Bluetick coonhound – en modig hund som jagar puma och björn

Har du aldrig hört talas om rasen bluetick coonhound? Det är inte särskilt konstigt – de är nämligen en väldigt ovanlig syn i Sverige. Detta är en drivande jakthund från USA som används vid jakt på bland annat tvättbjörn, björn, puma och vildsvin. Rasen är tuff, snabb och vänlig. Namnet kommer från deras färg som är vackert mörkblå med en skimmelteckning och svarta fläckar.

Fakta om bluetick coonhound

Mankhöjd för hanar:63,5-68,5 cm
Mankhöjd för tikar:58,0-63,5 cm
Vikt:25-36 kg
Rasklubb:Svenska Rasklubben för övriga vildsvinshundar
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia och användningsområde

Rasens ursprung är från södra delarna av USA, främst Louisiana, där de började utvecklas från början av 1900-talet. Färgen på hundarna antyder att de härstammar från grand bleu de gascogne, vilket är en fransk jakthund, och engelsk hound. Detta gjorde att rasen under lång tid kallades för engelsk coonhound i USA.

I mitten av 1940-talet bröts sig dock vissa uppfödare loss från engelska uppfödare. Detta gjorde de för att de inte längre ville avla fram snabbare och mer hetsiga jakthundar. De var istället stolta över sina större och viljestarka hundar vilket gjorde att de bytte namnet på rasen.

En bluetick coonhound anses ha ett säreget sätt att jaga. Den används som drivande jakthund på bland annat trädflyende vilt, till exempel tvättbjörn. Det innebär att hunden spårar och markerar genom skall och gläfs sina jaktbyten i träd. Hundarna har ett utdraget, hest och djupt skall. De tar sig även an gamla spår.

Rasen är modig vilket gör att den också används vid jakt på hjort, puma, björn och andra stora djur. I Sverige används den till jakt på björn, älg, rådjur och vildsvin. Rasen är även tuff. Med det menas att de klarar av ett tufft klimat med hetta såväl som kyla. Den klarar även av att arbeta i en svår terräng.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige. Den är erkänd i bland annat de nordiska länderna och av den amerikanska kennelklubben, men inte av FCI.

Mentalitet

Som vi redan nämnt är en bluetick coonhound både modig och tuff för att klara av sin uppgift som jakthund. Det är dessutom en vänlig och utåtriktad hund men kan vara reserverad. Under jakt är den aktiv, snabb och fokuserad på vilt.

Hälsa och pälsvård

Eftersom rasen är så pass liten i Sverige går det inte att med säkerhet säga något om rasens hälsotillstånd. Det finns dock inga kända hälsoproblem i Sverige. Livslängden är cirka 11-12 år. 

Pälsen på en bluetick coonhound är kort och tät. Detta gör att den är lättskött och kräver inget större arbete förutom sedvanlig genomborstning. Den bör badas vid behov som alla hundar. Den fäller också ungefär två gånger per år.

En blootick coonhound som vilar i soffan

Jämförelser med andra hundraser

Här på Hund24 gillar vi att jämföra de hundraser som vi presenterar med andra raser. Läs vidare för att få reda på hur denna hundras står sig mot liknande hundar!

Bluetick coonhound eller black and tan coonhound?

Båda raserna delar många likheter med varandra. De kommer båda från USA, de är ungefär samma storlek, både avseende höjd och vikt, och de lever ungefär lika länge. De är båda jakthundar och har lättskött päls. Det som framförallt skiljer sig är deras pälsfärg och att black and tan coonhound har längre öron.

Bluetick coonhound eller blodhund?

Dessa bägge raser har fler skillnader än likheter med varandra. Medan en bluetick coonhound används som jakthund på bland annat tvättbjörn, används en blodhund främst som spårhund på människor eller som eftersökshund. En blodhund är även mindre på höjden men väger betydligt mer än en bluetick coonhound. Och tittar på man på ett exemplar av varje ras så ser man ganska tydligt vem som är vem.

En blodhund har långa öron och löst skinn på huvud, under hakan och halsen. Detta är inget som en bluetick coonhound har. Även pälsfärgen skiljer sig åt mellan de båda raserna.

Bluetick coonhound eller australian cattledog?

Står du i valet och kvalet och väljer mellan en bluetick coonhound eller en australian cattledog? Att göra en jämförelse mellan dessa raser är lite som att jämföra äpplen med päron eller apelsiner. Förutom att raserna har lite liknande färg så är det faktiskt inte mycket som dessa raser har gemensamt. De kommer bland annat från olika ursprungsländer, de är avlade för olika ändamål och de har olika storlekar.

Bluetick coonhound eller korthårig vorsteh?

Dessa raser påminner varandra en del avseende pälsfärgen men även här är det inte mycket som de båda raserna har gemensamt. Både är dock jakthundar men en korthårig vorsteh används mer om apportör och eftersökshund, vilket inte en bluetick coonhound gör.

Bluetick coonhound eller beagle?

En av de största skillnaderna mellan dessa raser är den uppenbara storleksskillnaden. En bluetick coonhound är cirka 50-70 cm hög och väger cirka 20-36 kg medan en beagle är cirka 33-40 cm hög och väger ungefär 9-11 kg. Färgen på hundarna är inte heller lika. Däremot är pälsen hos båda raserna lättskött. En beagle är även mer lekfull och har lite mer behov av social interaktion.

Bluetick coonhound eller plott?

Bluetick coonhound och plott har en hel gemensamt. De är båda jakthundar som bland annat används på storvilt. De har ungefär liknande storlek avseende vikt och höjd. Båda raserna är ovanliga i Sverige och är modiga. En sak som skiljer sig är färgen på pälsen.

Bluetick coonhound eller labrador retriever?

En labrador retriever och en bluetick coonhound har ungefär samma höjd och vikt. Däremot finns det många skillnader till exempel ursprungsland, användningsområde och en hel del egenskaper. En labrador retriever anses till exempel vara aningen mer lättlärd, mer lekfull och ha ett större behov av social interaktion än vad en bluetick coonhound har.

En bluetick coonhound  som står i skogen

Vanliga frågor om bluetick coonhound

Hur är rasen bluetick coonhound?

En bluetick coonhound är vänlig och utåtriktad. Den kan vara reserverad. Den är snabb, modig och klarar ett tufft klimat.

Hur många bluetick coonhound finns det i Sverige?

2020 fanns det endast 28 registrerade individer i Sverige.

Liknande artiklar