BÀsta spÄrlinan

BÀsta spÄrlinan för hund

InlÀgget Àr reklam för Dogman och innehÄller annonslÀnkar.

Om du ska börja trÀna spÄr med din hund, eller varför inte ta med den ut pÄ jakt, dÄ Àr en spÄrlina en riktigt god investering. En sÄdan lina kan pÄ bÀsta sÀtt beskrivas som ett multiredskap som du kommer fÄ stor anvÀndning av.

Med linan kommer du att fÄ bra kontroll över din hund och styra den dit du vill. Du behöver inte oroa dig för att din hund kommer bli för ivrig och springa ivÀg, samtidigt som du tillÄter hunden att röra sig riktigt lÄngt bort.

En spÄrlina rÀcker nÀmligen mycket lÀngre bort Àn vad ett vanligt koppel eller ett jaktkoppel gör. Din hund kommer alltsÄ att kunna spÄra utan att hindras av dig eller linan.

BÀsta spÄrlinan

SÄ vilken Àr dÄ den bÀsta spÄrlinan för viltspÄr och andra hundaktiviteter? Nedan delar vi med oss av tips pÄ utmÀrkta spÄrlinor!

Alac SpÄrlina Vinter

SpÄrlina Vinter
En spÄrlina som Àven kan anvÀndas till spÄrning vintertid.

Se pris i butik!

Detta Àr spÄrlinan för dig som gillar att spÄra Äret runt. Med hjÀlp av denna lina kan du nÀmligen ge dig ut tillsammans med din hund Àven under vintern. Linan Àr nÀmligen mjuk och hÄller mjukheten Àven nÀr det Àr minusgrader utomhus.

VÀvd spÄrlina Iris

VÀvd spÄrlina Iris
SpÄrlinan Iris Àr vÀvd och platt.

Se pris i butik!

Iris Àr en vÀvd spÄrlina som Àven har försetts med reflex. Den har en karbinhake istÀllet för en vanlig pistolhake vilket minimerar risken att den lossnar frÄn hundens sele. Detta Àr en utmÀrkt lina för sÄvÀl spÄrarbete som motion och generell hundtrÀning sÄsom inkallning.

Vad Àr en spÄrlina?

En spÄrlina för hund anvÀnds framförallt om du vill trÀna spÄr med din hund. Om du inte litar pÄ att din hund kommer komma till dig nÀr du ropar sÄ Àr en spÄrlina oumbÀrlig i jakt och trÀning. DÄ vet du alltid var din hund befinner sig och den kan inte smita ivÀg.

De allra flesta hundar Àlskar att trÀna spÄr. Du kan trÀna spÄr bara för att aktivera din hund och fÄ den att göra av med energi eller för att trÀna inför jaktsÀsongen. Börja med att lÀgga ut korta, enkla spÄr innan du gÄr vidare till mer avancerade. Om du inte vÄgar slÀppa efter din hund i eftersöket Àr spÄrlinan ditt största hjÀlpmedel.

En spÄrlina kan de ut pÄ mÄnga olika sÀtt. De flesta Àr runda i formen, men det finns Àven platta linor. De bestÄr av olika material men har som gemensamt att de har en greppvÀnlig yta sÄ att du kan fÄ ett fast tag om kopplet. En lina Àr oftast rejÀlt tilltagen i lÀnden sÄ att din hund kan spÄra utan begrÀnsning. Du kan till exempel köpa en lina pÄ 10 eller 15 meter. Linan har en hake pÄ ena Ànden som du fÀster i hundens koppel eller sele och ett handtag i andra Ànden för dig som Àgare.

SÄ hÀr anvÀnder du och din hund en spÄrlina

Att anvÀnda en spÄrlina Àr perfekt om du vill trÀna pÄ spÄr innan du kÀnner att din hund Àr perfekt trÀnad och alltid kommer komma nÀr du ber den. SpÄrlinor anvÀnds inte bara vid privat trÀning och jakt. De anvÀnds Àven vid trÀning inom polisen, tullen och militÀren.

Du behöver dock inte bara trÀna spÄr för att kunna anvÀnda din lina. Denna typ av koppel passar nÀmligen utmÀrkt för all typ av hundtrÀning. Det Àr inte heller bara hundar som Àr nybörjare pÄ spÄr som du kan anvÀnda en lina med. MÄnga tycker Àven om att anvÀnda denna typ av kopplar pÄ erfarna hundar som sysslar med avancerat spÄr och trÀning. Den ger helt enkelt en extra stor trygghet för dig som Àgare. Oavsett om en hund Àr nybörjare eller erfaren kan den lÀtt komma bort eller bli för ivrig och springa ivÀg nÀr den hör olika ljud.

NÀr du anvÀnder en spÄrlina rekommenderar vi att du anvÀnder den tillsammans med en spÄrsele. PÄ sÄ sÀtt fÄr du hund optimal rörelseförmÄga och behöver inte kÀnna sig hindrad av tryck mot bröstkorgen. För att din spÄrlina ska fungera pÄ bÀsta sÀtt bör den helt enkelt kompletteras med annan utrustning.

AnvÀnd din spÄrlina precis som med vanliga koppel. NÀr din hund fÄr upp vittringen slÀpper du efter sÄ att den kan börja söka. Du hÄller kvar i Ànden pÄ kopplet sÄ att hunden inte kan försvinna i vÀg för lÄngt.

Fördelar med att anvÀnda en spÄrlina

Det finns riktigt mÄnga fördelar med att anvÀnda en spÄrlina framför vanliga hundkoppel och linor. Vi tror att du kommer kÀnna och mÀrka skillnaden direkt nÀr du har testat att anvÀnda en spÄrlina ute i natur och terrÀng.

Med en lina som Àr anpassad för att anvÀndas just vid spÄr och trÀning behöver du framförallt aldrig oroa dig för att den ska trassla ihop sig. Denna typ av lina har ett styvt och glatt material som gör att den inte trasslar ihop sig eller fÄr knutar. Du behöver alltsÄ aldrig stÀlla dig och knyta upp en massa knutar efter varje eftersök. DÄ skulle mer tid gÄ Ät till detta Àn till sjÀlva spÄrtrÀningen.

En lina som Àr anpassad för spÄr Àr ofta köldhÀrdad och kan anvÀndas under sÄvÀl sommaren som den kalla vargavintern. Allt utan att du behöver oroa dig för att den ska stelna till och samla pÄ sig vÀtska som fryser till is. MÄnga spÄrlinor Àr Àven behandlade sÄ att den smuts som de drar Ät sig snabbt ska torka och falla av. PÄ sÄ sÀtt kan du enkelt rengöra linan och inte dra med dig en massa smuts hem.

TÀnk pÄ det hÀr nÀr du köper en spÄrlina

NÀr du ska införskaffa en ny spÄrlina Àr det viktigt att fundera pÄ vad du ska anvÀnda linan till. Vilka aktiviteter kommer du och din hund att utföra och vilka vÀderförhÄllanden kommer ni att befinna er i. Linan bör Àven anpassas efter din hunds storlek. En liten hund kan ha en tunnare lina. En större hund behöver dock en mer kraftig lina eftersom att den drar till hÄrdare nÀr den springer ivÀg.

Om du ska trÀna spÄr eller annat nÀr det Àr vinter och kallt ute rekommenderar vi att du införskaffar en lina som kallar av köld. Det finns nÀmligen vissa linor som Àr bÀttre pÄ det hÀr Àn andra. En bra lina för vintern ska gÀrna klara ner till femton minusgrader utan att stelna till av köld och fukt.

Förutom fukt och köld ska en lina ocksÄ vara av ett sÄdant material att den enkelt glider över terrÀngen utan att trassla in sig. Den ska löpa lÀtt över marken och just dÀrför fungerar det bÀst med styva och glatta linor.

Den Àr Àven bra att införskaffa en lina som har en knallig fÀrg. DÄ kommer den garanterat att synas ute i terrÀngen. Orange Àr till exempel en riktigt bra fÀrg för en spÄrlina. TÀnk pÄ att du ska tycka att linan ligger bra i handen och har ett greppvÀnligt material. Just dÀrför Àr det viktigt att klÀmma och kÀnna pÄ spÄrlinan innan du köper den. Linan ska vara greppvÀnlig oavsett vilken kondition den Àr i, torr som vÄt, kall som varm. Den typ av lina som brukar vara extra greppvÀnlig Àr den som Àr platt utformad.

SÄ hÀr trÀnar du med en spÄrlina

Om du vill anvÀnda din hund vid jakt, dÄ Àr det bra att trÀna pÄ viltspÄr sÄ att din hund lÀr dig hur den ska arbeta ute i naturen. Du kan dock Àven anvÀnda din lina vid vanlig hundtrÀning.

För att trĂ€na spĂ„r med din spĂ„rlina ska du gĂ€rna ha en lĂ„ng sĂ„dan. 15–20 meter Ă€r en optimal lĂ€ngd sĂ„ att din hund fĂ„r maximalt med rörelsefrihet och kunna trĂ€na sjĂ€lvstĂ€ndigt. Ju lĂ€ngre lina desto bĂ€ttre helt enkelt. Tanken med en lĂ„ng spĂ„rlina Ă€r att du ska kunna fĂ„ tag i den relativt enkelt om din hund beger sig ivĂ€g Ă„t fel hĂ„ll. Det kan du till exempel göra genom att kliva pĂ„ den och trycka fast den mot marken.

För att trÀna spÄr ska du börja med att lÀgga ut ett spÄr. Anpassa spÄrets lÀngd och svÄrighet efter hur lÀnge din hund har spÄrat. Beroende pÄ hur och vad du vill trÀna med din hund kan du anvÀnda till exempel godis eller djurblod för spÄr. En rÄdjursklöv Àr ocksÄ populÀrt nÀr det ska spÄras. Dra ditt spÄr över marken för att skapa spÄret. Sedan kan du slÀppa ivÀg din hund för att spÄra.

Kom ihÄg att gÄ igenom din lina med jÀmna mellanrum för att se till sÄ att den inte har fÄtt nÄgon skada eller slitage. DÄ kan den gÄ av nÀr du anvÀnder den med din hund.

En lina ger tryggt spÄrarbete

Ju mer du övar pÄ att spÄra desto bÀttre kommer din hund att bli. Generellt sett Àlskar alla hundar att spÄra och att anvÀnda sin nos. Det Àr en perfekt aktivitet för att riktigt trötta ut din hund. AnvÀnd en lina speciellt framtagen för spÄrning för att skapa en sÀker miljö. PÄ sÄ sÀtt vet du att du enkelt kan fÄ stopp pÄ din hund om den springer ivÀg.

Skaffa rÀtt spÄrlina med din hund storlek i Ätanke. En fÀrgglad lina som Àr greppvÀnlig kan du hitta i alla olika budgetkategorier.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *