Hokkaido – den robusta spetsen från Japan

Hokkaido, eller ainu som rasen också kallas, kommer från Japan. Det är en medelstor spetshund som är robust med en god benstomme och stram muskulatur. Hundarna är en japansk nationalsymbol sedan slutet av 1930-talet men är väldigt sällsynt utanför sitt hemland.

Rasen beskrivs ofta som värdig, intelligent men en makalös uthållighet och stor anpassningsförmåga. De klarar av ett tufft klimat och är både orädda och lojala.

Fakta om hokkaido

Mankhöjd hanar:48,5-51,5 cm
Mankhöjd tikar:45,5-48,5 cm
Vikt hanar:20-30 kg
Vikt tikar:20-30 kg
Rasklubb:Urcanis-Svenska Urhundsklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Hokkaido är en hundras som kommer från Japan. Rasen räknas till de asiatiska spetshundarna och namnet kommer från en av Japans fyra stor öar, nämligen den nordliga ön Hokkaido. Man anser att rasen härstammar från de japanska medelstora hundar som följde med emigranter, antagligen yamato-folket, under 1140-talet, den så kallade Kamakura-perioden. Emigranterna kom från Japans största ö Honshu till Hokkaido när förbindelserna mellan dessa öarna öppnades.

Rasen kallas också för ainu. Namnet kommer från ainufolket som är ursprungsinvånare på Hokkaido, som fött upp dessa hundar. Hundarna användes för att jaga björn och annat vilt. På grund av hundarnas fysik klarar de av ett kallt klimat och kraftiga snöfall.

Hokkaido är sedan 1937 en nationalsymbol i hemlandet. Den är väldigt sällsynt utanför Japan och Sverige är därför inget undantag. I slutet av 2021 fanns endast fyra individer registrerade i Jordbruksverkets databas. Denna hundras är internationellt erkänd av FCI.

Hokkaido som går bredvid en människa

Rasens användningsområde och mentalitet

Hokkaido är en ras som används som jakthund och sällskapshund. Den har en anmärkningsvärd uthållighet och har en robust fysik som gör att den klarar av ett tufft klimat. Hundarna har en bra omdömesförmåga, stor motståndskraft och även en stor anpassningsförmåga.

Rasen beskrivs som en värdig ras som dessutom är mycket alerta, läraktiga och orädda. De är intelligenta, lugna och lojala. Genom rätt socialisering blir hunden ofta en trevlig och självsäker medlem av familjen.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns så få individer i Sverige kan man inte göra en korrekt bedömning hur hälsotillståndet i rasen ser ut. Livslängden är cirka 11-13 år men beror givetvis på individuella faktorer.

Pälsen på en hokkaido består av rakt och hårt täckhår samt tät och mjuk underull. Pälsen fälls ungefär två gånger om året. Det är en lättskött päls och hunden badas endast vid behov.

Vanliga frågor om hokkaido

Hur är en hokkaido?

En hokkaido är en intelligent, lugn, orädd och robust hund. Det är en värdig hundras som är väldigt uthålliga och innehar en stor anpassningsförmåga.

Vad kostar en hokkaido?

En valp av rasen hokkaido kostar enligt uppgift i genomsnitt cirka 19 000 till 24 000 kronor. Priset varierar förstås lite grann beroende av vilken uppfödare du köper valpen.

Liknande artiklar