BÀsta seniorfodret för Àldre hundar

BÀsta seniorfodret för hundar pÄ Älderns höst

InlÀgget Àr reklam för VetZoo och innehÄller annonslÀnkar.

Vilken nÀring din hund ges har betydelse under hela hundens livslÀngd. Likt Àldre mÀnniskor behöver Àven din hund en anpassad kost pÄ Älderns höst. Av denna anledning har fodertillverkare tagit fram seniorfoder för hundar som har varit med ett tag. Dessa har anpassats sÄvÀl nÀr det kommer till det förÀndrade kostbehovet som det faktum att Äldrande hundar ofta har olika sjukdomstillstÄnd.

BÀsta seniorfodret för hundar i olika prisklasser

Vilket som Àr det bÀsta seniorfodret för hundar Àr en frÄga som fÄr ett subjektivt svar. För att underlÀtta köpet av foder till din Àldre hund har vi dock valt att dela in vÄra produktrekommendationer i olika kategorier utifrÄn prisklass. PÄ sÄ vis kan du enkelt finna ett utmÀrkt seniorfoder utan att överskrida din budget!

Premiumklassen: Orijen Dog Senior

Orijen Senior hundfoder
Orijens seniorfoder Àr ett verkligt premiumfoder för Àldre hundar.

Se pris i butik!

Champion Petfoods Àr en kanadensisk fodertillverkare som ligger bakom de bÀgge varumÀrkena Orijen och Acana. Orijen Senior Àr deras seniorfoder för hundar i premiumsegmentet, och det innehÄller inte mindre Àn 85 % kött. TvÄ tredjedelar av köttet Àr fÀrskt eller rÄtt medan en tredjedel Àr torkat.

Mellanklassen: FourFriends Senior

Seniorfoder för hundar frÄn FourFriends
FourFriends Senior Àr ett svenskttillverkat seniorfoder för hundar.

Se pris i butik!

FourFriends Senior Àr ett seniorfoder för hundar som har tillverkats i Sverige. Detta varumÀrke Àr nÀmligen frÄn VÀsterÄs och Àr dÀrmed ett av relativt fÄ svenska alternativ pÄ marknaden.

Detta foder Àr specifikt framtaget för Àldre hundar med ett minskat energibehov. Med hjÀlp av den sÀrskilda sammansÀttningen av nÀringsÀmnen kan din Àldre hund hÄlla sig vital och pigga pÄ Älderns höst. Fodret Àr rikt pÄ antioxidanter samt innehÄller de bÀgge Àmnena kondroitin och glukosamin, vilka frÀmjar hundens ledhÀlsa.

Budgetklassen: Iams for Vitality Senior

Iams for Vitality Senior
Iams seniorfoder för hundar av liten till medelstor ras.

Se pris i butik!

Iams for Vitality Senior för smÄ och medelstora raser Àr ett seniorfoder för hundar med fÀrsk kyckling. Detta foder rekommenderas till hundar som Àr 8 Är eller Àldre. För dig som inte vill spendera stora slantar pÄ foder Àr detta ett utmÀrkt alternativ!

Fodret Àr prisvÀrt och innehÄller 82 % animaliskt protein av den totala mÀngden protein. Det finns tillgÀngligt i fodersÀckar i tvÄ olika storlekar: 3 kg och 12 kg. Denna produkt finns naturligtvis Àven tillgÀnglig i en variant Àven för större hundraser.

SÄ vÀljer du rÀtt bland alla seniorfoder för hundar

Vissa fodertillverkare marknadsför seniorfoder till hundar som Àr 5 Är eller Àldre. Vanligtvis syftar man dock pÄ hundar med en Älder pÄ 8 Är eller mer nÀr man talar om seniorer. SÄ om din hund Àr omkring 8 Är kan det vara vÀrt att vÀxla över till ett seniorfoder för hundar.

Vilket som Àr det bÀsta seniorfodret för din hund kan vara svÄrt att veta. Detta dÄ Àldre hundar ofta har olika medicinska besvÀr som kan pÄverka deras förmÄga att bearbeta den mat som de ges. I vissa fall behöver de ocksÄ ett specialfoder pÄ grund av deras sjukdomstillstÄnd.

SÄ hur ska du dÄ veta vilket som Àr det rÀtta fodret för just din hund? Nedan delar vi med oss av nÄgra generella tips och riktlinjer.

VÀlj högkvalitativa proteinkÀllor

Protein Àr förmodligen den allra viktigaste makronutrienten för Äldrande hundar. Detta dÄ din Àldre hund behöver ett proteinrikt foder som frÀmjar de processer i kroppen som bygger upp och reparerar vÀvnader som skadats av Äldrandet.

Utan protein skulle Ă„ldrandets nedbrytning av kroppen ske Ă€n snabbare. DĂ€rför bör ett riktigt bra seniorfoder för hundar vara rikt pĂ„ protein. Även hundar med njursjukdomar gynnas av foder med högkvalitativt protein, men fodret bör i deras fall vara mer snĂ„lt nĂ€r det kommer till mĂ€ngden av denna makronutrient.

VĂ€lj bra kolhyrater

MĂ„nga hundĂ€gare hajar till sĂ„ fort ord som ”kolhydrater” eller ”spannmĂ„l” kommer pĂ„ tal. Men Ă€ven om spannmĂ„lsfria hundfoder kan ha sin plats i hundĂ€garens kostarsenal, finns det flera spannmĂ„l som Ă€r utmĂ€rkta kolhydratkĂ€llor.

NĂ„gra exempel pĂ„ sĂ„dana Ă€r havre, quinoa och brunt ris. Dessa innehĂ„ller aminosyror – proteiner som inte behöver brytas ner dĂ„ de redan Ă€r i sin renaste form. Detta gör att de redan frĂ„n start Ă€r redo att tas upp av hundens vĂ€vnader.

Undvik artificiella ingredienser

Oavsett hur mycket pengar vissa fodertillverkare lÀgger pÄ marknadsföring av sina produkter, bör du inte falla för billiga marknadsföringsknep. Undvik dÀrför artificiella ingredienser, d.v.s. vÀlj istÀllet foder som innehÄller naturliga ingredienser.

För som du sÀkert vet Àr konstgjorda ingredienser varken bra för dig sjÀlv eller för din hund. NÄgra exempel pÄ sÄdana Àr konserveringsmedel, fÀrgÀmnen och smakförstÀrkare. SÄvida dessa inte Àr naturliga utan syntetiska bör du försöka undvika seniorfoder som innehÄller dem.

RÄdgör med din veterinÀr

Din veterinÀr kan ge dig vÀrdefulla tips och rÄd kring vilket seniorfoder för hundar som Àr det bÀsta för just din hund. Detta utifrÄn din hunds hÀlsa och eventuella sjukdomstillstÄnd. Om hunden ifrÄga har nÄgra av de vanliga sjukdomar bland Àldre hundar som vi nÀmner nedan, kan det vara vÀrt att ge hunden ett specifikt foder som Àr sÀrskilt framtaget för ÀndamÄlet.

Fundera pÄ att byta ut matskÄlen

Förutom att enbart byta ut sjÀlva fodret till ett som Àr bÀttre anpassats för din hunds Älder, kan det vara vÀrt att Àven passa pÄ att införskaffa en ny hundmatskÄl. För detta Àr tyvÀrr nÄgonting man som hundÀgare gör alltför sÀllan.

Om din hund har problem med leder kan det vara vÀrt att köpa en matbar med upphöjda skÄlar för mat och vatten. PÄ sÄ vis underlÀttar du för din hund som dÄ slipper böja sig ner för att Àta och dricka. Om du anvÀnder hundens befintliga skÄlar kan det Àven vara en god idé att rengöra detta, sÄvida det inte nyligen Àr gjort.

Äldre hund
Den Àldre hunden bör ofta ges ett speciellt seniorfoder för hundar.

SjukdomstillstÄnd som kan pÄverka Àldre hundars kost

Seniorfoder för hundar Àr hundfoder som har anpassats för Àldre jyckar. Men om din hund har ett sjukdomstillstÄnd kan det vara sÄ att den behöver en sÀrskild kost. Nedan beskriver vi nÄgra av de tillstÄnd som kan pÄverka hundens nÀringsbehov.

Artrit (ledinflammation)

MÄnga hundar drabbas av artrit, ett sjukdomstillstÄnd som innebÀr att de pÄverkade lederna blir inflammerade och st ela. Detta tillstÄnd pÄminner i mÄngt och mycket om den ledinflammation som vi mÀnniskor kan drabbas av. Inflammerade och vÀrkande leder begrÀnsar hundens rörlighet och kan fÄ den att knappt vilja röra sig alls.

Äldre hundar med artrit kan dĂ€rför gynnas av att fĂ„ kosttillskott med glukosamin och kondroitinsulfat. I vissa fall förekommer dessa Ă€mnen Ă€ven i seniorfoder för hundar, och om sĂ„ Ă€r fallet behöver de naturligtvis inte ges i form av tillskott.

Blindhet

I takt med att din hund Äldras Àr risken stor för att dess syn kommer pÄverkas. Om du vet med dig att din hund har synproblem bör du rÄdgöra med en veterinÀr. Men ofta kommer du rekommenderas att ge din hund ett seniorfoder för hundar som Àr riktpÄ betakaroten och docosahexaensyra (DHA).

DHA Àr nÀmligen kÀnt för att kunna förbÀttra de nervimpulser som verkar i ögat medan betakaroten kan bidra till att förbÀttra fotoreceptorerna i ögat. Det finns dock dessvÀrre inget foder som kan bota total blindhet.

Cancer

Äldre hundar med cancer har ofta ett kraftigt försvagat immunförsvar. Om de genomgĂ„r en cancerbehandling kommer Ă€ven deras vĂ€vnader att vara skadade och dessa behöver ersĂ€ttas. Om detta stĂ€mmer in pĂ„ din hund bör du dĂ€rför ge hunden ett seniorfoder för hundar som Ă€r protein- och fettrikt samt spannmĂ„lsfritt.

Anledningen till detta Àr enkel: protein krÀvs för att frÀmja uppbyggnaden av vÀvnader medan fett behövs för att frÀmja vÀvnadens hÀlsa. Anledningen till att du bör vÀlja ett spannmÄlsfritt hundfoder Àr att ett sÄdant inte belastar det redan utsatta immunförsvaret mer Àn nödvÀndigt.

Demens

Demens Ă€r en sjukdom som associeras med glömska. Även Ă€ldre hundar kan drabbas av demens. Ett seniorfoder för hundar som Ă€r rikt pĂ„ C- och E-vitaminer samt betakaroten, flavonoider, karotenoider, selen, EPA och DHA kan dock frĂ€mja hundens minnesfunktion och kognitiva förmĂ„ga.

Diabetes

Du kanske trodde att bara vi mĂ€nniskor kan drabbas av diabetes, men sĂ„ Ă€r inte fallet – Ă€ven hundar kan fĂ„ denna sjukdom. Din hund kan inte ges insulin eller andra lĂ€kemedel mot diabetes. DĂ€remot kan kosten ha betydelse för utvecklingen av sjukdomen.

Den bakomliggande orsaken till diabetes Àr nÀmligen att onormalt mycket glykos ansamlas i blodet. DÀrför fokuserar hundfoder mot diabetes pÄ att minska hundens konsumtion av kolhydrater. Detta dÄ fÀrre kolhydrater innebÀr en minskad mÀngd glykos i kroppen.

Dessutom kan en ökad mĂ€ngd fiber i kosten ocksĂ„ bidra till att hĂ„lla en hunds diabetessjukdom i schack. Detta genom att förhundra maten frĂ„n att omvandlas till glykos. Även ett senior foder för hundar som lĂ„ngsamt tas upp av hundens kropp kan förhindra att blodsockernivĂ„erna plötsligt skjuter i höjden.

Njursjukdom

Äldre hundar med en njursjukdom kan gynnas av att ges ett vĂ„tfoder med en lĂ„g halt av högkvalitativa proteiner, lĂ„g halt av fosfor. DĂ„ njurarna inte fungerar riktigt som de ska Ă€r det viktigt att inte tillföra alltför mĂ„nga biprodukter genom metabolismen av protein. Även fosfor kan vara jobbigt för njutarna att hantera.

Ett vĂ„tfoder Ă€r hĂ€r att rekommendera framför att torrfoder – njurarna behöver vatten för att fungera effektivt.

Tandköttsproblem

Genom att ge din hund ett torrfoder kan du i mÄnga fall förebygga tandköttsproblem, eller Ätminstone minimera risken för att hunden utvecklar sÄdana. I takt med hundens ökade Älder kommer dock dess tÀnder och vÀvnader att pÄverkas pÄ olika sÀtt.

Med tiden blir nÀmligen hundars tÀnder allt mer mottagliga för tandsten och plack. Dessa kan föra med sig bakterier och andra skadliga mikroorganismer som skadar tÀnder och tandkött.

Det finns förvisso inga seniorfoder för Ă€ldre hundar som i sig kan behandla tandköttsinflammation och likande sjukdomstillstĂ„nd. Men vissa kan frĂ€mja tandhĂ€lsan – till exempel kan ett hundfoder som innehĂ„ller kalcium bidra till att stĂ€rka tĂ€nderna. Dessutom kan ett kolhydratsnĂ„lt foder förebygga tillvĂ€xten av bakterier i munnen.

Gammal hund som visar tÀnderna
Äldre hundar har inte sĂ€llan tandköttsproblem.

Vanliga frÄgor om seniorfoder

Varför ge seniorfoder till hunden?

Äldre hundar kan ofta behöva en specifik kost. Åldrandet tar nĂ€mligen ut sin rĂ€tt pĂ„ hundens kropp, och ett seniorfoder för hundar riktar sig till just den Ă€ldre hunden med ett förĂ€ndrat nĂ€ringsbehov. Om din hund har en allvarlig sjukdom kan du dock behöva vĂ€lja ett foder som Ă€r framtaget för hundar med denna Ă„komma.

NÀr Àr en hund gammal (senior)?

Vid vilken Ă„lder som en hund anses vara Ă€ldre beror bland annat pĂ„ hundens ras och storlek. Generellt sett Ă„ldras större hundar fortare Ă€n mindre. Större hundar kan anses vara ”gamla” redan vid ca 6 Ă„rs Ă„lder medan mindre hundar hamnar i denna fas omkring 8 eller 9 Ă„rs Ă„lder.

Vilka Àr era kostrÄd för en Àldre hund?

I regel behöver en Àldre hund en mer kalorifattig kost. Detta för att motverka övervikt, ett vanligt problem bland Àldre hundar. Det viktigaste kostrÄdet Àr dÀrför att du bör vÀlja ett seniorfoder som motsvarar din Äldrande hunds minskande energinivÄ.

Bör man ge kosttillskott till sin Àldre hund?

MÄnga Àldre hundar har artrit och ledvÀrk. För att motverka symtomen pÄ dessa besvÀr kan man med fördel ge sin Àldre hund ett kosttillskott eller seniorfoder som innehÄller glukosamin och kondroitinsulfat.

Min Ă€ldre hund Ă€ter inte – vad ska jag göra?

Att en gammal hund Àter dÄligt eller inte alls Àr ganska vanligt. Vissa Àldre hundar har gastrointestinala problem som gör hunden illamÄende. Andra förlorar sin aptit pÄ grund av cancer.

Om din Àldre hund inte Àter som den brukar bör du lÄta en veterinÀr undersöka den för att kunna avfÀrda olika sjukdomstillstÄnd. Du kan Àven testa att ge hunden en mer vÀldoftande hemlagad mÄltid eller anvÀnda en smaksÀttare som du köper i djuraffÀren. Detta bör dock endast göras först efter att du lÄtit undersöka hunden hos en veterinÀr.

Avslutande tankar

Äldre hundar behöver ofta specifika seniorfoder för hundar. Detta pĂ„ grund av de förĂ€ndringar som sker i deras kroppar till följd av Ă„ldrandet. Generellt sett behöver en Ă€ldre hund mer högkvalitativa proteiner samt fiber och vatten. De kan Ă€ven gynnas av en kost som Ă€r mer snĂ„l nĂ€r det kommer till fetter och kolhydrater.

Din Àldre hund kan Àven vara i behov av en speciell kost om det Àr sÄ att den har ett befintligt sjukdomstillstÄnd, sÄsom diabetes, artrit, cancer, njursjukdom, demens eller liknande. DÀrför Àr det viktigt att vÀlja rÀtt hundfoder. För att underlÀtta valet kan du med fördel rÄdgöra med din veterinÀr, sÀrskilt om din hund har nÄgon sjukdom.

I denna artikel tipsar vi dock om ett antal utmÀrkta seniorfoder för hundar. Dessa produktrekommendationer kan vara till hjÀlp om din hund fortfarande Àr relativt frisk och inte har nÄgra allvarliga sjukdomar.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *