Lancashire heeler – den robusta boskapsvallaren

Den lilla, robusta och kraftfulla lancashire heeler är en hundras från England. Den har gamla anor även om ursprunget inte helt är klarlagt. Den har kallats för ”Ormskirk terrier” men går vanligtvis under namnet heeler. Det är en hel del hund i en mindre kostym. Den är glad, intelligent och energisk hund som tycker om att ha något att göra. Den hänger gärna med familjen och vill vara nära.

Fakta om lancashire heeler

Mankhöjd hanar:ca 30 cm
Mankhöjd tikar:ca 25 cm
Vikt:ca 5-8 kg
Avtalsansluten klubb:Svenska Lancashire Heeler Klubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Ursprunget till lancashire heeler är inte helt klarlagt. Det man vet är att den kommer från England. Man tror även att den kommer från trakterna runt staden Ormskirk i distriktet West Lancashire. Vissa menar att rasen uppstod genom korsning av welsh corgi och manchesterterrier. Andra menar att det är en annan lokal variant av de boskapsvallare som länge funnits i England.

Oavsett ursprung så har rasen funnits och avlats i Ormskirk-området under flera generationer. Hundarna vallar boskap men kan också jaga mindre djur såsom råttor och kaniner. Namnet heeler kommer från sättet att valla. Den driver nämligen boskapen genom att nafsa dem i hasorna och undviker att bli sparkad genom att antingen ducka eller rulla undan. Rasen höll på att dö ut då jordbruket i mindre skala använde hundarna till förmån för maskiner. Man började därför att avla på ett mer planerat sätt under 1960-talet, detta med hjälp av entusiasten Gwen Mackintosh.

På 1970-talet påbörjade man sedan en inventering av rasen. 1978 bildades rasklubben som tre år senare fick rasen erkänd i den brittiska kennelklubbens sidoregister som en ovanlig ras. Året därpå fick lancashire heeler dock fullt erkännande och stamboken var öppen till 1989. Den fick även internationellt erkännande av FCI men först 2016. 2002 erkändes rasen i England som en “känslig inhemsk ras”. Det betyder att det är en ras med mindre än 300 valpar om året och att en fortsatt avel är viktig för att öka beståndet.

Den första specialutställningen i England hölls 1984 och första gången rasen fick pris på Crufts var 1987. Först 1999 kunde rasen få ett certifikat på hundutställning i England. Rasen kom till Sverige 1985. I slutet av 2021 fanns det 798 individer som var registrerade hos Jordbruksverket.

Närbild på en lancashire heeler som sitter i snön

Användningsområde och mentalitet

Lancashire heeler är en boskapsdrivande vallhund. Den lämpar sig också väl för olika hundsporter som till exempel viltspår, agility, sök, freestyle och lydnad. Givetvis passar även vallning bra för rasen och det finns till exempel vallningsprov som man kan delta i. Främst ses den dock numera som en sällskapshund som gärna hänger med på aktiviteter tillsammans med sin familj.

Den beskrivs som en alert, stark och energisk arbetshund som behöver mer mental än fysisk stimulering och vill gärna ha något att göra. Det är dock viktigt att inte överaktivera den. Den är intelligent och snabblärd. Det gäller dock också olater vilket gör det viktigt med en bra uppfostran och lydnad. Hundarna tränas bäst med en vänlig och fast hand.

Rasen är en glad, modig, trogen och tillgiven sin ägare. Den älskar människor och vill gärna vara till lags och vara nära sina människor. Den har en stark flockkänsla och vill helst inte vara ensam under längre stunder. Den har även en stark revirkänsla och talar om när det kommer någon. Den kan därför ha ett mer aggressivt beteende mot människor som befinner sig på deras revir och som ser misstänkta ut.

Hälsa och pälsvård

Det är generellt en frisk ras som kan uppnå en ålder på cirka 12-15 år. Det förekommer dock ögonsjukdomar och knäledsproblem inom rasen.

En lancashire heeler har ett kort, tjockt, hårt och slätt täckhår som dessutom är vädertåligt. Den har även fin underull och fäller pälsen 1-2 gånger om året. Det krävs endast en minimal pälsvård med regelbunden borstning.

Lancashire heeler

Lancashire heeler eller corgi?

Man brukar säga att vallegenskaperna hos lancashire heeler har kommit från welsh corgi. Detta eftersom vissa menar att corgin är en del av heelerns ursprung. Och det är en hel del som påminner dem om varandra, oavsett vilken av de båda corgiraserna man menar. De delar ursprunget som boskapsvallare men anses främst vara sällskapshundar idag.

De kan alla tre ses inom olika hundsporter. Dessutom är de alla tre raser relativt små men kraftfulla, friska och har lättskötta pälsar. Lättlärda och arbetsvilliga med viss vaktinstinkt är också tre utmärkande egenskaper hos raserna.

Vanliga frågor om lancashire heeler

Vad kostar en lancashire heeler?

En lancashire heeler kostar i genomsnitt mellan 16 000 och 21 000 kronor. Det exakta priset varierar lite grann beroende på vilken uppfödare du väljer att köpa din valp av.

Liknande artiklar