Ciobănesc românesc carpatin – en rumänsk herdehund

Ciobănesc românesc carpatin är en relativt ny hundras för oss i Sverige och den är väldigt ovanlig här. Det är dock en gammal och välkänd ras i andra delar av Europa. Den kommer från Karpaterna i Rumänien där den använts som herde- och vakthund.

Detta är en ganska stor hund med en mankhöjd på upp till 73 cm och det är en tydlig fysisk skillnad mellan tikar och hanar. Trots sin storlek ska den enligt rasstandarden vara rörlig och vig.

Rasen har en naturlig och stark vaktinstinkt. Detta medför ett särskilt ansvar för den som tänkt skaffa en ciobănesc românesc carpatin. Mer om det kan du läsa nedan.

Fakta om ciobănesc românesc carpatin

Mankhöjd hanar:65-73 cm
Mankhöjd tikar:59-67 cm
Vikt:32-45 kg
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps och herdehundar)

Historia

Ciobănesc românesc carpatin är en gammal hundras från Rumänien. Den svenska översättningen av rasnamnet är rumänsk-karpatisk herdehund. Rasen härstammar från en inhemsk hund som fanns omkring bergskedjan Karpaterna. I århundraden har hundarna använts för att skydda och vakta boskapshjordar och människor. Eftersom aveln har skett utifrån kriteriet som en god herde- och vakthund så har man på så sätt bevarat den ursprungliga karaktären.

Den första rasstandarden kom 1934 men har sedan omarbetats 1982, 1999 samt 2001 av den rumänska kennelklubben. Sedan 2002 är rasen internationellt erkänd av FCI. Rasen registrerades för första gången hos svenska kennelklubben 2013.

Användningsområde och mentalitet

Rasen är en herde- och vakthund. Den har genom historien vaktat både boskapshjordar och människor och skyddat dem. Att vakta gör ciobănesc românesc carpatin därför naturligt. Den är orädd med ett lugnt, stabilt och värdigt temperament. Hunden ska också ha en instinktiv och ovillkorlig anknytning till både sin hjord och herde.

Utifrån sin medfödda och starka vaktinstinkt är den inte en hundras som lämpar sig i lägenhet eller i stadsmiljö. Den svenska kennelklubben (SKK) menar att uppfödare och hundägare till raser som till exempel förväntas ha en stark vaktinstinkt har ett särskilt ansvar. Rekommendationen från kennelklubben är därför att valpköpare/hundägare ska ta detta stora ansvar i beaktande innan man skaffar en sådan hund.

Man bör också inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper. Det kan man till exempel göra genom att läsa resultat från mentalbeskrivningar och träffa föräldradjuren i sin vardagsmiljö för att få en uppfattning om dem.

Ciobanesc românesc carpatin

Hälsa och pälsvård

Eftersom det inte finns så många individer i Sverige så kan man inte heller göra någon korrekt bedömning av hur hälsoläget inom rasen ser ut. Den förväntade livslängden är cirka 12-14 år.

Pälsen är rak, tät och grov och underullen är mjuk och tjock. Den är medellång och riklig förutom på till exempel huvudet där den är kort och ska ligga platt. Pälsvården beskrivs som måttlig och hunden badas vid behov.

Vanliga frågor om ciobănesc românesc carpatin

Hur är rasen ciobănesc românesc carpatin?

Den är orädd med ett lugnt, stabilt och värdigt temperament. Hunden ska också ha en instinktiv och ovillkorlig anknytning till både sin hjord och herde. Rasen har också en stark vaktinstinkt och medför därför ett ansvar för uppfödare och ägare.

Hur många ciobănesc românesc carpatin finns det i Sverige?

Det finns ingen hund av rasen ciobănesc românesc carpatin i Sverige. I slutet av 2021 fanns det nämligen inte en enda individ som var registrerad hos Jordbruksverket i Sverige.

Liknande artiklar