American akita – en reslig och muskulös vakt- och sällskapshund

American akita är en reslig och muskulös hundras som härstammar från den japanska akitan. Ursprungligen var detta faktiskt en och samma ras. Numera anses de dock vara två unika hundraser och de har därmed varsin rasstandard.

Pälsen består av två lager: en tät underull och ovanpå den längre täckhår. Färgerna på pälsen kan variera i flera olika färger, däribland vit. En american akita har ett stort och brett huvud samt en svans som ligger ringlad över bakdelen.

Dessa hundar är tysta och väldigt tillgivna sina familjemedlemmar och bekanta. De kan däremot ha svårt för andra djur och är även reserverade mot främlingar. De gillar dock att umgås med människor och skyddar gärna dem som de älskar. Det är viktigt att en american akita socialiseras flitigt i tidig ålder. Detta för att hunden ska fungera bra tillsammans med såväl andra hundar som med människor.

Fakta om american akita

Mankhöjd hanar:66-71 cm
Mankhöjd tikar:61-66 cm
Vikt hanar:45-55 kg
Vikt tikar:35-45 kg
Rasklubb:American Akita Klubb Sverige
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

American akita är en av två hundraser som bygger på den japanska akitan – akita inu är den andra. Detta är en spetshund med en anrik historia som började avlas fram under tidigt 1600-tal. Rasen kommer från prefekturen Akita i norra Japan och har alltså fått sitt namn från sin hemregion.

Där började man avla fram en stor och mångsidig jakthund. Efter flera generationer av selektiv avel hade man tagit fram akitan. Rasen var en kraftfull jakthund med ett stort hjärta och en utpräglad arbetsmoral. De jagade i flock och var inblandade i jakt på större vilt såsom hjort, vildsvin och björn.

Från början var det bara den kejserliga familjen och deras hov som tilläts äga hundar av denna ras. Med tiden kom dock även vanligt folk världen över att kunna äga dessa hundar.

Flera gånger under rasens långa historia har rasen varit nära att utrotas. Som tur är har den dock aldrig sällat sig till kategorin utdöda hundraser utan har alltså lyckats överleva. Denna framgång kan bland annat tillskrivas det japanska avelsprogram som inleddes år 1927. Idag finns det omkring 400 hundar av rasen american akita i Sverige.

American akita är en frisk ras

American akita är en överlag frisk hundras. Med det sagt förekommer vissa problem med höftledsdysplasi (HD). Därför är det viktigt att föräldrarna till valpkullar har röntgats före parning. Detta för att minimera risken för att detta problem förs vidare till valparna. Höftledsdysplasi innebär att höftlederna är missformade och tillståndet kan orsaka värk samt artrit (ledinflammation).

Historiskt set har det också förekommit vissa ögonproblem i rasen. Detta är dock inte ett lika vanligt problem i dagsläget. Men det är ändå viktigt att föräldradjuren ögonundersöks. Som hundägare bör du också vara uppmärksam på att dessa problem tidigare har förekommit.

Likt många andra hundraser kan dessa hundar ibland drabbas av magomvridning. Detta är ett akut och livshotande tillstånd där magsäcken vrider sig kring sin axel. Som ägare av denna hundras är det därför viktigt att du är uppmärksam på symtomen på detta akuta sjukdomstillstånd.

American akita

Skötsel

En american akita är generellt sett väldigt ren och har ingen utpräglad ”hundlukt”. De kräver inte heller någon omfattande pälsvård. Men för att deras tjocka och vackra, dubbla päls ska vara så vacker som möjligt bör den borstas regelbundet. Borstningen bör allra helst ske åtminstone en gång i veckan.

Dessa hundar fäller förvisso i regel ganska minimalt med päls. Men de fäller trots allt sin täta underull två gånger om året. Det innebär att det kan ansamla sig päls i olika delar av bostaden, bilen etc. I samband med fällning kan det vara en god idé att borsta igenom pälsen mer regelbundet. Detta för att avlägsna död päls som ändå ska fällas.

Klorna bör såklart också klippas regelbundet. Alltför långa klor kan nämligen orsaka värk och andra besvär för hunden. Klicka dig vidare för att läsa vår guide till att klippa klorna på en hund!

Likt andra hundraser bör även en american akitas tänder borstas regelbundet. Detta för att främja en god hälsa och förebygga tandlossning samt andra besvär, såsom dålig andedräkt.

Motion

En american akita är faktiskt inte en så aktiv hundras som man kanske skulle kunna tro. Med det sagt kräver den förstås regelbunden motion. Regelbundna löpturer eller raska promenader i grannskapet brukar räcka för att tillgodose motionsbehovet. Dessa hundar gillar också att leka mycket.

Trots att detta är stora hundar som väger 35-55 kilo funkar de förvånansvärt bra att ha även i mindre bostäder. Dessa jyckar har förvisso avlats fram för att kunna leva i det tuffa utomhusklimatet i norra Japan. Men de var samtidigt tilltänkta som sällskapshundar och vakthundar utöver att vara jakthundar. Därför anpassar de sig väldigt bra till livet inomhus i ett hem.

Vanliga frågor om american akita

Är american akita en farlig hundras?

En american akita kan vara väldigt farlig, men detta beror inte på rasen i sig. Precis som med andra hundraser har istället ägaren ett stort ansvar att socialisera och träna sin hund. Med mycket socialisering och träning kan rasens mindre önskvärda sidor tonas ner något.

Är american akita en bra vakthund?

Ja, american akita är en utmärkt vakthund. Akitan är en av de mest lojala hundraserna och de är också framavlade för att agera vakthund, sällskapshund och jakthund. Detta är dessutom en stor ras som tar sin uppgift på stort allvar och gärna vaktar sin familj.

Liknande artiklar