Old english sheepdog – en fluffig och kraftfull brittisk herdehund

Old english sheepdog (OES) är en hundras som härstammar från sydvästra England. Rasen härstammar från herdehundar. Den har historiskt sett haft till uppgift att drivar hjordar av boskap samt att försvara dessa från såväl två- som fyrbenta inkräktare. Detta gjorde de med bravur – under den fluffiga pälsen döljer sig en betydande muskelmassa. Idag används dock dessa hundar främst som sällskapshundar.

En old english sheepdog är både vacker, social, lekfull och lydig. Likt andra hundar mår den bäst tillsammans med en ansvarsfull hundägare. Det är viktigt att denna hund får all den kärlek som den behöver för att må bra.

Detta är en ganska stor hundras där hanar når en mankhöjd om minst 61 cm och tikar blir minst 56 cm höga i mankhöjd. Dessutom väger dessa hundar cirka 25-50 kg beroende på kön och storlek. De är väldigt iögonfallande tack vare sin stora storlek och sin fluffiga päls. De har en dubbel päls vilket gör att de kräver en hel del pälsvård (mer om detta nedan). Därför är de ofta stamkunder hos hundtrimmare som kan avlasta dig som hundägare i arbetet med pälsvården.

Fakta om old english sheepdog

Mankhöjd hanar:minst 61 cm
Mankhöjd tikar:minst 56 cm
Vikt hanar:30-50 kg
Vikt tikar:25-40 kg
Rasklubb:Old English Sheepdog Sällskapet
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Experterna är oense om hur denna hundras egentligen uppstod. Vad man framför allt inte kan komma överens om är vilken europeisk ras som den härstammar från. Det finns flera potentiella kandidater, däribland den skotska rasen bearded collie och den franska briarden. Bägge dessa raser hör till de som kan ha varit delaktiga i processen. Den exakta blodslinjen har dock ännu inte fastställts.

Faktum är också att old english sheepdog är en ganska ny ras. Detta åtminstone om man jämför den med vissa andra, betydligt äldre hundraser. Rasen dök upp i England under 1800-talet där de användes för att driva boskap till marknader. Dessa hundar användes också för att dra vagnar och kärror av olika slag. För att kunna utföra denna uppgift behövde de vara starka, uthålliga och modiga.

Närbild på en old english sheepdog som tittar in i kameran

Så tar du hand om din old english sheepdog

Det är viktigt att en old english sheepdog får sitt dagliga motionsbehov tillgodosett. Denna hundras är ingen soffpotatis på något sätt men kan gärna lata sig lite grann om chansen ges. Med det sagt är det alltså viktigt att din OES motioneras regelbundet. Dagliga promenader gör att din hund håller sig hälsosam och lycklig. Kan du dessutom lägga till lite lekstunder utomhus mår denna lekfulla hund än bättre.

Som vi redan har nämnt är old english sheepdog generellt sett en lydig hundras. Dessa hundar sköter sig ofta väldigt bra inomhus. Deras lekfullhet brukar inte vara något problem när det är dags att varva ner inne i bostaden. De kan nämligen skilja på när det är dags att leka och när det är vilodags.

Dessa hundar fungerar ofta bra tillsammans med barn och andra djur. Detta förutsatt att de har socialiserats tillgängligt under valptiden. De är vänliga och generellt sett inte särskilt skälliga eller vaktande. Med det sagt kan de fortfarande vara beskyddande när så krävs.

Träning och pälsvård

Tack vare att en OES är förhållandevis lydig är detta en ganska tacksam ras att träna. Vi har dock inte tagit med rasen på vår lista över lättränade hundraser. Men genom klickerträning och andra träningsmetoder som bygger på positiv förstärkning och belöning i form av godis eller kärlek kommer du ofta långt. En old english sheepdog kan dock vara självständig och hitta egna lösningar. Därför behöver du vara tydlig i ditt ledarskap och konsekvent i din träning.

Trots sin långa och fluffiga päls är inte en OES svårare att ta hand om än andra långhåriga hundraser. Det krävs dock en hel del pälsvård och du behöver därför lägga ner ganska mycket tid på att vårda hundens päls. Allra helst bör du borsta igenom din hund dagligen för att förhindra uppkomsten av tovor i pälsen. Detta är därför något som du bör ha i åtanke när du väljer mellan denna ras och andra hundraser.

En glad old english sheepdog-valp som går på gräset i en park

Jämförelser med andra hundraser

Det finns vissa hundraser som liknar old english sheepdog vid utseendet. Andra har istället fler likheter vad gäller mentalitet och andra egenskaper än utseendemässiga sådana. Nedan utforskar vi hur OES står sig när man jämför rasen med liknande hundraser!

Old english sheepdog eller bearded collie?

En OES är både tyngre och större än en bearded collie. En beardie lever dessutom i genomsnitt längre än en old english sheepdog. Ser man enbart till utseendet liknar dock dessa bägge raser varandra mycket. Men beardien har faktiskt en än längre päls än en OES.

Old english sheepdog eller border collie?

En border collie är en väldigt intelligent hundras som passar långt ifrån alla hundägare. Är du främst är på jakt efter en sällskapshund snarare än en arbetande hund? Då är förmodligen old english sheepdog ett bättre val av ras för dig!

En hund som har ett stort behov av att arbeta kommer nämligen inte må bra om den inte får utlopp för sin höga energi. Det är ingen slump att border collien har letat sig in på vår lista över aktiva hundraser för energiska hundägare. Om du själv har en väldigt hög energinivå och gärna vill träna och jobba mycket med din hund kan en sådan jycke vara ett bra val. Men i de allra flesta fall rekommenderar vi alltså att du istället väljer en old english sheepdog eller någon annan hundras.

Old english sheepdog eller golden retriever?

Försöker du avgöra om du bör skaffa en old english sheepdog eller en golden retriever? Bägge dessa raser har sina likheter men även betydande skillnader. Till exempel är en golden en arbetande hund medan en OES numera är mer av en utpräglad sällskapshund.

Höjdmässigt är de bägge raserna väldigt lika varandra – mankhöjden är ungefär densamma. En old english sheepdog har dock en lite större kroppshydda och väger mer än vad en golden retriever gör. Båda raserna kan fungera bra tillsammans med barn, men i detta hänseende finns det förstås få raser som slår en golden på fingrarna (tassarna). Med det sagt kan temperamentet variera en aning på individnivå.

En golden retriever är generellt sett mer lättränad än en old english sheepdog. Faktum är att den förstnämnda hundrasen inte bara är känd för att vara vänlig – det är dessutom en av de mest lättränade hundraserna. Men även en OES anses vara ganska lätt att träna jämfört med många andra raser.

En old english sheepdog som ligger ner på golvet i en bostad

Vanliga frågor om old english sheepdog

Vad kostar en old english sheepdog?

En OES är en stor hundras och kostar därmed lite mer än vissa andra raser. Du bör räkna med att en old english sheepdog kostar omkring 15 000 kronor som valp.

Liknande artiklar