Kavkazskaja ovtjarka – en tuff hund som skyddar mot rovdjur

Kavkazskaja ovtjarka är en stor och kraftfull hund från Ryssland. En vikt på uppemot 85-90 kg är inte ovanlig för dessa hundar. De har sedan länge använts som herde- och vakthund och kan skydda både boskap och människor mot stora rovdjur som varg och björn! För detta krävs det egenskaper som mod, fysisk styrka och skärpa.

Många tycker att dessa hundar ser ut som björnar. Men man ska ha i beaktande att denna ras inte lämpar sig för vilken hundägare som helst på grund av sina egenskaper. Den kräver också mycket utevistelse och passar därför inte dig som exempelvis bor i en lägenhet eller i en stad.

Fakta om kavkazskaja ovtjarka

Mankhöjd hanar:minst 65 cm
Mankhöjd tikar:minst 62cm
Vikt:50-100 kg
Rasklubb:Svenska Ovcharka Klubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Kavkazskaja ovtjarka kallas också för kaukasisk herdehund. Som namnet antyder kommer rasen från bergskedjan Kaukasus i Ryssland. Ovtjarka är ryska för fårherdinna. Rasen finns från högplatåerna till stäppregionerna i södra delarna av landet. Man tror att rasen har sitt ursprung från hundar som fanns i området redan under antiken. Första gången man omnämnt stora hundar av molossertyp är kring seklet f.Kr. där hundarna användes av den armeniska armén.

Rasen har även använts i forna Sovjets armé som patrullerande hund, som bevakningshund och den drog även ammunition. Den användes också i Östtyskland som gränspatrullhund vid Berlinmuren under 1960-talet. 

Utvecklingen inom rasen skedde dels genom naturlig selektion och dels genom influenser från de olika folkslag som bodde i regionen. Detta arbete började under 1920-talet i dåvarande Sovjetunionen. Vissa kvaliteter såsom fysisk styrka, oräddhet, god syn och vattenavstötande päls har har förädlats genom denna utveckling. Uthålligheten, anspråkslösheten och anpassningsförmågan gjorde att rasen har spridde sig över hela landet.

Rasen är heterogen och förekommer i olika typer. I Armenien finns en nationell variant vid namn gampr. Kavkazskaja ovtjarka är också besläktad med varianter av anatolisk herdehund.

Det är den ryska kennelklubben som har avelsansvaret för stambok och rasstandard. Rasen är internationellt erkänd. Den första individen i rasen kom till Sverige 1994. I dagsläget finns 329 hundar av denna ras registrerade i vårt land.

Användningsområde och mentalitet

Kavkazskaja ovtjarka är en utpräglad herdehund och vakthund. Den användes ursprungligen för att vakta och försvara boskap och bosättningar från inkräktare och rovdjur såsom bergslejon, varg och björn. Detta då befolkningen i områdena främst levde på djurhållning. I länder som Armenien och Georgien används rasen fortfarande som en herde- och vakthund.

Rasen har avlats och utvecklats för att kunna göra sina uppgifter i ett tufft och kargt klimat. Genom sina egenskaper har den visat sig vara oumbärlig för befolkningen. Hundarna är därför självständiga, skarpa, tåliga, modiga och har en fysisk styrka. Den är självsäker, aktiv och har både försvarslust och ett stabilt temperament. Vaktinstinkten är stark och de är trogna sin ägare. Den försvarar hela sin flock men har en tendens att vara en enmanshund. De är misstänksamma och avvaktande mot främmande personer. Man behöver därför socialisera dem tidigt.

Utifrån sina egenskaper är det väldigt viktigt att påpeka att det är en hundras som kräver en kunnig, ansvarsfull och erfaren ägare. Man bör därför inte vara en förstagångshundägare. Rasen lämpar sig inte heller som enbart sällskapshund och inte heller att man bor i lägenhet eller i stadsmiljö då den kräver mycket utevistelse.

Kavkazskaja ovtjarka i närbild i en höstig skog

Hälsa och pälsvård

Rasen har en lång livslängd och upp till 14 år är inte ovanligt förekommande. Det förekommer höftleds- och armbågsledsdysplasi inom rasen.

Inom rasen förekommer det tre olika pälsvarianter: kort-, mellan- och långhårig päls. Pälsen är grov, rak och ha en tät underull. De fäller sin päls två gånger om året. Man behöver borsta hunden regelbundet. Den bör badas vid behov.

Jämförelser med andra hundraser

När du ska skaffa hund är det viktigt att du väger in såväl hundens utseende som dess mentala egenskaper. Du bör med andra ord inte bara köpa en kaukasisk herdehund för att den har ett björnliknande utseende. Med detta sagt jämför vi nedan hur rasen står sig mot andra stora hundraser!

Kavkazskaja ovtjarka eller tibetansk mastiff?

När du ska skaffa hund kan det vara svårt att välja mellan kavkazskaja ovtjarka eller tibetansk mastiff. De båda raserna är nämligen ganska lika varandra rent utseendemässigt. Men det finns även vissa skillnader mellan dessa två raser. En av de viktigaste skillnaderna är storleken. Den kaukasiska herdehunden är en extremt stor hundras som kan väga uppemot 100 kg. Den tibetanska mastiffen är också stor men har en maxvikt som är betydligt lägre än så.

Oavsett vilken av dessa två raser du väljer kan du räkna med att få en utmanande hund. Hunden kommer behöva tränas konsekvent av en erfaren hundägare. Bägge raserna har också en ganska låg energinivå. De är dessutom nöjda med att vara ensamma ibland såväl som att spendera tid med sin familj. Så om du letar efter en stor hund som gärna vaktar och skyddar din familj är båda raserna bra val.

Kavkazskaja ovtjarka eller rottweiler?

Försöker du välja en ras mellan kavkazskaja ovtjarka eller rottweiler? Bägge dessa hundar är både olika varandra på vissa sätt och har vissa likheter. Den kaukasiska herdehunden är till att börja med större än vad rottisen är. Men detta är inte den enda skillnaden mellan raserna.

Den kaukasiska herdehunden trivs bättre än rottisen med att bli lämnad ensam. Rottweilern har också en högre aktivitetsnivå och ett större behov av motion. Den är dessutom mer lättränad än vad ovtjarkan är.

En kavkazskaja ovtjarka är inte bara större utan även starkare än en rottweiler. Med detta sagt gör sig bägge dessa raser väldigt bra som vakthundar. Båda kräver också en erfaren hundägare och lämpar sig inte bra som första hund för nya hundägare. Så när du väljer någon av dessa hundraser bör du vara säker på att du är uppgiften mogen!

Vanliga frågor om kavkazskaja ovtjarka

Hur är en kavkazskaja ovtjarka?

Kavkazskaja ovtjarka är en tålig, tuff, stark och modig hundras. Det är en utpräglad herde- och vakthund som kräver en ägare mot mycket hunderfarenhet.

Är en kavkazskaja ovtjarka farlig?

Den kaukasiska herdehunden är en intelligent hund som måste tränas ordentligt för att inte bli väldigt farlig. Rasen är nämligen stor, kraftfull, envis och ovillig att lära sig. Men som ägare måste du alltid ha kontroll över din hund i alla lägen.

Liknande artiklar