Mops är en av våra korthåriga hundraser

Korthåriga hundraser – 20 hundar med kort päls

Korthåriga hundraser föredras av många hundägare som vill ha en hund som inte kräver särskilt mycket pälsvård. Hundar med kort päls behöver nämligen inte borstas lika mycket som mer långhåriga hundraser. Med detta sagt behöver såklart alla hundar tas om hand och du kommer kanske inte ifrån pälsvården helt och hållet. Däremot har de mindre päls att borsta och fälla.

20 korthåriga hundraser

Vill du skaffa en hund med kort päls? Då kanske du hittar din nya favorit bland någon av de 20 korthåriga hundraser som vi presenterar nedan!

Basenji

Basenji är en afrikansk hundras som har en luktfri och kort päls. Pälsen håller sig naturligt ren och dessa hundar behöver därför inte badas särskilt ofta. Faktum är att hundar av denna ras ofta själva rengör pälsen på samma sätt som katter gör.

Rasen kan faktiskt inte skälla och är därmed en av de hundraser som inte skäller alls eller särskilt mycket. Med detta sagt är hundarna inte tysta utan de ger istället ifrån sig ett unikt ljud som påminner om att hunden joddlar.

Basenji

Beagle

Beagle är en av de raser som många känner igen direkt på utseendet. Detta är också en av de hundraser som skäller mycket mer än vad de flesta andra gör. De har också mycket energi och är ganska sorglösa men kan samtidigt vara envisa ibland.

När det kommer till pälsen har denna korthåriga hundras en kort och vattentät sådan. Rasen fäller en del och behöver borstas regelbundet för att pälsen ska hållas i gott skick. Däremot blir pälsen sällan smutsig vilket gör att dessa hundar inte behöver borstas särskilt ofta.

Beagle

Bostonterrier

Bostonterrier är en korthårig hundras vars päls ser ut lite som en smoking. Rasen är känd för att vara full av energi och tillgivenhet. Den korta pälsen behöver inte heller särskilt mycket pälsvård. Det räcker gott att borsta pälsen en gång i veckan för att avlägsna de pälshår som hunden har fällt. Och även om dessa hundar fäller gör det inte detta särskilt mycket i förhållande till många andra hundraser.

Rasen har rykte om sig att vara en av de dyraste hundraserna i Sverige. Exakt hur det ligger till med detta är dock svårt att ge ett rakt svar på – prissättningen av valpkullar är knappast offentligt tillgänglig information.

Bostonterrier

Boxer

Boxer är en bra vakthund från Tyskland som uppstod under 1700-talet. Denna korthåriga hundras kan ibland ha en tigrerad päls. Pälsen behöver borstas varje vecka men hundar av denna ras är renliga av sig och behöver bara badas när de är smutsiga.

Rasen är full av energi och lekfull, så dessa hundar behöver mycket motion för att må bra samt för att förebygga destruktiva beteenden. Rasen är dock trubbnosig och bör därför inte anstränga sig för mycket när det är varmt ute.

Boxer

Bullterrier

Bullterrier är en ras med ett avlångt, lite hästliknande ansikte. Detta gör rasen lätt att särskilja från andra liknande raser, såsom american staffordshire terrier. Dessutom anses detta lite oväntat vara en av de ”snällaste hundraserna” som finns – den går bland annat bra ihop med barn.

Pälsen behöver borstas varje vecka och trots sin muskulösa kroppsbyggnad behöver hunden motioneras dagligen genom till exempel långa promenader och lek i trädgården.

Bullterrier

Dalmatiner

Dalmatiner är en prickig hundras som härstammar från ett område som heter Dalmatien och ligger i dagens Kroatien. Historiskt sett har dessa hundar bland annat sprungit bredvid häst och vagn för att skydda hästarna mot främmande hundar som skulle kunna angripa.

Detta är inte bara en av de korthåriga hundraser som vi har valt att belysa i denna artikel – det är dessutom en av få hundar med anlag för blå ögon. Den prickiga pälsen behöver borstas varje vecka och detta är också en aktiv hundras med mycket energi och en hög uthållighet. Därmed kräver den en hel del motion på daglig basis.

Dalmatiner

Dobermann

Dobermann är en hundras från Tyskland som avlades fram av en man vid namn Karl Friedrich Louis Dobermann – därav namnet. Detta är en korthårig hundras vars päls är lätt att ta hand om – allt som krävs är en borstning en gång i veckan.

Dobermann är en stor hundras som behöver motioneras rikligt för att vara glad och nöjd. Detta är lojala hundar som främst är kända för sin förmåga att vakta. De kan se skrämmande ut för inkräktare men är väldigt tillgivna sin familj. Rasen är också känd för att agera respektfullt mot barn.

Dobermann

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher är en av de små hundraser som har letat sig in på den här listan. Denna korthåriga hundras ser i mångt och mycket ut som en betydligt mindre version av sin kusin, dobermannen. Trots att dvärgpinschern är den mindre av de två är detta faktiskt den äldre av de bägge raserna.

Denna korthåriga hundras har en kort päls som ligger tätt mot kroppen. Pälsen behöver borstas en gång i veckan för att behålla sin vackra lyster. Denna minimala pälsvård är som bekant en av de stora fördelarna med att äga korthåriga hundraser.

Dvärgpinscher

Grand danois

Grand danois är inte bara en av världens största hundar sett till mankhöjd – detta är också en vänlig jätte till hund. Denna korthåriga hundras har en kort päls som bör borstas på veckolig basis för att den ska bibehålla sin vackra glans.

Till skillnad mot vad många kanske tror är detta en väldigt trevlig hundras att ha och göra med i hemmet. Den är tillgiven och rar samt vanligtvis lugn för sin storlek. Den kräver inte heller enorma mängder motion utan nöjer sig faktiskt med några måttliga promenader varje dag. Värt att tänka på är att enorma hundar som denna har en kortare livslängd än många andra raser. Ta reda på hur länge hundar lever utifrån deras ras i den länkade artikeln!

Grand danois

Greyhound

Greyhound är som bekant världens snabbaste hundras. Dessa hundar är av naturen väldigt renliga av sig och är lättare att ha och göra med inomhus än vad många tror. För även om de är snabba och gärna springer av sig utomhus är de faktiskt något av soffpotatisar när de väl är inne i bostaden.

Denna vinthund har en kort päls och fäller dessutom mindre än vad många andra korthåriga hundraser gör. Italiensk vinthund är för övrigt en mindre variant av denna ras som i hög utsträckning delar sin större kusins egenskaper.

Greyhound

Korthårig chihuahua

Korthårig chihuahua är en väldigt liten hund med ett betydligt större självförtroende. Rasen finns tillgänglig dels som en korthårig variant men även som en långhårig sådan. Den korthåriga chihuahuan kräver förstås lite mindre pälsvård än vad den långhåriga varianten gör.

Faktum är att detta är världens minsta hundras, men trots detta bor det alltså mycket hund i den lilla kroppen. Hundar av denna ras är kända för att ha en större hunds attityd men komma i en betydligt mindre förpackning.

Korthårig chihuahua

Korthårig tax

Korthårig tax är inte bara en ras med kort päls utan även en hundras med korta ben. Dessa energiska hundar har ofta sympatiska personligheter men kan också vara ganska envisa. Taxen kan vara antingen korthårig, långhårig eller strävhårig. Dessutom finns den i flera olika varianter även rent storleksmässigt.

Trots att taxar är ganska små kan de vara ganska beskyddande. De är också bra på att varna för faror vilket gör dem till utmärkta vakthundar.

Korthårig tax

Korthårig vizsla

Korthårig vizsla är en hundras från Ungern som är känd för att vara en duktig jakthund. Rasen är också populär utifrån att den är en vacker, tillgiven och aktiv sällskapshund. Pälsen kräver inte särskilt mycket underhåll utan det räcker ofta med en veckolig borstning. Detta för att avlägsna fällda pälshår samt för att hålla pälsen i gott skick. Rasen fäller inte särskilt mycket.

Korthårig vizsla

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en mångsidig jakthund som kan användas till allt från eftersök till apportering i såväl vatten som på land samt som stående fågelhund. Detta är också en ras som är duktig på viltspår. Utöver att vara en skicklig spårhund är detta också en duktig löpare som ofta når framgång i sporten canicross. Rasen är snabb och har mycket energi vilket gör den till ett riktigt bra val av hundras för löpning.

Den korta pälsen behöver du som hundägare ta hand om genom att borsta den varje vecka. Med jämna mellanrum bör du också bada din hund. Korthårig vorsteh är en trevlig sällskapshund bara den tillåts få utlopp för sin höga energi. Den ägnar sig gärna åt jakt dagarna i ända och behöver därför motioneras och stimuleras mycket för att inte bli destruktiv i hemmet.

Korthårig vorsteh

Mastiff

Mastiff är en väldigt stor hundras och en vänlig bjässe som gärna skyddar sin familj. Den är dock inte särskilt aggressiv och gör sig därför väldigt bra s om en familjehund. Mastiffen har en kort päls som dock kan behöva borstas en del för att hållas i toppskick.

Rasen fäller en del och är dessutom känd för att vara en hundras som dreglar mycket. Så även om den har en kortare päls kan du alltså behöva lägga ner en del tid och energi på att hålla din hund i gott skick.

Mastiff

Mops

Mops är en hundras med rynkor som härstammar från Kina och avlades fram redan under 400-talet f.Kr. Dessa små vovvar har genom tiderna varit sällskapshundar åt kinesiska kejsare. De har en kort päls som de fäller ganska mycket av. Ju mer du borstar din hund desto mindre päls behöver du dock plocka bort från kläder och möbler.

Mopsar behöver inte motioneras mer än måttligt och de tål inte varmt väder särskilt väl. Därför bör de helst vistas inomhus med luftkonditionering när sommardagarna är som varmast. Dessa hundar har till främsta uppgift att vara en lojal sällskapshund. De gillar inte att lämnas ensamma alltför länge utan följer gärna med på äventyr. Detta är ett bra val av hundras för pensionärer och andra som vill ha en liten och portabel följeslagare.

Mops

Podenco ibicenco

Podenco ibicenco är en ras som kommer från ön Ibiza utanför Spaniens kust. Rasen härstammar faktiskt från de egyptiska hundar som handelsmän förde med sig till ön för omkring 3 000 år sedan. Rasen kallas lämpligt nog också för ibizahund och är en kaninjägare som använder sin goda syn när den jagar sitt villebråd.

Dessa hundar kan ha antingen en kort päls eller en strävhårig sådan. Bägge varianterna behöver inte mer än en genomborstning i veckan.

Podenco ibicenco

Rat terrier

Rat terrier är precis som namnet antyder en utpräglad råttjägare. Dessa hundar kommer från USA och avlades fram under 1800-talet som en väldigt populär gårdshund. Som du säkert redan har gissat dig till användes hundarna för att jaga råttor och hålla dessa borta från ägorna.

Denna korthåriga hundras har en päls som är kort men rasen fäller samtidigt ganska mycket. Därför bör du borsta din hund lite oftare för att förhindra att pälsen hamnar lite varstans inne i bostaden. En rat terrier är också fylld med energi och behöver därför motionera lite mer än vad många andra mindre raser måste göra.

Rat terrier

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback är en hundras från Sydafrika som avlades fram för att jaga lejon. Rasen har fått sitt namn från den kam av hår som väger på dess rygg. Denna hårkam växer faktiskt i motsatt riktning från den övriga pälsen. Pälsen är för övrigt kort och rasen fäller sin päls endast i en måttlig mängd. Däremot krävs lite mer än den mest grundläggande pälsvården för att pälsen ska se riktigt bra ut.

Detta är inte ett särskilt lämpligt val av hundras för dig som aldrig tidigare har ägt en hund. Det är trots allt en stor, kraftfull, självständig ras med en stark jaktinstinkt. Därför kräver den mycket motion och mental aktivering samt konsekvent och målmedveten hundträning.

Rhodesian ridgeback

Weimaraner

Weimaraner är en tysk hundras som har en grå, närmast silverfärgad päls. Detta är inte bara en skicklig jakthund utan också en snabb och uthållig sådan. Det är ett bra val av hundras för vandrare som gärna vill ha sällskap i vandringsspåret. Du kan också med fördel springa med din hund om du väljer att skaffa denna ras. Den behöver mycket motion och bör också tränas en hel del.

När det kommer till pälsvård krävs faktiskt inte särskilt mycket av denna vara. Denna korthåriga hundras bör dock borstas då och då för att avlägsna det hår som hunden fäller. Dessutom bör du förstås bada din hund när den är smutsig. Men i övrigt är rasen lätt att ha och göra med i detta hänseende.

Weimaraner

Avslutande tankar om korthåriga hundraser

Tillhör du de hundälskare som föredrar korthåriga hundraser framför långhåriga jyckar? Kanske gör du detta utifrån det faktum att pälsen är lättare att vårda när den är kort? Eller så kanske du helt enkelt gillar det släta och rena utseende som en kortare päls ger hunden? Skriv gärna en kommentar och berätta varför du föredrar dessa raser framför de med längre päls! Och kommentera också om du känner till någon annan ras som bör finnas med i denna lista!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *