Bästa spårlinan

Bästa spårlinan för hund

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Om du ska börja träna spår med din hund, eller varför inte ta med den ut på jakt, då är en spårlina en riktigt god investering. En sådan lina kan på bästa sätt beskrivas som ett multiredskap som du kommer få stor användning av.

Med linan kommer du att få bra kontroll över din hund och styra den dit du vill. Du behöver inte oroa dig för att din hund kommer bli för ivrig och springa iväg, samtidigt som du tillåter hunden att röra sig riktigt långt bort.

En spårlina räcker nämligen mycket längre bort än vad ett vanligt koppel eller ett jaktkoppel gör. Din hund kommer alltså att kunna spåra utan att hindras av dig eller linan.

Bästa spårlinan

Så vilken är då den bästa spårlinan för viltspår och andra hundaktiviteter? Nedan delar vi med oss av tips på utmärkta spårlinor!

Alac Spårlina Vinter

Spårlina Vinter
En spårlina som även kan användas till spårning vintertid.

Se pris i butik!

Detta är spårlinan för dig som gillar att spåra året runt. Med hjälp av denna lina kan du nämligen ge dig ut tillsammans med din hund även under vintern. Linan är nämligen mjuk och håller mjukheten även när det är minusgrader utomhus.

Vävd spårlina Iris

Vävd spårlina Iris
Spårlinan Iris är vävd och platt.

Se pris i butik!

Iris är en vävd spårlina som även har försetts med reflex. Den har en karbinhake istället för en vanlig pistolhake vilket minimerar risken att den lossnar från hundens sele. Detta är en utmärkt lina för såväl spårarbete som motion och generell hundträning såsom inkallning.

Vad är en spårlina?

En spårlina för hund används framförallt om du vill träna spår med din hund. Om du inte litar på att din hund kommer komma till dig när du ropar så är en spårlina oumbärlig i jakt och träning. Då vet du alltid var din hund befinner sig och den kan inte smita iväg.

De allra flesta hundar älskar att träna spår. Du kan träna spår bara för att aktivera din hund och få den att göra av med energi eller för att träna inför jaktsäsongen. Börja med att lägga ut korta, enkla spår innan du går vidare till mer avancerade. Om du inte vågar släppa efter din hund i eftersöket är spårlinan ditt största hjälpmedel.

En spårlina kan de ut på många olika sätt. De flesta är runda i formen, men det finns även platta linor. De består av olika material men har som gemensamt att de har en greppvänlig yta så att du kan få ett fast tag om kopplet. En lina är oftast rejält tilltagen i länden så att din hund kan spåra utan begränsning. Du kan till exempel köpa en lina på 10 eller 15 meter. Linan har en hake på ena änden som du fäster i hundens koppel eller sele och ett handtag i andra änden för dig som ägare.

Så här använder du och din hund en spårlina

Att använda en spårlina är perfekt om du vill träna på spår innan du känner att din hund är perfekt tränad och alltid kommer komma när du ber den. Spårlinor används inte bara vid privat träning och jakt. De används även vid träning inom polisen, tullen och militären.

Du behöver dock inte bara träna spår för att kunna använda din lina. Denna typ av koppel passar nämligen utmärkt för all typ av hundträning. Det är inte heller bara hundar som är nybörjare på spår som du kan använda en lina med. Många tycker även om att använda denna typ av kopplar på erfarna hundar som sysslar med avancerat spår och träning. Den ger helt enkelt en extra stor trygghet för dig som ägare. Oavsett om en hund är nybörjare eller erfaren kan den lätt komma bort eller bli för ivrig och springa iväg när den hör olika ljud.

När du använder en spårlina rekommenderar vi att du använder den tillsammans med en spårsele. På så sätt får du hund optimal rörelseförmåga och behöver inte känna sig hindrad av tryck mot bröstkorgen. För att din spårlina ska fungera på bästa sätt bör den helt enkelt kompletteras med annan utrustning.

Använd din spårlina precis som med vanliga koppel. När din hund får upp vittringen släpper du efter så att den kan börja söka. Du håller kvar i änden på kopplet så att hunden inte kan försvinna i väg för långt.

Fördelar med att använda en spårlina

Det finns riktigt många fördelar med att använda en spårlina framför vanliga hundkoppel och linor. Vi tror att du kommer känna och märka skillnaden direkt när du har testat att använda en spårlina ute i natur och terräng.

Med en lina som är anpassad för att användas just vid spår och träning behöver du framförallt aldrig oroa dig för att den ska trassla ihop sig. Denna typ av lina har ett styvt och glatt material som gör att den inte trasslar ihop sig eller får knutar. Du behöver alltså aldrig ställa dig och knyta upp en massa knutar efter varje eftersök. Då skulle mer tid gå åt till detta än till själva spårträningen.

En lina som är anpassad för spår är ofta köldhärdad och kan användas under såväl sommaren som den kalla vargavintern. Allt utan att du behöver oroa dig för att den ska stelna till och samla på sig vätska som fryser till is. Många spårlinor är även behandlade så att den smuts som de drar åt sig snabbt ska torka och falla av. På så sätt kan du enkelt rengöra linan och inte dra med dig en massa smuts hem.

Tänk på det här när du köper en spårlina

När du ska införskaffa en ny spårlina är det viktigt att fundera på vad du ska använda linan till. Vilka aktiviteter kommer du och din hund att utföra och vilka väderförhållanden kommer ni att befinna er i. Linan bör även anpassas efter din hunds storlek. En liten hund kan ha en tunnare lina. En större hund behöver dock en mer kraftig lina eftersom att den drar till hårdare när den springer iväg.

Om du ska träna spår eller annat när det är vinter och kallt ute rekommenderar vi att du införskaffar en lina som kallar av köld. Det finns nämligen vissa linor som är bättre på det här än andra. En bra lina för vintern ska gärna klara ner till femton minusgrader utan att stelna till av köld och fukt.

Förutom fukt och köld ska en lina också vara av ett sådant material att den enkelt glider över terrängen utan att trassla in sig. Den ska löpa lätt över marken och just därför fungerar det bäst med styva och glatta linor.

Den är även bra att införskaffa en lina som har en knallig färg. Då kommer den garanterat att synas ute i terrängen. Orange är till exempel en riktigt bra färg för en spårlina. Tänk på att du ska tycka att linan ligger bra i handen och har ett greppvänligt material. Just därför är det viktigt att klämma och känna på spårlinan innan du köper den. Linan ska vara greppvänlig oavsett vilken kondition den är i, torr som våt, kall som varm. Den typ av lina som brukar vara extra greppvänlig är den som är platt utformad.

Så här tränar du med en spårlina

Om du vill använda din hund vid jakt, då är det bra att träna på viltspår så att din hund lär dig hur den ska arbeta ute i naturen. Du kan dock även använda din lina vid vanlig hundträning.

För att träna spår med din spårlina ska du gärna ha en lång sådan. 15–20 meter är en optimal längd så att din hund får maximalt med rörelsefrihet och kunna träna självständigt. Ju längre lina desto bättre helt enkelt. Tanken med en lång spårlina är att du ska kunna få tag i den relativt enkelt om din hund beger sig iväg åt fel håll. Det kan du till exempel göra genom att kliva på den och trycka fast den mot marken.

För att träna spår ska du börja med att lägga ut ett spår. Anpassa spårets längd och svårighet efter hur länge din hund har spårat. Beroende på hur och vad du vill träna med din hund kan du använda till exempel godis eller djurblod för spår. En rådjursklöv är också populärt när det ska spåras. Dra ditt spår över marken för att skapa spåret. Sedan kan du släppa iväg din hund för att spåra.

Kom ihåg att gå igenom din lina med jämna mellanrum för att se till så att den inte har fått någon skada eller slitage. Då kan den gå av när du använder den med din hund.

En lina ger tryggt spårarbete

Ju mer du övar på att spåra desto bättre kommer din hund att bli. Generellt sett älskar alla hundar att spåra och att använda sin nos. Det är en perfekt aktivitet för att riktigt trötta ut din hund. Använd en lina speciellt framtagen för spårning för att skapa en säker miljö. På så sätt vet du att du enkelt kan få stopp på din hund om den springer iväg.

Skaffa rätt spårlina med din hund storlek i åtanke. En färgglad lina som är greppvänlig kan du hitta i alla olika budgetkategorier.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *