Bästa seniorfodret för äldre hundar

Bästa seniorfodret för hundar på ålderns höst

Inlägget är reklam för VetZoo och innehåller annonslänkar.

Vilken näring din hund ges har betydelse under hela hundens livslängd. Likt äldre människor behöver även din hund en anpassad kost på ålderns höst. Av denna anledning har fodertillverkare tagit fram seniorfoder för hundar som har varit med ett tag. Dessa har anpassats såväl när det kommer till det förändrade kostbehovet som det faktum att åldrande hundar ofta har olika sjukdomstillstånd.

Bästa seniorfodret för hundar i olika prisklasser

Vilket som är det bästa seniorfodret för hundar är en fråga som får ett subjektivt svar. För att underlätta köpet av foder till din äldre hund har vi dock valt att dela in våra produktrekommendationer i olika kategorier utifrån prisklass. På så vis kan du enkelt finna ett utmärkt seniorfoder utan att överskrida din budget!

Premiumklassen: Orijen Dog Senior

Orijen Senior hundfoder
Orijens seniorfoder är ett verkligt premiumfoder för äldre hundar.

Se pris i butik!

Champion Petfoods är en kanadensisk fodertillverkare som ligger bakom de bägge varumärkena Orijen och Acana. Orijen Senior är deras seniorfoder för hundar i premiumsegmentet, och det innehåller inte mindre än 85 % kött. Två tredjedelar av köttet är färskt eller rått medan en tredjedel är torkat.

Mellanklassen: FourFriends Senior

Seniorfoder för hundar från FourFriends
FourFriends Senior är ett svenskttillverkat seniorfoder för hundar.

Se pris i butik!

FourFriends Senior är ett seniorfoder för hundar som har tillverkats i Sverige. Detta varumärke är nämligen från Västerås och är därmed ett av relativt få svenska alternativ på marknaden.

Detta foder är specifikt framtaget för äldre hundar med ett minskat energibehov. Med hjälp av den särskilda sammansättningen av näringsämnen kan din äldre hund hålla sig vital och pigga på ålderns höst. Fodret är rikt på antioxidanter samt innehåller de bägge ämnena kondroitin och glukosamin, vilka främjar hundens ledhälsa.

Budgetklassen: Iams for Vitality Senior

Iams for Vitality Senior
Iams seniorfoder för hundar av liten till medelstor ras.

Se pris i butik!

Iams for Vitality Senior för små och medelstora raser är ett seniorfoder för hundar med färsk kyckling. Detta foder rekommenderas till hundar som är 8 år eller äldre. För dig som inte vill spendera stora slantar på foder är detta ett utmärkt alternativ!

Fodret är prisvärt och innehåller 82 % animaliskt protein av den totala mängden protein. Det finns tillgängligt i fodersäckar i två olika storlekar: 3 kg och 12 kg. Denna produkt finns naturligtvis även tillgänglig i en variant även för större hundraser.

Så väljer du rätt bland alla seniorfoder för hundar

Vissa fodertillverkare marknadsför seniorfoder till hundar som är 5 år eller äldre. Vanligtvis syftar man dock på hundar med en ålder på 8 år eller mer när man talar om seniorer. Så om din hund är omkring 8 år kan det vara värt att växla över till ett seniorfoder för hundar.

Vilket som är det bästa seniorfodret för din hund kan vara svårt att veta. Detta då äldre hundar ofta har olika medicinska besvär som kan påverka deras förmåga att bearbeta den mat som de ges. I vissa fall behöver de också ett specialfoder på grund av deras sjukdomstillstånd.

Så hur ska du då veta vilket som är det rätta fodret för just din hund? Nedan delar vi med oss av några generella tips och riktlinjer.

Välj högkvalitativa proteinkällor

Protein är förmodligen den allra viktigaste makronutrienten för åldrande hundar. Detta då din äldre hund behöver ett proteinrikt foder som främjar de processer i kroppen som bygger upp och reparerar vävnader som skadats av åldrandet.

Utan protein skulle åldrandets nedbrytning av kroppen ske än snabbare. Därför bör ett riktigt bra seniorfoder för hundar vara rikt på protein. Även hundar med njursjukdomar gynnas av foder med högkvalitativt protein, men fodret bör i deras fall vara mer snålt när det kommer till mängden av denna makronutrient.

Välj bra kolhyrater

Många hundägare hajar till så fort ord som ”kolhydrater” eller ”spannmål” kommer på tal. Men även om spannmålsfria hundfoder kan ha sin plats i hundägarens kostarsenal, finns det flera spannmål som är utmärkta kolhydratkällor.

Några exempel på sådana är havre, quinoa och brunt ris. Dessa innehåller aminosyror – proteiner som inte behöver brytas ner då de redan är i sin renaste form. Detta gör att de redan från start är redo att tas upp av hundens vävnader.

Undvik artificiella ingredienser

Oavsett hur mycket pengar vissa fodertillverkare lägger på marknadsföring av sina produkter, bör du inte falla för billiga marknadsföringsknep. Undvik därför artificiella ingredienser, d.v.s. välj istället foder som innehåller naturliga ingredienser.

För som du säkert vet är konstgjorda ingredienser varken bra för dig själv eller för din hund. Några exempel på sådana är konserveringsmedel, färgämnen och smakförstärkare. Såvida dessa inte är naturliga utan syntetiska bör du försöka undvika seniorfoder som innehåller dem.

Rådgör med din veterinär

Din veterinär kan ge dig värdefulla tips och råd kring vilket seniorfoder för hundar som är det bästa för just din hund. Detta utifrån din hunds hälsa och eventuella sjukdomstillstånd. Om hunden ifråga har några av de vanliga sjukdomar bland äldre hundar som vi nämner nedan, kan det vara värt att ge hunden ett specifikt foder som är särskilt framtaget för ändamålet.

Fundera på att byta ut matskålen

Förutom att enbart byta ut själva fodret till ett som är bättre anpassats för din hunds ålder, kan det vara värt att även passa på att införskaffa en ny hundmatskål. För detta är tyvärr någonting man som hundägare gör alltför sällan.

Om din hund har problem med leder kan det vara värt att köpa en matbar med upphöjda skålar för mat och vatten. På så vis underlättar du för din hund som då slipper böja sig ner för att äta och dricka. Om du använder hundens befintliga skålar kan det även vara en god idé att rengöra detta, såvida det inte nyligen är gjort.

Äldre hund
Den äldre hunden bör ofta ges ett speciellt seniorfoder för hundar.

Sjukdomstillstånd som kan påverka äldre hundars kost

Seniorfoder för hundar är hundfoder som har anpassats för äldre jyckar. Men om din hund har ett sjukdomstillstånd kan det vara så att den behöver en särskild kost. Nedan beskriver vi några av de tillstånd som kan påverka hundens näringsbehov.

Artrit (ledinflammation)

Många hundar drabbas av artrit, ett sjukdomstillstånd som innebär att de påverkade lederna blir inflammerade och st ela. Detta tillstånd påminner i mångt och mycket om den ledinflammation som vi människor kan drabbas av. Inflammerade och värkande leder begränsar hundens rörlighet och kan få den att knappt vilja röra sig alls.

Äldre hundar med artrit kan därför gynnas av att få kosttillskott med glukosamin och kondroitinsulfat. I vissa fall förekommer dessa ämnen även i seniorfoder för hundar, och om så är fallet behöver de naturligtvis inte ges i form av tillskott.

Blindhet

I takt med att din hund åldras är risken stor för att dess syn kommer påverkas. Om du vet med dig att din hund har synproblem bör du rådgöra med en veterinär. Men ofta kommer du rekommenderas att ge din hund ett seniorfoder för hundar som är riktpå betakaroten och docosahexaensyra (DHA).

DHA är nämligen känt för att kunna förbättra de nervimpulser som verkar i ögat medan betakaroten kan bidra till att förbättra fotoreceptorerna i ögat. Det finns dock dessvärre inget foder som kan bota total blindhet.

Cancer

Äldre hundar med cancer har ofta ett kraftigt försvagat immunförsvar. Om de genomgår en cancerbehandling kommer även deras vävnader att vara skadade och dessa behöver ersättas. Om detta stämmer in på din hund bör du därför ge hunden ett seniorfoder för hundar som är protein- och fettrikt samt spannmålsfritt.

Anledningen till detta är enkel: protein krävs för att främja uppbyggnaden av vävnader medan fett behövs för att främja vävnadens hälsa. Anledningen till att du bör välja ett spannmålsfritt hundfoder är att ett sådant inte belastar det redan utsatta immunförsvaret mer än nödvändigt.

Demens

Demens är en sjukdom som associeras med glömska. Även äldre hundar kan drabbas av demens. Ett seniorfoder för hundar som är rikt på C- och E-vitaminer samt betakaroten, flavonoider, karotenoider, selen, EPA och DHA kan dock främja hundens minnesfunktion och kognitiva förmåga.

Diabetes

Du kanske trodde att bara vi människor kan drabbas av diabetes, men så är inte fallet – även hundar kan få denna sjukdom. Din hund kan inte ges insulin eller andra läkemedel mot diabetes. Däremot kan kosten ha betydelse för utvecklingen av sjukdomen.

Den bakomliggande orsaken till diabetes är nämligen att onormalt mycket glykos ansamlas i blodet. Därför fokuserar hundfoder mot diabetes på att minska hundens konsumtion av kolhydrater. Detta då färre kolhydrater innebär en minskad mängd glykos i kroppen.

Dessutom kan en ökad mängd fiber i kosten också bidra till att hålla en hunds diabetessjukdom i schack. Detta genom att förhundra maten från att omvandlas till glykos. Även ett senior foder för hundar som långsamt tas upp av hundens kropp kan förhindra att blodsockernivåerna plötsligt skjuter i höjden.

Njursjukdom

Äldre hundar med en njursjukdom kan gynnas av att ges ett våtfoder med en låg halt av högkvalitativa proteiner, låg halt av fosfor. Då njurarna inte fungerar riktigt som de ska är det viktigt att inte tillföra alltför många biprodukter genom metabolismen av protein. Även fosfor kan vara jobbigt för njutarna att hantera.

Ett våtfoder är här att rekommendera framför att torrfoder – njurarna behöver vatten för att fungera effektivt.

Tandköttsproblem

Genom att ge din hund ett torrfoder kan du i många fall förebygga tandköttsproblem, eller åtminstone minimera risken för att hunden utvecklar sådana. I takt med hundens ökade ålder kommer dock dess tänder och vävnader att påverkas på olika sätt.

Med tiden blir nämligen hundars tänder allt mer mottagliga för tandsten och plack. Dessa kan föra med sig bakterier och andra skadliga mikroorganismer som skadar tänder och tandkött.

Det finns förvisso inga seniorfoder för äldre hundar som i sig kan behandla tandköttsinflammation och likande sjukdomstillstånd. Men vissa kan främja tandhälsan – till exempel kan ett hundfoder som innehåller kalcium bidra till att stärka tänderna. Dessutom kan ett kolhydratsnålt foder förebygga tillväxten av bakterier i munnen.

Gammal hund som visar tänderna
Äldre hundar har inte sällan tandköttsproblem.

Vanliga frågor om seniorfoder

Varför ge seniorfoder till hunden?

Äldre hundar kan ofta behöva en specifik kost. Åldrandet tar nämligen ut sin rätt på hundens kropp, och ett seniorfoder för hundar riktar sig till just den äldre hunden med ett förändrat näringsbehov. Om din hund har en allvarlig sjukdom kan du dock behöva välja ett foder som är framtaget för hundar med denna åkomma.

När är en hund gammal (senior)?

Vid vilken ålder som en hund anses vara äldre beror bland annat på hundens ras och storlek. Generellt sett åldras större hundar fortare än mindre. Större hundar kan anses vara ”gamla” redan vid ca 6 års ålder medan mindre hundar hamnar i denna fas omkring 8 eller 9 års ålder.

Vilka är era kostråd för en äldre hund?

I regel behöver en äldre hund en mer kalorifattig kost. Detta för att motverka övervikt, ett vanligt problem bland äldre hundar. Det viktigaste kostrådet är därför att du bör välja ett seniorfoder som motsvarar din åldrande hunds minskande energinivå.

Bör man ge kosttillskott till sin äldre hund?

Många äldre hundar har artrit och ledvärk. För att motverka symtomen på dessa besvär kan man med fördel ge sin äldre hund ett kosttillskott eller seniorfoder som innehåller glukosamin och kondroitinsulfat.

Min äldre hund äter inte – vad ska jag göra?

Att en gammal hund äter dåligt eller inte alls är ganska vanligt. Vissa äldre hundar har gastrointestinala problem som gör hunden illamående. Andra förlorar sin aptit på grund av cancer.

Om din äldre hund inte äter som den brukar bör du låta en veterinär undersöka den för att kunna avfärda olika sjukdomstillstånd. Du kan även testa att ge hunden en mer väldoftande hemlagad måltid eller använda en smaksättare som du köper i djuraffären. Detta bör dock endast göras först efter att du låtit undersöka hunden hos en veterinär.

Avslutande tankar

Äldre hundar behöver ofta specifika seniorfoder för hundar. Detta på grund av de förändringar som sker i deras kroppar till följd av åldrandet. Generellt sett behöver en äldre hund mer högkvalitativa proteiner samt fiber och vatten. De kan även gynnas av en kost som är mer snål när det kommer till fetter och kolhydrater.

Din äldre hund kan även vara i behov av en speciell kost om det är så att den har ett befintligt sjukdomstillstånd, såsom diabetes, artrit, cancer, njursjukdom, demens eller liknande. Därför är det viktigt att välja rätt hundfoder. För att underlätta valet kan du med fördel rådgöra med din veterinär, särskilt om din hund har någon sjukdom.

I denna artikel tipsar vi dock om ett antal utmärkta seniorfoder för hundar. Dessa produktrekommendationer kan vara till hjälp om din hund fortfarande är relativt frisk och inte har några allvarliga sjukdomar.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *