Hund som tuggar på pinnar

Hur kan man få hunden att sluta äta pinnar?

Hundar får ofta för sig att göra sådant som vi människor kanske inte uppskattar. Ett exempel är att tycks gilla att tugga på kvistar. Detta beteende kan dock vara skadligt för din hund. Därför kan det vara bra att få hunden att sluta med detta. Men varför äter hundar pinnar?

Hundar tuggar på pinnar eftersom de är lätta att hitta utomhus och har en lockande textur. Du har säkert själv lagt märke till hur din hund kan roas av en pinne ganska länge. Men trots att det är ett naturligt beteende för hundar att tugga på pinnar kan det även vara farligt.

Så hur kan man få hunden att sluta äta pinnar? Det finns ett antal olika metoder som kan användas för att få bukt med beteendet. Vilka dessa är får du reda på genom att fortsätta läsa!

Om hundars tuggande på pinnar

Vissa hundar äter gärna gräs, grus, bajs och allt annat mellan himmel och jord. Även om du likt en hök vakar över din hund krävs bara någon sekunds ouppmärksamhet för att den ska stoppa något olämpligt i munnen. Men trots att det är väldigt vanligt att vi låter våra hundar tugga på pinnar och kvistar, kan detta vara farligt och orsaka stor skada i hundens hals och tarmar.

Så hur kan man få hunden att sluta äta pinnar? Om du vill motverka detta beteende är konsekvent träning lösningen. Nedan berättar vi hur du kan gå tillväga för att hjälpa din hund att lägga sig av med denna ovana.

Orsakerna till att hundar tuggar på pinnar varierar något mellan olika individer. Om vi ponerar att det inte rör sig om ett beteende orsakat av ett hälsotillstånd, bör du kunna träna bort beteendet. Skulle det däremot bero på näringsbrist, tandköttsbesvär eller liknande bör du rådgöra med din veterinär.

Varför äter hundar pinnar och kräks?

Vi kommer strax hoppa vidare till de olika träningsmetoder som kan användas för att få hunden att sluta äta pinnar. Men först bör vi diskutera vad som kan vara källan till beteendet. För det är viktigt att ha förståelse för orsaken för att kunna hitta en lösning på problemet.

Hund som äter på en pinne
Det kan finnas flera orsaker till att din hund gärna tuggar på pinnar.

Sjukdomstillstånd

Som med mycket annat kan det vara värt att börja med att utesluta eventuella sjukdomstillstånd. För även om det kanske inte verkar särskilt troligt att det är ett hälsorelaterat problem som får din hund att äta pinnar, kan fallet faktiskt vara så.

Det kan i sådana fall röra sig om något så enkelt som en hunger till följd av ett kaloriunderskott. Men det skulle även kunna härledas till ett sjukdomstillstånd såsom pica – ett tillstånd som får hundar att vilja äta främmande föremål.

Dessa är några av de vanligaste tillstånden som får hundar att äta pinnar:

Pica

Pica är ett lite udda sjukdomstillstånd som även vi människor kan drabbas av. Det är ett psykologiskt tillstånd som ger en aptit för näringsfattiga föremål. Kortfattat kan man alltså hävda att tillståndet får din hund att äta sådant som egentligen inte är mat, eller i vissa fall ens ätbart.

Hunger

Om din hund helt enkelt är väldigt hungrig kan han eller hon försöka äta vad än som går att hitta utomhus. Skulle din hund vara normalviktig eller överviktig men ständigt vara hungrig bör du låta undersöka huruvida hunden har ett sköldkörtelproblem eller liknande.

Matsmältningsbesvär

Hundar kan inte ta tabletter för att lindra halsbränna eller en orolig mage. Därför försöker de istället att bota sina matsmältningsbesvär genom att äta pinnar eller dylikt.

Näringsbrist

Ibland hör man om gravida kvinnor som äter tvål eller andra konstigheter på grund av mineralbrist. Även hundar kan få för sig att stoppa märkliga saker i munnen för att försöka åtgärda diverse näringsbrister.

