Plott – den amerikanska tuffingen i kategorin coonhounds

Plott, eller plotthund eller plott hound som den också kallas, är en ras från USA. Det är en drivande jakthund på bland annat björn och vildsvin. Hundarna är starkt och kraftfullt byggda men ändå kvicka och rörliga. Brindle, svart och sämskinnsgult är godkända färger. Rasen är med andra ord en av de hundraser som kan ha en tigrerad päls.

Detta är en relativt ovanlig ras i Sverige. I slutet av 2021 fanns det 306 registrerade individer hos Jordbruksverket. Rasen är en utpräglad jakthund med många goda jaktegenskaper.

Fakta om plott

Mankhöjd hanar:51-63,5 cm
Mankhöjd tikar:51-58,5 cm
Vikt hanar:23-27 kg
Vikt tikar:18-25 kg
Rasklubb:Svenska Plotthundklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen har en gammal historia och har fått sitt namn efter vad man tror är upphovsmannen. En ung, tysk emigrant vid namn Johannes Plott hade med sig några hundar när han kom till North Carolina på 1750-talet. Hundarna var av blodhundsliknande typ som användes i samband med högviltsjakt och som bland annat har används för att ta fram den hannoveranska viltspårhunden.

Familjen Plott fortsatte sedan med aveln. I slutet av 1800-talet korsade din in andra hundar från lokala drivande hundar. Då började också hundarna användas som coonhounds vilket är jakt på tvättbjörn (coon).

När rasen funnits i cirka 200 år fick United Kennel Club i USA frågan om att officiellt börja registrera dessa hundar. En rasstandard upprättades och den 28:e maj 1945 utfärdades den första stamtavlan inom rasen, på hunden Bess Plott. Officiellt öppnades dock registreringen 1946. Rasen erkändes av AKC (American Kennel Club) 2007. Den är inte erkänd internationellt av FCI.

Plott i en snöig skog

Användningsområde och mentalitet

Plotthunden används som drivande jakthund på storvilt som till exempel tvättbjörn och andra trädflyende djur, vildsvin, björn och puma. Den arbetar både individuellt och i par. Rasen är viltskarp, tuff, orädd och mycket uthållig. Den är alert, väldigt intelligent och har gott självförtroende. Dessutom anses plott vara en ras som är utpräglad jakthund med ett imponerande skall.

Temperamentet är jämnt men det kan skilja sig i viltskärpan mellan de hundar som används på storvilt och de som används för jakt på tvättbjörn.

Plott är en ras som är lättlärd, trofast, lojal och kärleksfull. Den är vänlig mot människor men kan vara aningen beskyddande av sin egendom. Den trivs bäst med andra hundar eller människor. Det är viktigt att en plotthund får tillräcklig träning och fysisk motion. Den mår som bäst när den får springa fritt i exempelvis inhägnad varje dag.

Hälsa och pälsvård

Då det inte finns så många individer i vårt land kan man inte göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet i rasen.

Pälsen på en plott är fin, slät och glänsande. Den är så pass tjock att den skyddar mot exempelvis vind och vatten. Det kan förekomma en dubbel päls men det är ovanligt. Pälsen anses vara lättskött.

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta hur plott är jämfört med andra hundraser som liknar denna? Kika då nedan så jämför vi rasen med liknande hundraser!

Närbild på en plotthund

Plott eller bluetick coonhound?

Både plott och bluetick coonhound tillhör kategorin coonhounds. De kommer båda från USA. Plotten har dock inget foxhoundblod vilket bluetick har. Plotthunden kan också användas både ensam eller tillsammans med en annan hund. Båda raserna används vid jakt på storvilt.

Ingen av raserna är erkända av FCI och anses vara relativt ovanliga i Sverige. Bluetick coonhound är aningen större i mankhöjd än plotten.

Plott eller treeing walker coonhound?

Även treeing walker coonhound ingår i gruppen coonhound tillsammans med plott och bluetick coonhound. De kommer båda från USA. Som vi skrivit ovan har plotten inget foxhoundblod i sina ådror. Dessutom kan plotthunden användas antingen ensam eller med en annan hund under jakten.

Som plotten är också treeing walker coonhound ovanliga i vårt land. Båda raserna är alerta, modiga och har ett imponerande skall.

Plott eller labrador?

Det finns inte så många likheter mellan en plott och en labrador retriever. De har inte samma ursprungsland och har inte heller samma användningsområde. Båda raserna är dock kraftigt byggda och har ungefär samma mankhöjd.

Labradoren är en väldigt vanlig hund i Sverige medan plotthunden är en mer ovanlig syn.

Vanliga frågor om plott

Hur är en plott?

En plotthund är en utpräglad jakthund. De är tuffa, uthålliga och väldigt intelligenta. De är dessutom lättlärda, lojala och kärleksfulla. Rasen kan vara beskyddande av sin egendom och behöver en hel del fysisk aktivering.

Liknande artiklar