hundförsäkring veterinärvård

Varför teckna en hundförsäkring?

En hundförsäkring utgör ett säkerhetsnät som hjälper till att skydda dig mot oförutsedda utgifter som hundägandet kan medföra. Den mest uppenbara anledningen att teckna en försäkring för sin hund är att täcka en del av veterinärkostnaderna. För vissa kan försäkringen dock framstå som en onödig utgift och de frågar sig om man verkligen behöver ha en hundförsäkring eller inte.

Jag har tidigare gått igenom varför man ska skaffa hund. Med hundägande kommer dock ett ansvar, vilket jag också nämner i artikeln.

Så vad kostar en hundförsäkring, vad ingår och vilka alternativ finns det för den som inte vill teckna en försäkring?

Är hundförsäkring obligatoriskt för hundägare?

Nej, det är inte obligatoriskt för hundägare att teckna en försäkring för sin hund. Det är dock värt att känna till att kostnaderna för olika veterinärbehandlingar lätt skjuter i höjden (mer om det nedan). Om du känner dig osäker på huruvida det är värt att teckna en försäkring eller ej, bör du därför fundera över hur du skulle hantera en oförutsedd veterinärräkning.

Genom att ta hänsyn till försäkringskostnaden, sannolikheten att hunden kommer behöva veterinärvård och de aktuella priserna för diverse behandlingar, kan du avgöra om du bör teckna en försäkring.

Vad kostar en hundförsäkring i månaden?

Det kan ofta vara kostsamt att teckna en hundförsäkring. En hundförsäkring kostar någonstans mellan 1 000 och 6 000 kr om året. För att få bästa möjliga pris på din försäkring bör du jämföra erbjudanden från flera försäkringsbolag.

När du jämför försäkringar bör du bland annat ta hänsyn till följande saker:

 • Försäkra din hund medan den är ung och frisk, allra helst genom att teckna en valpförsäkring. Om du väntar tills den blir äldre eller drabbas av ett sjukdomstillstånd kan det vara svårare att få den täckning du behöver, eller så kan det kosta dig mer.
 • Om du redan har en försäkring på en äldre hund, kan det löna sig att inte byta försäkring. När du tecknar en ny försäkring hos ett annat försäkringsbolag kan det nämligen vara så att du inte får täckning för hundens befintliga skador eller sjukdomstillstånd.
 • Det kan vara värt att teckna en försäkring som täcker veterinärkostnader under hundens hela livstid. Som jag nämnt ovan, är just täckning för oförutsedda veterinärkostnader den främsta anledningen till att hundägare tecknar hundförsäkringar. Du kan eventuellt hitta försäkringar med ett lägre pris som inte ger täckning under hela hundens livstid, eller där försäkringspremien ökar år för år. Men det kan vara en god idé att teckna en försäkring som täcker den vård som krävs år efter år. Som tur är finns dock digitala tjänster som hjälper dig att hitta den bästa och billigaste hundförsäkringen.

Vad täcker en hundförsäkring och hur fungerar den?

Likt andra slags försäkringar kan villkoren för hundförsäkringar variera kraftigt beroende på försäkringsbolag. Det är därför viktigt att du ser till att få rätt täckning för din hund, så gör gärna egna efterforskningar och läs det finstilta i försäkringsvillkoren.

Den vanligaste anledningen till att hundägare att tecknar en försäkring är att man vill täcka oväntade veterinärkostnader. Täckningen kan variera en hel del beroende på vilken slags veterinärbehandling som krävs. Du bör därför noggrant jämföra olika försäkringar så att du är införstådd med vad din försäkring faktiskt täcker och hur stor andel av kostnaden du kan förvänta dig att få utbetalt av försäkringsbolaget.

En grundläggande hundförsäkring går ofta under namnet veterinärvårdsförsäkring och täcker kostnaden för veterinärvård men sällan kostnaden för läkemedel eller rehab. För att även få täckning för dessa kostnader kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring som ger din hund ett utökat skydd. Läs mer om hundförsäkringar hos Försäkrat.

Är det värt att teckna en försäkring för sin hund?

Min personliga åsikt är att det absolut är värt att teckna en försäkring för sin hund. Hundar kan precis som vi människor såväl drabbas av sjukdomar som ådra sig skador och veterinärkostnaderna för att behandla dessa kan lätt springa iväg. Det kan till exempel kosta cirka 14 000 kr att behandla en livmoderinflammation, omkring 19 000 kr att operera en hund som drabbats av magomvridning och i runda slängar 12 000 kr att avlägsna ett främmande föremål som fastnat i magen.