Tandköttsbesvär

En kvist kan på sätt och vis liknas vid en stor tandpetare. Din hund kanske vill gnaga på den för att motverka obehaget från sina tandköttsbesvär. Detta är särskilt fallet med valpar som byter tänder. Om detta stämmer in på din hund kan du fundera på att byta ut pinnen mot en tuggleksak eller ett tuggben.

Det kan dock även röra sig om tandköttsinflammation eller andra tandköttsbesvär. Därför kan det vara värt att boka in ett besök hos veterinären för en tandrengöring där man tar bort tandsten på hunden. Detta för att säkerställa att din hunds tänder är i bra skick.

Beteendeproblem

Utöver sjukdomstillstånd finns det även vissa beteendeproblem som kan få din hund att börja tugga på pinnar. Dessa är några av de vanligaste:

Orolighet

Hundar kan ibland känna sig oroliga och då använda tuggandet som ett sätt att stilla nerverna. Så om din hund är orolig kan den få för sig att börja äta pinnar.

Tristess

Även understimulerade och uttråkade hundar gnager gärna på en pinne om de får chansen. Hundar gillar väldigt mycket att tugga, men ibland kan tuggandet ske på mindre lämpliga föremål såsom kvistar. Du kan med fördel försöka ersätta pinnen med en rolig och utmnanade aktiveringsleksak.

Uppmärksamhetstörstande

Det kan också vara så att din hund tuggar på pinnar som ett sätt att söka uppmärksamhet. För när din hund hittar en pinne kanske du börjar kampa med hunden och/eller kasta iväg pinnen så att hunden kan apportera den. Om så är fallet är det troligt att din hund uppfattar det hela som en lek. Din hund kan uppleva dig som tråkig men att du blir roligare när du har en pinne i handen.

Vanebildning

Ytterligare en möjlig orsak är att din hund av någon anledning har börjat tugga på pinnar en vacker dag. Därefter har hunden sedan lagt sig till med denna vana och helt enkelt bara fortsatt att tugga på kvistar så fort chansen dyker upp.

Uppdämd energi

Hundar behöver få utlopp för sin energi, och om de inte får detta kan den uppdämda energin tas ut på oberäkneliga sätt. Din hund kan till exempel ta ut sin energi på pinnen. För många hundar får tyvärr inte den motion och aktivering som de behöver för att må riktigt bra.

Därför kan det vara farligt att din hund äter pinnar

Du kanske inte tror att det är särskilt farligt att din hund tuggar på pinnar? Det är lätt hänt att man som hundägare avfärdar detta beteende med att det är naturligt för hundar. Och så är fallet, men beteendet kan samtidigt vara farligt för din hund.

Alla pinnar kommer inte åsamka din hund skada, men när så väl sker kan skadan bli omfattande. De skador som kan uppstå till följd av att en hund äter pinnar kan delas in i tre kategorier:

  • förgiftning
  • matsmältningsrelaterade skador
  • mun- och tandskador.

Ja, du läste rätt – hundar som äter pinnar kan faktiskt förgiftas av pinnen. Det är nämligen svårt att veta hur oskyldig eller farlig den pinne som hunden tuggar på är. Vissa kvistar är besprutade med bekämpningsmedel som riskerar att förgifta hunden.

När det kommer till matsmältningsrelaterade skador är risken väldigt hög. Vissa hundar som tuggar på pinnar åsamkar nämligen sig själva skador i halsen eller mag-tarmkanalen. Pinnen kan även sätta sig fel och blockera luftvägarna. Även irritation i tarmen kan uppstå med allvarliga matsmältningsbesvär som följd.

En hund som tuggar på kvistar kan även drabbas av mun- och tandskador när flisor eller delar av kvisten bryts av. Skador kan då uppstå på hundens tänder, tandkött, tunga eller i dess mun. Faktum är att hundar i vissa fall har tvingats operera bort tänder efter att ha tuggat på pinnar.

Så detta kan vara värt att ha i åtanke nästa gång du låter din hund äta pinnar.

Så kan du få hunden att sluta äta pinnar

När du väl har identifierat orsaken till att din hund tuggar på kvistar kan du skrida till verket. För att få hunden att sluta äta pinnar behöver du välja en strategi utifrån den orsak som har identifierats.

Om tuggandet har att göra med ett sjukdomstillstånd bör du söka hjälp och rådgivning hos din veterinär. Men i många fall är det istället målinriktad och konsekvent träning som krävs för att få bukt med problemet.

Lek med pinne förbudsskylt
Det är inte rekommenderat att du uppmuntrar din hund till lek med pinnar.

Minimera tillgängligheten på pinnar

Ett av de enklaste men samtidigt mest effektiva sätten att få hunden att sluta pinnar är att helt enkelt begränsa tillgången på dessa. Du kan till exempel avlägsna kvistar från de ytor där hunden vanligtvis vistas. På så vis kan du förebygga problemet innan det ens hinner uppstå.

Dessa är några tips som kan vara till hjälp:

  • Håll trädgården fri från pinnar. Om din hund inte har tillgång till pinnar kommer han eller hon inte heller kunna tugga på dessa. Så rensa gärna trädgården från pinnar innan du släpper ut din hund.
  • Övervaka hunden utomhus. Kvistar är långt ifrån det enda olämpliga som din hund kan få tag på utomhus. Därför bör du alltid övervaka din hund för att säkerställa att den inte äter något olämpligt, rymmer, gräver stora hål i trädgården eller liknande. Passa gärna på att leka med hunden och knyta an till den.
  • Tillhandahåll annat att tugga på. Ge din hund en god tuggben eller något annat att knapra på. Du kan då tillfredsställa din hunds behov av att tugga men samtidigt undvika att hunden äter pinnar. Se dock till att undvika hundtugg av råhud då dessa kan vara farliga.

Träna hunden att låta bli pinnar

Utöver att försöka hålla hundens miljö fri från kvistar kan du även behöva träna din hund att sluta äta pinnar. Kombinationen av övervakade utomhusvistelser och träning ger ofta effektiva resultat.

Lär din hund att låta bli föremål

Det finns många hundkommandon som är bra att lära hunden. Ett nej-kommando är bra att ha inlärt för situationer som dessa. För om du kan uppmuntra din hund att inte plocka upp pinnen i första läget är mycket vunnet.

Börja träningen inomhus och använd gärna godis som belöning. Placera en godisbit nära hunden men använd dig av nej-kommandot för att lära hunden att inte ta för sig utan din tillåtelse. Du kan även behöva ”skydda” godisbiten utöver att bara muntligen uttrycka ett förbud från att ta den. Denna förbudsträning kan du med tiden öka svårighetsgraden för och den lämnar stort utrymme för kreativitet från din sida.

Till slut kan du förflytta träningen ut till trädgården. För även om nej-kommandot kan komma till användning om du tappar mat eller liknande inomhus, är det sannolikt utomhus där det främst kommer användas. Lär hunden att inte ta leksaker, pinnar eller andra föremål på kommandon – det är bara en tidsfråga innan du kan säga till din hund att sluta äta pinnar.

Erbjud ett bättre alternativ till pinnar

Utöver att förbjuda din hund från att plocka upp kvistar är det bra att kunna erbjuda ett alternativ. För en vanlig anledning att hundar tuggar på pinnar är att de känner sig uttråkade eller vill tugga på något. Så för att få hunden att sluta äta pinnar bör du erbjuda din hund något som i hundens ögon är lika bra som pinnen eller bättre. Tänk dock på att du inte själv kan bestämma vad som är värt så mycket för hunden – det kan bara han eller hon göra själv.

Avslutande tankar

Hundar tuggar gärna på saker och ting, men det kan vara farligt för dem att ta ut sitt behov av att tugga på kvistar. Därför kan det vara bra att försöka få hunden att sluta äta pinnar. Med hjälp av ovanstående information och träningsmetoder hoppas vi att du når framgång i din träning och lyckas motverka beteendet.

Skriv gärna en kommentar och berätta huruvida din hund gillar att tugga på pinnar eller inte. Vi vill även gärna få reda på om du har lyckats lära din hund att sluta med detta och hur du då gick tillväga!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *