Japansk spets – den lilla, fluffiga, vita spetshunden från Japan

Japansk spets är en liten, vit och fluffig spetshund från Japan. På japanska heter rasen nihon supittsu (日本スピッツ). Spetshundar härstammar ofta från lite kyligare breddgrader och denna hundras är inget undantag. Likt de flesta andra spetsar har denna ras en tjock päls i dubbla lager. Den har även ett kilformat huvud med spetsiga öron och en lång svans som bågar upp över hundens rygg.

Dessa hundar är ofta väldigt komiska och kan skänka dig många skratt. De är dessutom väldigt lojala och smarta. Därför är detta på många sätt den ultimata sällskapshunden. ”Jappar” följer gärna med på äventyr av olika slag, bara de får vara tillsammans med sin familj. Läs vidare för att få mer information om denna fantastiska hundras och dess historia m.m.!

Fakta om japansk spets

Mankhöjd hanar:30-38 cm
Mankhöjd tikar:något mindre än hanar
Vikt:5-9 kg
Rasklubb:Japansk Spets Klubb
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Den japanska spetsen kommer som bekant från Japan. Den avlades fram där under 1920- och 1930-talen. Detta genom att man avlade på andra spetshundar som hade importerats från länder såsom USA, Kina, Kanada, Australien och Ryssland. Efter flera år av korsningar mellan de olika raserna hade man fått fram en liten, fluffig vit spetshundras. 1948 erkände landets kennelklubb rasen som en renrasig hundras vid namn japansk spets.

Under andra världskriget förstördes dokumentationen kring de olika avelsprogrammen. Därför är de exakta detaljerna kring hur rasen kom till numera ett mysterium. Vad man dock vet är att tysk spets, keeshond och andra liknande raser har varit involverade i avelsarbetet.

En japansk spets som springer i gräset

Japansk spets som sällskapshund

Det finns omkring 2 900 ”jappar” registrerade i Sverige. Det innebär att det är hyfsat populärt att ha en japansk spets som sällskapshund, även om de kanske inte är jättevanliga. Det är dock en hund som lämpar sig väldigt väl för just sällskap. Den har ganska mycket energi men nöjer sig med en måttlig mängd motion. Gå dina dagliga promenader och kombinera detta med lite lek och bus i trädgården (eller i en hundrastgård) så håller du din hund nöjd.

En japansk spets har en förväntad livslängd på 10-16 år. Det innebär att denna ras är en av de raser som förväntas leva längst. Vill du veta mer hur länge en hund lever och vilken hundras som lever längst? Klicka dig då vidare till vår länkade artikel för att läsa mer om detta!

Japansk spets som familjehund

Denna hundras är en riktigt bra familjehund. Den japanska spetsen är nämligen glad, vänlig och vill gärna vara inomhus med sin familj. Rasen är lite mindre till storleken och har ett måttligt motionsbehov. Därmed är detta en perfekt hund att ha i till exempel en lägenhet. ”Jappar” funkar ofta bra med andra hundar och katter. De samspelar även bra med barn så länge som barnen interagerar med hunden på ett respektfullt sätt.

Dessa hundar sägs också vara ganska tysta. Med det sagt har de ett ganska stort skall för sin storlek. Vissa individer är dessutom mer skälliga än andra. Dock bedrivs ett medvetet avelsarbete för att begränsa skällandet i rasen.

Du kan skaffa en japansk spets som första hund

Många hundägare väljer att skaffa en japansk spets som första hund. Dessa hundar är väldigt aktiva och smarta samt tillgivna och vänliga. Denna hundras kan därför vara en bra hundras för nybörjare även om det finns många fler raser som är nybörjarvänliga. Genom att klicka på länken kan du läsa dig till vilka raser som lämpar sig allra bästa för förstagångshundägare.

En ”jappe” är väldigt smart och vill gärna vara sin ägare till lags. Den kan därför vara ganska lätt att träna även om detta inte är den mest lättränade hundrasen. Det gäller bara att du lyckas hitta källan till din hunds motivation. Vissa ”jappar” gör nästan vad som helst för ett gott godis medan allra hellre vill leka med sin favoritleksak. Håll träningspassen korta och avsluta alltid på ett positivt sätt!

För att din japanska spets ska ha en öppen attityd till nya människor, platser och liknande bör den socialiseras tidigt. Det är viktigt att denna socialisering sker tidigt i valpåldern för att förebygga överdriven skygghet eller ängslighet hos hunden.

Du bör även undvika att plocka upp och bära omkring på din hund i tid och otid – låt den hellre gå själv och upptäcka världen på egen hand, med ditt stöd. Då kommer han eller hon att kunna bygga ett större självförtroende som du sedan har nytta av när hunden har vuxit upp.

Så tar du hand om din ”jappe”

En ”jappe” har en tjock och fluffig, vit päls som kan avskräcka vissa spekulanter. Men faktum är att den japanska spetsens päls är förvånansvärt enkel att vårda. Du behöver inte trimma den och det räcker gott att bada hunden då och då. Pälsen är nämligen skapt på så sätt att den naturligt stöter bort smuts.

Två gånger om året fäller denna hund sin päls. Den förlorar då mycket av sin underull under loppet av några veckor. När detta sker kan det vara på sin plats att borsta pälsen lite extra. Genom att göra detta kan du minska mängden päls som fastnar på kläder och möbler m.m. Men under resten av året fäller hunden förmodligen mindre än vad du tror. Då kommer du undan med att bara borsta pälsen ungefär en gång per vecka.

Som alltid bör du hålla klorna lagom korta genom att klippa dem varje eller varannan vecka. Dessutom är regelbunden tandborstning en viktig del i omvårdnaden av hunden. Du bör även rengöra öronen vid behov.

Japansk spets som tittar snett upp mot kameran

Jämförelser med andra hundraser

Funderar du på om en jappe kan vara rätt hundras för dig? Läs då nedanstående jämförelser med andra hundraser! Genom att göra detta kan du bilda dig en bra uppfattning om huruvida japansk spets är den perfekta rasen för just dig!

Se även vår alfabetiska lista över hundraser för mer information om de olika raser som finns!

Japansk spets eller shetland sheepdog?

Försöker du välja mellan japansk spets eller shetland sheepdog? Bägge dessa hundraser har såväl likheter som skillnader sinsemellan. Till att börja med är ”jappen” en spetshund medan ”sheltien” tillhör den rasgrupp som består av vallhundar, boskapshundar och herdehundar.

Men skillnaderna slutar inte där. Den japanska spetsen anses vara en bättre lämpad hund för att leva i lägenhet än vad en shetland sheepdog är. Med det sagt finns det naturligtvis inget som säger att du inte kan ha en sheltie fast du bor i en lägenhet. Det viktiga är att du kan ge hunden vad den behöver i form av aktivering, motion m.m.

Båda raserna har en ganska lång förväntad livslängd. En jappe blir cirka 10-16 år medan en sheltie blir cirka 12-15 år. Bägge dessa raser är dessutom bra familjehundar som ofta fungerar bra tillsammans med barn. Det är dock viktigt att ha i åtanke att mentaliteten kan skilja sig lite åt på individnivå.

En stor skillnad mellan raserna är att sheltien är väldigt vänligt inställd mot främlingar. Jappen är istället mer reserverad och är även bra på att varna för potentiella faror. Den japanska spetsen har dessutom en lite lägre energinivå och ett mer måttligt motionsbehov jämfört med en shetland sheepdog.

Japansk spets eller tysk spets?

Väljer du mellan japansk spets eller tysk spets? Faktum är att dessa två raser liknar varandra mer än vad den tyska spetsen och till exempel en pomeranian gör. Färgen på pälsen är dock en egenskap som kan skilja de bägge raserna åt. Men en vit mittelspitz kan vara väldigt lik en jappe, åtminstone för det otränade ögat.

Storleksmässigt skiljer sig dessa bägge hundraser inte särskilt mycket åt. Även viktspannet är i stort sett detsamma. Däremot har dock den tyska spetsen generellt sett ett lite mer robust utseende än vad den japanska spetsen har. I vissa fall kan denna skillnad vara påtaglig medan den i andra fall är lite mer subtil.

Det är viktigt att poängtera att det är just mittelspitzen som är mest lik en jappe. Båda raserna kan vara hyfsat enkla att träna men jappen är generellt sett lite mer envis av sig. Däremot skäller den vanligt vis inte fullt lika mycket som en tysk spets kan göra. Oavsett vilken av dessa hundraser du väljer är det dock svårt att göra ett totalt felaktigt val!

Japansk spets eller samojedhund?

Om du gillar fluffiga, vita hundar kanske du väljer mellan japansk spets eller samojedhund? Båda dessa hundraser är fantastiska husdjur men de passar olika sorters hundägare. De skiljer sig också åt vad gäller såväl storlek som träningsvilja, motionsbehov och pälsvård.

Samojeden är den större och tyngre av de två raserna. Den har även ett betydligt större behov av motion och aktivering. Detta då det är en arbetande hund medan jappen är en utpräglad sällskapshund. Den är också mer självständig och svårare att träna än vad en jappe är.

Om du gillar friluftsliv och föredrar mer aktiva hundraser kan samojeden vara rätt val av hund för dig. Denna draghund gillar friluftsaktiviteter och är mångsidig när det kommer till aktiviteter. Med det sagt är även den japanska spetsen en hund som gillar att följa med sin familj på äventyr. Men jappen har inte lika mycket styrka och motor som en samojed har.

Japansk spets eller american eskimo dog?

Står ditt val av ras mellan japansk spets eller american eskimo dog? Detta är två hundraser som båda är intelligenta och gillar att umgås med sina ägare. Jappen kräver dock lite mindre motion men kan också vara lite mer skällig. Båda raserna är kända för sina vita pälsar och sin mindre till medelstora storlek. De är också vänliga och delar många andra egenskaper.

Men som vi just har nämnt skiljer de sig också åt vad gäller bland annat tysthet och motionsbehov. Genom att känna till de unika egenskaperna hos de bägge raserna kan du göra ett välinformerat val. Detta bör du ha i åtanke när du väljer mellan japansk spets eller american eskimo dog.

Japansk spets eller malteser?

Om du gillar vita sällskapshundar kanske du väljer mellan japansk spets eller malteser. Jappen är den lite större av de två hundraserna. Båda dessa raser anses dock vara lämpliga val för hundägare som bor i lägenhet. Men en jappe är generellt sett ett bättre val för barnfamiljer då den ofta fungerar bättre med barn.

Såväl japansk spets som malteser är av naturen reserverade mot främlingar. Du kan därmed räkna med att båda raserna kan ha en tendens att varna för främmande människor och försöka skydda sin familj. Ingen av dessa hundraser är dock någon utpräglad vakthund. Om det är en vaktande hund du är på jakt efter gör du bättre i att välja någon av dessa vakthundar.

Jappen har ett större motionsbehov än vad maltesern har. I övrigt finns det såklart fler likheter och skillnader mellan dessa två hundraser. Vi rekommenderar därför att du läser dig in på båda raserna för att bilda dig en bra uppfattning om dem innan du väljer.

Japansk spets eller corgi?

Står ditt val av hundras mellan japansk spets eller corgi? Då kan det vara värt att veta att det finns två olika varianter av den senare rasen: welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan. Jappen är den generellt sett lite högre i mankhöjd men också lättare av dessa raser.

Både japansk spets och corgi är raser som är utmärkta familjehundar. Dessa sällskapshundar är vanligtvis utåtriktade och vänligt inställda. Därför är de bra val för familjer och båda passar också bra med barn. De älskar nämligen barn så länge som dessa är respektfulla i sin interaktion. Men som alltid varierar ju mentaliteten något mellan olika individer.

När det kommer till främlingar är dessa båda hundraser varandras motsatser. Jappar är nämligen ganska misstänksamma mot främliga medan en corgi är betydligt mer öppen och vänligt sinnad. Om du vill ha en hund som är lite mer reseverad mot främlingar och kan varna för sådana är den japanska spetsen därför ett bättre val.

En annan skillnad är att en corgi ofta är lite mer intensiv till sättet och fysiskt aktiv. Jappen har ett måttligt motionsbehov medan corgin kräver lite mer av denna vara. Detta är såklart något som du bör ha i åtanke när du väljer mellan de två raserna!

Japansk spets i närbild

Vanliga frågor om japansk spets

Är japansk spets allergivänlig?

Nej, absolut inte! Ingen hund är 100 % hypoallergen men den japanska spetsen är inte allergivänlig överhuvudtaget. Rasen har en lång päls som fälls två gånger per år.

Hur länge lever en japansk spets?

Den förväntade livslängden för rasen är 10-16 år. Denna hundras är därmed en av de raser som lever allra längst.

Vad kostar en japansk spets?

Priset på en valp varierar beroende på ditt val av uppfödare. Generellt sett kostar en japansk spets omkring 11 000-21 000 kr.

Hur mycket väger en japansk spets?

En japansk spets väger cirka 5-9 kg.

Hur stor blir japansk spets?

Denna lilla spetshund blir mellan 30-38 cm hög i mankhöjd. Hanar blir något högre än tikar.

Vad kallas japansk spets?

Rasen kallas ibland för ”jappe”. I plural kallas dessa hundar då för ”jappar”.

Är japansk spets skällig?

Ja, japansk spets kan vara ganska skällig. Den ska inte vara detta enligt rasstandarden men är ändå känd för att gärna skälla förvånansvärt högt. I rasens avelsstrategi uppmuntras uppfödare att inte kombinera två avelsdjur som är överdrivet skälliga.

Vad äter en japansk spets?

En japansk spets bör äta en välbalanserad och näringsrik kost. Välj gärna ett torrfoder från ett känt varumärke såsom Royal Canin, Purina, Bozita Robur, Eukanuba eller Buddy.

Hur är det att ha en japansk spets?

Japansk spets är en stor hund i litet format som är vänlig, lojal och smart. Det är en sällskapshund snarare än en vakthund, men den är modig och skyddar gärna sin familj. Dessutom är den pigg och vaken och kan skälla ganska högt för sin storlek.

Liknande artiklar