Hund i vinterlandskap

Vinterns faror för hundar att se upp för

Inlägget är reklam för vidaXL och innehåller annonslänkar.

Vintern kan vara en fantastisk årstid med snön, julen och allt som hör därtill. Den kan även vara skrämmande för hundar kring nyår med smällare och raketer. Det finns dock faror som lurar lite varstans under denna kalla årstid. Nedan går jag igenom några av de vanligaste och farligaste fällorna att se upp för i vinter.

Is, snö och vägsalt

När den första snön kommer kan det vara lockande att ge sig ut med hunden. Det är dock viktigt att hålla koll på hundens tassar eftersom is och snö kan bildas i utrymmet mellan tårna. Hundar kan dessutom drabbas av köldskador.

Även vägsalt och liknande som används för att hålla vägarna halkfria kan irritera hundens tassar. Detta gäller inte minst då hunden har fått ett litet skrubbsår på tassen. Tassarna bör därför torkas efter varje promenad, gärna med såväl en handduk som lite varmt vatten.

För att hålla tassarna i toppskick och samtidigt förebygga sprickor kan du med fördel använda dig av en tassalva. Om du vill vara på den säkra sidan kan du även förebygga ovanstående problem genom att låta din hund bära skyddande hundstrumpor, såsom Protector Bootie.

Tassavtryck i snö
Is snö och vägsalt kan slita på tassarna.

Svaga isar

Svaga isar är en annan fara relaterad till vintern. Om du har tänkt att ge dig ut på isen tillsammans med din hund, kan det vara en bra idé att förse hunden med en flytväst som denna från vidaXL.

Genom att istället utrusta din hund med en bra och säker hundsele ökar du möjligheterna att dra upp hunden på fast is om den skulle råka falla igenom. VGWBälte och Ruffwear Front Range Harness är två säkra selar som placerar sig bra på vår lista över de bästa hundselarna just nu.

Kyla

I synnerhet tunnare hundraser med kortare päls, såsom chihuahua och greyhound börjar lätt att frysa när temperaturerna rör sig nedåt. Detsamma gäller för äldre hundar som allt mer börjar känna av kylan.

Hundar är lika känsliga för kyla som vi människor, vilket gör att de riskerar att drabbas av hypotermi (nedkylning) under vintern. De flesta hundar klarar sig utmärkt utan ett vintertäcke så länge de rör på sig. Om du har tänkt vistas utomhus under längre stunder kan det dock vara värt att utrusta din hund med en värmande hundtröja eller ett vintertäcke.

Kalla bilar

En kall bil kan utgöra en dödsfälla för en stackars hund. Det är inte tillåtet att lämna sin hund utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att gradantalet i bilen sjunker under -5°C.

För att göra en kall bil mer gästvänlig för din hund kan du lägga in ett värmande underlag i form av exempelvis en hundfäll.

Glykol

Bilägares användning av glykol ökar under vintern. Risken finns att detta giftiga ämne läcker från bilar eller att man råkar spilla ut lite grann när man fyller på med kylarvätska. Glykol är sött och attraherar därför hundar som slickar på vätskan, som även kan fastna på tassarna och därmed intas vid ett senare tillfälle.

Om du misstänker att din hund har drabbats av glykolförgiftning bör du genast kontakta din lokala veterinär.

Jul- och nyårsfirande

Kring jul och nyår passar många på att umgås med släkt och vänner. Det är dock viktigt att känna till de faror för hundar som förknippas med jul- och nyårsfirandet.

Hund julfilt
Julen inte odelat för hundar.

Julmat

Under julen äter vi svenskar mat som ofta är salt och fet. För mycket fet mat kan vara livsfarligt för hundar, och det samma gäller mat som är rik på salt. En hund som äter salt mat riskerar nämligen att dricka alltför mycket vatten. Därför bör hundar inte äta julskinka eller liknande livsmedel.

Det kan även vara lockande att ge sin hund ett ben från resterna, men detta är inte alltid en god idé. Benet kan nämligen splittras och orsaka skada i hundens mag-tarmkanal alternativt sätta sig i dess hals. Allra bäst är därför att lämna människofödan åt oss människor och låta hunden smaska på någon säkrare godsak.

Andra livsmedelsrelaterade faror som ofta förknippas med julen och dess julmat och julbak är: lök, nötter, saffran, pepparkakor och ojästa degar. Läs gärna min länkade artikel för att få reda på vad hundar kan äta och inte.

Russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos hundar och även intag av choklad kan potentiellt sett få en dödlig utgång. Detsamma gäller för godis och jordnötssmör då dessa livsmedelsprodukter kan innehålla det för hundar giftiga ämnet xylitol.

Julpynt

Julen innebär dekorationer av alla de slag. Vissa av dessa har ett utseende och en lukt som gör att hunden förväxlar dem med mat. Detta kan vara ett problem då pynt riskerar att sätta sig i halsen eller orsaka invändiga skador på hunden.

Fyrverkerier

Fyrverkerier i form av raketer, smällare och annan pyroteknik är för vissa ett spännande inslag i nyårsfirandet. För andra, inte minst många djurägare, är fyrverkerierna istället en årlig plåga. Detta då de tyvärr varje år skrämmer många hundar och andra djur, ibland till den grad att livet i fråga avlider.

En vanlig missuppfattning som desvärre även många hundexperter delar är att fyrverkerirädsla hos hundar är lika med skotträdsla. Så är dock inte fallet! Till skillnad från vid ett gevärsskott kan hundar se en fyrverkeripjäs, och dessa ger även ifrån sig andra ljud. Raketer och smällare överraskar dessutom ofta hundar på ett sätt som inte skott gör.

Det finns flera produkter inom kategorin syntetiska feromoner som kan lindra stress och oro hos hundar. Några exempel på dessa produkter, som används flitigt av hundägare i samband med nyår, är ADAPTIL®, Antixitane och Zylkene.

Andra faror i vinter

När vi nu har avverkat listan över de mer påtagliga farorna relaterade till vintern, tycker jag det är dags att gå igenom några potentiella faror som ofta hamnar lite mer i skymundan i diskussionen.

Giftiga växter

Det finns en rad olika växter som är giftiga för hundar men som ofta anses höra julen till och därför ges en plats i våra bostäder. Vi har tagit fram en lista över de vanligaste växterna som svenska hundar kan tänkas komma i kontakt med, där det framgår huruvida dessa är giftiga eller ej. Du finner denna information i den länkade artikeln.

Brist på motion och aktivering

På vintern är dagarna kortare och mörkret såväl infaller tidigare som dröjer sig kvar längre på morgonen. Detta gör att det kan lätt kännas tyngre än på sommaren att ge sig ut på promenader och rasta hunden.

Det är dock viktigt att hunden får regelbunden motion och aktivering även under vintern. Detta är viktigt för alla hundar, och såväl negativ passivitet som övervikt kan få allvarliga konsekvenser för hundens hälsa. Det är därför viktigt att förse sin hund med motion och aktivering, samtidigt som överviktiga individers födointag kan behöva begränsas.

För att göra det enklare och roliga att aktivera din hund inomhus kan du införskaffa aktiveringsleksaker. Dessa håller hunden sysselsatt och får den att jobba för de godbitar som du stoppar i leksakerna. Personligen förespråkar jag Nina Ottossons aktiveringsspel då dessa enligt mig är de bästa aktiveringsleksakerna på marknaden.

Mörkare ljusförhållanden på promenader

Du som promenerar tillsammans med din hund i mörkare ljusförhållanden bör överväga att bära kläder och tillbehör som gör er bägge synliga. Ett bra exempel på ett sådant är Non-stop dogwears reflextäcke Reflection Blanket. Du kan med fördel fästa en blinkande lampa i din hunds halsband för att göra hunden enklare att upptäcka.

Avslutande tankar om vinterns faror

Vintern är en årstid då hundägare ställs inför en rad olika faror. Genom att göra hussar och mattar uppmärksamma på dessa hoppas jag kunna bidra till att förebygga onödiga olycksfall i vinter. För det är först då man är medveten om de olika farorna som man kan arbeta förebyggande samt vara uppmärksam på de eventuella symtom som ens hund uppvisar.

Ta gärna chansen att dela med dig av dina egna erfarenheter av vinterns faror samt dina tankar kring dessa i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *