Black and tan coonhound – den lekfulla jakthunden från USA

Black and tan coonhound är en väldigt ovanlig ras i Sverige. Det är en vacker hund med kolsvart päls med tantecken som namnet också antyder. Hundarna är 58-68,5 cm i mankhöjd beroende på om det är en hane eller tik. Det är kraftfulla, rörliga och alerta hundar som täcker mycket mark med sina långa och rytmiska steg.

Rasen är en så kallad coonhound som har avlats fram för att jaga trädflyende vilt såsom tvättbjörn. Är man en tydlig ledare som ger den rätt socialisering och uppfostran så kan den bli en trevlig familjehund. Det är en social, lugn och lekfull hund som fungerar bra med andra hundar, barn och andra djur.

Fakta om black and tan coonhound

Mankhöjd hanar:63,5-68,5 cm
Mankhöjd tikar:58-63,5 cm
Vikt:29-34 kg
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Black and tan coonhound kommer från USA. Rasen sägs ha sitt ursprung i de hundar som användes under Hubertus-jakter, blodhunden, i England. Dessa kommer i sin tur från de franska Ardennerna. Hundarna togs sedan till USA under kolonialtiden. Det är en av totalt sex så kallade coonhounds som alla avlats fram för jakt på tvättbjörn, pungråtta och andra vilda djur som flyr upp i träden. Coonhounds är också kända för sina höga skall.

Rasen erkändes av en av de amerikanska kennelklubbarna, AKC, 1945 som första ras av coonhounds. Den är även internationellt erkänd av FCI. De första individerna kom till Sverige 2008.

Black and tan coonhound i närbild

Användningsområde och mentalitet

Rasen är en jakthund som spåra och markerar vilt som flytt upp i träden såsom exempelvis tvättbjörn. Den passar också för jakt på björn, hjort, puma och annat storvilt utifrån sitt stora mod. Tidigare har rasen också använts i USA för att hitta förrymda slavar. Black and tan coonhound klarar tufft klimat och kan arbeta i svår terräng. Den är även känd för sin förmåga att hitta kalla spår oavsett hur svagt de doftar. Den kan också användas som vakthund eftersom den skäller högt om en främling skulle komma in i huset och verka avskräckande utifrån sin storlek.

Hundarna har en stark jaktinstinkt och kan snabbt fånga upp ett spår som den inte släpper vilket gör att de kan vara svåra att ha lösa i naturen. Utifrån jaktinstinkten anses rasen också inte vara lämplig som enbart familjehund. Men vissa menar att den kan bli en trevlig sådan så länge man uppskattar självständighet och sinne för humor hos hunden. Man behöver dels socialisera och uppfostra hunden tidigt och dels se till att den får sina behov uppfyllda. Du behöver vara en tydlig ledare för hunden och lika envis och smart som den.

En black and tan coonhound är lugn i hemmet

Om du tycker om att springa med din hund passar en black and tan coonhound bra till det då den är väldigt uthållig. Den behöver som alla hundar daglig fysisk motion och vill gärna kunna nosa omkring. Rasen mognar långsamt mentalt sett.

I hemmet är hunden avslappnad, mild och lekfull. Den är lugn med ett jämnt humör. De är dessutom sociala, både mot andra hundar och andra djur om den har socialiserats med dem. Vissa individer kan vara lite mer reserverade mot främmande personer men de ska aldrig vara blyga eller ilskna. Rasen tycker också ofta om barn och leker gärna med dem. Rasen kan skälla högt vilket man måste vara medveten om. Dessutom luktar den en del hund och dreglar.

Black and tan coonhound

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i Sverige är så pass få går det inte att göra en korrekt bedömning om hur hälsotillståndet i rasen ser ut.

Rasen har en kort och tät päls som kan stå emot tuffa väderförhållanden. Den är lättskött och badas vid behov.

Jämförelser med andra hundraser

Vissa raser är mer lika varandra än andra och även denna hundras har ett antal gelikar. Här jämför vi därför rasen med andra liknande hundraser för att lyfta fram likheter och skillnader mellan dessa!

Black and tan coonhound eller blodhund?

Man anser att ursprunget till denna hundras är just från blodhunden. Båda raserna är utmärkta spårhundar. De är också båda självständiga och vänliga hundar. Utseendemässigt påminner de om varandra men blodhunden har sitt karakteristiska lösa skinn medan black and tan coonhound saknar det. Båda har dock långa öron. De är bägge ungefär lika höga i mankhöjd och de dreglar.

Black and tan coonhound eller bluetick coonhound?

Båda raserna är coonhounds som kommer från USA. Båda är drivande jakthundar som används på jakt på trädflyende vilda djur. De är tuffa raser som kan arbeta i svåra förhållanden och terräng. Det är modiga hundar med jämnt temperament. Pälsarna är lättskötta. Utseendemässigt är bluetick coonhound svartskimmel med tantecken medan black and tan coonhound är kolsvart med djupt mättade tantecken.

Black and tan coonhound eller dobermann?

Förutom att färgen på hundarna och vissa egenskaper är likadana så är det mycket som skiljer mellan dessa två hundraser. Black and tan coonhound är en jakthund som kan användas som vakthund medan dobermannen är en mer utpräglad arbetshund. Den är bland annat tjänstehund och passar för bruksarbete. Båda är vänliga, lekfulla och tycker om barn. Båda har en stor jaktlust.

Black and tan coonhound sedd från sidan
Black and tan coonhound.

Vanliga frågor om black and tan coonhound

Hur många black and tan coonhound finns det i Sverige?

I slutet av 2021 fanns det i Sverige endast 10 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Vad är så speciellt med black and tan coonhound?

Rasen är känd för sin unika förmåga att följa ett gammalt spår. Förmågan att följa kalla spår har gjort att man ibland säger att dessa hundar har en ”kall nos”.

Hur är en black and tan coonhound?

Dessa hundar är öppna och vänliga och lämpar sig väl som familjehundar så länge som de motioneras tillräckligt. De har en kort och lättskött päls men fäller samtidigt och luktar även hund.

Liknande artiklar