Hundar med långa öron omslagsbild

10 hundraser med långa öron

Hundar har ett fantastiskt kroppsspråk. Främst är det mimiken i hundens ansikte som varierar mest och säger oss människor en hel del, bland annat om hundens mående och humör. De signaler som hundar gör med sina öron är innehållsrika och något som syns i alla möjliga situationer. Öronen kan till exempel fladdra framåt och bakåt, peka framåt eller strykas bakåt, beroende på situation och kontext.

Öron är även något som kan känneteckna en hundras. Vem skulle känna igen en cocker spaniel om den inte hade sina karaktäristiska långa lockiga öron? Eller blodhundens långa rynkiga öron? I denna lista går vi igenom några av de hundraser som har långa öron.

1. Black and tan coonhound

Black and tan coonhound

Black and tan coonhound är fortfarande relativt ovanlig i Sverige och därför är det inte så många människor som känner igen rasen. Denna ras kommer från USA och används främst som en hund som söker och markerar jaktbyte, till exempel tvättbjörn. Men den används också för jakt på storvilt såsom björn, puma och hjort. Öronen ska enligt rasstandarden var lågt ansatt och ligga långt bak på huvudet. De ska även hänga i eleganta veck vilket ger hunden ett elegant intryck.

2. Spinone

Spinone

Den italienska hundrasen spinone är en stående fågelhund som används till jakt såväl som familjehund (förutsatt att den bor hos en aktiv familj). Öronen är långa och triangelformade. De bärs lågt och rasen har en liten möjlighet till att lyfta dem. Öronen är täcka av både tät och gles päls.

3. Blodhund

Blodhund

Blodhunden har vi redan nämnt i inledningen men är definitivt en klar kandidat till listan över hundraser med långa öron. Blodhunden är främst en spårhund och en utmärkt sådan då den behöver få mental stimulans, gärna i form av spårträning. Öronen på denna ras är långa och tunna.

4. Afghanhund

Afghanhund

Afganhunden är främst en sällskapshund men används också en del i hundkapplöpning och lure coursing. Öronen är lågt ansatt och ska bäras tätt intill huvudet. Öronen är också täckta av lång och silkeslen päls.

5. Otterhound

Otterhound

En annan ovanlig hundras på listan är otterhound. Denna ras är en av de äldsta brittiska raserna som finns och är i Sverige en av de väldigt sällsynta hundraserna. Rasen har använts för jakt på utter, men är numera främst en utställnings. och sällskapshund. Öronen är långa och hängande. Om man drar dem framåt ska de enligt rasstandarden nå till nosspetsen. Öronen ska också ha ett särskilt veck genom att den främre kanten på ärat kan vikas eller rullas inåt. Detta är en viktig detalj hos otterhounden.

6. Cocker spaniel

Cocker spaniel

Den engelska, söta cocker spanieln är en aktiv sällskapshund som har stort behov av att vara nära sin familj då den vill ha kroppskontakt. Den tycke rom att jobba tillsammans med sin matte/husse och används inom allt från viltspår till agility. Öronen är lågt ansatta och är droppformade. Själva öronlapparna är tunna och öronen ska enligt rasstandarden vara täckta av en silkesaktig päls. Rasen trimmas ungefär varannan månad men man bör klippa runt hörselgången oftare. Det är viktigt att vara noggrann med öronskötseln.

7. Basset hound

Basset hound

Basset hound är en hundras som tidigare använts som drivande jakthund. Nuförtiden är dock hundrasen främst sällskapshund men också som spår- och/eller eftersökshund. Hundrasen har långa och tunga öron. Dessa kräver en hel del tillsyn för att undvika problem.

8. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Den engelska hundrasen king charles spaniel är en mindre hund som beskrivs som glad och lättlärd. Rasen är en sällskapshund som oftast älskar människor. Även denna ras har mycket långa öron som ska hänga tätt intill kinderna. Öronen har, som de flesta långörade raser, mycket päls.

9. Saluki

Saluki

Den ståtliga hundrasen saluki är en av de äldsta raserna. Den används som jakthund. I Sverige används den dock främst som sällskapshund eller inom utställningar, men också för lure coursing. Salukin finns i två olika pälsvarianter – slät- och långhårig. Den långhåriga varianten har bland annat lång päls på öronen. Men båda varianterna har långa öron som också ska vara rörliga och högt ansatta.

10. Irländsk röd setter

Irländsk röd setter

Denna härliga hundras kommer ursprungligen från Irland. Det är en stående fågelhund som används vid jakt på till exempel orre, tjäder och fasan. Rasen är energisk och behöver utlopp för detta. Öronen är långa och tunna. Pälsen på öronen behöver ansas då det annars kan växa på ett okontrollerat sätt och den blir även lätt tovig om detta inte görs.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *