Oljan kommer inte kunna omvända effekterna av en dålig kost eller brist på motion. Men tillsammans med fysisk aktivitet och ett bra hundfoder kan den ha god effekt.

Omega-3-fettsyror måste ges som tillskott

Om du hittar ett hundfoder som tillverkaren påstår sig ha tillsatt omega-3-fettsyror i bör du dra örongen åt dig. För faktum är att dessa sköra fettsyror inte kan överleva i en fodersäck. De kommer därför inte heller att ha någon effekt. Du bör därför ge din hund laxolja eller en annan fiskolja som ett separat kostitllskott.

Viktigt med hög kvalitet

All fiskolja är inte likvärdig – likt andra kosttillskott är tillverkningsprocessen avgörande för dess kvalitet. Den bästa laxoljan till hund är 100 % ren och helt naturlig. Den bör dessutom vara framställd på ett ansvarsfullt sätt. Dessa produkter är så nära den naturliga oljan i fiskar man kan komma och innehåller inga konserveringsmedel eller liknande.

Laxolja av lägre kvalitet påstås ha alla fördelarna med omega-3-fettsyror. Dessvärre är de så pass fullproppade med onödiga tillsatser att de inte alls är värda sitt pris. Anledningen till att vissa tillverkare tillsätter ytterligare ingredienser är för att de på detta vis kan hålla nere tillverkningskostnaden.

Som hundägare bör du därför tänka smart. Om du ändå ska ge din hund fiskolja bör du förstås välja en bättre produkt. Den bästa laxoljan till hund må ha ett lite högre pris, men den kommer dock vara väl värd priset. Detta då din hunds hälsa är den viktigaste aspekten, och detta såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Potentiella biverkningar av laxolja för hund

Precis som de flesta andra kosttillskott för hundar kan laxolja ge vissa biverkningar. Detta gäller inte minst om du är oförsiktigt vid dosering eller ger din hund en fiskolja av lägre kvalitet. Nedan går vi igenom de vanligaste biverkningarna.

Illamående och diarré

För att förebygga illamående hos din hund orsakad av fiskolja, bör du vara noga med att följa tillverkarens instruktioner och ge rekommenderad dos. Dosen beror vanligtvis på hundens vikt, så det är en fördel om du känner till din hunds vikt innan du ger den detta kosttillskott.

Viktuppgång

Precis som andra slags oljor är laxolja ett kaloririkt livsmedel. Om du inte är varsam med doseringen kan din hund därför gå upp i vikt av oljan. Denna biverkning kan förstås undvikas genom att du följer tillverkarens rekommendationer. Du bör även vara noga med att ge din hund ett hälsosamt foder samt förse den med tillräcklig motion.

Dålig andedräkt

All fiskolja, även laxolja, luktar och smakar fisk. Om så inte vore fallet bör dina varningsklockor ringa. När du ger din hund sådan olja på daglig basis kan du därför förvänta dig att hundens andedräkt kan försämras något. Detta kan dock förebyggas genom regelbunden tandborstning.

Vanliga frågor om laxolja för hundar

Varför ska man ge laxolja till sin hund?

Du kan ge laxolja till din hund för att förbättra dess hälsa. Fiskolja innehåller de hälsosamma omega-3-fettsyror som finns i fisk. Men hundar ges i regel inte en kost som innhåller färsk fisk, och du kan därför behöva tillföra fiskens olja som ett kosttillskott.

Vilken fiskolja till hunden ska jag välja?

Vilken fiskolja till din hund som du bör välja beror på flera faktorer. Om din hund är allergisk mot vissa sorters fisk kan det vara värt att välja en laxolja. Detta då generella fiskoljor kan innehåller olja från flera olika slags fiskar.

Kan man ge laxolja till en valp?

Som valpägare är det inte ovanligt att man funderar över vad man kan ge sin hund och inte. Laxolja är dock säkert att ge till valpar. Faktum är att det till och med är rekommenderbart att göra detta. Fettsyrorna främjar nämligen valpars hjärnfunktion, hjärthälsa och immunförsvar.

Hur mycket fiskolja bör jag ge min hund?

Den rekommenderade doseringen av fiskolja beror främst på din hunds vikt och dess eventuella hälsoproblem. Du bör alltid följa tillverkarens rekommendationer kring dos.

Hur ofta ska jag ge min hund laxolja?

Laxolja är en produkt med flera hälsofördelar och få potentiella biverkningar. Därför är det bättre ju längre tidsperiod du ger din hund denna fiskolja. Följ tillverkarens anvisningar kring dos, men vanligtvis kan du ge hunden olja en gång om dagen.

Avslutande tankar

Förhoppningsvis har vi genom denna artikel lyckats informera dig om fördelarna med fiskolja för hundar. Den bästa laxoljan till hund på marknaden är det kosttillskott som ger din hund alla fördelarna med omega-3-fettsyror.

Genom att ge din hund fiskolja på daglig basis kan du ur flera hänseenden förbättra dess hälsa. Du bör dock vara noga med doseringen, och om du känner dig osäker kan du konsultera din veterinär. När du först börjar ge din hund laxolja är det viktigt att ta det försiktigt. Var uppmärksam på eventuella biverkningar och ta hänsyn till potentiellt skadliga interaktioner med andra läkemedel.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *