Hundar som ser ut som björnar mastiff

Hundar som ser ut som björnar: 13 björnlika hundraser

Många hundägare och hundvänner fascineras av hundar som ser ut som björnar. Vi rekommenderar att du som ska köpa hund lägger stor vikt vid dess mentala egenskaper. Dessa är nämligen minst lika viktiga som hundens utseende.

Med det sagt finns det något speciellt med hundar som ser ut som nallebjörnar. Därför har vi valt att sammanställa nedanstående lista över björnlika hundraser.

1. Akita

Akita

Akitan är en japansk hundras som har blivit väldigt populär på senare år. Detta är en hundras som har avlats fram för att arbeta i bergen. Med åren har dock dessa hundar blivit lite slankare och hundliknande. Det går dock inte att komma ifrån att de tillhör de hundar som ser ut som björnar, särskilt i valpåldern.

2. Alaskan malamute

Alaskan malamute

Alaskan malamute är en hundras som är större till storleken än siberian husky. De må kanske vara mer varglika än björnlika, men vi väljer ändå att ta med dem på denna lista. Likt många andra hundar som ser ut som björnar eller vargar är detta en arbetande ras. De är stora, starka och uthålliga draghundar.

3. American akita

American akita

American akita är en hundras som delar historia med den japanska akitan. Efter andra världskriget kom denna ras till USA från Japan. Den accepterades som hundras av den amerikanska kennelklubben AKC 1972. Därefter valde man att separera de bägge raserna genetiskt, och numera räknas de alltså som två separata raser.

American akita är onekligen en ras med hundar som ser ut som björnar. Dessa hundar är stora och muskulösa samt har en relativt kompakt kroppsform. Trots att de inte har en extremt lång päls har de ett huvud som är väldigt björnlikt.

4. Chow chow

Chow chow

Chow chow är ytterligare en hundras som påminner om björnar. Detta är förmodligen den ras som många tänker på när de föreställer sig hundar som ser ut som björnar. Det är dock viktigt att känna till att dessa nallebjörnar är något av enmanshundar. Vi skulle därför rekommendera dig att välja en mer lämplig hundras för nybörjare om du ska skaffa din första hund.

5. Eurasier

Eurasier

Som ägare till eurasier får man ofta höra att ens hund ser ut som en björn. Det är kanske inte heller så konstigt att de ser ut som nallebjörnar – de är ursprungligen en blandning av tre hundraser i denna lista (samojed, keeshond och chow chow).

Eurasier är vackra och smarta hundar som älskar sina familjer men kan vara reserverade gentemot främlingar. Det är framför allt deras huvuden som gör att dessa hundar ser ut som björnar.

6. Keeshond

Keeshond

Keeshond är en hundras från Nederländerna som har historiskt sett har använts som vakthundar och sällskapshundar. Deras pälsar gör dem ganska vargliknande, och de kallas också för ”wolfspitz” i tysktalande länder. I framför allt valpåldern men även senare i livet liknar dessa hundar dock små ”nallar”. Dessa nallebjörnar är energiska, intelligenta, vänliga och lättränade.

7. Leonberger

Leonberger

Leonberger är en hundras som har fått sitt namn från den tyska staden Leonberg. De har genom historien använts som såväl sällskapsdjur som arbetande hundar. Deras storlek och styrka gör dem lämpade att dra vagnar och liknande. Trots att deras namn snarare för tankarna till lejon, liknar de snarare i mångt och mycket björnar.

8. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshunden har ett vackert och björnliknande ansikte. Som namnet antyder härstammar dessa hundar från Newfoundland. Där arbetar dem i kallt klimat och har avlats fram för att hjälpa fiskare att dra nät. Utseendemässigt är detta onekligen hundar som ser ut som nallebjörnar. De kvalar dessutom in på vår lista över världens största hundraser.

9. Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en hundras som kanske främst är känd för att vara liten och fluffig. Men dessa hundar ser ut som nallebjörnar trots sin ringa storlek. Faktum är att de tillhör världens minsta hundraser. Så om du är på jakt efter en hund som ser ut som en björn men föredrar mindre hundar, kan detta vara hundrasen för dig!

10. Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhundar ser lite ut som isbjörnar men är i själva verket vänliga jättar. Trots sin storlek är dessa hundar lugna, smarta och barnvänliga. De härstammar från bergskedjan Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike. Där har dessa jyckar används till att valla får samt till att försvara dessa mot björnar, vargar och tjuvar. I själva verket är detta också hundar som ser ut som björnar, närmare bestämt isbjörnar.

11. Samojedhund

Samojedhund

Samojedhundar tillhör de hundar som ser ut som björnar. Faktum är att detta är en av väldigt få raser som liknar isbjörnar. Samojedhunden härstammar från norra Ryssland och kännetecknas av sin vackra, vita päls. Historiskt sett har de använts som slädhundar samt till att valla renar. Framför allt i valpåldern liknar samojeder isbjörnar väldigt mycket.

12. Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff

Den tibetanska mastiffen är en hundras som har avlats fram för att skydda får från vargar och björnar. Det är därför inte särskilt förvånande att denna ras tillhör de hundar som ser ut som björnar. Tibetanska mastiffer är lojala jyckar som kräver en hel del motion och disciplin.

13. Kavkazskaja ovtjarka

Kavkazskaja ovtjarka som går över en röd träbro

Kavkazskaja ovtjarka är en stor, kraftfull och fysiskt sett imponerande hundras. Den har avlats fram för att skydda boskap från rovdjur såsom just björn och även varg. Dessa hundar ser inte bara ut som björnar utan har alltså även till uppgift att skrämma bort just sådana.

Avslutande tankar

Tycker du att vi har missat någon björnliknande hundras? Vilken av de listade raserna tycker du mest liknar björnar? Kommentera gärna nedan för att dela med dig av dina tankar!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundar som ser ut som björnar: 13 björnlika hundraser”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *