Hälleforshund – en svensk älghundsras

Den vackra hälleforshunden är en duktig jakthund och är en outtröttlig, lojal och samarbetsvillig sådan. Rasen kännetecknas av den speciella gulröda färgen i olika nyanser och ofta med den typiska svarta masken.

Denna ras är en svensk hundras men är ändå ganska ovanlig i vårt land. I slutet av 2021 fanns det 887 individer som var registrerade hos Jordbruksverket.

Fakta om hälleforshund

Mankhöjd hanar:55-63 cm
Mankhöjd tikar:52-60 cm
Vikt:25-35 kg
Rasklubb:Hälleforshundklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Rasen härstammar från en kull älghundar som föddes i slutet av 1930-talet. Dess namn har med att göra att kullen föddes nära Hellefors Bruks AB i orten Hällefors i Västmanland. Rasen kan ibland också kallas för hälleforsare. På bolagets markområde skedde nämligen älgjakt med dessa hundar då älgstammen fått en kraftig tillväxt som man behövde begränsa. Jakten skedde som enmansjakt med löshundar.

Stammodern till rasen var den gråbeige ostjaktiken Spanja. Hon föddes 1937 och kom från ett spann slädhundar, ostjaker, som kom till Sverige från Sibirien i Ryssland under mitten av 1930-talet. Ostjakhundar var ett annat namn för hundar som liknande samojeder.

Stamfadern anses vara Pajo, en blandrashund med en gulaktig färg. Han föddes 1930 i Styggberg i Hälsingland. I hans härstamning finns både en korsning mellan gråhund och stövare som användes som en drivande hund på hare. Det finns även vit trädskällande spetshund. Pajo var duktig på att ställa älg och såldes därför senare till bruket där han användes av jägmästare E. Rådberg. Vissa uppgifter gör gällande att hunden fällde 156 älgar för honom.

Man har även senare korsat in andra ostjakhundar av lajkatyp, finsk spets, gråhund och jämthund. Från 1960-talet fanns även hälleforshundar i västra Sveriges fjällkedja och skogar från Västerbotten och norrut.

Man började dokumentera rasens härstamning tidigt hos de hundar som man ansåg kunde vara hälleforshundar. 1990 bildades sedan en arbetsgrupp och rasklubben bildades fyra år senare. Då gjorde man även en mönstring av ett 40-tal hundar. I mitten av 1990-talet började man genomföra inofficiella jaktprov.

2000 blev sedan rasen erkänd av Svenska Kennelklubben då även rasstandarden antogs. Rasen kunde då börja delta i officiella jaktprov och på utställningar. Rasen är inte erkänd av den internationella organisationen FCI. Denna ras har en öppen stambok.

Hälleforshund som sitter framför en äng

Användningsområde och mentalitet

En hälleforshund används som jakthund på älg. Det är en utpräglad jakthund med stor viltskärpa. Den jagar antingen ensam eller med få passkyttar. Styrkan i rasen är främst uthålligheten och den är nästan outtröttlig.

Hälleforshundar ska kunna jaga i tuff terräng och dåligt väder i dagar utan att blir trött. En av det viktigaste kriterierna i rasens avelsarbete är jaktdugligheten. Den ska bland annat samarbeta med föraren, arbeta aktivt för att ställa älgen och tycka om att skälla älg på ståndskall. Den passar inte som enbart sällskapshund.

Rasen ska vara lojal, stark, energisk och modig. Den är känd för att vara en enmanshund. Den bryr sig därför inte om främlingar varken i skogen eller i hemmet. På 1930-talet var rasen skarpare men aveln har numera fått ett temperament som är mer lämpligt för att passa in i dagens samhälle. Det är en förhållandevis ung ras och alla hundar är individer. Detta gör att de mer rastypiska egenskaperna inte återfinns hos alla individer.

Hälsa och pälsvård

Det förekommer inga kända hälsoproblem eller sjukdomar i rasen. Viss förekomst av höftledsdysplasi (HD) finns inom rasen. Det är därför viktigt att röntga tilltänkta avelsdjur. Det har tidigare funnits ögonproblem men detta har minskat genom rasklubbens avelsprogram.

Pälsen på en hälleforshund består av mjuk, kort, tät och riklig underull och längre och grovt täckhår. På bland annat huvudet är pälsen tät och kort medan den bildar en krage på halsen och skuldrorna. Det anses vara en lättskött päls och man badar hunden vid behov.

Närbild på en hälleforshund

Hälleforshund som familjehund

Många anser att hälleforshunden är en trevlig familjehund. Eftersom det är en utpräglad jakthund är den inte lämplig till enbart sällskapshund. Det är också ofta en enmanshund.

Vanliga frågor om hälleforshund

Hur är en hälleforshund?

En hälleforshund är en stark, energisk och modig jakthund på älg. Det är en enmanshund med stor viltskärpa. Den är även uthållig och kan jaga under långa perioder trots tuff terräng.

Liknande artiklar