Världens största hund är grand danoisen

Världens största hundar och hundraser

När det kommer till vilken hund som är sötast ligger sanningen i betraktarens subjektiva öga. När det kommer till vilken som är världens största hund är verkligheten dock mer objektiv – allt handlar helt enkelt om hundens höjd och vikt. Med hjälp av dessa mätvärden kan man jämföra hundar runt om i världen och kora en vinnare.

Under årens lopp har det funnits flera hundar som har aspirerat på denna titel. Så vilken är då världens största hund? Världens största levande hund är grand danoisen Freddy. Med en höjd på 1,035 meter och en vikt på 88,9 kg överskuggas hans storlek dock av den avlidne rasfränden Zeus, som var 1,118 meter hög och vägde 70,3 kg.

Hundälskare fascineras inte bara av storleken på enskilda individer utan vill ofta även veta vilka raser som tillhör de större. Här kommer jag därför att presentera såväl några av världens största hundar på individnivå som flera av de största hundraserna i världen.

Världens största hundar

På grund av hundars begränsade livslängd, och det faktum att större hundraser i regel lever en kortare tid än mindre, förändras ordningen över världens största hundar titt som tätt. Jag kommer därför att presentera listan över de mest högresta jättarna sett till historien, levande eller ej.

  1. Zeus – Den hund som enligt Guiness World Records var den största någonsin är en grand danois vid namn Zeus. Han var 1,118 meter hög och vägde 70,3 kg. Zeus blev officiellt mätt och vägd 2011 och avled fyra år senare vid sex års ålder.
  2. Freddy – Den nuvarande rekordhållaren ska vara en annan grand danois, Freddy. Hans höjd uppgår till 1,035 meter och med sin vikt (88,9 kg) har han förstört flertalet soffor.
  3. Zorba – Den engelska mastiffen Zorba har haft flera Guiness-rekord, däribland rekorden för längsta respektive tyngsta hund. 1989 ska han ha vägt 155,5 kg. Hans höjd stannade dock på 0,993 meter.
  4. Boomer – Landseern Boomer vägde in på 81,6 kg men var blott 91,4 cm hög. Han avled 2012 vid sex års ålder.
  5. Euphrates – Blandrasen Euphrates, en blandning mellan bullmastiff och mastino napoletano, vägde 81,6 kg. Hunduppfödarens syfte var att skapa en hundras som påminner om den mesopotamiska molossen, en massiv ras med anor från 5000-talet f.Kr.

Världens största hundraser

När det kommer till storleken kan såväl hundens höjd som dess vikt avses. Nedan kommer jag att gå igenom några av världens största hundraser, utan inbördes ordning.

Mastiff

Mastiff
Mastiff

Mastiffen blir vanligtvis 70-91 cm hög och väger 54-100 kg. Mastiffen är en hundras som blir enorm i storleken. Även om det är en grand danois (mer om den rasen nedan) som har rekordet för den högsta hunden, så är det en mastiff som innehar rekordet för världens tyngsta hund någonsin. Detta är också den största hundrasen i världen.

Mastiffens storlek har en viktig funktion när det kommer till den uppgift som den har framavlats för, nämligen att hjälpa till vid jakt på björn och lejon. Denna hundras blir ofta lika stor som en ponny, men de har generellt sett ett ganska lugnt temperament och fungerar vanligtvis bra som familjehundar.

Grand danois

Grand danois
Grand danois

Grand danois är den hundras som många tänker på när begreppet ”världens största hundras” kommer på tal. Dessa hundar blir ofta 71-86 cm höga och väger 45-90 kg. Denna hundras kommer från Tyskland och är en mastiff som uppkommit genom korsningar av (engelska) mastiffer och irländska varghundar.

Denna hundras må inte vara den tyngsta men väl bland de högsta. Rekordhållaren i kategorin världens största hund, Zeus, tillhör också föga förvånande denna ras. Nackdelen med hundrasen är att de generellt sett endast når en ålder om 6 till 8 år.

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund
Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshunden blir generellt sett 65-90 cm hög och väger 64-120 kg. Denna jätte härstammar från de schweiziska alperna och norra Italien, där den har använts som räddningshund. Dagens sankt bernhardshundar är dock i hög utsträckning ”vanliga” familjehundar. De är kända för att ha ett trevligt temperament och fungera bra tillsammans med barn.

Mastino napoletano

Mastino napoletano
Mastino napoletano

Den napolitanska mastiffen (mastino napoletano) blir vanligtvis 58-75 cm hög och väger 50-70 kg. Denna hundras kanske inte är särskilt känd här i Sverige, men den har onekligen en hel del massa på kroppen. Likt namnet antyder kommer rasen från södra Italien, där den använts som vakthund.

Mastino napoletano är en hundras som är känd för att vara orädd och skyddande. Detta är egenskaper som gör den till en bra vakthund, men den är dock inte särskilt bra på att larma om fara. Mastiffer tenderar nämligen att vara ganska tysta hundar och brukar istället smyga sig på inkräktare snarare än att skälla på dessa.

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund
Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund är en brittisk hundras som generellt sett väger 34-50 kg och har en höjd i spannet 70-80 cm. Denna hundras härstammar förstås från Skottland och har där varit människans bästa vän längre än vad vi genom historien kan spåra dess ursprung. Den har använts för att jaga gjort och gjorde detta genom att jaga ifatt bytet.

Den skotska hjorthunden är större och tyngre än greyhounden men är i övrigt byggd på ett liknande sätt, med en slank kropp som borgar för hög hastighet. Idag hålls rasen vid liv främst av entusiaster vilka utöver som sällskap använder dessa hundar till hundutställning och kapplöpning.

Leonberger

Leonberger
Leonberger

Den tyska hundrasen leonberger blir i regel 65-80 cm hög och väger 41-75 kg. Leonbergern påminner enligt vissa om en newfoundlandshund som har korsats med en sankt bernhardshund. Det är också precis så det gick till när rasen avlades fram i Tyskland i mitten av 1840-talet. Rasens huvudsakliga syfte är att vara en sällskapshund. Dessa hundar kan dock med sin styrka och klipskhet utföra allt från räddningsuppdrag i vatten till spåra vilt eller valla boskap.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund
Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är en kanadensisk hundras som vanligtvis väger 45-70 kg och mäter 63-74 cm på höjden. Som namnet antyder härstammar denna ras från Newfoundland. Där avlades den fram för att med hjälp av sin storlek och styrka hjälpa fiskare att dra nät och linor från båtar samt dra vagnar. Dessa hundar kunde även hämta allt som kunde falla ombord, inklusive besättningsmän. Newfoundlandshunden är alltså inte bara stor och stark utan även en utmärkt simmare.

Anatolisk herdehund

Anatolisk herdehund
Anatolisk herdehund

Anatolisk herdehund är en turkisk ras som blir 71-81 cm hög och väger 40-65 kg. Den anatoliska herdehunden är en stor och kraftig hundras som är smart, lojal och skyddande. De blir ofta väldigt misstänksamma mot främlingar och skäller om de skulle upptäcka inkräktare. Denna hundras är känd för att gärna leka med barn. Med tanke på dess storlek och kraftfullhet bör dock sådan lek ske med viss försiktighet.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund
Pyrenéerhund

Pyrenéerhunden härstammar från Frankrike och blir ofta 65-82 cm hög samt väger 36-54 kg. Dessa hundar har sedan 3000-talet f.Kr. agerat vakthund och skyddat boskap åt oss människor. Pyrenéerhunden har en tendens att bli aggressiv om den inte redan från valpåldern uppfostras av sin ägare. Det är en hundras som kräver ett visst utrymme och inte alltid fungerar så bra som inomhushund.

Pyréeneerhundar gillar att jobba och vallar gärna boskap. De kan även upptäcka och varna för inkräktare i form av okända människor eller djur. De kan även skälla en hel del. Med rätt uppfostran fungerar dessa hundar vanligtvis bra tillsammans med familjens barn eller andra djur.

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux
Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux är en fransk molosserhund vars vikt ofta ligger i spannet 54-65 kg och höjd 57-67 cm. Denna hund kallas ibland även fransk mastiff och är känd för att ha en imponerande storlek. Faktum är också att detta är en av de allra äldsta franska hundraserna. Sett till sin kroppsstorlek har den också det största huvudet.

Denna hundras har till skillnad från den napolitanska mastiffen använts för så mycket mer än att enbart vakta hemmet. De har bland annat även använts till att dra vagnar samt vakta boskap. Historiskt sett har detta varit en väldigt mångsidig hund som gärna är aktiv utomhus men lugnare inomhus.

Berner sennenhund

Berner sennenhund
Berner sennenhund

Den schweiziska hundrasen berner sennenhund blir i regel 58-70 cm hög och väger 36-50 kg. Dessa hundar har tidigare fungerat som gårdshundar med uppgift att vakta, dra och driva boskap. Idag är det vanligare att de använts som familjehundar. Rasens storlek gör att den kräver ett visst utrymme samt i vuxen ålder betydande mängder regelbunden motion.

Vill du veta vilket hundfoder till berner sennen som är det bästa? Spana då in den länkade artikeln!

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff
Tibetansk mastiff

Den tibetanska mastiffen härstammar från Tibet med omnejd och blir i regel 61-76 cm hög och väger 34-73 kg. Hundrasen blev känd redan under antiken och dess existens har återberättats av såväl Aristoteles som av Marco Polo. I Tibet använder man främst denna hundras till att vakta boskap mot såväl människor som djur. I övrigt används dessa hundar även som sällskapshund eller vakthund.

Avslutande tankar

Stora hundar har i alla år fascinerat oss människor. De fyller dessutom fler funktioner än att enbart se avskräckande ut – med sin storlek och styrka kan de ofta utföra långt fler arbeten än vad mindre hundar klarar av. Samtidigt blir det än viktigare med större hundar att man som hundägare uppfostrar hunden rätt och verkligen sitter i förarsätet i maktförhållandet.

Gillar du större hundar eller föredrar du mindre hundraser? Äger du kanske rentav en riktig bamse till jycke? Ta gärna någon minut och dela med dig av dina funderingar och åsikter kring dessa jättar till hundraser i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *