Retrieverkoppel

Bästa retrieverkoppel i olika prisklasser

Inlägget innehåller reklam genom anonslänkar för Dogman, VetZoo och vidaXL.

Ett retrieverkoppel är en kombination av ett koppel och ett halsband. Dessa hundkoppel erbjuder ett enkelt och smidigt sätt att koppla en hund. De är dessutom bekväma att använda för såväl dig som hundförare som för din fyrbenta vän.

Det bästa retrieverkoppel du kan köpa är ett som ger god komfort samtidigt som det dras åt och lossas på ett mjukt sett. Kopplet bör dessutom ha en stopp som förhindrar att snaran runt hundens hals blir alltför lös. Beroende på ditt behov kan du även vilja ha ett läckert designat hundkoppel med reflextråd som ökar säkerheten när du rastar din hund i mörker.

Önskar du tips på andra slags koppel? Spana då in min lista över de bästa hundkopplen överlag!

Bästa retrieverkopplet 2020

Nedan delar jag med mig av min högst personliga lista över de för stunden bästa retrieverkopplen. Dessa koppel har jag delat in i olika klasser utifrån de olika produkternas prislappar och andra egenskaper.

Premiumklassen: Kennel Equip Retriever Leash Active

Kennel Equip Leash Active

Detta retrieverkoppel från Kennel Equip har ett mjukt handtag och är försett med reflextråd. Kopplets färg är cerise – det finns dock även tillgängligt i en flera ytterligare färger.

Se pris i butik!

Mellanklassen: Metizo retrieverkoppel

Metizo retrieverkoppel

Metizos retrieverkoppel är lika stilrent som det är smidigt. Kopplet är försett med en stopp och även en reglerbar ring som säkerställer korrekt passform. Kopplet har reflextrådar insydda i materialet vilket gör att din hund syns i mörker när den bär denna koppel-/halsbandskombination.

Detta koppel finns tillgängligt i följande färger:

 • Rött
 • Blått
 • Grönt
 • Gult
 • Lila
 • Orange
 • Rosa
 • Svart
 • Turkos

Se pris i butik!

Budgetklassen: Dogman Iris

Dogman Iris retrieverkoppel

Dogmans retrieverkoppel Iris har en väldigt låg prislapp och är därmed att betrakta som ett prisvärt budgetval. Du bör dock inte låta prislappen lura dig – detta är ett kvalitetskoppel tillverkat i polypropen som har en stark rosa färg. Det finns dock även tillgängligt i andra färger.

Se pris i butik!

Bubblare: Trixie Be Nordic

Trixie Be Nordic

Kopplet Be Nordic från Trixie är tillverkat i ett robust material och har ovanpå den mörkgrå grunden utsmyckats med läderdetaljer som går i brunt. Detta retrieverkoppel har med andra ord färger som ger en jordnära känsla. Här kan du skapa justerbara stopp med hjälp av knutar, och kopplet är försett med ett tjockt rundat handtag som ger god komfort och kontroll.

Se pris i butik!

Så bör ett retrieverkoppel användas

Det må låta som något av en myt att ringen på ett retrieverkoppel ska placeras åt ett visst håll för att kopplet ska fylla sin funktion. Faktum är dock att detta påstående är sant – ett felaktigt använt koppel riskerar att vara alltför åtsittande på hunden.

Denna typ av hundkoppel har taigts fram för att snabbt och smidigt kunna sättas på hunden. Detta är väldigt användbart om du har din hund löskopplad – och utan halsband eller sele – medan den arbetar (t.ex. jagar) och på ett enkelt sätt vill kunna koppla hunden när arbetet är utfört eller någon slags fara uppenbarar sig.

Det rätta sättet att använda kopplet

Ett retrieverkoppel bör placeras på hunden på ett sådant sätt att dess ring hamnar vid ditt ben. Om ringen sitter på detta sätt kan den nämligen fritt glida upp och ner längs kopplet. Det innebär att ringen när kopplet är slakt kan falla ner under huvudet på hunden.

Om du promenerar med din hund till vänster om dig ska med andra ord även ringen vara åt detta håll. Det betyder att kopplet bör sitta medurs över hundens nacke sett från en mötande persons perspektiv. Har du hunden till höger om dig ska det istället sitta motsols med ringen riktat mot ditt högerben.

Kopplet bör vara tillräckligt långt för att du ska kunna ha gott om slakt koppel att kunna ”mata”. Retrieverkopplet bör även vara tillverkat av ett högkvalitativt material såsom läder eller mjukt rep.

Då är retrieverkoppel inte att rekommendera

Ett retrieverkoppel är ett utmärkt verktyg när det används på rätt sett. Generellt sett är dessa koppel säkra och förhindrar din hund från att rymma. Med det sagt är det viktigt att känna till vissa saker när du överväger att införskaffa ett sådant här hundkoppel.

Dessa koppel kan dras nämligen åt alltför tajt kring hundens hals och därmed orsaka skada. Detta gäller främst om kopplet används på ett felaktigt sätt eller på en hund som inte lämpar sig för denna typ av hundkoppel.

Välj gärna ett annat koppel (och sele eller halsband) om något av detta stämmer in på dig och din hund:

Din hund drar väldigt mycket i kopplet

Om din hund ser promenaderna som en dragaktivitet och tenderar att släpa dig efter sig, är ett retrieverkoppel troligtvis inte det bästa valet. Detta då kopplet kommer att dras åt väldigt tajt runt hundens hals och därmed riskerar att kväva din hund eller skada den på annat sätt. Välj då hellre en hundsele.

Din hund tenderar att göra utfall

Om din hund av någon anledning tenderar att göra utfall i kopplet bör du inte välja ett retrieverkoppel. Det plötsliga rycket kombinerat med det faktum att det inte finns någon gräns för hur mycket kopplet kan strypa åt kring halsen på hunden gör att skada lätt kan uppstå. Överväg att istället använda ett hundhalsband av något slag, eller kanske en sele.

Du vill kunna knyta fast din hund utanför affären

Du som föredrar att kunna knyta fast din hund utanför en butik eller liknande bör undvika att göra detta när hunden bär ett sådant här. I annat fall riskerar nämligen hunden att kunna frigöra sig ur kopplets snara. Dessa koppel bör därför aldrig användas utan övervakning.

Välj rätt längd på ditt koppel

Det har ingen betydelse om du köper det allra bästa retrieverkoppel som pengar kan köpa om det inte kommer till användning eller används fel. En viktig faktor att ta hänsyn till i valet av koppel är därför kopplets längd.

Om du inte har några särskilda preferenser när det kommer till koppellängd kan du använda dig av följande riktlinjer:

 • 1,2 till 1,5 meter – för promenader i stadsmiljö. Denna längd lämpar sig väl för promenader i stan och på allmänna platser. Den är tillräckligt kort för att du ska kunna hålla din koppel på tryggt avstånd från de personer som befinner sig runt omkring dig, utan att för den skull trassla in dig i kopplet alltför lätt i till exempel lyktstolpar eller träd.
 • 1,5 till 1,8 meter – den gyllene medelvägen. Denna meddellånga koppellängd gör sig utmärkt för vardagliga promenader i parker och andra mindre trånga utrymmen. Längden är fortfarande tillräckligt kort för att inte alltför lätt trassla in dig eller din hund.
 • 2 till 3 meter – lämplig koppellängd för träning och längre promenader. En lite längre koppellängd som denna är utmärkt om du vill ge din hund lite mer utrymme att röra sig på. Längre retrieverkoppel lämpar sig bäst för promenader på stora ytor utan alltför många människor och djur i närheten.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *