Istarski kratkodlaki gonic – den istriska stövaren

Istarski kratkodlaki gonic är en hundras som kommer från Istrien i Kroatien. Det är en medelstor hund på 44-56 cm i mankhöjd. Hundarna är antingen vita eller vita med ett fåtal fläckar i orange. Rasen är en utpräglad jakthund som kan fungera som familjehund så länge som den får sitt jaktbehov tillgodosett. Det är en lugn och trevlig hund som är väldigt fäst vid sin ägare.

Fakta om istarski kratkodlaki gonic

Mankhöjd:44-56 kg
Vikt:ca 18 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Istarski kratkodlaki gonic är som sagt en hundras som kommer från halvön Istrien i Kroatien. Den svenska översättningen av rasnamnet är korthårig istrisk stövare. Det är en väldigt gammal ras och härstammar från en äldre typ som benämns som vit östadriatisk hund med fläckar.

Man har hittat fresker, målningar och berättelser ända från 1300-talet. Bland annat har man hittat avbilder på dessa hundar i ett kloster i Dubrovnik och på en målning från 1474 i ett kapell i just Istrien. I en kyrka i Zadar finns en altarmålning från 1476 där föregångaren till dagens hundar är avbildade.

Den första beskrivningen av rasen gjordes av en biskop redan 1719. De första exemplaren stambokfördes 1924. Den godkändes senare internationellt 1955. Rasen exporterades från Istrien till grannregionerna där den förekommer än idag.

Istarski Kratkodlaki Gonic

Användningsområde och mentalitet

Rasen är en utpräglad jakthund och tillhör stövarna i Sverige. Det är en drivande jakthund på främst hare och räv men också vildsvin. Tidigare har de varit viltspårhundar för jakt på högvilt. I Kroatien är det tradition att jägaren tar med sig två hundar, en som äldre och en unghund som ska lära sig. Den fungerar också väl som eftersökshund.

Under jakten är en istarski kratkodlaki gonic livlig och intensiv. Den driver med ett melodiskt och skarpt skall. Det är en populär jakthund på grund av sina utmärkta jaktegenskaper. Den har en stor uthållighet, lätt att träna och är särskilt lämpad i stenig och oländig terräng.

Rasen är för övrigt lugn, vänlig och samarbetsvillig. Den är väldigt fäst vid sin ägare och kan vara något reserverad mot främmande personer. Den kan fungera bra som familjehund så länge den får möjlighet att jaga.

Hälsa och pälsvård

Det finns inga kända sjukdomar inom rasen. I Sverige finns dock så få individer att det inte med säkerhet går att bedöma rasens hälsotillstånd.

Pälsen hos en istarski kratkodlaki gonic är kort, hård, glänsande och tät som ska ligga tätt intill kroppen. Den ska vara ungefär 1-2 cm. Det anses vara en lättskött päls och hunden badas endast vid behov.

Istarski Kratkodlaki Gonic

Vanliga frågor om istarski kratkodlaki gonic

Hur är en istarski kratkodlaki gonic?

En istarski kratkodlaki gonic är en trevlig, läraktig och lugn hund som är väldigt fäst vid sin ägare. Detta är en utpräglad jakthund och den bör få jaga får att komma till sin rätt.

Liknande artiklar