Dessa kostnader är ungefärliga och kan variera såväl uppåt som nedåt från fall till fall och beroende på den behandlande veterinärklinikens prisstruktur. Det kan också kosta mer att teckna en försäkring för en äldre hund. Ofta är försäkringspremien högre på en försäkring för en hund över 7 år. Detta varierar dock något mellan olika försäkringsbolag.

Vissa väljer att inte teckna en försäkring för sitt husdjur. Det du bör känna till om du väljer detta alternativ är att det då krävs en betydande buffert för oförutsedda veterinärkostnader. Detta gäller särskilt om den veterinärvård som krävs är dyr och/eller långvarig.

Med dessa faktorer i åtanke är det ofta värt att överväga att teckna en försäkring. Det finns dock vissa saker att ta hänsyn till och dessa kommer jag att gå igenom nedan.

Vilken hundförsäkring ska man välja?

Vid val av hundförsäkring är det viktigt att ta hänsyn till flera olika faktorer:

Din hunds ålder

Det är generellt sett svårare att hitta en hundförsäkring för en äldre hund. Anledningen till detta är helt enkelt att en äldre hund mer sannolikt kommer att behöva veterinärvård.

Vissa försäkringsbolag låter dig bara försäkra en hund som är under åtta eller nio års ålder, eller i vissa fall yngre än så.

Befintliga sjukdomstillstånd

När du tecknar en försäkring för din hund behöver du ange eventuella befintliga sjukdomstillstånd och skador. Om du inte gör detta kan din försäkring bli ogiltigförklarad.

Även om din hund har en befintlig skada eller ett sjukdomstillstånd finns dock möjligheten att du kan hitta ett försäkringsbolag som försäkrar din hund. Det är dock väldigt troligt att försäkringen inte kommer att täcka den/det aktuella skadan eller sjukdomstillståndet.

Är det lätt att byta försäkring utan karens?

En försäkring för en hund har ofta ingen karens, men ett undantag för denna regel är då du väljer att byta försäkring till en från ett annat försäkringsbolag. För att undvika karenstid bör du därför om möjligt välja en hundförsäkring utan karens.

Självrisk

Självrisken är den kostnad som du själv behöver stå för när olyckan är framme och din hund är i behov av veterinärvård. Du bör fråga dig själv om du behöver en hundförsäkring med fast självrisk, d.v.s. en utan rörlig självrisk, eller en där självrisken är rörlig.

Alternativ till att teckna en försäkring

Det är möjligt att självförsäkra sin hund genom att avsätta en viss summa för oförutsedda veterinärkostnader. Detta kräver dock en hel del disciplin och är inte ett gångbart alternativ för alla hundägare.

Kostnaden för ett genomsnittligt veterinärbesök överstiger 2 000 kr, även om du många gånger kan komma undan med en lägre kostnad än så. Om du räknar med att din hund behöver besöka veterinären i genomsnitt två gånger per år under 10 års tid, behöver du alltså spara undan 40 000 kr för detta ändamål. Värt att notera är att du kan behöva betala veterinären innan du har hunnit spara ihop den summa som krävs.

Om din hund utvecklar ett kroniskt tillstånd kan veterinärbehandlingen komma att kosta dig tiotusentals kronor och vara svår att finansiera utan en hundförsäkring. Utöver veterinärvård vid skada eller sjukdom kommer du dessutom behöva vaccinera din hund och utföra andra regelbundna behandlingar.

Att självfinansiera kostnaden för ens hunds veterinärvård är därför inte ett alternativ som jag personligen rekommenderar majoriteten av alla hundägare.

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Varför teckna en hundförsäkring?”

 1. Hej!
  Har ett par bekanta som har en toypudel, 6 år. som dom säger till mig har dom valt bara sjävrisken på hunden. Jag blir inte klok på det, har aldrig hört att det går att ha och får väldigt konstiga svar när jag frågar. Jag ifrågasatte veterinärvården som jag tycker är det viktigaste att ha men inget svar. Kanske innebär att dom inte har ngt försäkring, tar smällen när den kommer!!!
  mvh
  Ann Lundström i Åkersberga

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Ann!

   Det finns många olika hundförsäkringar så det är svårt att ge ett rakt svar. Men självrisken brukar ju vara ett belopp som dras bort från den ersättning man får för veterinärvård och dylikt. Jag har själv haft stor användning för min försäkring med veterinärvård, och helt klart är det säkrast att vara försäkrad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *