Retrieverkoppel

BĂ€sta retrieverkoppel i olika prisklasser

InlÀgget innehÄller reklam genom anonslÀnkar för Dogman, VetZoo och vidaXL.

Ett retrieverkoppel Àr en kombination av ett koppel och ett halsband. Dessa hundkoppel erbjuder ett enkelt och smidigt sÀtt att koppla en hund. De Àr dessutom bekvÀma att anvÀnda för sÄvÀl dig som hundförare som för din fyrbenta vÀn.

Det bÀsta retrieverkoppel du kan köpa Àr ett som ger god komfort samtidigt som det dras Ät och lossas pÄ ett mjukt sett. Kopplet bör dessutom ha en stopp som förhindrar att snaran runt hundens hals blir alltför lös. Beroende pÄ ditt behov kan du Àven vilja ha ett lÀckert designat hundkoppel med reflextrÄd som ökar sÀkerheten nÀr du rastar din hund i mörker.

Önskar du tips pĂ„ andra slags koppel? Spana dĂ„ in min lista över de bĂ€sta hundkopplen överlag!

BĂ€sta retrieverkopplet 2020

Nedan delar jag med mig av min högst personliga lista över de för stunden bÀsta retrieverkopplen. Dessa koppel har jag delat in i olika klasser utifrÄn de olika produkternas prislappar och andra egenskaper.

Premiumklassen: Kennel Equip Retriever Leash Active

Kennel Equip Leash Active

Detta retrieverkoppel frĂ„n Kennel Equip har ett mjukt handtag och Ă€r försett med reflextrĂ„d. Kopplets fĂ€rg Ă€r cerise – det finns dock Ă€ven tillgĂ€ngligt i en flera ytterligare fĂ€rger.

Se pris i butik!

Mellanklassen: Metizo retrieverkoppel

Metizo retrieverkoppel

Metizos retrieverkoppel Àr lika stilrent som det Àr smidigt. Kopplet Àr försett med en stopp och Àven en reglerbar ring som sÀkerstÀller korrekt passform. Kopplet har reflextrÄdar insydda i materialet vilket gör att din hund syns i mörker nÀr den bÀr denna koppel-/halsbandskombination.

Detta koppel finns tillgÀngligt i följande fÀrger:

 • Rött
 • BlĂ„tt
 • Grönt
 • Gult
 • Lila
 • Orange
 • Rosa
 • Svart
 • Turkos

Se pris i butik!

Budgetklassen: Dogman Iris

Dogman Iris retrieverkoppel

Dogmans retrieverkoppel Iris har en vĂ€ldigt lĂ„g prislapp och Ă€r dĂ€rmed att betrakta som ett prisvĂ€rt budgetval. Du bör dock inte lĂ„ta prislappen lura dig – detta Ă€r ett kvalitetskoppel tillverkat i polypropen som har en stark rosa fĂ€rg. Det finns dock Ă€ven tillgĂ€ngligt i andra fĂ€rger.

Se pris i butik!

Bubblare: Trixie Be Nordic

Trixie Be Nordic

Kopplet Be Nordic frÄn Trixie Àr tillverkat i ett robust material och har ovanpÄ den mörkgrÄ grunden utsmyckats med lÀderdetaljer som gÄr i brunt. Detta retrieverkoppel har med andra ord fÀrger som ger en jordnÀra kÀnsla. HÀr kan du skapa justerbara stopp med hjÀlp av knutar, och kopplet Àr försett med ett tjockt rundat handtag som ger god komfort och kontroll.

Se pris i butik!

SÄ bör ett retrieverkoppel anvÀndas

Det mĂ„ lĂ„ta som nĂ„got av en myt att ringen pĂ„ ett retrieverkoppel ska placeras Ă„t ett visst hĂ„ll för att kopplet ska fylla sin funktion. Faktum Ă€r dock att detta pĂ„stĂ„ende Ă€r sant – ett felaktigt anvĂ€nt koppel riskerar att vara alltför Ă„tsittande pĂ„ hunden.

Denna typ av hundkoppel har taigts fram för att snabbt och smidigt kunna sĂ€ttas pĂ„ hunden. Detta Ă€r vĂ€ldigt anvĂ€ndbart om du har din hund löskopplad – och utan halsband eller sele – medan den arbetar (t.ex. jagar) och pĂ„ ett enkelt sĂ€tt vill kunna koppla hunden nĂ€r arbetet Ă€r utfört eller nĂ„gon slags fara uppenbarar sig.

Det rÀtta sÀttet att anvÀnda kopplet

Ett retrieverkoppel bör placeras pÄ hunden pÄ ett sÄdant sÀtt att dess ring hamnar vid ditt ben. Om ringen sitter pÄ detta sÀtt kan den nÀmligen fritt glida upp och ner lÀngs kopplet. Det innebÀr att ringen nÀr kopplet Àr slakt kan falla ner under huvudet pÄ hunden.

Om du promenerar med din hund till vÀnster om dig ska med andra ord Àven ringen vara Ät detta hÄll. Det betyder att kopplet bör sitta medurs över hundens nacke sett frÄn en mötande persons perspektiv. Har du hunden till höger om dig ska det istÀllet sitta motsols med ringen riktat mot ditt högerben.

Kopplet bör vara tillrĂ€ckligt lĂ„ngt för att du ska kunna ha gott om slakt koppel att kunna ”mata”. Retrieverkopplet bör Ă€ven vara tillverkat av ett högkvalitativt material sĂ„som lĂ€der eller mjukt rep.

DÄ Àr retrieverkoppel inte att rekommendera

Ett retrieverkoppel Àr ett utmÀrkt verktyg nÀr det anvÀnds pÄ rÀtt sett. Generellt sett Àr dessa koppel sÀkra och förhindrar din hund frÄn att rymma. Med det sagt Àr det viktigt att kÀnna till vissa saker nÀr du övervÀger att införskaffa ett sÄdant hÀr hundkoppel.

Dessa koppel kan dras nÀmligen Ät alltför tajt kring hundens hals och dÀrmed orsaka skada. Detta gÀller frÀmst om kopplet anvÀnds pÄ ett felaktigt sÀtt eller pÄ en hund som inte lÀmpar sig för denna typ av hundkoppel.

VÀlj gÀrna ett annat koppel (och sele eller halsband) om nÄgot av detta stÀmmer in pÄ dig och din hund:

Din hund drar vÀldigt mycket i kopplet

Om din hund ser promenaderna som en dragaktivitet och tenderar att slÀpa dig efter sig, Àr ett retrieverkoppel troligtvis inte det bÀsta valet. Detta dÄ kopplet kommer att dras Ät vÀldigt tajt runt hundens hals och dÀrmed riskerar att kvÀva din hund eller skada den pÄ annat sÀtt. VÀlj dÄ hellre en hundsele.

Din hund tenderar att göra utfall

Om din hund av nĂ„gon anledning tenderar att göra utfall i kopplet bör du inte vĂ€lja ett retrieverkoppel. Det plötsliga rycket kombinerat med det faktum att det inte finns nĂ„gon grĂ€ns för hur mycket kopplet kan strypa Ă„t kring halsen pĂ„ hunden gör att skada lĂ€tt kan uppstĂ„. ÖvervĂ€g att istĂ€llet anvĂ€nda ett hundhalsband av nĂ„got slag, eller kanske en sele.

Du vill kunna knyta fast din hund utanför affÀren

Du som föredrar att kunna knyta fast din hund utanför en butik eller liknande bör undvika att göra detta nÀr hunden bÀr ett sÄdant hÀr. I annat fall riskerar nÀmligen hunden att kunna frigöra sig ur kopplets snara. Dessa koppel bör dÀrför aldrig anvÀndas utan övervakning.

VÀlj rÀtt lÀngd pÄ ditt koppel

Det har ingen betydelse om du köper det allra bÀsta retrieverkoppel som pengar kan köpa om det inte kommer till anvÀndning eller anvÀnds fel. En viktig faktor att ta hÀnsyn till i valet av koppel Àr dÀrför kopplets lÀngd.

Om du inte har nÄgra sÀrskilda preferenser nÀr det kommer till koppellÀngd kan du anvÀnda dig av följande riktlinjer:

 • 1,2 till 1,5 meter – för promenader i stadsmiljö. Denna lĂ€ngd lĂ€mpar sig vĂ€l för promenader i stan och pĂ„ allmĂ€nna platser. Den Ă€r tillrĂ€ckligt kort för att du ska kunna hĂ„lla din koppel pĂ„ tryggt avstĂ„nd frĂ„n de personer som befinner sig runt omkring dig, utan att för den skull trassla in dig i kopplet alltför lĂ€tt i till exempel lyktstolpar eller trĂ€d.
 • 1,5 till 1,8 meter – den gyllene medelvĂ€gen. Denna meddellĂ„nga koppellĂ€ngd gör sig utmĂ€rkt för vardagliga promenader i parker och andra mindre trĂ„nga utrymmen. LĂ€ngden Ă€r fortfarande tillrĂ€ckligt kort för att inte alltför lĂ€tt trassla in dig eller din hund.
 • 2 till 3 meter – lĂ€mplig koppellĂ€ngd för trĂ€ning och lĂ€ngre promenader. En lite lĂ€ngre koppellĂ€ngd som denna Ă€r utmĂ€rkt om du vill ge din hund lite mer utrymme att röra sig pĂ„. LĂ€ngre retrieverkoppel lĂ€mpar sig bĂ€st för promenader pĂ„ stora ytor utan alltför mĂ„nga mĂ€nniskor och djur i nĂ€rheten.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *