Ciobănesc românesc mioritic – en rumänsk herdehund

Ciobănesc românesc mioritic är en gammal hundras från Rumänien men som är väldigt ovanlig i Sverige. Det är en stor hundras där hanarna är minst 70 cm i mankhöjd. Det är en herde- och vakthund som är modig med ett stabilt temperament. De har en stark vaktinstinkt vilket gör den inte lämplig i vissa miljöer och är inte heller lämplig som en förstagångshund.

Fakta om ciobănesc românesc mioritic

Mankhöjd hanar:Minst 70 cm
Mankhöjd tikar:Minst 65 cm
Vikt:50-65 kg
Rasklubb:Klubben för gårds- och boskapsvaktare
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Ciobănesc românesc mioritic är en hundras från Rumänien och man tror att det är en av de äldsta rumänska raserna. I Sverige kallas den ibland endast för mioritic. Rasen kommer från en inhemsk hundtyp som fanns kring bergskedjan Karpaterna. I århundraden har hundarna använts av herdarna för att skydda boskapshjordarna och för att vakta gårdarna och människorna. Aveln har skett utifrån hundarnas arbetsegenskaper.

Rasen introducerades för omvärlden först 1935 vid en utställning i Bukarest. Den första rasstandarden skrevs 1981 av den rumänska kennelklubben. 2002 blev den godkänd av den internationella hundorganisationen FCI. Den godkändes i Sverige så sent som 2018.

Ciobănesc românesc mioritic

Användningsområde och mentalitet

Ciobănesc românesc mioritic är en herde- och vakthund. Dessa hundar är väldigt modiga och har en effektiv kampförmåga när rovdjur såsom lodjur, vargar och björnar hotar boskapen som de ska vakta. De är naturligt vaksamma och tvekar inte att försvara sin flock och sitt revir. Temperamentet är lugnt och stabilt. De beskrivs också som lyhörda, lojala och pålitliga. De anses vara lättlärda men envisa.

Hundarna är dessutom lätta, snabba och smidiga. Det gör att de kan springa fort och hoppa högt. Hunden trivs också utomhus och bör därför inte bo i en lägenhet eller i stadsmiljö. De kräver en hel del motion.

En ciobănesc românesc mioritic är misstänksam och avvaktande mot främmande personer. Om du har gjort dig förtjänt av deras respekt så har du fått en vän för livet och vice versa. Den har en ovillkorlig anknytning till sin hjord och herde. Hundarna beskrivs ha tålamod med barn och är därför en god och tillgiven familjehund.

Rasen har en naturligt stark vaktinstinkt och lämpar sig därför väl som vakthund. Den svenska kennelklubben (SKK) uppmanar personer som funderar på att skaffa en hund med en stark vaktinstinkt att tänka på att man har ett särskilt ansvar, att man ska överväga ansvaret och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper.

Ciobănesc românesc mioritic

Hälsa och pälsvård

Då antalet hundar i Sverige är så få går det därför inte att göra en bedömning kring hälsoläget inom rasen. Det förekommer höftledsdysplasi och magomvridning i större raser. Livslängden för en ciobănesc românesc mioritic är cirka 12-14 år men det är givetvis individuellt och beror på flera olika faktorer.

Pälsen är lång, minst 10 cm, och är grov och rak. Underullen är tät och mjuk. Pälsen är till exempel kortare på benen och svansen ska enligt rasstandarden vara rikligt behårad. Pälsvården anses vara måttlig och hunden badas vid behov.

Vanliga frågor om ciobănesc românesc mioritic

Hur är rasen ciobănesc românesc mioritic?

En ciobănesc românesc mioritic har en naturlig stark vaktinstinkt och tvekar inte att försvara sin flock och sitt revir. Temperamentet är lugnt och stabilt. De har en stark anknytning till sin ägare.

Hur många ciobănesc românesc mioritic finns det i Sverige?

I slutet av 2021 fanns det 33 registrerade individer i Sverige hos Jordbruksverket.

Liknande artiklar